Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Charmerende Salzburg er en af barokkens arkitektoniske perler, og som tilrejsende kan man næsten høre Mozarts fantastiske kompositioner i gaderne. Overalt i den gamle bydel bliver man mødt af betagende bygninger, der tydeligt udstiller den rigdom, byen gennem historien har oplevet.

Ærkebisperne boede her og anlagde imponerende kirker, fine slotte og elegante pladser, og som kronen på værket blev der udlagt fornemme parker og opsat mange skulpturer. Alt dette kan man fortsat se, og med byens højdedrag kan man flere steder nemt nyde Salzburgs elegante skyline.

Salzburg er for mange ensbetydende med klassisk musik og anden kultur, og som Mozarts fødeby har den da også en masse at byde på. Det hele kulminerer med de verdensberømte festspil, der er en tilbagevendende begivenhed. Her står byen i musikkens tegn, og også på andre tidspunkter af året kan man opleve kirkekoncerter med videre.

På toppen af byen ligger fæstningen Hohensalzburg, der ligger som en gammel borg med sine tårne og forsvarsværker. Hohensalzburg var også residens, så der er meget forskelligt at opleve på en tur hertil; som i øvrigt kan være med funiculare fra gaderne i byen.

Salzburg ligger smukt mellem små bjerge og med Salzach-flodens bugtende løb gennem centrum og hele regionens landskab. Umiddelbart syd for byen rejser Alperne sig til store højder.

Andre seværdigheder

  Residenzplatz

  • Residensplads/Residenzplatz: På Residenzplatz kan man se det overdådige springvand Residenzbrunnen, der er udført i barok stil 1656-1661 af Tomasso di Garona. Materialet er hvidt marmor, der kommer fra det nærliggende bjerg, Untersberg.
  • Salzburg Museum Nye Residens/Salzburg Museum Neue Residenz: Den smukke bygning, Neue Residenz fra 1588, er indrettet som et overflødighedshorn af et museum. Der er mange forskellige temaer i de smukke rum og sale.
  • Mozartplads/Mozartplatz: Mozartplatz er en af de centrale pladser i Salzburgs barokke centrum. Pladsen domineres af den fine mindestatue for komponisten Wolfgang Amadeus Mozart, der blev født i byen den 27. januar 1756.

  Frauenstift Nonnberg

  • Nonnberg Benediktinerkloster/Benediktinen-Frauenstift Nonnberg: På højdedraget Nonnberg ved Hohensalzburg troner Nonnberg Klostret, der er grundlagt omkring år 712, og det er dermed det ældste nonnekloster i de tysktalende områder i verden.
  • Hellbrunn: Hellbrunn er et smukt og meget idyllisk lystslot. Funktionen som lystslot skal tages bogstaveligt, idet Hellbrunn er opført som et sted med livsglæde og optimisme.

  Pferdeschwemme

  • Pferdeschwemme: Pferdeschwemme er anlagt som et fornemt springvand, og det var samtidigt stedet, hvor hoffets heste blev vandet og gjort rene på vej til de stalde, der fandtes i området. Pferdeschwemme er opført i 1695.
  • Mönchsberg: Fra højdedraget Mönchsberg er der en flot udsigt over den barokke bykerne, floden og til fæstningen Hohensalzburg.

  Schloss Mirabell

  • Mirabell Slot/Schloss Mirabell: Mirabell Slot blev opført i 1606 af ærkebiskop Wolf Dietrich. Han byggede slottet, der lå uden for datidens Salzburg, til sin veninde og deres i alt 15 børn. I dag huser det blandt andet dele af byens administration.
  • Stiegl Bryggerverden/Stiegl-Brauwelt: Stiegl-Brauwelt er en opdagelsesrejse gennem hemmelighederne ved brygningen af det lokale øl fra bryggeriet Stiegl, hvis historie går tilbage til 1492.
  • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Salzburg her.

Historisk overblik

  Tidligere bosættelser
  Der har været beboelser i Salzburg-området siden nyere stenalder, men det var først i Hallstatt-perioden, der varede i perioden 1000-450 f.Kr., at en egentlig fast bosættelse blev grundlagt. Det skyldtes ikke mindst store saltfund omkring Dürrnberg, der medførte en stor handel.

  Under den romerske kejser Claudius, der regerede i årene 41-54, modtog Juvavum, det senere Salzburg, byrettigheder. Juvavum var en beskeden romersk by, der havde militærforlægninger. Efter Romerrigets fald var byens rolle udspillet, og den blev reelt forladt.

