Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Klagenfurt er en by i det sydlige Østrig. Byen er hovedstad i delstaten Kärnten og ligger smukt i landskabet langs floden Glan ved søen Wörthersee og de østlige alper. Klagenfurt kendes fra 1100-tallet, men den regnes grundlagt i 1246, da hertug Bernhard von Spanheim flyttede byen til dens nuværende position, og seks år senere opnåede den stadsret. I 1500-tallet måtte Klagenfurt genopbygges efter en brand, og det blev ud fra italiensk renæssance med retvinklede gader og centrum på Neuer Platz.

I dag ligger pladserne Alter Platz og Neuer Platz som de centrale torve. Alter Platz var byens centrum fra 1246, og her kan man se det gamle rådhus, Altes Rathaus, der blev bygget som residens i 1600-tallet for at blive rådhus i årene 1737-1918. Over for Altes Rathaus kan man se byens pestsøjle fra 1680. I det sydvestlige hjørne af pladsen kan man se det smukke palæ, Palais Göess, der blev skabt i 1738 ved at sammenbygge to huse med en ny facade.

Fra Alter Platz er der kun en kort spadseretur til renæssancepladsen Neuer Platz, hvor byens rådhus ligger mod vest i Johann Andreas von Rosenbergs gamle 1600-talsresidens, der blev ombygget i klassicisme i starten af 1800-tallet. Nordvest for Neuer Platz ligger det imponerende Landhaus Klagenfurt fra 1574-1594, som i dag er sæde for landdagen i Kärnten. Over for Landhaus ligger Helligåndskirken fra 1600-tallet, som blev opført som en del af et klosterkompleks.

I den sydlige del af Klagenfurts centrum kan man besøge byens domkirke. Den blev i første omgang bygget af protestanter i 1581 som den største protestantiske kirke i Østrig. I forbindelse med den efterfølgende modreformation blev kirken givet til katolske jesuitter, der måtte genopbygge kirken i starten af 1700-tallet efter en brand. Når man kommer ind i kirken, åbner der sig et særdeles smukt kirkerum i barokkens storladne udsmykning med flere sidekapeller, loftsmalerier og et fint højalter.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev