Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Den slovakiske hovedstad Bratislava er en af Centraleuropas storslåede og på samme tid særdeles hyggelige kulturbyer, og man kan tydeligt fornemme en vis lighed med andre hovedstæder og storbyer fra det historiske habsburgske kejserrige, som Bratislava i mange år var en centralt beliggende del af.

Smukke pladser og en gammel bydel med mange atmosfærerige gader inviterer til at tage dejlige vandreture mellem utallige bygningsværker fra fx barokkens tid, og det er samtidig en god idé at nyde den elegante og ganske forskelligartede arkitektur, der præger gadebilledet.

Gennem byen flyder Donau, og på toppen ligger den karakteristiske Bratislava Borg, hvor der gennem en periode på over tusind år har udspillet sig mange store begivenheder. En tur på borgen er et must, og med besliggenheden på toppen af byen bliver man belønnet med en fin udsigt herfra; blandt andet over Bratislavas gamle bydel.

Landskabet omkring Bratislava er smukt, og her er mange udflugtsmål. En sejltur på Donau er en afslappende måde at se området på, og ikke langt fra byen ligger den østrigske hovedstad Wien, som nemt kan opleves på en endagstur. Andre ture kan fx være til Brno i Tjekkiet eller Györ i Ungarn.

Topseværdigheder

    Skt. Martin Domkirke, Bratislava

    Sankt Martin Domkirke
    Dóm Sv. Martina

    Den gotiske Sankt Martin Domkirke ligger ved foden af borghøjen i den vestlige ende af Bratislavas gamle bydel. Den er domkirke for ærkebispesædet i byen og derved hjemsted for Bratislavas ærkebiskop.

    Byens domkirke indgik tidligere i byens befæstning som en del af Bratislavas borg, men da de mange besøgende udgjorde en sikkerhedsrisiko, blev det besluttet at opføre kirken som en ny bygning neden for borgen. Det skete i 1221, hvor en romansk bygning blev den første Sankt Martin Domkirke. Den nuværende bygning blev opført fra 1311 og fuldført i 1452 på fundamentet af den romanske kirke.

    Kirketårnet blev delvist ødelagt af lyn i 1760, og bygningen blev genopført i barok. I 1835 brændte tårnet, der stod færdigt på ny i 1847; denne gang med ny udsmykning. På toppen af det 85 meter høje tårn blev den 300 kilo tunge ungarske Stefanskrone sat op til minde om de elleve østrig-ungarske konger og otte dronninger, der blev kronet i kirken i perioden 1563-1830. Blandt dem var Maria Theresia, der blev kronet den 25. juni 1741.

    Kirkerummet er bredt og forholdsvis lyst under de store søjler, der inddeler kirken i tre skibe. I kirkerummet kan man se smukke 1700-talsarbejder af Georg Rafael Donner, som ærkebispen af Esztergom inviterede til at udarbejde alteret. Se også den gotiske døbefont og statuen af Sankt Martin til hest.

    Tæt på indgangen og i retning væk fra alteret kan man besøge kirkens skatkammer, hvor forskellige skatte og kunstværker kan ses. I kirken er der også opsat en mindeplade for komponisten Ludvig van Beethovens besøg i kirken som dirigent.

     

    Hlavné námestie

    Hlavné námestie er navnet på Bratislavas centrale plads, der som rådhusplads gennem tiden har været byens politiske centrum. Hele vejen rundt langs dens sider kan man se smukke bygninger fra forskellige arkitektoniske æraer, og disse supplerer hinanden på fornem vis til et spændende og varieret byrum.

    Af seværdigheder kan man blandt andet se byens gamle rådhus, Den Hellige Frelsers Kirke, Roland-springvandet og den ungarske bankbygning; Uhorská eskontná a zmenárenská banka. I perioder er der forskellige aktiviteter at opleve her; fx et hyggeligt julemarked i november-december.

    Hlavné námestie har gennem historien haft mange navne. Under den kommunistiske tid hed den 4. April Plads/Námestie 4. apríla i årene 1848-1989, mens den under 2. Verdenskrig hed Hitler Plads/Hitlerove námestie 1939-1945. Andre udvalgte navne har været ungarske Fő tér og tyske Hauptplatz.

     

    Bratislava Borg

    Bratislava Borg
    Bratislavský hrad

    Bratislava Borg er med beliggenheden på toppen af borghøjen ved Donaus bred en af den slovakiske hovedstads mest synlige bygningsværker. Fra borgen bliver man da også belønnet med en fantastisk udsigt over Bratislava, langs Donau og til Østrig.

    Borgen og Bratislava ligger strategisk vigtigt på krydsningen af mange europæiske handelsveje, og derfor var borghøjen tidligt af militær interesse. Den første forgænger til den nuværende borg var en forsvarsbebyggelse, der blev nævnt i år 907. Tidligt efter denne tid kom borgen til at spille en rolle som en af central del af forsvaret af Kongeriget Ungarn; blandt andet dannede den forsvar mod tyske og bøhmiske angreb flere gange i 1000-1100-tallene. Da mongolske hære angreb området i 1241 og 1242 var borgen også en af de eneste, der modstod den militære fremrykning. Gennem de følgende århundreder fandt mange store begivenheder sted her, og anlægget blev flere gange ombygget; den nuværende rektangulære borg med fire hjørnetårne er hovedsageligt et resultat af byggeri gennem 1400-tallet.

