Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Innsbruck er hovedstad i Tyrol og samtidig den femtestørste by i Østrig. Byen ligger vidunderligt smukt i Inn-floddalen med over 2.000 meter høje bjerge, der rejser sig mod både syd og nord. Naturen og byens dejlige atmosfære gør den til et godt feriemål både sommer og vinter.

Bykernen med hyggelige gader er naturligvis et must, når man er i Innsbruck. Det er her, man finder byens mest berømte seværdighed, Det Gyldne Tag, der er et smukt hus fra år 1500. Byens katedral og residensen Kaiserliche Hofburg er andre store seværdigheder.

Innsbrucks beliggenhed langs floden Inn er smuk, og man kan nyde nogle gode spadsereture i byens parker og ikke mindst i bjergene, der nærmest starter midt i byen. Mod nord ligger bjergene i Nordkette, og det er nemt at komme i højderne med Hungerburgbahn og svævebanen til topstationen Hafelekar.

Regionen omkring Innsbruck er præget af bjerge og dejligt skiterræn om vinteren. Om sommeren er de grønne omgivelser med landsbyer, vandreruter og søer naturligvis også en tur værd. Der er heller ikke langt til andre byoplevelser, som nås nemt i både Østrig, Italien og Tyskland.

Topseværdigheder

    Goldenes Dachl

    Det Gyldne Tag
    Goldenes Dachl

    Goldenes Dachl er Innsbruck vartegn og det mest kendte værk i gadebilledet. Det Gyldne Tag ligger i den gamle bydel og blev bygget i år 1500 af 2.657 forgyldte kobberplader til minde om kejser Maximilian I’s bryllup med Biance Maria Sforza.

    Kejserparret benyttede netop balkonen under Goldenes Dachl ved særlige lejligheder som fx til at overvære forskellige turneringer og festivaler på pladsen nedenfor balkonen.

    Hele udhænget under taget er dekoreret med skulpturelle relieffer og malerier. Balustraden på første sal er prydet med otte våbenskjolde, der repræsenterer Maximilians daværende territorier. Over våbenskjoldene kan man se fresker fra år 1500 af Jörg Kölderer, som viser to riddere med heraldiske flag, der repræsenterer Det Tysk-Romerske Rige og Tyrol.

    Balustraden på anden sal er dekoreret med relieffer, der viser forskellige billeder forbundet med Maximilians liv. De to centrale relieffer viser Maximilian med Bianca Maria Sforza og andre personer. De flankerende relieffer viser mauriske dansere, der danser, hvilket var en form for populærunderholdning på den tid.

    Bygningen, der bærer Goldenes Dachl, blev bygget i begyndelsen af 1400-tallet af ærkehertug Friedrich IV. Herefter var det kejser Maximilian I, der bestilte opførelsen af loggiaen i 1493. I dag kan man se Det Gyldne Tag, og der er også et museum, hvor man kan opleve mere af historien om blandt andet taget og Maximiliam I.

     

    Hofburg, Innsbruck

    Hofburg

    Hofburg i Innsbruck var residens for den kejserlige Habsburg-familie, og slottet regnes sammen med Hofburg og Schönbrunn i Wien som de vigtigste i landet. Hofburg blev oprindeligt bygget som et slotskompleks i senmiddelalderens 1400-tal. Det blev ombygget i 1700-tallet til tidens senbarok, og gennem tiden blev det sæde for de tyrolske grever og fyrster og residens for habsburger indtil monarkiets ophør med grundlæggelsen af den østrigske republik i 1918.

    Det nuværende Hofburg er et resultat af udbygningerne, der blev foretaget under kejserinde Maria Theresa ved hofarkitekten Johann Martin Gumpp den Yngre i overgangen mellem senbarok og rokoko. Efter en pause i byggeriet fra 1756 grundet Syvårskrigen blev arbejdet sat i gang igen i 1766, og den videre udvidelse blev udført i 1766-70 af militærarkitekten Konstantin Walter zu Pfeilsberg og hofarkitekten Niccolò Pacassi fra Wien.

    Maria Theresia sendte sine bedste kunstnere til Innsbruck. Det gjaldt fx Konstantin von Walter og Nicolaus Parcassi, mens Martin van Meytens og hans skole samt Franz Anton Maulbertsch fik til opgave at foretage udsmykningen af interiøret. Kejserinden var selv kun i Innsbruck i 1739 og 1765, så hun oplevede ikke det færdige byggeri, der slottet stod færdigt.

