Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Olsztyn er en by i det nordøstlige Polen, der ligger ved floden Łyna. Byen blev grundlagt i 1300-tallet og hørte i starten under Den Tyske Orden. Fra 1463 kom området og Olsztyn under den polske krone og udviklede sig med byens strategisk gode beliggenhed mellem Königsberg og Warszawa. Senere blev Olsztyn preussisk, og den udviklede sig til at være den vigtigste by i det sydlige Østpreussen.

Arkitekturen i den gamle bydel i Olsztyn er præget af teglstensgotik og gavlhuse, og man kan opleve begge dele på byens hyggelige markedsplads, Rynek, der danner centrum af byen. Her kan man se det gamle rådhus og nyde atmosfæren og de mange spisesteder, der ligger her. Fra markedspladsen kan man også gå en tur i sidegaderne i den retvinklede byplan, der er bygget efter her.

Den største seværdighed i Olsztyn er byens slot, der ligger umiddelbart vest for den gamle bydel. Slottet blev opført i teglstensgotik i 1300-tallet, og en af de mange beboere på slottet gennem tiden var astronomen Nicolaus Kopernikus, der boede her 1516-1521. I dag kan man se selve slottet og også opleve udstillingerne på det regionale museum, der er indrettet her.

Man kan også se andre seværdigheder i Olsztyn; bl.a. den imponerende katedral, der blev opført i 1300-1400-tallene som en hallekirke i typisk regional stil og indretning. Herfra er der ikke langt til de nyere bydele i Olsztyn, hvor man kan se det imposante nye rådhus på pladsen plac Jana Pawla II. I dette område ligger forretningsstrøg og byggerier som den nygotiske Hellige Hjerte Kirke.

Ture fra byen

  St Mary's Church, Gdansk

  Gdańsk

  Den gamle kultur- og handelsby Gdańsk er en af Østersøens perler. Byens historie fra tiden i Hanseforbundet er tydelig i bybilledet med de mange typiske købmandshuse, byporte og ikke mindst den kolossale Maria Basilika, der troner over den gamle bydel.

  Den gamle bydel er hjertet af Gdańsk, og det er her, seværdighederne ligger på stribe i de stemningsrige gader og stræder. Charmerende huse og strøggader ligger side om side og bag den række af byporte, man kan se mange steder i byen; byporte der engang var byens indgange.

  Læs mere om Gdańsk

   

  Gdynia, Polen

  Gdynia

  Gdynia er en havneby ved Østersøen, og sammen med Gdańsk og Sopot udgør byen under navnet Trójmiasto et af Polens største byområder. Sådan har det ikke altid været, for Gdynia er en relativt ny storby, selvom den kendes nævnt som fiskerby allerede fra midten af 1200-tallet. Gdynia skiftede hænder flere gange, men forblev en landsby. Der var således kun 21 huse i byen i 1789.

  Omkring år 1900 startede Gdynias udvikling. Det skete med turismens vækst, hvor området omkring Gdynia blev et populært udflugtsmål med beliggenheden langs Østersøens strande. På dette tidspunkt var byen tysk med navnet Gdingen, og i 1910 boede der omkring 900 mennesker her. Gdynia blev polsk efter 1. Verdenskrig, og i de følgende år blev en af Europas største havne anlagt, og byen voksede hastigt.

  Læs mere om Gdynia

   

  Königsberg Cathedral, Kaliningrad

  Kaliningrad
  Калининград

  Kaliningrad har over 750 års historie i bagagen, og mange kulturer og folk har gennem årene påvirket og udbygget byen til det, den er i dag. Der er seværdigheder fra fra det nuværende Rusland, fra det tidligere Sovjetunionen og fra Kaliningrads fortid som tyske Königsberg.

  Der er flere store pladser i byen, og kirker står ved flere af dem. Blandt dem er den smukke og centralt placerede Vor Frelser Katedral, der troner over byen og den nyligt anlagte Sejrsplads med sine forgyldte kupler. Katedralen er en moderne russisk-ortodoks kirke, der er opført med inspiration fra gamle russiske kirkebygninger.

  Læs mere om Kaliningrad

Tilmeld dig vores nyhedsbrev