Site logo
Se på kortet
 • Náměstí Přemysla Otakara II., Náměstí Přemysla Otakara II., České Budějovice, Tjekkiet

Læs om byen

České Budějovice er en smuk by, der ligger i det sydlige Bøhmen på det sted, hvor floden Malše munder ud i den større Vltava. Byen blev grundlagt af den bøhmiske kong Ottokar II i 1265, og den kongelige by skulle styrke Ottokars position i regionen. Gennem århundrederne er byen blevet påvirket af både tysk og tjekkisk kultur; bl.a. som en del af Habsburgernes rige.

Den gamle bydel i České Budějovice ligger som en ø ved flodernes sammenløb, og pladsen Náměstí Přemysla Otakara II er byens centrum. Hele vejen rundt om den store plads ligger der smukke huse, og på pladsens midte kan man se Samsonspringvandet fra 1720erne, der er et af byens vartegn. Mod sydvest kan man se České Budějovices barokrådhus, der blev opført i årene 1727-1730.

Katedralen er en anden stor seværdighed i České Budějovice. Katedralen er byens hovedkirke, og ved siden af den kan man se tårnet Černá věž, der blev opført 1549-1577 som klokketårn, vagttårn og som symbol på byens velstand. I centrum kan man også se fæstningstårnene Železná panna og Rabštejnská věž fra 1300-1400-tallene og saltmagasinet Solnice fra 1531.

České Budějovice er også berømt for sin ølproduktion. Det var kong Ottokar II, der allerede ved byens grundlæggelse gav den bryggerirettigheder, og på et tidspunkt var havde produktionen status af kejserligt bryggeri. Succesen blev løbende større, og i dag kendes Budweiser Budvar som øl fra České Budějovice. Man kan naturligvis besøge det traditionsrige bryggeri under en tur i byen.

Ture fra byen

  Telc, Czech Republic

  Telč

  Telč er en mindre by, der er berømt for at have et stemningsfuldt gammelt centrum med en af Tjekkiets smukkeste markedspladser. Byen menes grundlagt i 1099, og den kendes fra skiftlige fra 1335. Fra midten af 1500-tallet blev Telč' middelalderborg ombygget i renæssancestil, og gotiske huse blev ombygget i samme stil.

  Til trods for byens beskedne størrelse, er der store seværdigheder i Telč, der siden 1992 har været optaget på UNESCO's liste over verdens kulturarv. Byens centrum er den langstrakte markedsplads, Náměstí Zachariáše z Hradce, der er opkaldt efter Zacharias af Hradec, der stod bag 1500-tallet renæssanceby.

  Læs mere om Telč

   

  Linz, Østrig

  Linz

  Linz er en by i det nordlige Østrig, som ligger smukt ved Donaus bredder. Den er landets tredjestørste by og går tilbage til grundlæggelse under romerne. Linz blev hurtigt en driftig handelsby, og den blev en overgang rigets vigtigste by, da kejser Friedrich III residerede sine sidste år her. Gennem århundrederne voksede Linz, som der blev iværksat store planer for med Adolf Hitlers magtovertagelse. Hitler betragtede Linz som sin hjemby, og den skulle være en førende by for kunst og kultur, hvilket ikke blev realiseret.

  I Linz danner pladsen Hauptplatz byens centrum. Det er en plads med mange elegante huse, og her kan man se byens gamle rådhus, og foran rådhuset står Trefaldighedssøjlen, der blev rejst 1717-1723 som en pestsøjle i taknemlighed over en overstået epidemi. Fra Hauptplatz kan man med fordel gå en tur ad gaden Hofgasse, som leder til et stemningsfuldt område med smalle gader og små pladser. Det er også i dette område, man kan komme til Linz’ gamle residensslot.

  Læs mere om Linz

Tilmeld dig vores nyhedsbrev