    I dag er Hofburg ejet af den østrigske stat, og man kan besøge slotskomplekset med de fire bygningsfløje og den store gårdhave. Den store slotsgård tilgås gennem den sydlige slotsport, og i slottet er der mange højdepunkter som fx Riesensaal. Riesensaal er den største repræsentative sal i Hofbrug, og i balsalen kan man se portrætter af Maria Theresia, hendes mand og hendes børn. Her er også en maleri i loftet, som blev udarbejdet af freskokunstneren Franz Anton Maulbertsch.

    Man kan også se de kejserlige gemakker med rummene Lothringerzimmer, Kapitelzimmer og Ferdinandszimmer, som er indrettet med diverse indbo fra ikke mindst sidste halvdel af 1800-tallet. Mindekapellet Gedächtniskapelle Kaiser Franz I var der, hvor Maria Theresias mand Franz I. Stephan von Lothringen døde i 1765. Efter den begivenhed blev det omdannet tli mindekapel af Niccolò Pacassi.

     

    Dom

    Sankt Jakob Domkirke
    Dom zu St. Jakob

    Dom zu St. Jakob er Innsbrucks domkirke og en smuk 1700-talskirke i barok arkitektur. Katedralen blev opført 1717-1724 efter arkitekten Johann Jakob Herkomers tegninger. Det skete på stedet, hvor der tidligere lå en romansk kirke fra 1100-tallet. Denne kirke blev både ødelagt og genopbygget flere gange, før man besluttede at bygge den nuværende katedral.

    Grundstenen til Johann Jakob Herkomers kirke blev lagt 12. maj 1717. Arkitekten døde november samme år, og Johann Georg Fischer, der var Herkomers nevø, videreførte byggeriet med kun få ændringer i designet. Kirken blev indviet i 1724, mens arbejdet med udsmykningen i interiøret fortsatte til 1732.

    Katedralen dominerer Innsbrucks skyline med sine to klokketårn og imponerende kuppel. Den dobbelttårnede facade vender mod vest og Pfarrplatz. På facaden kan man i de rundbuede vægnicher se kalkstensstatuer af helgener fra Tyrol. Statuerne blev skabt mellem 1941 og 1960 af Hans Andre, som også udarbejdede statuen af Jomfru Maria i facadegavlen og rytterstatuen af Sankt Jakob over den.

    Katedralens interiør er monumentalt, og de solide søjler skaber nærmest en række triumfbuer gennem kirkerummet. Den høje kuppel giver lys til koret og leder øjet mod højalteret, som fylder hele korets bredde. Det er netop en af effekterne, som Johann Jakob Herkomer forsøgte at skabe gennem et ekspansivt interiør med en rumlig enhed og harmoni.

    Udsmykningen af Dom zu St. Jakob er pragtfuld og rig. De dominerende fresker blev malet af Cosmas Damian Asam fra Bayern. Asam var uddannet i Italien og den første sydtyske kunstner, der brugte teknikken med optisk illusion til at projicere endeløst et rum, som han gjorde det i Innsbrucks domkirke. Hertil kommer stukværket, der blev lavet af Asams yngre bror, Egid Quirin Asam, og som afspejler renæssancens visuelle form og farve med understøttelse af freskerne.

    Katedralen har ni altre, hvoraf højalteret er det primære og også et af katedralens højdepunkter. Alteret er flankeret af statuer af Sankt Ingenuin og Sankt Albuin, der er bispesædet Brixens skytshelgener. Selve det storslåede sølvalter er et af de bedste eksempler på håndværk fra barokkens Østrig. Højaltret rummer også maleriet Maria Hilf, der er katedralens største skat. Maria blev malet af Lucas Cranach den Ældre omkring år 1530.

     

    Hofkirche, Innsbruck

    Hofkirken
    Hofkirche

    Hofkirche er en gotisk kirke, der ligger ved siden af kejserresidensen Hofburg. Kirken og det tilstødende franciskanerkloster blev opført i årene 1553-1563 af kejser Ferdinand I, der var kejser Maximilian I's barnebarn, hvilket er en vigtig detalje, idet kirken fra begyndelsen var planlagt som stedet for en storslået kejsergrav for Maximilian I.

    Det var arkitekten Andrea Crivelli, der tegnede den treskibede hallekirke, som Nikolaus Türing den Yngre blev bygmester på. Andre arbejdede også på byggeriet som fx Hieronymus de Longhi og Anton del Bon, der skabte renæssanceportalen til Hofkirche. Højalteret blev bygget mellem 1755 og 1758 efter et design af wienerarkitekten Nikolaus von Pacassi. Den er flankeret af de blystøbte statuer af Skt. Frans af Assisi og Skt. Theresa af Avila.

    Det indre af kirken er domineret af kejser Maximilian I's tomme grav, som der er 28 bronzefigurer omkring. Graven blev bestilt af Maximilian I i hans levetid til kapellet på slottet i Wiener Neustadt, men det forblev ufærdigt. Det var kejser Ferdinand I, der fik den storslåede grav bragt til Innsbruck og installeret som kenotaf i den hofkirke, han havde bygget specielt til den. Graven i sn nuværende form blev først færdig i 1584, og kejseren forblev begravet i Wiener Neustadt.

    Man kan også se det såkaldte sølvkapel i kirken, som ærkehertug Ferdinand II lod bygge mellem 1577 og 1578 af hofarkitekt Hans Lucchese som et gravkapel for sig selv og sin kone Philippine Welser, og det blev udvidet i 1587. Kapellet, der er opkaldt efter sølvalteret med en sølvskåret madonna og hendes symboler, består af to rum adskilt af et gitter. I kapellet er der blandt andet to marmorgrave.

Andre seværdigheder

    Annasäule

    Annasøjlen
    Annasäule

    Annasäule er et monument, der står i gaden Maria-Theresien-Straße i det centrale Innsbruck. Søjlen er fra 1704, hvor den blev sat op for at fejre, at de sidste bayerske tropper blev drevet ud af Tyrol året inden. Det skete den 26. juli, der netop er Skt. Annæ navnedag.

    Monumentet blev skabt af Trentino-billedhuggeren Cristoforo Benedetti af rød marmor med statuer af fire helgener på basen: Anne, Kassian, Vigilius og Sankt Jørgen med en drage og en lanse. På toppen af søjlen og over de fire helgener står en statue af Jomfru Maria.

     

    Altes Rathaus, Innsbruck

    Det Gamle Rådhus
    Altes Rathaus

    Altes Rathaus var Innsbrucks tidligere rådhus. Det står på gaden Herzog-Friedrich-Straße og var et byhus, der blev købt af byens styre i 1358 og indrettet til Innsbrucks administration. I midten af 1400-tallet købte man nabohuset, og Altes Rathaus fungerede som byens rådhus til 1897, hvor det nuværende Neues Rathaus overtog den rolle.

    Rådhuskomplekset indeholder også tårnet Stadtturm. Det er et 56 meter højt tårn, der blev bygget omkring år 1450. Tårnet havde oprindeligt et spidst spir, men fik en renæssanceløgkuppel cirka 1560. Det er den ældste af sådanne bygninger i Østrig, som blev bygget efter italienske forbilleder.

    Tårnvagten skulle i sin tid kigge efter brande og fjender, og derved havde Stadtturm en funktion. I dag er der et galleri i en højde af 33 meter, som byder på en fin udsigt over byens tage.

     

    Triumphpforte

    Triumfbuen
    Triumphpforte

    Triumphpforte er en triumfbue, der hører til blandt Innsbrucks mest kendte seværdigheder. Buen befinder sig i den sydlige ende af gaden Maria-Theresien-Straße, og stedet var tidligere den sydlige indgang til byen. Reliefdekorationen viser statssymboler for Habsburg-monarkiet samt forskellige personlige og begivenhedsrelaterede motiver.

    Triumfbuen blev opført 1765 i anledning af brylluppet mellem ærkehertug Leopold og den spanske prinsesse Maria Luisa. Sydsiden af buen viser derfor motiver relateret til det unge pars bryllup, mens nordsiden refererer til kejser Leopolds død, der uventet indtraf kort tid efter brylluppet. På den måde fik buen en dobbelttonet mindebetydning.

     

    Det Nye Rådhus
    Neues Rathaus

    INeues Rathaus er Innsbrucks nye rådhus, og bystyret har haft sit sæde her siden 1897. Rådhusbygningens historie startede som tre gotiske byhuse, der blev bygget om til det barokke Palais Künigl i begyndelsen af 1700-tallet. En købmand erhvervede palæet i 1810, og i 1848 åbnede Ernst Manlik stedet som Hotel d’Autriche.

