Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Wien er elegancens by, hjertet af de tidligere tysk-romerske og østrigske kejserriger, centrum for det habsburgske dynastis fantastiske historie og den klassiske musiks hovedstad.

Nærmest overalt er der historiske bygningsværker og stor kunst, som de habsburgske kejsere har stået i spidsen for. Enorme summer er investeret i skønhed og den klassiske kultur, som for mange er indbegrebet af ikke mindst barokkens Wien.

Hofburg dannede centrum for magten i habsburgernes rige, og slottet og de mange smukke bygninger i slotskomplekset hører til blandt Wiens absolutte topseværdigheder. Det er også her, man finder Den Spanske Hofrideskole og det berømte Skatkammer.

Det er bestemt ikke uden grund, at fx komponister som Beethoven og Mozart lod sig inspirere af den smukke hovedstad. Wienercafeer, museumsbesøg og naturligvis en tur i det berømte pariserhjul i parken Prater er andre af de oplevelser, der ligger lige for på en tur i den østrigske hovedstad. Et stykke Sachertorte på Hotel Sacher er også et godt bud på en wieneroplevelse.

Vil man lidt ud af bycentrum, ligger kejsernes Schönbrunn tæt på. Det overdådige palads med tilhørende slotspark er et fantastisk sted at besøge. Der er heller ikke langt til Donau og til spændende steder som udgravningerne fra oldtidens Rom og Slovakiets hovedstad Bratislava.

Andre seværdigheder

  Belvedere

  • Belvedere: Belvedere er et fornemt barokanlæg med to smukke slotte, Øvre og Nedre Belvedere. Mellem dem ligger et dejligt haveanlæg i formel fransk stil. Anlægget blev opført i 1700-tallet som sommerresidens for prins Eugen af Savoyen.
  • Mozarts Lejlighed/Mozartwohnung: Her i huset Figarohaus ligger en af de eneste bevarede af komponisten Wolfgang Amadeus Mozarts lejligheder. I 1781 flyttede Mozart fra Salzburg til Wien, og i perioden 1784-1787 boede han her i Figarohaus.
  • Karlsplads/Karlsplatz: Karlsplatz blev anlagt af kejser Karl VI i begyndelsen af 1700-tallet. Den store Karlskirche dominerer pladsen, men læg også mærke til den fine pavillon, der står på midten af Karlsplatz.

  Maria-Theresien-Platz

  • Maria Theresia Plads/Maria-Theresien-Platz: Den elegante plads Maria-Theresien-Platz blev anlagt i slutningen af 1800-tallet som en af de eneste færdiggjorte dele af den storstilede plan for det nye Hofburg, Kaiserforum. Her ligger bl.a. byens naturvidenskabelige museum.
  • Kejsergemakkerne, Sølvkammeret & Sisi Museum/Kaiserappartements, Silberkammer & Sisi Museum: Kaiserappartements er nogle af kejserfamiliens private gemakker på Hofburg. I Silberkammer udstilles kejserfamiliens service. Sisi Museum er en spændende udstilling om kejserinde Elisabeth.
  • Den Spanske Hofrideskole/Spanische Hofreitschule: I bygningen Stallburg er den berømte Spanske Rideskole indrettet. Institutionen menes etableret i 1572, og den har fået sit navn fra de spanske heste, man opdrættede og trænede her.

  Rathaus

  • Rådhuset/Rathaus: Wiens nygotiske rådhus blev opført i 1872-1883 af Friedrich von Schmidt. Det huser både byen Wiens styre og borgmesterkontor samt regionens landdag.
  • Peterskirken/Peterskirche: Den nuværende Peterskirche blev hovedsageligt bygget i årene 1701-1722, men dog først indviet i 1733. Kirken var den første kuppelklædte i barokkens Wien, hvor interiøret er ganske overvældende med fin og righoldig stukkatur og anden dekoration.
  • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Wien her.

Historisk overblik

  Bosættelser i området
  I 400-tallet f.Kr. etablerede keltiske stammer bosættelse i Donaudalen omkring nutidens Wien – de byggede en tidlig borg. I år 9 grundlagde romerne militærlejren Vindobona i forbindelse med erobringen af det østrigske område. Romerne indførte omkring 275 vinstokken til Wien, og det blev starten på områdets store vinproduktion.

  Fra 400-tallet startede germanske stammers angreb, der sammen med Romerrigets svækkelse gjorde, at romerne i 433 overlod Wien og provinsen til hunnerne. I de følgende århundreder var her mange kampe mellem forskellige folkeslag.

  Karl den Stores Ostmark
  Frankerkongen Karl den Store etablerede i 803 en region i Donaudalen med navnet Ostmark, der var forløberen for det senere Østrig. Officielt blev Østrigs navn benyttet første gang i 996.

