Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Banská Bystrica er en by ved floden Hron. Den ligger i det centrale Slovakiet omgivet af et smukt landskab med bjerge. Byen blev grundlagt af tyske bosættere i 1200-tallet, og i 1255 opnåede den en status af kongelig fri by, hvilket gav en vis autonomi i de vigtigste byer i det daværende Ungarn. Med tiden voksede handelen og minedriften, og det skabte en rigdom, hvor borgerskabet fra senmiddelalderen mange fine huse, kirker og andre anlæg.

I dag er Banská Bystrica er smuk by, hvor den gamle bydel bringer besøgende tilbage til tidligere århundreders arkitektur og velstand. Den aflange plads, Námestie SNP, udgør centrum af den gamle bydel. Pladsen blev etableret i 1500-tallet, og i 1552 blev klokketårnet mod øst opført. Tæt herpå ligger barokkatedralen, der blev bygget med inspiration fra Gesùkirken i Rom, og som blev dedikeret Francisco Xavier.

På Námestie SNP kan man også besøge museet for den centrale Slovakiet, Stredoslovenské múzeum, der ligger i huset Thurzov Dom, som i sin oprindelige form går tilbage til byens meget tidlige tid. Umiddelbart øst for Námestie SNP ligger Banská Bystricas gamle borg, Mestský hrad, der blev bygget som politisk centrum og til beskyttelse af kongens skatkammer. Store dele af borgområdet er bevaret med mure, bastioner, kirker og byens gamle rådhus.

I det historiske rådhus kan man i dag besøge Banská Bystricas kunstmuseum, Štátna Galéria, der er et af flere interessante museer i byen. Museet for den Nationale Slovakiske Opstand, der udspillede sig under 2. Verdenskrig med centrum i Banská Bystrica, er et andet. Her kan man lære om opstanden i en tidstypisk futuristisk bygning fra 1969. Man kan også nyde en tur i byens opera og i grønne omgivelser i byparken Mestský park.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]