  Salzburg grundlægges
  Omkring 470 grundlagdes et kloster af Sankt Severin, og i 696 kom Sankt Rupert til stedet og lod Sankt Peter Kirke opføre. Han renoverede og udbyggede byens kloster, og Sankt Rupert regnes nu for at være det nuværende Salzburgs grundlægger.

  I 700-tallet gjorde Karl den Store Salzburg til residensby for de bayerske hertuger, og efter denne status fulgte først et bispesæde, og siden regerede ærkebiskopper byen. Biskop Virgil lod byens første katedral opføre, og med byens status og rivende udvikling blev den en af de største i Frankerriget.

  Gennem de følgende århundreder blomstrede Salzburg, og i 1077 startede anlæggelsen af fæstningen Hohensalzburg, der blev bygget på stedet for de tidligere romerske militærlejre.

  Brand og genopbygning
  Med Frederick Barbarossas belejring og nedbrænding af Salzburg i 1167 bremsedes byens udvikling for en tid. Salzburg skulle genopføres, og som en del af den storstilede genopbygningsplan blev blandt andet en ny katedral opført.

  I 1200-1600-tallene blev flere forsvarsværker opført og løbende udbygget. Det var ikke mindst i form af bymure, der kunne sikre en konsolidering og udvikling af Salzburg, der efter ødelæggelsen i 1167 igen blomstrede. Der blev blandt andet satset på at udvikle byens kulturelle liv.

  Wolf Dietrich von Raitenau og barokken
  Salzburg blev regeret af ærkebisperne med direkte reference til kejseren. Den status gav byen meget vide beføjelser til at stimulere sin egen udvikling, og da Salzburg opretholdt handelsforbindelser til hele riget, var det en gunstig position.

  Gennem 1600- og 1700-tallet fik Salzburg meget af sit nuværende enestående barokke udseende og atmosfære. Det var ærkebiskop Wolf Dietrich von Raitenau, der i begyndelsen af perioden udarbejdede en storstilet byplan for nærmest en helt ny by.

  Efterfølgende fuldførte andre ærkebisper, primært Markus Sittikus von Hohenems og Paris Lodron, Wolf Dietrichs plan. Hundredvis af kirker, paladser og palæer stammer fra denne tid.

  Wolfgang Amadeus Mozart
  I 1756 blev Salzburgs mest berømte bysbarn født. Den senere komponist Wolfgang Amadeus Mozart kom til verden i den centrale by, og man kan fortsat besøge hans fødehjem i Getreidegasse. I 1842 mindedes byen Mozart med opførelsen af et monument til hans minde på den nynavngivne Mozartplatz.

  I forbindelse med Napoleonskrigene ophørte Salzburgs status som sin egen bispestat. Byen blev i 1816 en del af habsburgernes Østrig, og med det blev den politiske magt flyttet til Wien. To år senere, i 1818, ødelægges en stor del af Salzburg i en brand, og endnu en gang må et genopbygningsarbejde gennemføres.

  1800-1900-tallenes Salzburg
  Kulturelt er det i disse år, malere af den romantiske skole fatter interesse for Salzburgs særlige atmosfære, og byen bliver igen et samlingssted for mange kunstnere. Musikalsk spilles den verdenskendte og populære julesang Glade Jul for første gang i Salzburgs Sankt Nikolaus Kirke.

  I 1920 arrangeredes de første af de årligt tilbagevendende festspil, hvis opførelser er en af byens og verdens førende kulturelle begivenheder inden for sin art. I årenes løb har mange af musikkens mestre bidraget til festspillene, ikke mindst Herbert von Karajan, der i 1967 grundlagde påskefestivalen.

  Under 2. Verdenskrig blev Salzburg i 1944-1945 udsat for luftbombardementer. Byen genopførtes hurtigt, og den udviklede sig i årene efter 2. Verdenskrig til et af Østrigs førende handelscentre.

  Salzburg i dag
  I de seneste årtier er Salzburgs kulturliv endnu en gang blomstret. Udbygningen med flere festspilhaller blev afsluttet 1960, og i 1964 blev filmen Sound of Music indspillet i byen, hvilket stadig tiltrækker mange rejsende, der ønsker at opleve filmens optagelsessteder og atmosfære.

  Salzburg er regionalpolitisk og økonomisk centrum i Østrig, og der er de seneste årtier opført en række imponerende moderne bygninger, der komplementerer den enestående barokke by fra Mozarts tid.

Topseværdigheder

  Hohensalzburg

  • Hohensalzburg Fæstning/Festung Hohensalzburg: Siden Salzburgs romerske tid har der ligget militære anlæg på det strategisk godt beliggende klippefremspring ved floden Salzach, hvor fæstningen Hohensalzburg troner i dag.
  • Residensen/Residenz: Salzburgs Residenz har været de regerende ærkebispers bolig og repræsentation siden 1120. I alt består Residenz af omkring 180 rum og sale med kunstmuseum og repræsentations lokaler.

