Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Katowice er en by, der ligger i det store polske industriområde i Schlesien. Det var de store mængder kul i de schlesiske bjerge, der havde gjort Katowice til en større landsby, da den efter Den Schlesiske Krig blev preussisk i 1742. Fra 1800-tallets begyndelse blev Katowice og denne del af Schlesien industrialiseret med minedrift, stålværker, værksteder og fabrikker, og med industrien voksede Katowice hurtigt.

I 1900-tallet blev Katowice igen polsk, og polske soldater kom til byen den 3. maj 1921. Det lokale parlament fik sæde i byen, der derved blev hovedby i regionen. Tyskland annekterede Katowice i 1939, og byen var under tysk kontrol indtil befrielsen kom hertil den 27. januar 1945. Otte år senere kom Katowice i en periode på tre år til at hedde Stalinogród; navnet var en hyldest til Sovjetunionens Josef Stalin.

Ved et besøg i Katowice i dag kan man se en del eksempler på den arkitektur, der gav Katowice tilnavnet Lille Paris i årtierne omkring år 1900. Fra midten af 1800-tallet blev der bygget meget i byen, og inspirationen kom ikke mindst fra renæssancen, barokken og fra den samtidige art nouveau. Arkitektonisk bør man også tage til bydelen Nikiszowiec med de karakteristiske rødstensbyggerier.

Et sted at starte en spadseretur i centrum af Katowice er markedspladsen Rynek, som hovedsageligt er omgivet af moderne bygninger fra 1900-tallet. Her kan man blandt andet se Det Schlesiske Teater, der blev bygget som tysk teater i årene 1905-1907. Ved Rynek ligger de store strøggader i Katowice, og lidt mod syd står den imponerende Kristus Kongen Katedral fra midten af 1900-tallet.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev