Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Trnava er en by, der ligger ved floden Trnávka i det vestlige Slovakiet. Byen udviklede sig som markedsby, fordi stedet lå på to større krydsende handelsveje, og Trnava opnåede i 1238 stadsret som den første by i det nuværende Slovakiet. I 1541 blev byen ærkebispesæde, hvilket naturligvis øgede dens vigtighed, og i 1635 åbnede Trnava Universitet. Både ærkebiskoppen og universitetet flyttede dog til hhv. Budapest og Esztergom i starten af 1800-tallet, og det bremsede udviklingen i Trnava, der senere oplevede en stor industrialisering.

I dag kan man nyde en hyggelig og velbevaret gammel bydel i Trnava. Bydelen defineres af de gamle bymure, der for en stor dels vedkommende stadig står i byens gader. Bag murene ligger pladsen Trojičné námestie som Trnavas centrum. Her kan man se tårnet Mestská veža, der blev opført som brandtårn og som udsigtstårn som en del af forsvaret mod eventuelle angreb fra de muslimske osmanner. På pladsen står Treenighedssøjlen, der blev rejst i barok stil i 1695.

Trnava er også kendt for byens mange kirker. En af de mest seværdige er Skt. Nikolaj Domkirke, der blev bygget 1380-1421, og som var ærkebispesæde gennem flere århundreder. Hertil kommer Johannes Døberen Katedral, der var den første større barokbygning, der blev opført i Slovakiet. Kirken blev opført fra 1629, og det er et imponerende værk udvendigt og indvendigt, hvor man kan se en overdådig udsmykning og et fornemt hovedalter fra 1640.

Man kan også blot tage en spadseretur rundt omkring i Trnavas gader, hvor der er mange fine borgerhuse, flere kirker, klostre og forskellige monumenter. Der er også to synagoger, som begge blev bygget i slutningen af 1800-tallet. Det kan også anbefales at gå en tur rundt langs de gamle bymure. Turen er omkring tre km lang, og i sin tid var der en voldgrav og fire byporte. Mod vest kan man se den store Bernolák-port og en stor park, hvor voldgraven tidligere lå.

Ture fra byen

  Nitra, Slovakiet

  Nitra

  Nitra er en by i det vestlige Slovakiet, som ligger ved floden Nitra og ved foden af bjerget Zobor. Byen kendes allerede fra 800-tallet, og det regnes som Slovakiets ældste by. Gennem tiden har byen og området været skuespil for mange krigshandlinger og ødelæggelser. Nitra blev også hjemsted for en borg og et bispesæde, der satte præg på historien. Senest brændte Nitra ned i 1708, og derfor genopførte man byen i barokkens århundrede.

  Nitras moderne centrum ligger i den såkaldte nedre by omkring den runde plads Svätoplukovo námestie, hvorfra strøggaden Štefánikova trieda udgår. På Svätoplukovo námestie kan man se Nitras gamle rådhus, mestský dom, der blev opført i 1882, og som i dag er indrettet som museum. Over for det gamle rådhus ligger byens moderne teaterbygning, der efter ødelæggelser under 2. Verdenskrig erstattede det tidligere teater fra 1880erne.

  Læs mere om Nitra

   

  Bratislava Castle

  Bratislava

  Den slovakiske hovedstad Bratislava er en af Centraleuropas storslåede og på samme tid særdeles hyggelige kulturbyer, og man kan tydeligt fornemme en vis lighed med andre hovedstæder og storbyer fra det historiske habsburgske kejserrige, som Bratislava i mange år var en centralt beliggende del af.

  Smukke pladser og en gammel bydel med mange atmosfærerige gader inviterer til at tage dejlige vandreture mellem utallige bygningsværker fra fx barokkens tid, og det er samtidig en god idé at nyde den elegante og ganske forskelligartede arkitektur, der præger gadebilledet.

  Gennem byen flyder Donau, og på toppen ligger den karakteristiske Bratislava Borg, hvor der gennem en periode på over tusind år har udspillet sig mange store begivenheder. En tur på borgen er et must, og med besliggenheden på toppen af byen bliver man belønnet med en fin udsigt herfra; blandt andet over Bratislavas gamle bydel.

  Læs mere om Bratislava

Tilmeld dig vores nyhedsbrev