    Med tyrkernes besættelse af blandt andet det meste af Kongeriget Ungarn fra 1536 kom Bratislava Borg til at spille en rolle som den resterende del af landets grænsepost og som landets vigtigste borg og kongelige residens. I perioden 1552-1784 blev rigssymbolet Ungarns Krone således også opbevaret i borgen under stor beskyttelse.

    I de sidste årtier af 1700-tallet skiftede borgen karakter, da det ikke længere havde samme kongelige interesse som tidligere. Der blev fx indrettet kaserne her, og i 1809 bombarderede Napoleons tropper stedet. Borgen og det ombyggede residensslot brændte i 1811 ved en ulykke forårsaget af tropperne i borgens kaserne. Det stod som udbrændt ruin, indtil genopførelsen startede i 1957. Efter den første og mest omfattende genopførelse kunne Slovakiets Nationalmuseum åbne en afdeling i bygningen i 1968. Museet rummer effekter fra museets samling af arkæologiske fund, og her kan man se nogle af landets tidlige skatte fra stenalderen til omkring 1200-tallet.

    Foran borgen kan man se en rytterstatue, som forestiller kong Svätopluk I, der var leder af Stormähren i 800-tallet, hvor dette rige var på sit højdepunkt. Det nuværende Slovakiet lå i centrum af Stormähren, der også strakte sig over vore dages Tjekkiet, Ungarn og flere omkringliggende regioner.

    En overgang var den restaurerede borg også det slovakiske sæde for unionspræsidenten i Tjekkoslovakiet, og i en kort periode var den også det selvstændige Slovakiets præsidentielle hjemsted. De seneste år har Bratislava Borg lagt rum til flere politiske begivenheder. Den 3. september 1992 blev Slovakiets forfatning underskrevet her, og 23.-25. februar 2005 var her topmøde mellem Ruslands præsident Vladimir Putin og USA's præsident George W. Bush.

     

    Det Gamle Rådhus & Bratislava Bymuseum
    Stará radnica & Múzeum mesta Bratislavy

    Bratislavas gamle rådhus stammer fra 1300-tallet, og det er dermed det ældste rådhus i Slovakiet. Bygningen er egentlig en sammenbygning af flere opførelser, hvor tårnets historie starter i slutningen af 1200-tallet som det tidligste af byggerierne. Rådhuset stod færdigt i 1400-tallet, men det blev stilmæssigt ændret til renæssance i 1599 efter et jordskælv. Tårnet blev genopbygget i barok i 1773 efter en brand.

    Det Gamle Rådhus fungerede som rådhus indtil 1800-tallet, og det var i perioder også både fængsel og mønt. Nu er det indrettet som Bratislava Bymuseum/Múzeum mesta Bratislavy.

    Bratislava Bymuseum blev oprettet i 1868, og første udstilling fandt sted i 1872. Under et besøg kan man både beundre bygningen og museets udstillinger, der viser mange forskellige genstande fra byens historie. I kælderen er der fx udstillet en række tidligere anvendte torturinstrumenter og henrettelsesmetoder fra middelalderen.

    Rådhusbygningen er i sig selv seværdig, og man bør se den fra både Hlavné námestie og Primaciálne námestie, hvorfra man kan se bygningens fine tagbelægning. Endelig er den gamle rådhusgård også smuk og elegant.

     

    Den Blå Kirke, Bratislava

    Den Blå Kirke – Sankt Elisabeth Kirke
    Modrý kostolík – Kostol svätej Alžbety

    Sankt Elisabeth Kirke er en mindre kirke, men en af de mest kendte i den slovakiske hovedstad. Bygningen kendes nok bedst som Den Blå Kirke, der stammer fra dens smukke udseende med blå nuancer på kakler, mure og tag.

    Kirken blev opført i ungarsk jugendstil i årene 1909-1913 af den ungarske arkitekt Ödön Lechner, der også var manden bag nogle store byggerier i Budapest. Kirken er rigt detaljeret både udvendigt og indvendigt, og i farver og byggestil finder men ingen andre kirker, der tilnærmelsesvist minder om den, og derved står den som en særlig oplevelse, hvor elegancen er i højsædet.

     

    Slavín

    Slavín er et monument, der blev opført i 1960 til minde om de sovjetiske soldater, der faldt under befrielsen af Bratislava og Slovakiet under 2. Verdenskrig. Monumentet blev opført i tidens imponerende imposante stil og er det centrale element i den militærkirkegård for ikke mindst russiske soldater, der faldt i kampene under krigen.

    Der er 6.845 grave på kirkegården. Området er inddelt i flere sektioner, og selve det centrale monument er 39,5 meter højt. Den øverste del udgøres af en statue af en sovjetisk soldat, og der er en søjleprydet mindehal derunder. Andre skulpturgrupper står foran monumentet, og i anlægget kan man også se et russisk trækors og mindevægge med faldnes navne.

    Slavín ligger på et højdedrag hævet over Bratislavas bykerne, og fra området er der en meget smuk udsigt over den slovakiske hovedstad og alle dens kendte bygningsværker.

     

    Flere seværdigheder og mere info

    Køb pdf-bogen om Bratislava her.

