Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Klagenfurt er en by i det sydlige Østrig. Byen er hovedstad i delstaten Kärnten og ligger smukt i landskabet langs floden Glan ved søen Wörthersee og de østlige alper. Klagenfurt kendes fra 1100-tallet, men den regnes grundlagt i 1246, da hertug Bernhard von Spanheim flyttede byen til dens nuværende position, og seks år senere opnåede den stadsret. I 1500-tallet måtte Klagenfurt genopbygges efter en brand, og det blev ud fra italiensk renæssance med retvinklede gader og centrum på Neuer Platz.

I dag ligger pladserne Alter Platz og Neuer Platz som de centrale torve. Alter Platz var byens centrum fra 1246, og her kan man se det gamle rådhus, Altes Rathaus, der blev bygget som residens i 1600-tallet for at blive rådhus i årene 1737-1918. Over for Altes Rathaus kan man se byens pestsøjle fra 1680. I det sydvestlige hjørne af pladsen kan man se det smukke palæ, Palais Göess, der blev skabt i 1738 ved at sammenbygge to huse med en ny facade.

Fra Alter Platz er der kun en kort spadseretur til renæssancepladsen Neuer Platz, hvor byens rådhus ligger mod vest i Johann Andreas von Rosenbergs gamle 1600-talsresidens, der blev ombygget i klassicisme i starten af 1800-tallet. Nordvest for Neuer Platz ligger det imponerende Landhaus Klagenfurt fra 1574-1594, som i dag er sæde for landdagen i Kärnten. Over for Landhaus ligger Helligåndskirken fra 1600-tallet, som blev opført som en del af et klosterkompleks.

I den sydlige del af Klagenfurts centrum kan man besøge byens domkirke. Den blev i første omgang bygget af protestanter i 1581 som den største protestantiske kirke i Østrig. I forbindelse med den efterfølgende modreformation blev kirken givet til katolske jesuitter, der måtte genopbygge kirken i starten af 1700-tallet efter en brand. Når man kommer ind i kirken, åbner der sig et særdeles smukt kirkerum i barokkens storladne udsmykning med flere sidekapeller, loftsmalerier og et fint højalter.

Ture fra byen

  Graz, Østrig

  Graz

  Graz er en by i det sydøstlige Østrig. Den ligger i delstaten Steiermark og er en landets bæststørste by. Graz er en gammel by, der allerede i 1100-1200-tallene var en vigtig handelsby. I det følgende århundreder blev Graz en residensby, og i 1585 blev byens universitet grundlagt. I samme periode blev der anlagt nye befæstninger omkring byen, og de kom i anvendelse under flere kampe med Napoleons tropper fra 1797 til 1809. I 1999 blev Graz’ gamle bydel optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv.

  I dag den indre by i Graz en smuk og hyggelig oplevelse at nyde en spadseretur i, og der er mange seværdigheder. Hauptplatz er byens centrale plads, og her ligger Graz’ imponerende rådhus fra 1880erne. Fra Hauptplatz kan man gå ad byens strøggader som fx Herrengasse, hvor huset Landeszeughaus fra 1642-1644 ligger. Huset er et museum med en af verdens fineste samlinger våben og rustninger. Går man videre ad Herrengasse, kommer man til Opernring og Graz’ nybarokke operahus, der åbnede med Friedrich Schillers Wilhelm Tell i 1899.

  Læs mere om Graz

   

  Ljubljana, Slovenien

  Ljubljana

  Ljubljana er Sloveniens hovedstad og udgør det økonomiske, politiske og kulturelle centrum i landet. For storbyturister byder hovedstaden Ljubljana på mange seværdigheder. Centrum af Ljubljana er hyggeligt og pittoresk med krogede og smalle gader, elegante kirker, smuk arkitektur og fine museer.

  På toppen af Ljubljana ligger bogstaveligt talt byens borg, der troner som en manifest del af byens historie. Siden i hvert fald fra 1100-tallet har den været en del af Ljubljanas forsvar, og borgen har også været adelig residens. Fra borgen kan man se over hele den slovenske hovedstad og derved få et godt overblik over byen.

  Læs mere om Ljubljana

Tilmeld dig vores nyhedsbrev