Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Ústí nad Labem er en i det nordlige Tjekkiet, som ligger ved Elbens bredder. Den kendes som kongelig by fra 1249, og senere samme århundreder inviterede kong Ottokar II tyske bosættere hertil for at udvikle byen. Gennem tiden blev Ústí nad Labem gentagne gange ødelagt af brande, krige og belejringer, og i 1830 boede der blev 1.400 mennesker her. Industrialisering, bosættelser og en funktion som trafikknudepunkt fik dog byen til at boome det følgende århundrede.

I dag er Ústí nad Labem præget af et moderne bybillede omkring den centrale plads, Mírové náměstí. Herfra kan man tage en spadseretur i byens gader, hvor man fx kan gå til Kostelní náměstí, hvor Mariæ Himmelfartskirke ligger. Kirken blev oprindeligt bygget i 1300-1400-tallet, men den blev ombygget i sengotik i 1880erne. Kirken er kendt for sit skæve tårn, der var et resultat af et bombardement under 2. Verdenskrig.

I centrum kan man også se den smukke barokkirke, Kostel svatého Vojtěcha, der blev opført 1715-1730 som dominikanerklosterkirke. I bykernens vestlige del ligger pladsen Lidické náměstí, hvor man kan se Ústí nad Labems moderne rådhus i den ene ende og byens smukke nybarokke teater, der blev opført i 1908-1909 efter wienerarkitekten Alexander Grafs elegante design.

Ved siden af teaterbygningen ligger Ústí nad Labems bymuseum, der er indrettet i en smuk tidligere skolebygning, der tidligere også fungerede som byrådets mødesal. På museet kan man se nogle fine kultur- og naturhistoriske samlinger fra byen og området, og i museet kan man se Kejsersalen, der blev indrettet til kejser Franz Joseph I’s besøg i byen i 1917. Vil man lidt ud af bycentrum er det oplagt at tage til borgruinen Hrad Střekov, der siden 1300-tallet har ligget på en klippetop langs Elben.

Ture fra byen

  Karlovy Vary, Tjekkiet

  Karlovy Vary

  Karlovy Vary er en af de berømte kurbyer i det nordvestlige Tjekkiet. Byen ligger ved sammenløbet af floderne Ohře og Teplá, og den er opkaldt efter grundlæggeren, Karl IV, der var konge af Bøhmen og tysk-romersk kejser. Karlovy Vary blev grundlagt i 1349, og det skete på grund af byens varme kilder, som siden da skabte grobund for en kolossal turisme fra store dele af verden.

  I Karlovy Vary kan man nyde nogle dejlige spadsereture i det hyggelige centrum, hvor elegant arkitektur præger bybilledet. Det er særligt langs bredderne af floden Teplá, man kan opleve det karakteristiske Karlovy Vary fra tiden, da byen blev en af Europas mest besøgte kurbyer. Her ligger der pladser, parker, hoteller, kurbade og naturligvis udsigten til byens smukke bygninger i fx gaden Lázeňská.

  Læs mere om Karlovy Vary

   

  Bridges in Prague

  Prag

  Prag er en af Centraleuropas mest fortryllende byer. Floden Vlatava slynger sig mellem flere højdedrag og gennem de mange bydele, der hver især rummer enestående arkitektoniske perler, stemningsfulde pladser, grønne oaser og alt det, der ellers hører en storby til. Et møde med Prag er et møde med en af Europas gamle og store kulturbyer. Overalt i de gamle bydeles gader støder man på fascinerende bygningsværker, store institutioner, kirker og historiske steder, hvor kejsere og konger gennem årene har sat deres aftryk på byen.

  Den Gamle By og Den Nye By ligger på den østlige side af floden, og sammen med Den Lille By og Prags Borg på den vestlige bred byder alle kvartererne på forskellige oplevelser fra de tidsaldre, der er anlagt i. De ofte smalle gader byder på moderne indkøbsstrøg, farverige attraktioner og eksperimenterende moderne arkitektur, der står som spændende kontraster til fx gotikken og barokken, der er meget synlig i Prag med byens mange kirker og adelspalæer

  Læs mere om Prag

   

  Katolische Hofkirche, Dresden

  Dresden

  Gennem tiderne har de saksiske kurfyrster bygget Dresden som en sand verdensby i smuk barok, og mellem de fornemme bygningsværker har kulturen altid blomstret. Det får man som besøgende fuld glæde af, når man tager på en rejse til byen, der både er interessant for sin gamle og nye arkitektur.

  Der er fortryllende promenader langs Elben, spændende museer og et væld af smukke bygninger fra ikke mindst barokken. Pragtgader og store parker er noget af det andet, man kan glæde sig over ved en tur til Dresden.

  Zwinger, Katolische Hofkirche, Semperoper og Frauenkirche er nogle af de steder, flest vil nikke genkendende til, men man bør også nyde nogle meget anderledes tænkte anlæg som Altmarkt og Prager Straße, der begge stammer fra DDR-tiden.

  Læs mere om Dresden

Tilmeld dig vores nyhedsbrev