Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Žilina er en by i det nordvestlige Slovakiet, som ligger der, hvor floden Rajčanka munder ud i den større Váh. Byen kendes fra 1200-tallet, og den fik allerede status som kongelig fri by i 1321, hvilket gav gode muligheder for yderligere udvikling. I 1600-tallet blev Žilina en stor handelsby, og i 1800-tallet boomede byen gennem industrialisering og ankomsten af jernbaner til bl.a. Bratislava.

I dag kan man opleve en fin og hyggelig gammel bydel i Žilina, hvor pladsen Mariánske námestie danner det naturlige centrum. Rundt om pladsen ligger borgerhusene side om side, og kirken Kostol Obrátenia sv. Pavla ligger som den dominerende bygning. På pladsens østlige hjørne kan man se det lille, men meget fine rådhus, der blev opført i begyndelsen af 1500-tallet.

I centrum af Žilina kan man også se den imponerende Treenighedskatedral, der blev bygget omkring år 1400, men som er brændt og genopbygget flere gange gennem århundrederne siden da. Katedralens tårn danner sammen med nabobygningen, tårnet Burianova veža, byens profil. Burians Tårn blev opført i 1520erne og fungerede som klokketårn og vagttårn. I dag er der en udstilling i det 46 meter høje tårn, hvorfra der er en smuk udsigt over Žilina.

I den nordlige del af Žilina ligger slottet Budatínsky hrad. Slottet blev opført som en fæstning i 1200-tallet ved sammenløbet af to floder, og på dette sted blev der krævet told. Senere blev fæstningen ombygget til en renæssanceresidens, og i dag kan man nyde stedet, der er museum. Man kan også tage mod sydvest i byen, hvor den gamle Sankt Stefan Kirke ligger. Kirken er fra 1200-tallet med et smukt indre, hvor der er fint bevarede malerier.

Ture fra byen

  Banská Bystrica

  Banská Bystrica er en by ved floden Hron. Den ligger i det centrale Slovakiet omgivet af et smukt landskab med bjerge. Byen blev grundlagt af tyske bosættere i 1200-tallet, og i 1255 opnåede den en status af kongelig fri by, hvilket gav en vis autonomi i de vigtigste byer i det daværende Ungarn. Med tiden voksede handelen og minedriften, og det skabte en rigdom, hvor borgerskabet fra senmiddelalderen mange fine huse, kirker og andre anlæg.

  I dag er Banská Bystrica er smuk by, hvor den gamle bydel bringer besøgende tilbage til tidligere århundreders arkitektur og velstand. Den aflange plads, Námestie SNP, udgør centrum af den gamle bydel. Pladsen blev etableret i 1500-tallet, og i 1552 blev klokketårnet mod øst opført. Tæt herpå ligger barokkatedralen, der blev bygget med inspiration fra Gesùkirken i Rom, og som blev dedikeret Francisco Xavier.

  Læs mere om Banská Bystrica

   

  Ostrava, Tjekkiet

  Ostrava

  Ostrava er en by ved floden Oder. Den er Tjekkiets tredjestørste by og ligger på det sted, hvor den mindre floden Ostravice munder ud i Oder-floden. Ostrava blev grundlagt i 1267, og den udviklede sig med byens gode beliggenhed på grænsen mellem Mähren og Schlesien. Senere blev Ostrava centrum for en omfattende kulminedrift og metalindustri, som varede til slutningen af 1900-tallet.

  I dag er Ostrava er smuk og hyggelig by med en gammel bydel, der er velegnet til gode spadsereture. Pladsen Masarykovo náměstí er byens centrum, og på pladsen kan man bl.a. se en pestsøjle, der blev rejst i 1702, og byens gamle rådhus, der nu er indrettet som bymuseet Ostrava Museum. På museet kan man lære mere om Ostravas historie gennem billeder, dokumenter, arkæologiske fund m.v.

  Læs mere om Ostrava

   

  Zlín, Tjekkiet

  Zlín

  Zlín er en by i det østlige Tjekkiet, som kendes i dokumenter fra 1322. Byen fik stadsret og blev derved formelt en by i 1397. Gennem de følgende århundreder voksede Zlín og blev efterhånden et vigtigt regionalt center for handel og økonomi. I 1800-tallet hjalp industrialiseringen med ny vækst i byen, og det var særligt skofabrikken, som bl.a. Tomáš Baťa og Jan Antonín Baťa grundlagde i 1894, som definerede byen fremover.

  Baťa blev hurtigt den førende skofabrik i Tjekkoslovakiet, og Baťas fabrikker blev også udviklet til andre industriområder end skoproduktion. I årene 1923-1938 byggede Baťa-fabrikkerne nærmest en helt ny by, som fortsat kan ses. Baťas by i byen indeholdt fabrikker, kontorbygninger, boliger, butikker og meget andet, og alt sammen blev opført i homogen funktionalisme, hvilket gør Zlín arkitektonisk enestående i verden.

  Læs mere om Zlín

Tilmeld dig vores nyhedsbrev