  I 1137 blev Wien første gang omtalt som by, og den udviklede sig hurtigt handelsmæssigt, ikke mindst på grund af den gode placering på handelsvejene mellem øst og vest. I 1155 etablerede Heinrich II sin residens her, og Wien kom under de bayerske Babenberg-fyrsters herredømme.

  Babenbergernes regeringstid sluttede i 1246, hvor regenten døde i de afgørende kampe og sejre i opgøret mod de indvaderende ungarere. Det skabte årtiers politisk tomrum i Wien.

  Det Habsburgske Rige
  I 1273 lagde habsburgeren Rudolf de østrigske områder, herunder Wien, ind under det Tysk-Romerske Rige, der som Det Habsburgske Rige skulle komme til at sidde ved magten helt indtil 1900-tallet. I 1300- og 1400-tallene gennemgik Wien en kulturel, politisk og religiøs udvikling. Byens universitet blev grundlagt i 1365, og i 1438 blev Wien rigets residensby. I 1469 blev byen bispesæde.

  Det var også årene, hvor de energiske habsburgere udbyggede deres imperium med indtagelse af blandt andet Tyrol og Carniola på det nordlige Balkan. Imperiet blev udvidet til også at omfatte Nederlandene, Burgund og Spanien. Dets størrelse krævede efterhånden en ny ledelsesform, og i 1521 blev rigets ledelse delt mellem brødrene Ferdinand og Charles.

  1500-1600-tallene
  1521 var også reformationens år i Wien. Fire år senere raserede en brand store dele af byen, der måtte genopbygges. I 1529 belejrede tyrkerne byen og ødelagde yderområderne. Tyrkerne blev slået tilbage, men Wien var truet, og fæstningsanlæggene blev udbygget.

  I 1551 gennemgik Wien ved hjælp af jesuitterne en tilbagevenden til katolicismen.  Under 30-års-krigen blev Wien belejret af den svenske hær, men svenskerne forlod området igen. Økonomisk havde krigen stor betydning for Wien, der stagnerede i årene.

  I 1679 ramte pesten Wien, og 80.000 indbyggere omkom. Kun fire år senere angreb tyrkerne igen byen, denne gang med en kolossal hær i forhold til Wiens forsvar. Med hjælp fra tyske og polske hære blev de talstærke tyrkere overvundet, og Wien blomstrede op igen. Byggeriet eksploderede nærmest, og det var startskuddet til den barokke periode.

  Maria Theresia og Napoleon
  Wien gennemgik en gylden æra med Maria Theresia som kejserinde og efterfølgende Josef II. Reformer til fordel for borgerne blev indført, Schönbrunn blev opført som Wiens svar på Versailles, og musikken trivedes med kendte indbyggere som Mozart, Haydn, Beethoven og Schubert.

  Napoleon besatte Wien i 1805-1809, og det gik hårdt ud over habsburgerne, der blandt andet måtte afgive den tyske krone. Habsburgernes og Wiens økonomi var anstrengt, og Wienerkongressen i 1814-1815 satte kun så småt udviklingen i gang.

  Det blev til revolution i 1848, hvor kejseren blev erstattet af den 18-årige Franz Josef I. Under hans styre anlagde man Ringgaden med dens pragtbygninger i Wien, og i 1867 blev habsburgernes rige ændret til dobbeltmonarkiet Østrig-Ungarn. Wiens kulturliv blomstrede, og det kreative miljø tiltrak mange kunstnere.

  Kejserriget, 1900-tallet og i dag
  Kejser Franz Josef døde i 1916, og i 1918 blev det habsburgske kejserrige opløst. I 1922 blev Wien en stat i den nye østrigske republik.

  Wiens status som hovedstad opførte midlertidigt i 1938, da Østrig blev en del af Adolf Hitlers Tyskland. Siden da var landet en del af 2. Verdenskrig, og som konsekvens af krigen blev store dele af Wien ødelagt i årene 1944-1945. Efter 2. Verdenskrigs afslutning blev både byen Wien og landet Østrig delt i 4 zoner.

  Der gik til 1955, før den samlede republik Østrig blev stadfæstet, og der skete en stor økonomisk udvikling. Et af eksemplerne på Wiens positive udvikling kom, da Wien blev i 1979 blev valgt som en af FNs tre administrationsbyer.

  I 1995 blev Østrig og dermed Wien en del af EU og fremstår i dag som en moderne hovedstad med sine mange traditioner og bygningsværker, som imponerende minder om habsburgernes rige. Adskillige store internationale begivenheder har gennem årtierne også fundet sted her; fx i 2008 da finalen ved europamesterskaberne i fodbold blev afviklet i den østrigske hovedstad.