Andre seværdigheder

    Slovakiets Nationalteater, Bratislava

    Slovakiets Nationalteater
    Slovenské národné divadlo

    Denne moderne bygning er den nye afdeling af Slovakiets Nationalteater. Den blev opført fra 1986, men grundet vanskeligheder med finansieringen kunne åbningen først finde sted efter 21 års byggeri; indvielsen blev således gennemført den 14. april 2007.

    Bygningen er inddelt i tre dele, som samlet kan huse 1.700 tilskuere. En del af nationalteatrets program sættes dog også op i den gamle afdeling, der ligger på pladsen Hviezdoslavovo námestie i centrum af Bratislava.

     

    Čumil

    Čumil er navnet på Bratislavas måske mest kendte kunstværk. Værket er en figur af bronze, som stikker hovedet og noget af overkroppen op fra et kloakhul, hvor kloakdækslet er trukket til side. Bag værket stod kunstneren Viktor Hulík, og Čumil blev indviet i 1997. To år senere blev et gadeskilt sat op ved skulpturen.

     

    Grassalkovic Palæ, Bratislava

    Grassalkovic Palæ
    Grasalkovičov palác

    Det elegante Grassalkovic-palæ blev opført af grev Anton Grassalkovic omkring år 1760 som sommerpalads. Stilen har træk fra såvel senbarok som rokoko. Grev Grassalkovic refererede i Bratislava til kejserinde Maria Theresia, og dermed blev der afholdt flere baller og andet for det habsburgske hof i huset. Musik satte også sit præg på paladsets brug, og blandt andet opsatte Joseph Haydn flere af sine værker som premierer her.

    I perioden 1939-1945 havde den slovakiske præsident sæde her, og i landets kommunistiske æra sad først et regerende organ for den slovakiske del af Tjekkoslovakiet her. Senere blev palæet indrettet som ungpionerskole og aktivitetscenter.

    Palæet, der hører til Bratislavas smukkeste bygninger, er i dag residens for den slovakiske præsident. Det har tilknyttet et fransk haveanlæg, der blev etableret i grev Grassalkovics tid. Som residens er der ikke almindelig adgang til palæet, men der er offentlig adgang til haven, som ligger nord for den fornemme bygning.

     

    Rolandspringvandet
    Rolandova Fontána

    På Bratislavas vigtigste plads, der med navnet Hlavné námestie er den centrale historiske rådhusplads, kan man se Rolandspringvandet, der er et populært mødested for byens borgere. Springvandet blev opstillet i 1572 på ordre fra den ungarske kong Maximilian II, og formålet var at bringe rent drikkevand til indbyggerne i byen.

    Kunstværket er blevet ændret flere gange siden indvielsen, men Maximilian II troner stadig på toppen af det, og i folkemunde kaldes springvandet af samme årsag også for Maximilian-springvandet/Maximiliánova fontána.

     

    Ærkebiskoppernes Palæ, Bratislava

    Ærkebiskoppernes Palæ
    Primaciálny palác

    Dette palæ, der blev opført i årene 1777-1781 af ærkebiskop József Batthyány af den nuværende ungarske by Esztergom, er en af Bratislavas smukkeste bygninger og blandt byens kendte seværdigheder.

    Den berømte spejlsal i palæet har lagt gulve til flere internationale begivenheder gennem tiden. Den mest berømte episode fandt sted i 1805, hvor diplomater for Frankrigs leder, Napoleon, mødtes med kolleger under Østrigs kejser. De udformede fredsaftalen ”Freden i Pressburg” mellem landene efter Slaget ved Austerlitz.

    I palæet kan man blandt andet se seks engelske 1600-talsgobeliner, der blev afdækket under en restaurering i 1903. De var blevet gemt under Napoleonskrigene for at undgå, at de skulle blive krigsbytte.

    Byen Bratislava købte bygningen i 1903, og i dag benyttes dele af det smukke palæ som byens repræsentationslokaler.

     

    Det Gamle Marked
    Stará tržnica

    Stará tržnica er en ingeniørmæssigt smuk bygning, der blev åbnet i 1910 som markedshal i Bratislava. Store nittede jerndragere spænder over selve salgshallen, der var aktiv som marked indtil 1960 og igen efter en større renovering efter 1990. I de mellemliggende år var der indrettet studie i den over hundrede år gamle hal.

    Man kan besøge flere hyggelige cafeer i lokalerne rundt om selve markedshallen, som løbende er rammen om salg fra boder med lokale, delikate fødevarer.

     

    Michalská ul.

    Gaden Michalská ul. og fortsættelsen Ventúrska hører blandt Bratislavas hovedstrøg, og her kan man se en række fine palæer i barok, rokoko og nyklassicistisk stil. De blev gennem årene opført af ungarske velhavere og adelsfamilier. Udover de smukke huse er der butikker og i sæsonen udendørs servering, der gør en tur i gaden til noget særligt.

    Det gælder blot om at tage en strøgtur og nyde stemningen og arkitekturen, der blandt andet tæller portbygningen Michalská Brána, der er den eneste bevarede af Bratislavas oprindelige fire byporte.

     

    Michalska Brana, Bratislava

    Michael Port
    Michalská brána

    Michaelporten er den sidste bevarede af Bratislavas oprindelige fire byporte. Den blev oprindeligt bygget omkring år 1300, men det nuværende udseende stammer dog fra en større ombygning i barok stil i midten af 1700-tallet.

