Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Košice er Slovakiets næststørste by og den regionale storby i landets østlige del. Det er en smuk by, der ligger ved floden Honrád og relativt tæt på både Polen, Ungarn og Ukraine. Den beliggende giver gode muligheder for spændende ture i området.

I centrum af Košice er der meget at se. Den velbevarede, gamle bydel er ganske stor og med fin variation i seværdighederne. Det er her, man bl.a. kan se Slovakiets største kirke, den gotiske Sankt Elisabeth Katedral, der står midt i byen.

En spadseretur ad gaden Hlavná ulica er et must under et besøg i Košice. Den går gennem hele centrum, og her ligger mange af byens smukke huse i art nouveau og andre stilarter. Her er der også flere kirker og et væld af dejlige caféer og spisesteder. En tur i sidegaderne er også en fin oplevelse.

Der er mange interessante ting at se omkring Košice, Byen Prešov ligger mod nord, og herfra er der ikke langt de gamle kirker på UNESCO’s verdensarvsliste og til de uforglemmeligt smukke Tatrabjerge på grænsen til Polen. En tur til Ungarn og Ukraine er også muligheder.

Topseværdigheder

  Kosice Cathedral

  • Sankt Elisabeth Katedral/Dóm svätej Alžbety: Denne mægtige katedral, der lokalt hedder Dóm svätej Alžbety, er Slovakiets største kirke og en af de østligste gotiske katedraler i Europa. Kirken blev opført 1378-1508 med mange smukke bygningsdetaljer, som man stadig kan nyde udvendigt og indvendigt.

  State Theatre, Kosice

  • Košice Statsteater/Štátne divadlo Košice: Dette er Košices centralt beliggende statsteater. Bygningen blev opført 1879-1899 i smuk nyrenæssance, og teatrets interiør er lige så fornemt som den ydre udsmykning.
  • Jakabs Palads/Jakabov Palác: Jakabs Palads er navnet på en stor og nærmest slotsagtig residens, som bygmesteren Peter Jakab opførte som sit hjem. En overgang i 1945 var bygningen residens for landets præsident, Edvard Beneš.

  Hlavna ulica, Kosice

  • Hovedgaden/Hlavná ulica: Dette er Košices hovedgade og en gade, hvor man rigtigt kan opleve byens arkitektur, historiske bygninger og dagligliv for de mange folk, der går ture her. Det er også her, byens katedral ligger som gadens centrum.

Andre seværdigheder

  Immaculata, Kosice

  • Immaculata: Dette er en pestsøjle, som blev rejst i 1723 i taknemlighed over afslutningen af den pestepidemi, der hærgede Košice i 1709-1710. Den 14 meter høje søjle har en Jomfru Maria-figur på toppen.
  • Mikluš Fængsel/Miklušova väznica: Dette forhenværende fængsel var indrettet i to gotiske huse gennem 1600-1800-tallene og anvendt til både indsættelser og tortur. I dag er der historiske udstillinger i bygningerne, der er en del af Det Østslovakiske Museum.

  Urban Tower, Kosice

  • Skt. Urban Tårn/Urbanova veža: Skt. Urban Tårn er et klokketårn, der stammer fra 1300-tallet. Sankt Urbans Klokke hænger i tårnet, som fik en tilbygning med arkader omkring det i 1912. Her kan man se gravsten fra 1300-1400-tallene.
  • Det Østslovakiske Museum/Východoslovenské múzeum: På Det Østslovakiske Museum i Košice kan man se nærmere på historie, kunst, arkæologi og andet fra regionen. Museet ligger i forskellige huse, og ved hovedbygningen kan man se en gammel trækirke, der tidligere stod i landsbyen Kožuchovce.

  Old Town Hall, Kosice

  • Det Gamle Rådhus/Historická radnica: Košices gamle rådhus blev opført 1779-1780. Det står på byens hovedgade, og der er fornemme rum og sale, som skulle repræsentere borgmesteren og byen.
  • Skt. Michaels Kapel/Kaplnka sv. Michala: Sankt Michaels Kapel er et gotisk kapel, der menes bygget i 1300-tallet. Kapellet fungerede som en slovakisk kirke, mens den nærliggende katedral var tysk og ungarsk.