Topseværdigheder

  Stephansdom

  • Sankt Stefan Domkirke/Stephansdom: Wiens domkirke, Stephansdom, er et af byens vartegn. Dens historie går tilbage til 1100-tallet, men udbygget gennem århundreder. I kirkerummet kan man bl.a. se en række smukke altre som fx hovedaltret fra 1600-tallet.
  • Hundertwasserhus: Boligkarréen Hundertwasserhaus er et af Wiens mest besøgte og fotograferede steder, og når man står overfor dets mange farver, træer og buske på toppen samt skæve vinkler, forstår man godt hvorfor.
  • Wien Pariserhjul/Wiener Riesenrad:  Det 65 meter høje pariserhjul, Riesenrad, er et af byens vartegn. Det blev opført som et teknisk mesterværk i 1897. Der er en fornem udsigt fra hjulets kabiner, og man kan se dets historie fra en udstilling ved foden af det.

  Karlskirche

  • Karlskirke/Karlskirche: Karlskirche er den vigtigste kirke i Østrig efter Wiens domkirke, Stephansdom. Den imponerende barokkirke  blev opført i årene 1716-1737 af kejser Karl VI, og indvendigt er der en smuk udsmykning og flere kunstværker.
  • Hofburg: Det store slotskompleks Hofburg var hjertet i habsburgernes rige gennem mange århundreder helt siden 1279. I dag er det stadig officiel residens for den østrigske præsident, og her er mange fine rum, sale og museer. Det gælder fx Skatkammeret og Slotskirken.
  • Heltepladsen/Heldenplatz: Heldenplatz er den centrale plads foran slotskomplekset. Herfra kan man tydeligt se storladenheden og rigdommen i habsburgernes imperium med bl.a. Hofburg-bygningen. Det var i øvrigt på denne plads, at Østrig formelt blev en del af Tyskland i 1938.

  Schönbrunn

  • Schönbrunn Slot/Schloß Schönbrunn: Slottet Schönbrunn, der var habsburgernes sommerresidens, er et af Europas flotteste og mest imponerende barokslotte. Slottet blev tegnet af Johann Fischer von Erlach og opført fra 1696. Maria Theresia lod siden da slottet ombygge i tidens rokoko, og i dag kan man nyde det storslåede interiør.
  • Parlamentsbygningen/Parlamentsgebäude: Østrigs parlamentsbygning blev opført af den danske arkitekt Theophil Edvard Hansen i perioden 1874-1883. Byggestilen er monumental græsk, og Hansen designede både det ydre og det indre som et ensemble.
  • Votivkirke/Votivkirche: Votivkirche er byens betydeligste nygotiske monument og blandt de fornemste i verden i denne stil. Den blev opført i taknemmelig af kejser Franz Josef I over at have overlevet et attentat i 1853.
  • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Wien her.

Ture fra byen

  Zentralfriedhof

  • Centralkirkegården/Zentralfriedhof: Dette er Wiens centrale kirkegård, og den er med et areal på 240 hektarer en af verdens største. På området ligger flere end tre millioner mennesker begravet. Her kan man bl.a. se kirken Friedhofskirche og gravmonumenter for Beethoven, Johannes Brahms m.fl.
  • UNO-City: UNO-City er betegnelsen for FN’s bygninger i Wien. Husene i komplekset blev opført 1973-1979, og de står som en slags cirkler, der bindes sammen af afrundede bygninger.
  • Donautårnet/Donauturm: Midt i det grønne område, Donaupark står tårnet Donauturm, der blev opført 1962-1964 som udsigtstårn. Donauturm er 252 meter højt med udsigtsbalkonen placeret 150 meter oppe.
  • Carnuntum: Carnuntum var civilt centrum for romernes kolonisering af det østrigske område. I 100-300-tallene var byen på sit højeste og havde cirka 50.000 indbyggere. Carnuntum er som arkæologisk udgravningsområde et frilandsmuseum i dag.

  Bratislava

  • Bratislava: Ikke særligt langt mod øst fra Wien ligger Slovakiets hovedstad Bratislava, der indtil 1916 hed Preßburg og var en del af det østrig-ungarske kejserrige. I byen ved Donau er der utallige seværdigheder koncentreret i den gamle bydel og ved den smukke borg.
  • Klosterneuburg: Byen Klosterneuburg ligger lige nord for Wien, hævet over Donaus løb. Byens navn stammer fra det augustinerkloster, der blev grundlagt her i 1114 af Leopold III. Klostret er i dag byens største seværdighed, men der er også andet at se i den hyggelige by.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping
Med børn
Gode links