    I portbygningen er der indrettet et museum over byens forsvarshistorie og diverse våben; hvilket udgør Bratislava Bymuseums afdeling med disse effekter.

    I 1500-1800-tallene blev i alt 19 østrig-ungarske konger og dronningen kronet i Bratislava, og et af ritualerne efter selve kroningen var et stop ved Michael Port, hvor den nye regent sværgede troskab til ærkebiskoppen.

    Fra portens udsigtsplatform er der en fornem udsigt over den gamle bydel, og man kan prøve at forestille sig portens tidlige dage, hvor der var både vindebro og voldgrav umiddelbart uden for porten som ekstra beskyttelse af byen.

     

    Ærkebiskoppernes Sommerpalads
    Letný arcibiskupský palác

    Funktionen som ærkebiskoppernes sommerpalads er denne smukke bygnings historiske anvendelse, mens den i dag er indrettet som den slovakiske regerings sæde. I 1500-tallet blev den nuværende ungarske by Esztergom, der var ærkebispesæde, underlagt de tyrkiske osmannere, og de så af samme årsag med tiden mod Bratislava.

    Biskopperne lod i 1614 et sommerpalads bygge her, og ærkebiskop Lippay lod i årene 1642-1666 stedet udbygge betragteligt. Næste større udbygning satte ærkebiskop Barkóczy i gang, og 1761-1765 blev ikke mindst interiøret ændret mange stedet til rokoko, og den centrale bygningsdel blev opført i den tid.

    I slutningen af 1800-tallet solgte kirken paladset til militæret, som indrettede et militærhospital her. I 1940erne blev stedet indrettet som Slovakiets udenrigsministerium, og det har beholdt sin politiske rolle til i dag som sæde for den slovakiske regering.

     

    Elisabeth Kirke, Bratislava

    Sankt Elisabeth Kirke og Kloster
    Kostol a Kláštor Alžbetínok

    Som navnet siger, er dette et bygningskompleks bestående af både en kirke og tilhørende klosterbygninger; de sidstnævnte fungerer i dag som et hospital.

    Klosterkirken blev opført i barok i årene 1739-1743 af kardinal Imrich Esterházy til den ungarske helgen Sankt Elisabeths ære. Kirkens ydre er elegant, og inden for venter en oplevelse af et særdeles smukt kirkerum, der er righoldigt dekoreret med blandt andet Paul Trogers fresker.

     

    Slovakiets Nationalmuseum
    Slovenské národné múzeum

    Slovakiets Nationalmuseum rummer store samlinger inden for en række videnskaber. Selve institutionen er den største af sin slags i landet, og der er mange afdelinger beliggende både i og uden for Bratislava.

    Museets hovedbygning blev opført 1925-1928, og stedet åbnede 4. maj 1930. Udstillingerne på stedet dækker mange temaer, og en idé kan være at fordybe sig i en eller flere af samlingerne.

     

    Novy Most, Bratislava

    Den Nye Bro (Most SNP)
    Nový Most (Most SNP)

    Broen Most SNP spænder over Donau og forbinder Bratislavas gamle by med bydelen Petržalka mod syd. Broen blev opført 1967-1972 og måler i alt 430 meter med et frit spænd på 303 meter. Broen står i dag som et af byens moderne vartegn.

    En særlig seværdighed ved broen er observationsplatformen i toppen af brotårnet, der når en højde på 95 meter. Platformen ligner en ufo, og det er da også blevet broens kælenavn. I platformen er der en fantastisk udsigt over Bratislava, og der er indrettet en restaurant, så man rigtigt kan nyde byen og floden oppefra under afslappede forhold.

     

    Flere seværdigheder og mere info

    Køb pdf-bogen om Bratislava her.

Ture fra byen

    Kamzik Tower, Bratislava

    Kamzik Tv-tårn
    Televízna veža na Kamzíku

    Dette er et 194 meter højt tv-tårn, som blev opført i årene 1967-1975. Tårnet ligger på højdedraget Kamzik, der med en højde på 439 meter er det næsthøjeste punkt omkring Bratislava.

    Tårnets arkitektur er spændende, og på toppen er der indbygget et observationsdæk, hvor der er en fantastisk udsigt over landskabet omkring Bratislava og også til selve den slovakiske hovedstad.

     

    Det Antikke Gerulata Museum
    Múzeum antickej Gerulaty

    I byen Rusovce syd for Bratislava ligger resterne af den romerske garnisonsby Gerulata, der fungerede som forsvarsby mod barbarerne fra nord og øst. Gerulata blev grundlagt umiddelbart efter Kristi Fødsel. Ved de arkæologiske udgravninger ligger der også et museum, der viser nogle af de mange fund fra byens tid i 100-300-tallene.

     

    Hrad Devin, Slovakiet

    Devin Borg
    Hrad Devín

    På bakketoppen, hvor floderne Donau og Morava løber sammen, har der været bosættelser gennem mange tusinde år. Slaviske folk bosatte sig her i 400-500-tallene, og i 864 nævnes første gang opførelsen af en borg, der siden løbende er blevet udbygget. Devin Borg har stået som en ruin, siden den i 1809 blev ødelagt under Napoleonskrigene.

    I dag kan man se de nærmest majestætiske rester af det yderste tårn, der er fra 1400-tallet, og som kaldtes Jomfrutårnet/Panenská veža. Fra tårnet og de øvrige ruiner er der en flot udsigt over flodlandskabet og også til de nærliggende bjerge og bakker, der blandt andet tæller Devínska Kobyla, der når en højde på 514 meter.

