Site logo
Se på kortet
 • Masarykovo náměstí, Masarykovo náměstí, Moravská Ostrava a Přívoz, Tjekkiet

Læs om byen

Ostrava er en by ved floden Oder. Den er Tjekkiets tredjestørste by og ligger på det sted, hvor den mindre floden Ostravice munder ud i Oder-floden. Ostrava blev grundlagt i 1267, og den udviklede sig med byens gode beliggenhed på grænsen mellem Mähren og Schlesien. Senere blev Ostrava centrum for en omfattende kulminedrift og metalindustri, som varede til slutningen af 1900-tallet.

I dag er Ostrava er smuk og hyggelig by med en gammel bydel, der er velegnet til gode spadsereture. Pladsen Masarykovo náměstí er byens centrum, og på pladsen kan man bl.a. se en pestsøjle, der blev rejst i 1702, og byens gamle rådhus, der nu er indrettet som bymuseet Ostrava Museum. På museet kan man lære mere om Ostravas historie gennem billeder, dokumenter, arkæologiske fund m.v.

Nord for den gamle by kan man se Ostravas nuværende rådhus, der ligger langs Ostravice som en af byens mest karakteristiske bygninger. Rådhuset blev bygget 1924-1930, og i det slanke tårn er der en udkigsterrasse i 73 meters højde, hvorfra der er en panoramaudsigt over Ostrava. Bag rådhuset kan man gå en tur langs floden til parken Komenského Sady, hvor der er et monument til minde om sovjetiske soldater.

På den østlige bred af Ostravice ligger det schlesiske Ostrava Slot, der oprindeligt blev opført i 1280erne og ombygget i 1500-tallet. Slottet er i dag en af byens store seværdigheder. Man kan fortsætte syd for byen, hvor der er industrihistorie. Her ligger hallerne Trojhalí Karolina og de store værker i bydelen Vítkovice. Her kan man i gaderne Ruská og Vitkovická besøge museer og udkigssteder i og omkring de lukkede fabrikker.

Ture fra byen

  Holy Trinity Column, Olomouc

  Olomouc

  Olomouc er en by, der ligger ved floden Morava i den østlige del af Tjekkiet. Byen kendes første gang i dokumenter fra år 1017, og Olomouc blev bispesæde i 1063. Byen voksede hurtigt gennem de følgende århundreder, og den blev en af Mährens vigtigste byer. Dens rivalisering af Brno sluttede dog, da Sverige erobrede Olomouc under Trediveårskrigen. Siden da blev byen befæstet, og den er igen en af landets største byer.

  Den centrale plads i byen hedder Horní náměstí, og her ligger Olomoucs rådhus med det berømte astronomiske ur, som oprindeligt blev installeret i 1400-tallet. Uret i dag er en rekonstruktion fra 1955 med socialistiske motiver. På pladsen kan man også se Treenighedssøjlen, som er optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv. Søjlen er fornemt eksempel på mährisk barok fra 1700-tallet. Søjlen er 35 meter høj og bygget 1716-1754.

  Læs mere om Olomouc

   

  Spodek, Katowice

  Katowice

  Katowice er en by, der ligger i det store polske industriområde i Schlesien. Det var de store mængder kul i de schlesiske bjerge, der havde gjort Katowice til en større landsby, da den efter Den Schlesiske Krig blev preussisk i 1742. Fra 1800-tallets begyndelse blev Katowice og denne del af Schlesien industrialiseret med minedrift, stålværker, værksteder og fabrikker, og med industrien voksede Katowice hurtigt.

  I 1900-tallet blev Katowice igen polsk, og polske soldater kom til byen den 3. maj 1921. Det lokale parlament fik sæde i byen, der derved blev hovedby i regionen. Tyskland annekterede Katowice i 1939, og byen var under tysk kontrol indtil befrielsen kom hertil den 27. januar 1945. Otte år senere kom Katowice i en periode på tre år til at hedde Stalinogród; navnet var en hyldest til Sovjetunionens Josef Stalin.

  Læs mere om Katowice

Tilmeld dig vores nyhedsbrev