    Ved etableringen af hotellet blev facaden ændret i klassicistisk stil, men Manliks succes varede ikke ved. Hotellet lukkede i 1876, hvorefter huset blev købt af en grosserer, der donerede palæet til byen som nyt rådhus i 1897. I 2002 åbnede en større udbygning i moderne design, som blandt andet omfattede butikker i passagen RathausGalerien.

     

    Landestheater

    Tyrol Landsteater Innsbruck
    Tiroler Landestheater Innsbruck

    Tiroler Landestheater Innsbruck er navnet på Tyrols statsteater, og den smukke bygning har huset utallige forestillinger og opsætninger siden åbningen i 1846. Scenen har haft sit nuværende navn siden 1945.

    Der har dog været et skuespilhus i byen siden 1629, hvor arkitekten Christopher Gump den Yngre konverterede et eksisterende hus til et teater. I 1654 opførte samme arkitekt et egentligt teater over for der, hvor Tiroler Landestheater Innsbruck står i dag.

Ture fra byen

    Nordkette

    Nordkette

    Nordkette er navnet på den majestætiske bjergkæde, der ligger umiddelbart nord for Innsbruck. Nordkette kaldes også Inntalkette og er den sydligste del af bjergområdet Karwendel, der ligger i østrigske Tyrol og tyske Bayern. Det højeste bjerg i Nordkette er det 2.637 meter høje Kleine Solstein nordvest for centrum af Innsbruck.

    Bjergene omkring Innsbruck udgør et kolossalt rekreativt område, og Nordkette er ingen undtagelse. Nærmest tværtimod, for det er nemt at komme til toppen ved Hafelekar i 2.256 meters højde. Vejen dertil går med Nordkettenbahn, der starter med Hungerburgbahn og derefter med svævebane til toppen, hvorfra der er en fantastisk udsigt over områdets bjerge og over Innsbruck.

    Turen til toppen af bjergene starter i 560 meters højde, hvor funicularen Hungerburgbahn har sin begyndelse. Efter et par stationer på vejen kommer man til endestationen Hungerburg i en højde på 860 meter. Man kan eventuelt stå af undervejs på stationen Alpenzoo, hvis man vil en tur i Innsbrucks interessante zoologiske have.

    Fra Hungerburg kan man tage svævebane til først Seegrube i 1.905 meters højde og Hafelekar i 2.256 meters højde. Ved Seegrube er der flere pister, hvis man vil stå på ski i sæsonen, og det er også muligt fra Hafelekar. Fra topstationen kan man blot nyde udsigter eller tage en vandring i de smukke omgivelser.

     

    Spanischer Saal, Schloss Ambras, Innsbruck

    Ambras Slot
    Schloß Ambras

    Schloß Ambras er et renæssanceslot, der blev bygget i 1500-tallet, og som ligger i 632 meters højde umiddelbart syd for Innsbruck. Slottet blev bygget i 1500-tallet, og dets historiske betydning er tæt forbundet med ærkehertug Ferdinand II, idet Schloß Ambras tjente som hans families residens fra 1567 til 1595.

    Ferdinand II var en fremtrædende kunstsamler, og han beordrede, at den gamle middelalderfæstning ved Ambras skulle omdannes til et renæssanceslot som en gave til hans kone. I den anledning blev kompleksets nedre slot (Unterschloss) bygget som et museum, der kunne rumme ærkehertugens berømte samlinger. Museet og Ferdinands samlinger hører fortsat til i det nedre slot.

    Mellem det nedre og det øvre slot (Hochschloss) kan man også se den berømte Spanischer Saal, der er en smuk sal og et bemærkelsesværdigt eksempel på tysk renæssancearkitektur. Salens vægge er prydet af 27 portrætter af Tyrols herskere, og man kan se et smukt indlægsloft i salen, der blev indrettet 1569-1572 med en længde på 43 meter og en bredde på 13 meter.

    Det øvre slot indeholder Habsburger Porträtgalerie med malerier af adskillige medlemmer af østrigske kongelige og andre herskende europæiske dynastier. Portrætterne blev malet af kunstnere som fx Titian, Anthony van Dyck og Diego Velázquez. Slottet er også seværdigt i sig selv med mange smukke bygningsdetaljer i blandt andet den indre gård fra 1564-1567. Man kan også se St. Nikolauskapelle, der er slottets kapel.