  Salzburger Dom

  • Salzburg Domkirke/Salzburger Dom: Salzburg Domkirke er et fornemt eksempel på tidlig barok byggestil med inspiration fra romersk arkitektur. Domkirkens facade ligger mod pladsen Domplatz og står flot med to tårne og fire figurer af helgenerne Paulus, Peter, Rupert og Virgil.
  • Getreidegasse: Getreidegasse er Salzburgs gamle centrale indkøbs- og handelsgade. Gaden emmer af stemning, og man bør være opmærksom på de mange detaljer, når man går gennem gaden.

  Mozarts Geburtshaus

  • Mozarts fødehjem/Mozarts Geburtshaus: Verdensberømte Wolfgang Amadeus Mozart blev født den 27. januar 1756 på tredje sal i dette hus. Familien boede her indtil 1773.
  • Salzburgs Festspilhuse/Salzburger Festspielhäuser: Salzburg er verdensberømt for de festspil, der blev startet i 1920 af blandt andet komponisten Richard Strauss. Festspillene foregår fortsat, og de finder sted i flere forskellige bygninger og steder. Det gælder fx Bjergrideskolen/Felsenreitschule, der er byens gamle sommerrideskole, der blev ombygget til en friluftsscene for festspillene i 1926.

  Mirabellgarten

  • Mirabellhaven/Mirabellgarten: Mirabell Slots park blev  anlagt i 1690 . Parken er meget smukt anlagt med mange blomsterbede, springvand, plæner, statuer og med udsigt til både Mirabell Slot og borgen Hohensalzburg.
  • Sebastiankirkegården/Sebastiansfriedhof: En af de mest besøgte grave er nok Wolfgang Amadeus Mozarts hustru Constanzes. Hun ligger begravet sammen med sin anden ægtemand, den danske diplomat Georg von Nissen.
  • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Salzburg her.

Ture fra byen

  Untersberg

  • Untersberg: Bjergmassivet Untersberg ligger ganske tæt på Salzburg, og en tur hertil er en god måde at lære Alperne at kende på. Det højeste punkt er Berchtesgadener Hochthron, der når en højde på 1.973 meter og ligger i tyske Bayern.
  • Isgigantverdenen/Eisriesenwelt: Eisriesenwelt er en naturlig kalkstensgrotte og samtidig verdens største ishule. Stedet ligger i bjerget Hochkogel i de østrigske alper, og den udforskede del tæller cirka 42 kilometer huler og gange.

  Berchtesgaden

  • Berchtesgaden: Helt nede i Tysklands sydøstlige hjørne ligger byen Berchtesgaden i et naturens smørhul med samme navn, omgivet af Alperne til tre sider. Selve byen er præget af en hyggelig stemning med fine bygningsværker i kort gåafstand fra hinanden, og i det omgivende landskab dominerer områdets smukke bjerge.
  • Obersalzberg: Det naturskønne bjergområde Obersalzberg ved Berchtesgaden er kendt for smuk natur og for Adolf Hitlers kærlighed til området, der bevirkede, at stedet blev udbygget med en del faciliteter, efter nazisterne kom til magten i 1933.
  • Dokumentationscentrum Obersalzberg/Dokumentationszentrum Obersalzberg: Dette dokumentationscenter skildrer dele af Det Tredje Riges historie. Man kan særligt se anlæggene i Obersalzberg beskrevet. I området lå massive bunkeranlæg til Det Tredje Riges højtstående personer og militære enheder.

  Berghof

  • Berghof: Berghof var navnet på Adolf Hitlers hus i det sydtyske Berchtesgadener Land. Den 30. april 1952 lod Bayern ruinerne af Berghof sprænge i luften og overlod stedet til naturen. I dag kan man blot se resterne af en støttemur.
  • Kehlsteinhaus: På bjerget Kehlstein i 1.834 meters højde ligger huset Kehlsteinhaus, der blev bygget 1937-1938 som en officiel gave fra nazistpartiet til Adolf Hitler ved hans 50 års fødselsdag den 20. april 1939. Kehlsteinhaus ligger bogstaveligt talt på toppen af bjerget og kaldes også for Ørnereden/Adlerhorst.

  Königssee

  • Königssee: Naturens midtpunkt og efter manges vurdering det allersmukkeste sted i Berchtesgaden er den enestående smukke sø, Königssee, der bugter sig mellem majestætiske bjerge i hele dens længde.Man kan sejle på Königssee med turbåde.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping
Med børn
Gode links