Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Linz er en by i det nordlige Østrig, som ligger smukt ved Donaus bredder. Den er landets tredjestørste by og går tilbage til grundlæggelse under romerne. Linz blev hurtigt en driftig handelsby, og den blev en overgang rigets vigtigste by, da kejser Friedrich III residerede sine sidste år her. Gennem århundrederne voksede Linz, som der blev iværksat store planer for med Adolf Hitlers magtovertagelse. Hitler betragtede Linz som sin hjemby, og den skulle være en førende by for kunst og kultur, hvilket ikke blev realiseret.

I Linz danner pladsen Hauptplatz byens centrum. Det er en plads med mange elegante huse, og her kan man se byens gamle rådhus, og foran rådhuset står Trefaldighedssøjlen, der blev rejst 1717-1723 som en pestsøjle i taknemlighed over en overstået epidemi. Fra Hauptplatz kan man med fordel gå en tur ad gaden Hofgasse, som leder til et stemningsfuldt område med smalle gader og små pladser. Det er også i dette område, man kan komme til Linz’ gamle residensslot.

Linzer Schloss ligger hævet over floden Donau, og fra terrassen bag slottet er der en fornem udsigt. På dette sted lå der tidligere en romersk fæstning. Den gamle borg blev ombygget til et slot i 1477, og fra denne tid kan man bl.a. se porten Friedrichstor. Det nuværende slot blev opført i begyndelsen af 1600-tallet, og det er i dag indrettet som et historisk og etnografisk museum. Tæt på slottet kan man besøge Martinskirche, hvis historie går tilbage til 799. Dagens Martinkirche er nyere, men med et smukt kirkerum.

Der er også mange andre store seværdigheder i byen. Katedralen Linzer Mariendom blev bygget i nygotisk stil i årene 1862-1924, og den er Østrigs største kirke. Et andet stort bygningsværk er Linzer Landhaus, der blev opført mellem 1568 og 1658 som udvidelse af et tidligere kloster. Landhaus er sæde for landdagen i delstaten Oberösterreich. I centrum kan man også se Østrigs største teaterbygning, Landestheater Linz, der blev åbnet i begyndelsen af 1800-tallet. Lidt syd herfra kan man se det moderne Musiktheater Linz.

Ture fra byen

  Mirabellgarten, Salzburg

  Salzburg

  Salzburg er en af barokkens arkitektoniske perler, og som tilrejsende kan man næsten høre Mozarts fantastiske kompositioner i gaderne. Overalt i den gamle bydel bliver man mødt af betagende bygninger, der tydeligt udstiller den rigdom, byen gennem historien har oplevet.

  Ærkebisperne boede her og anlagde imponerende kirker, fine slotte og elegante pladser, og som kronen på værket blev der udlagt fornemme parker og opsat mange skulpturer. Alt dette kan man fortsat se, og med byens højdedrag kan man flere steder nemt nyde Salzburgs elegante skyline.

  Salzburg er for mange ensbetydende med klassisk musik og anden kultur, og som Mozarts fødeby har den da også en masse at byde på. Det hele kulminerer med de verdensberømte festspil, der er en tilbagevendende begivenhed. Her står byen i musikkens tegn, og også på andre tidspunkter af året kan man opleve kirkekoncerter med videre.

  Læs mere om Salzburg

   

  České Budějovice, Tjekkiet

  České Budějovice

  České Budějovice er en smuk by, der ligger i det sydlige Bøhmen på det sted, hvor floden Malše munder ud i den større Vltava. Byen blev grundlagt af den bøhmiske kong Ottokar II i 1265, og den kongelige by skulle styrke Ottokars position i regionen. Gennem århundrederne er byen blevet påvirket af både tysk og tjekkisk kultur; bl.a. som en del af Habsburgernes rige.

  Den gamle bydel i České Budějovice ligger som en ø ved flodernes sammenløb, og pladsen Náměstí Přemysla Otakara II er byens centrum. Hele vejen rundt om den store plads ligger der smukke huse, og på pladsens midte kan man se Samsonspringvandet fra 1720erne, der er et af byens vartegn. Mod sydvest kan man se České Budějovices barokrådhus, der blev opført i årene 1727-1730.

  Læs mere om České Budějovice

Tilmeld dig vores nyhedsbrev