Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Graz er en by i det sydøstlige Østrig. Den ligger i delstaten Steiermark og er en landets bæststørste by. Graz er en gammel by, der allerede i 1100-1200-tallene var en vigtig handelsby. I det følgende århundreder blev Graz en residensby, og i 1585 blev byens universitet grundlagt. I samme periode blev der anlagt nye befæstninger omkring byen, og de kom i anvendelse under flere kampe med Napoleons tropper fra 1797 til 1809. I 1999 blev Graz’ gamle bydel optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv.

I dag den indre by i Graz en smuk og hyggelig oplevelse at nyde en spadseretur i, og der er mange seværdigheder. Hauptplatz er byens centrale plads, og her ligger Graz’ imponerende rådhus fra 1880erne. Fra Hauptplatz kan man gå ad byens strøggader som fx Herrengasse, hvor huset Landeszeughaus fra 1642-1644 ligger. Huset er et museum med en af verdens fineste samlinger våben og rustninger. Går man videre ad Herrengasse, kommer man til Opernring og Graz’ nybarokke operahus, der åbnede med Friedrich Schillers Wilhelm Tell i 1899.

Graz byder også på en række spændende bygninger langs gaden Hofgasse. Her kan man bl.a. se byens domkirke, der blev opført 1438-1462 som Hofkirche. Ved siden af kirken kan man se mausoleet for kejser Ferdinand II, der blev født i Graz i 1578. Langs Hofgasse finder man også byens skuespilhus og slottet Grazer Burg, der blev bygget i flere perioder gennem primært 1400-1500-tallene. Slottet var oprindeligt hertug Friedrich V’s residens. Bag Grazer Burg kan man gå en tur i den dejlige slotspark Burggarten, hvor der bl.a. ligger et orangeri.

Umiddelbart nord for Graz’ gamle bydel ligger Schloßberg, der er en klippe, hvorpå den ligger ruiner af byens historiske fæstning. Der er flere måder at komme op til bjergtoppen. Man kan tage funicularen Schloßbergbahn, elevatoren inde i bjerget eller trapperne i retning mod den gamle bydel. Den mest kendte bygning på Schloßberg er klokketårnet, der blev opført i 1500-tallet. Ud over det kan man se forskellige dele af den gamle fæstning, den 94 meter dybe Türkenbrunnen og i det hele taget en uforglemmelig udsigt over den østrigske storby.

Ture fra byen

  Alter Platz, Klagenfurt

  Klagenfurt

  Klagenfurt er en by i det sydlige Østrig. Byen er hovedstad i delstaten Kärnten og ligger smukt i landskabet langs floden Glan ved søen Wörthersee og de østlige alper. Klagenfurt kendes fra 1100-tallet, men den regnes grundlagt i 1246, da hertug Bernhard von Spanheim flyttede byen til dens nuværende position, og seks år senere opnåede den stadsret. I 1500-tallet måtte Klagenfurt genopbygges efter en brand, og det blev ud fra italiensk renæssance med retvinklede gader og centrum på Neuer Platz.

  I dag ligger pladserne Alter Platz og Neuer Platz som de centrale torve. Alter Platz var byens centrum fra 1246, og her kan man se det gamle rådhus, Altes Rathaus, der blev bygget som residens i 1600-tallet for at blive rådhus i årene 1737-1918. Over for Altes Rathaus kan man se byens pestsøjle fra 1680. I det sydvestlige hjørne af pladsen kan man se det smukke palæ, Palais Göess, der blev skabt i 1738 ved at sammenbygge to huse med en ny facade.

  Læs mere om Klagenfurt

   

  Maribor, Slovenien

  Maribor

  Maribor er en by i det nordøstlige Slovenien. Den er landets næststørste by, og den kendes omtalt fra 1100-tallet som Castrum Marchburch. Maribor blev en markedsby og opnåede stadsret i 1264. Byen blomstrede som handelsby og blev en del af det habsburgske rige. 1600-1700-tallene var præget af adskillige brande og epidemier, mens byen blev hver gang genopbygget, og 1800-tallets industrialisering var med til at give ny udvikling.

  Byens centrum er pladsen Glavni trg, hvor der er caféer, hygge og flere seværdigheder. Det er her, byens rådhus fra 1500-taller ligger, og foran rådhuset kan man se Maribors pestsøjle. Der blev rejst en søjle i 1681 i taknemlighed over, at datidens pestepidemi sluttede, og den nuværende søjle er en afløser fra 1700-tallet. Fra Glavni trg kan man også gå en tur i byens strøggader og til pladsen Slomškov trg, hvor byens romanske domkirke fra 1100-tallet ligger som en af flere seværdige opførelser.

  Læs mere om Maribor

Tilmeld dig vores nyhedsbrev