    Endelig er det også værd at nyde omgivelserne. Terrænet skråner og byder på naturlige klipper og grønne omgivelser. I tillæg til det blev der etablerede et kunstigt vandfald, bygget broer og indrettet en slotspark med forskellige områder. Parken stod oprindeligt færdig i 1574, og den rummede fiskedamme, fuglevolierer, væksthuse, lysthaver med videre.

     

    Schloss Neuschwanstein

    Neuschwanstein Slot
    Schloß Neuschwanstein

    Schloß Neuschwanstein er et af Tysklands og verdens mest ikoniske slotte. Det blev opført ved foden af Alperne af kong Ludwig II, der også blev kaldt eventyrkongen. Før det nuværende slot lå der en borg her, og den lå som ruin, indtil Ludwig II fik ideen til Neuschwanstein. Tanken var, at slottet skulle bygges som et slot fra riddertiden.

    Slottet blev opført fra 1869, og det kunne tages i brug i 1884. Ludwig II døde to år senere, og Neuschwanstein var på dette tidspunkt ikke helt færdigbygget. De manglende dele blev færdiggjort i et forsimplet design i forhold til de oprindelige planer.

    Blandt de mange spændende sale i slottet kan man opleve Tronsalen/Thronsaal på 20x12 meter. Forbillede for salen var kirken Allerheiligen-Hofkirche fra Münchens residens, og den er smukt dekoreret med fx kunstværk i apsis. Sangersalen/Sängersaal er slottets største sal med mål på 27x10 meter. Forbillederne er sale på slottet i tyske Wartburg, og udsmykningen er temaer over Lohengrin og Parzival.

    Udefra ligner Neuschwanstein et sandt eventyrslot med sine tårne og naturligvis også beliggenheden på en bjergtop med Alperne som bagtæppe. Slottets indretning består af en øvre og en nedre slotsgård, hvorom der er høje og tårnprydede mure. For enden af den øvre slotsgård ligger selve residensslottet på det fornemste sted, og over for slottet var det planen, at der skulle være bygget en slotskirke. På belægningen kan man se omridset af den aldrig byggede kirke.

     

    Zugspitze

    Zugspitze

    Zugspitze er Tysklands højeste bjerg med sine 2.962 meter, og til forskel fra mange andre alpetoppe er Zugspitze let tilgængelig for turister. På selve toppen er der tre spidser, og her ligger der blandt andet en restaurant og en udsigtsterrasse.

    På toppen har der siden 1851 stået et kors, Zugspitzekreuz, som blev sat op under en ekspedition 11.-13. august. Initiativtageren var præsten Christoph Ott, og hans kors stod, indtil en reparation var nødvendig 1881-1882. I 1993 blev korset igen nedtaget for reparation, men efter to måneder valgte man at sætte en kopi op af det originale kors. Korset måler 4,88 meter i højden og står på Zugspitzes østlige top, der er maginalt højere end de to andre toppe, der er den midterste og den vestlige. Den vestlige top var 2.964 meter, indtil man under Tysklands nazistiske styre bortsprængte nogle meter for at kunne etablere et flyvekontrolcenter, der dog ikke blev anlagt.

    Der er flere veje til toppen af Zugspitze. Fra byen Garmisch-Partenkirchen er det nemmest at tage med tandhjulsbanen Bayerische Zugspitzbahn fra banegården. Banen kører blandt andet gennem en 4.466 meter lang bjergtunnel op til stationen Zugspitzblatt, der ligger i 2.588 meters højde. Herfra går svævebanen Gletscherbahn det sidste stykke op til selve toppen af Zugspitze. Man kan også stå af toget i Eibsee i højden 1.008 meter og tage svævebanen Eibseeseilbahn til Zugspitzes top; man kan også vælge en rundtur, hvor man kombinerer de to transportveje. Begge ture er det hele værd; både på turen op og naturligvis også når man står på bjergtoppen.

    Vil man gerne tage turen mod flere bjerge, så er det 2.628 meter høje Alpspitze nærliggende. Alpspitzes pyramideformede top er et af områdets vartegn, og op på bjerget går en 3.810 meter lang svævebane fra 750 meters højde til bjergstationen, der ligger i 2.033 meter.