    Borgruinerne og selve beliggenheden på en klippetop er i sig selv seværdigheder, og der er også indrettet en mindre udstilling i det historiske renæssanceslots kælder. Udstillingen fokuserer på borgens historie.

     

    Pezinok

    Bjergkæden nordvest for Bratislava, der er omkring 100 km lang, er De Små Karpater. Det højeste bjerg, Zaruby, er 768 meter. De sydlige skråninger af de Små Karpater er kendt for de gode vine, som man i sæsonen kan smage på; blandt andet ved fejringen af vinhøsten i Modra i september.

    Byen Pezinok ligger ved foden af De Små Karpater og kan være udgangspunkt for ture i området. Her ligger De Små Karpaters Museum/Malokarpatské Múzeum (M.R. Štefánika ul. 4), hvor byens og områdets historie og gamle vintraditioner bliver skildret.

    Der ligger også flere nydelige bygningsværker i byens gamle del. Det Gamle Rådhus/Stará Radnica (Radničné), Pezinok Borg/Pezinský Hrad (Mladoboleslavská ul.) samt en del gamle kirker er noget af det, man bør se nærmere på under et besøg i byen.

     

    Skt. Ignatius Kirke, Győr

    Győr

    Győr er hovedbyen i det nordvestlige Ungarn, og den ligger tæt på Donau i et område, der har været beboet gennem flere tusind år. Mange forskellige folkeslag bosatte sig i med tiden i byen, som voksede til en vigtig by. Da de muslimske osmanner erobrede området i midten af 1500-tallet, brændte borgerne Győr ned, og efter den osmanniske besættelse blev byen genopbygget i tidens renæssance og den følgende barok.

    I dag kan man opleve en smuk gammel bydel med en homogen bygningsmasse fra tiden efter Győrs genopbygning. Széchenyi tér er den centrale plads, og her er der flere seværdigheder. Pladsen er omgivet af huse fra 1600-1700-tallene med borgerhuse på nordsiden og et klosterkompleks med kollegium på sydsiden. Her ligger den fine benediktinerkirke dedikeret Skt. Ignatius af Loyola, som blev opført i imponerende barok i årene 1634-1641. Foran kirken står en baroksøjle, der blev rejst 1686 til minde om sejren over tyrkerne.

    Lidt nordvest for Széchenyi tér ligger udmundingen af floden Rába i Mosoni-Duna, og her startede Győrs historie. I dag ligger der bevarede fæstningsmure her, og det er også stedet for byens katedral, hvis nuværende udseende og fornemme indretning hovedsageligt går tilbage til 1600-tallets barok. Ved kirken kan man også se biskoppernes slot med sit markante tårn, hvorfra der er en fin udsigt over byen og floderne. I tårnet og bisperesidensen kan man også se en udstilling om stedet og byen.

    Langs Rába ligger Győrs karmeliterkloster med tilhørende kirke, Karmelita templom. Kirken stod færdig i 1725 og byder på et fint kirkerum i storladen barok. På den modsatte side af floden ligger Győrs store synagoge i bydelen Újváros. Den blev opført 1868-1870 og er i dag åben som kulturcentrum. I Győr kan man også se det slotsagtige rådhus, der blev opført i slutningen af 1800-tallet, og det moderne nationalteater, der åbnede i 1978.

    Lær mere om Győr

     

    Wien

    Wien er elegancens by, hjertet af de tidligere tysk-romerske og østrigske kejserriger, centrum for det habsburgske dynastis fantastiske historie og den klassiske musiks hovedstad.

    Nærmest overalt er der historiske bygningsværker og stor kunst, som de habsburgske kejsere har stået i spidsen for. Enorme summer er investeret i skønhed og den klassiske kultur, som for mange er indbegrebet af ikke mindst barokkens Wien.

    Hofburg dannede centrum for magten i habsburgernes rige, og slottet og de mange smukke bygninger i slotskomplekset hører til blandt Wiens absolutte topseværdigheder. Det er også her, man finder Den Spanske Hofrideskole og det berømte Skatkammer.

    Det er bestemt ikke uden grund, at fx komponister som Beethoven og Mozart lod sig inspirere af den smukke hovedstad. Wienercafeer, museumsbesøg og naturligvis en tur i det berømte pariserhjul i parken Prater er andre af de oplevelser, der ligger lige for på en tur i den østrigske hovedstad. Et stykke Sachertorte på Hotel Sacher er også et godt bud på en wieneroplevelse.

    Læs mere om Wien

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn

    Børnemuseum

    Bibiana Medzinárodný dom umenia pre deti
    Panská 41
    bibiana.sk

     

    Temapark

    Dinopark
    Mlynská dolina
    dinopark.sk

     

    Transportmidler

    Múzeum dopravy
    Šancová 1/a
    muzeumdopravy.com

     

    Naturvidenskab

    Prírodovedné múzeum
    Vajanského nábrežie 2
    snm.sk

     

    Zoologisk have

    Zoologická záhrada
    Mlynská dolina
    zoobratislava.sk

Gode links
Historisk overblik

    Byens forhistorie

    Bratislava-området har været beboet gennem de sidste årtusinder, og området hos været bosat fra kulturer i neolitisk tid fra omkring år 5000 f.Kr. I regionen er der dog udgravet rester af neandertalere og fundet andre skeletdele, som er betydeligt ældre.