  Dolna Brana, Kosice

  • Den Nedre Port/Dolná Brána: Dolná Brána er en bevaret del af Košices gamle befæstninger og bymure, som oprindeligt blev bygget i 1200-tallet. Dolná Brána betyder Den Nedre Port, og ruiner blev gravet frem i 1990erne og er i dag åbne for besøg under byens hovedgade, Hlavná ulica.

Ture fra byen

  Levoca, Slovakiet

  • Levoča: Byen Levoča er en smuk by med en bevaret bymur, renæssancebygninger og en gotisk kirke med verdens højeste alter i træ, lavet af mesteren Paul af Levoča. Byen er optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv.
  • Prešov: Prešov er Slovakiets tredjestørste by, og den ligger tæt på Košice mod nord. Byens gamle centrum er meget hyggeligt, og her kan man se arkitektur i gotik, barok og rokoko. Den kendteste bygning er Sankt Nikolaj Katedral, Konkatedrála svätého Mikuláša, der med 71 meter i højden er meget synlig i byens skyline.

  Spissky Hrad, Slovakiet

  • Spiš Borg/Spišský hrad: Dette er en kolossal borgruin, der ligger på toppen af en bakketop ved byen Spišské Podhradie. Borgen blev bygget i 1100-tallet, og den blev ødelagt af en brand i 1780. Den er blevet delvist rekonstrueret siden da og er i dag på UNESCO’s verdensarvliste.
  • Slovakiets Paradis Nationalpark/Národný park Slovenský raj: Paradiset her er en nationalpark med en særdeles smuk og varieret natur med utallige muligheder for vandreture. Man kan gå på klipper, ved søer og vandfald og i store skove. Der er også grotter i parken, og isgrotten Dobšinská er åben med utrolige islandskaber under jorden.

  Strbske Pleso, Slovakiet

  • Tatrabjergene/Vysoké Tatry: De høje Tatrabjerge er nogle fantastisk smukke bjerge, der rejser sig til en højde på 2.655 meter med toppen Gerlachovský štít. Byerne Vysoké Tatry og Tatranská Lomnica er gode steder at starte. Fra Tatranská Lomnica kan man tage en svævebane til 2.634 meters højde på Lomnický štít. Man bør også tage til bjergsøen Štrbské pleso.
  • Bardejov: Den mindre by, Bardejov, byder på et smukt centrum med den gamle markedsplads som midtpunkt. Her ligger mange gavlhuse, Bardejovs rådhus og Sankt Ægidius Kirke, og der er bymure omkring området. Bardejov er optaget på UNESCO’s liste over verdensarv grundet den velbevarede, befæstede middelalderby.
  • Slovakiske trækirker: I den slovakiske del af Karpaterne blev der bygget en række kirker i 1500-1700-tallene, som i dag har fået status af UNESCO-verdensarv. Kirkerne er smukke og ganske forskellige fra sted til sted. Nord og øst for Košice kan man se trækirkerne i Hervartov, Ladomirová, Bodružal, Kežmarok og Ruská Bystrá.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping
Med børn

  • Zoologisk have: Zoo Košice, Široká 31, Košice-Kavečany, zookosice.sk
  • Teknik: Slovenské Technické Múzeum, Hlavná ulica 88, stm-ke.sk
  • Bobslæde: Bobovka, Kavečany 346, bobovadrahake.sk
  • Børnejernbane: Detská Historická Železnica, Čermeľská cesta, stanica Čermeľ, detskazeleznica.sk
  • Rebklatring: Tarzania Alpinka, Čermeľské údolie, Sever, tarzania.sk
  • Badeland: Aquacity Poprad, Športová 1397, Poprad-Spišská Sobota, aquacity.sk

Gode links