     

    Festung Kufstein

    Kufstein

    Kufstein er en hyggelig by i det østrigske Tyrol. Byen er den næststørste i regionen efter Innsbruck, og som andre byer i det bjergrige område, ligger Kufstein smukt i naturen og byder på både historie og fine seværdigheder. Byen kendes nævnt fra 788, men dens mere kendte historie startede i 1200-tallet, hvor borgen Festung Kufstein blev opført. Borgen var strategisk vigtig ligesom selve Kufstein, der var handelsby med en flodhavn.

    Det kendteste bygningsværk i dagens Kufstein er fortsat den imponerende fæstning, der ligger på en 90 meter høj klippe på toppen af byen. Derfor kan man se Festung Kufstein fra lang afstand. Borgen kendes fra 1205, og den blev senere udbygget flere gange. En af gangene var i 1500-tallet, hvorfra Kaiserturm fra 1518-1522 stammer fra. I dag kan man besøge fæstningen, hvor de blandt andet er adgang med kabelbanen Festungsbahn.

    Når man er i Kufstein bør man også nyde en spadseretur i Altstadt, der er navnet på den gamle bydel. Her kan man se typisk tyrolerarkitektur i de smalle og hyggelige gader som fx Römerhofgasse og Kirchgasse. Tæt herpå løber floden Inn gennem byen, og i området kan man også se Rathaus Kufstein, der er byens rådhus. De ældste dele af bygningen er fra 1500-tallet, mens gavlen blev ændret i 1900-tallet. Af byens kirker er Pfarrkirche Kufstein-St. Vitus særligt interessant. Den blev opført 1390-1420 i gotisk stil og ombygget 1660-1661 i barok.

     

    Kloster Ettal

    Kloster Ettal

    Midt mellem de sydtyske bjerge ligger landsbyen Ettal, der er hjemsted for et benediktinerkloster med en overdådig klosterkirke. Klostret blev grundlagt den 28. april 1330 af kejser Ludwig af Bayern. Motiverne for etableringen har dels været udvikling af egnen og dels en form for kejserlig sikring og kontrol af handelsvejen mellem Augsburg og Verona.

    Klostret var aktivt, indtil en sekularisering lukkede stedet i 1803. I 1900 kunne benediktinermunke igen flytte ind i bygningerne, og fra 1907 har det igen været et selvstændigt kloster med egen drift.

    I dag driver klostret mange forskellige virksomheder. Det gælder blandt andet landbrug, overnatningssteder og et bryggeri, der ligger umiddelbart overfor klosterkomplekset.

    Den smukkeste del af det store kloster er den totårnede Mariæ Himmelfartskirke/Sankt Mariä Himmelfahrt Kirche, der i sin oprindelige form går tilbage til årene 1330-1370, hvor en tolvkantet kirke i gotik blev bygget. I reformationens efterdønninger blev kirken stærkt beskadiget i 1552 efter angreb fra kurfyrste Moritz von Sachsens tropper, men det var dog først efter en brand i 1744, at den nuværende barokperle blev bygget.

    Kirken ligger i en klostergård og står med et ydre med to tårne og en stor central kuppel smukt med bjerge som bagtæppe. Det fine ydre bliver dog først til en uforglemmelig oplevelse, når man træder indenfor. Her bliver man mødt af en rigdom af udsmykning og detaljer i elegante lyse nuancer. Et højdepunkt er Johann Jakob Zeillers loftsfresko fra 1746, og et andet er orglet, der er bygget af Johann Georg Hörterich i 1768.

     

    Linderhof

    Linderhof

    I de smukke bjergddale ved foden af de tyske alper ligger det lille smukke slot Linderhof, der var en af kong Ludwig IIs residenser. Kong Ludwig II startede også byggerierne af to andre slotte i Bayern, men Linderhof var det eneste, han nåede at se i færdig tilstand.

    Da Ludwig II blev konge, arvede han Königshäuschen, der lå der, hvor Linderhof i dag ligger. I første omgang ville han udbygge stedet, men han besluttede sig i 1874 for at rive Königshäuschen ned og bygge Linderhof.

    Kongen lod selv Linderhof opføre med det meget større Versailles ved Paris som inspiration og forbillede. Hans glæde ved stedet ses ikke mindst i haven, der ud over søer og springvand blandt andet har en kunstig drypstenshule.

    Anlægget er meget seværdigt, både som slot med slotshave, og også grundet beliggenheden mellem bjergene, der nærmest tårner sig op lige bag slotskomplekset, hvis lige normalt kun ses i andre omgivelser.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn
Gode links