    I den tidlige jernalder blev den primære bosættelse på egnen etableret i det nuværende Bratislavas centrum, og fra 400-tallet f.Kr. etablerede keltiske stammefolk sig her. Kelterne boede i en egentlig by, som blandt andet var befæstet og havde møntprægeri. Kelterne bedrev håndværk i byen og landbrug omkring den. Det varede til århundredet f.Kr., hvor de grundet tilflyttende germanske stammer flyttede til Devin.

     

    Romersk grænse

    Omkring år 0-100 koloniserede Romerriget området, der blev et romersk grænseland med en garnison i Gerulata. Den nuværende Bratislava lå på ydersiden af grænsen, som gik ved Donau. Germanske stammer besad området mod nord, mens romerne havde herredømmet syd for floden. I nutiden har man fundet rester af det romerske Gerulata under forstaden Rusovce.

    Romerne besad ikke selve det nuværende Bratislava, men de havde betydelige aktiviteter i egnen tæt på. Romerne byggede således flere militære forposter, landbrug og handelsstationer.

     

    De første slaver

    I 400-500-tallene ankom de slaviske stammer til regionen, og i 600-tallet forekom den første slaviske statsdannelse under Samo. Det skete i 623, hvor Samo blev udråbt som slavernes konge, og dette styre varede til 658.

    I 800-tallet var Bratislavas borg centrum i det mähriske rige. Borgen spillede den førende militære, religiøse og politiske rolle. Byen Bratislava var nævnt første gang i 907 i Salzburg-annalerne, og senere i samme århundrede blev Bratislava en del af det ungarske kongerige.

     

    1000-1200-tallene under Ungarn

    I begyndelsen af 1000-tallet var Bratislava en betydelig by i ungarernes rige; dens navn var dengang Pozsony. De ungarske konger kom jævnligt til byen, hvor de havde residens på borgen, som var blevet udbygget til en af de stærkest befæstede residenser i riget.

    Byen var dog også mål for angreb fra omkringliggende riger og stammer. I 1030 angreb den tjekkiste hertug Břetislav I under en aktion under den tyske kejser Konrad IIs felttog mod ungarerne. Ungarn modstod dog angrebet.

    I 1042 angreb den tyske kong Heinrich III, og han lykkedes med en kortvarig indtagelse af borgen i Bratislava. Heinrich III angreb igen i 1052, hvor hans tropper overvandt borgens forsvar og erobrede den en tid. Året efter besøgte pave Leo IX byen for at mægle mellem de stridende tyskere og ungarere.

    Byen forblev ungarsk, og efter svære skader på borgen under kampene i 1052 lod Ungarns kong Salamon borgen rekonstruere i årene 1073-1074. Tiden med ungarsk styre var blevet stabiliseret, og det skabte grobund for ny udvikling.

    Gennem 1100- og 1200-tallene var der flere bølger af ungarsk indvandring, som ikke mindst bosatte sig i markedsområderne ved foden af Bratislavas borg. Hovedparten af byens borgere var dog fortsat slovakker. Århundrederne var samtidig nogle, hvor der forekom flere forsøg på erobringer af Bratislavas borg og derved byen og området.

    I 1241-1242 hærgede mongoler området, men de opnåede ikke at erobre byens borg. Dog medførte deres tilstedeværelse en del ødelæggelse i byen. En vis genopbygning måtte igangsættes, og samme år, i 1242, begyndte tyske bosættelser i Bratislava. Det var bosættelser og en slags kolonisering, der med århundrederne endte med, at tyskerne var den dominerende etniske befolkningsgruppe i Bratislava.

    Slutningen af 1200-tallet blev også en periode med kampe om Bratislava. De udfoldede sig blandt andet mellem de ungarske regenter og den østrigske hertug Albert, der havde magten i byen 1287-1291. Albert blev overvundet af ungarske András III, som i 1291 tildelte byen de første kendte købstadsrettigheder.

     

    Århundreders fortsatte stridigheder

    Den ungarske tid opførte for en tid med András IIIs død i 1301, idet kongens enke gav byen til de østrigske habsburgere, som holdt sit indtog i byen i 1301. Den østrigske tid varede dog kun et par årtier, idet Ungarn igen opnåede herredømmet i 1322; dog blev Bratislava først formelt en del af det ungarske kongerige fra 1338.

    I 1405 blev Bratislava erklæret for kongelig fristad, hvilket skete i lighed med mange andre ungarske byer under kong Sigismund. Den nye status blev indført af Sigismund for at give byerne væsentlige rettigheder i lighed med feudalherrers for netop at undgå en stigende magt til lokale feudale ledere.

    Midten af 1400-tallet betød stadige kampe, men også ny udvikling. Hussiter hærgede ad flere omgange, og i 1428 nedbrændte de flere yderområder i byen. I 1434 blev den første bro etableret over Donau, hvilket styrkede logistikken i området betragteligt, men broen blev dog ødelagt allerede året efter af oversvømmelser fra Donau.

    Hussiterne blev med penge forhandlet ud af Ungarn i årene omkring 1440, men nye kampe opstod mellem de den nedre by og borgen, som støttede den polske kong Ladislaus III. I 1442 indtager Ladislaus borgen, men den tysk-romerske kejser Frederick III kommer Ungarns dronning Elisabeta til undsætning og overvinder den polske konge. I 1443 får Elisabeta byen tilbage, men Ladislaus fastholder borgen til sin død året efter.

     

    Samtidig kulturel udvikling

    1400-tallet var et århundrede med mange kampe om Bratislava, men det var også en periode med en betydelig kulturel og økonomisk opblomstring.

    I 1405 havde byen opnået status af fristad, hvilket gav en vis autonomi, og i 1430 fik den retten til at præge mønter. Bratislavas våbenskjold blev indført i 1436, og i 1465 blev Universitas Istropolitana etableret som det første universitet i det slovakiske område.

     

    Øget politisk betydning

    Ungarn blev besejret i 1526 af de fremrykkende tyrkiske osmanner i Slaget ved Mohács, og tyrkerne rykkede frem mod Bratislava. Tyrkerne belejrede byen, men de formåede aldrig at indtage den. I 1532 blev Bratislava hjemsted for en stor gruppering af soldater, der skulle kunne holde forsvaret mod tyrkerne, så ikke de kunne vinde byen og vandre videre mod Wien. Tyrkerne angreb ikke Bratislava, som i øvrigt også var stedet, ungarske skatte blev opbevaret for ikke at tilfalde hverken tyrkere og habsburger.

    Med den tyrkiske tilstedeværelse fik Bratislava markant øget sin politiske magt. Det skete, da det ungarske parlament besluttede at flytte hovedstaden hertil som følge af tyrkiske fremrykninger. Parlamentet åbnede her 1536, hvilket var samme år som den første kroning i Bratislava fandt sted; det var af Maximilian I i Sankt Martin Katedral.

    I 1526 var Bratislava og Ungarn blevet underlagt det habsburgske monarki med sæde i Wien. De ungarske konger var dog fortsat regenter i denne del af monarkiet, og hoffet holdt i perioder til her, hvor også de ungarske konger og dronninger blev kronet i årene 1536-1830. I alt blev 11 konger og 8 dronninger kronet her.

     

    Oprør mod habsburgerne

    1600-tallet var en periode med forskellige forsøg på oprør mod habsburgerne. I 1606 blev byen belejret af Stefan Bockeys hære, i årene 1619-1621 blev byen og borgen erobret af Gabriel Bethlen, hvilket var et egentligt oprør mod det habsburgske overherredømme. Kejserlige tropper overvandt Bethlen i 1621, hvilket kun for en tid lagde en dæmper på politisk turbulens i byen.

    Bethlen belejrede igen Bratislava 1621-1622, hvilket i sidste ende resulterede i Freden i Pressburg, der var byens tyske navn. Freden blev indgået i 1626 mellem Gabriel Bethlen og kejser Ferdinand II, og den satte en stopper for oprøret.

    Starten af 1600-tallet blev også en tid med forskellige religiøse strømninger i byen. I 1606 blev et lutheransk gymnasium grundlagt, og flere andre protestantiske institutioner så også dagens lys. Som en del af den katolske modreformation blev adskillige munke- og nonneordener etableret, og i 1626 inviterede Bratislavas ærkebiskop Jesuitterordenen til byen.

    Oprøret mod habsburgerne var dog ikke helt forbi, og senere i århundredet kom det til den såkaldte Wesselényi-konspiration. Der blev gjort op med både den og protestanter 1671-1677 gennem en række retssager og domme af involverede.

    Næste oprør fandt sted i 1680erne. Imre Thököly-oprøret udspillede sig 1682-1683. Bratislava var den eneste by i det nuværende slovakiske område, som modsætter sig kapitulering til Imre Thökölys ungarske tropper, som erobrede byen, men ikke borgen i 1683. Senere samme år tilbageerobrede habsburgernes kejserlige tropper Bratislava efter disses sejr over de tyrkiske osmanner, der fortsat havde fastholdt en tilstedeværelse i regionen.

     

    1700-tallets byudvikling

    Pestepidemien hærgede Bratislava fra 1710 til 1711, og 3.800 af byens borgere omkom, hvilket var en stor andel af dem. På trods af sin decimerede størrelse var Bratislava dog ikke blevet reduceret til en by uden betydning, og i 1741 fandt en af historiens mest berømte kroninger sted her: nemlig den af kejserinde Maria Theresia.

    Udviklingen gik generelt stærkt i slutningen af 1700-tallet. Kulturelt spillede Mozart som 6-årig i Palffy-palæet i 1762 i byens centrum, og befolkningsmæssigt voksede byen ud af sine hidtidige rammer. I 1775 blev Bratislavas forsvarsmure nedlagt, så byen kunne ekspandere, og året efter åbnede byens første teater.

    Industrialiseringen begyndte langsomt i 1780 med oprettelsen af den første produktionsvirksomhed. Det var inden for tekstilindustrien, og på det tidspunkt var indbyggertallet på knap 30.000. I 1783 udkom den første avis og første skønlitterære bog på slovakisk, der blev formaliseret som selvstændigt sprog i 1787 af den teologistuderende Bernolak.

    1783 var også året, hvor Bratislavas status som hovedstad i Det Ungarske Kongerige ophørte, og det fik en betydelig økonomisk følge for byen. Kronjuvelerne blev flyttet til Wien, og en stor del af byens adel og centraladministration flyttede til Budapest. Med dem forsvandt både økonomisk og politisk indflydelse, og Bratislava var derefter reduceret til ceremoniel kroningsby.

     

    Napoleon og Østrig-Ungarn

    I 1805 blev Freden i Bratislava sluttet i Ærkebispens Palads mellem Østrig og Napoleons Frankrig. Det skete efter den franske sejr i Slaget ved Austerlitz, hvor Napoleons hære vandt over østrigske og russiske styrker. Fire år senere overvandt Napoleon Bratislava, og i forbindelse med krigshandlingerne brændte byens slot i 1811.

    Efter afslutningen på Napoleonskrigene var Bratislava en del af det østrig-ungarske rige, og det var et århundrede, hvor industrialiseringen og moderniseringen tog fart. I 1830 blev der etableret regelmæssig dampskibssejlads på Donau, hvilket støttede anden økonomisk udvikling.

    Fra 1840erne skete der også politiske omvæltninger. Ungarsk blev indført som officielt sprog i administrationen, og det delvise selvstyre bortfaldt; i 1847 blev datidens parlament i Bratislava åbnet for sidste gang. I øvrigt var den sidste konge blevet kronet i 1830, og også dette ritual bortfaldt.

    Industrialiseringen havde bragt jernbanen til byen i 1840, og allerede i 1850 var Bratislava forbundet med både Wien og Budapest. På trods af opførelsen af mange fabrikker og kraftig udbygning af byens faciliteter og infrastruktur, forblev Bratislava dog en relativt lille provinsby i forhold til de to større nabobyer. Dette blev fastholdt gennem de sidste årtier af kejserrigets levetid ind i 1900-tallet, hvor Bratislava ved afslutningen af 1. Verdenskrig blot havde omkring 83.000 indbyggere.

     

    1900-tallets forandringer

    Ved afslutningen af 1. Verdenskrig gik det østrig-ungarske kejserrige til grunde, og det slovakiske nationalråd blev dannet. Det var en brydningstid, hvor byens store tyske og ungarske befolkning søgte at erklære byens for en fristad for at undgå at blive en del af et nyt tjekkoslovakisk land.

    Den 1. januar 1919 indtog tjekkoslovakiske styrker dog byen, der nu blev omdøbt Bratislava som en del af sin nye slaviske identitet. Byen blev også valgt som slovakisk administrationssæde foran andre byer som fx Nitra.

    Det var dog endnu ikke slut med forandringer, idet 1930ernes politiske spændinger i Europa også bredte sig til Slovakiet og Bratislava. Byen blev i 1938 hovedstad for den autonome slovakiske regering og fra 1939 for den slovakiske stat, der var støttet af den tyske regering.

    Den 27. september 1940 underskrev Tyskland, Italien og Japan Tremagtspagten, der var en gensidig støtte- og samarbejdsaftale mellem landende. Flere andre lande skrev efterfølgende også under; bl.a. den slovakiske republik den 24. november 1940.

    Republikken var under ledelse af præsident Jozef Tiso, og slovakiske enheder kæmpede med Tyskland visse steder i Sovjetunionen. Kampene kom til Slovakiet i 1944, hvor tyske tropper gik ind i landet og holdt Jozef Tisos styre ved magten i Bratislava til begyndelsen af april 1945. Sejrrige sovjetiske soldater kunne indtage den slovakiske hovedstad den 4. april 1945.

    Efter krigen blev Bratislava og Slovakiet en del af det kommunikstiske Tjekkoslovakiet. Befolkningstallet var i denne periode steget fra 125.000 i 1930 til 200.000 i 1946.

     

    Efterkrigstiden til i dag

    I årene efter 2. Verdenskrig skiftede befolkningen, idet tyskere var udvist, og ungarere blev flyttet. Det var en tid med udvikling på mange måder, og i den nye kommunistiske stat blev der etableret mange kulturelle institutioner; blandt andet Filharmonien, Nationalgalleriet og Videnskabsakademiet. Rekonstruktionen af Bratislavas borg blev også igangsat.

    Bratislavas formelle grænser blev udvidet, og byen bredte sig med nybyggede forstæder med samtidens moderne og bekvemmelige lejlighedskomplekser. Det gjaldt blandt andet for området syd for Donau. Der blev opført en del nye bydele som fx Petržalka, og antallet af borgere steg efterhånden til 450.000.

    Første større politiske ændring skete i 1968, hvor en konføderationsaftale mellem Tjekkiet og Slovakiet blev underskrevet i Bratislavas borg. Med aftalen blev Bratislava hovedstad i Slovakiets Socialistiske Republik som en del af Tjekkoslovakiet.

    I november 1989 blev Bratislava et af centrene for den såkaldte fløjlsrevolution, som gjorde op med det daværende politiske system. Den tidligere kommunistleder Alexander Dubček talte i byen for første gang siden 1970, og revolutionen endte med et politisk skifte og en etablering af det selvstændige Slovakiet efter beslutning herom den 17. juli 1992.

    Efter opdelingen af Tjekkoslovakiet i 1993 blev Bratislava Slovakiets hovedstad, og 11 år senere blev byen en af hovedstæderne i EU. Byen har siden 1990erne gennemgået en rivende udvikling, hvilket tydeligt ses i den hyggelige by, der i øvrigt var hjemsted for et topmøde mellem Ruslands Vladimir Putin og USA’s George W. Bush i 2005.