Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Kielce er en by, hvis historie går mange århundreder tilbage. Det er ikke kendt, hvornår byen opstod, men den opnåede stadsret i 1384. Kielce udviklede sig herefter med tilbageslag under 1600-tallets polsk-svenske krig. Fra 1795 var Kielce østrigsk, og tyve år senere blev byen en del af det det russiske kejserrige, hvilket varede indtil 1. Verdenskrig.

Kielce er i dag en polsk by, hvor forskellige kulturer gennem tiden har været med til at sætte deres præg på byen, der i dag har omkring 200.000 indbyggere og flere seværdigheder. Den gamle del af byen er overskuelig, og seværdighederne kan opleves i gåafstand fra hinanden. Som i mange andre polske byer udgør markedspladsen Rynek centrum.

På Rynek ligger Kielces nyklassicistiske rådhus fra 1800-tallet mod vest, og pladsens øvrige sider er bebygget med lave opførelser, hvor der er en del spisesteder med hyggelig udeservering i sæsonen. Tæt herpå ligger hovedstrøget Henryka Sienkiewicza, der forbinder byens banegård og kulturcenter. Man kan også besøge bymuseet Muzeum Historii Kielc, der formidler byens historie.

I centrum kan man også nyde en spadseretur til de mest berømte seværdigheder, der kan ses på borghøjen Wzgórze Zamkowe. Her ligger Pałac Biskupi, der blev opført som biskopperne af Krakóws sommerpalads, og som i dag er nationalmuseum med udstillinger inden for maleri, håndværk, folkekunst, arkæologi og naturvidenskab. Ved paladset kan man også se Kielces domkirke, der blev opført i barok i 1700-tallet.

Ture fra byen

  Jasna Góra Kloster, Częstochowa

  Częstochowa

  Częstochowa er en by i det sydlige Polen, som ligger ved floden Warta. Det er en gammel by, der stammer fra 1000-tallet, og som menes at have fået tildelt stadsret i 1356. Den første opblomstring af byen skete senere i 1300-tallet, og årtierne omkring år 1500 gav også vækst; bl.a. fordi Częstochowa fik tilladelse til at opkræve penge for at krydse stedets bro over Warta. Senere bidrog industrialisering til stor vækst i byen.

  Byplanen i Częstochowa er præget af den store plads, Plac Władysława Biegańskiego, hvor byens rådhus og bymuseum ligger. Herfra udgår den brede og lange gade Aleja Najświętszej Maryi Panny mod både øst og vest, og den danner byens centrale akse. Tæt på gadens østlige ende ligger Częstochowas gamle markedsplads, Rynek, og byens nygotiske katedral. Mod vest fikspunktet Jasna Góra Kloster.

  Læs mere om Częstochowa

   

  Radom

  Radom er en af Polens større byer, og den ligger i området syd for hovedstaden Warszawa. Radom voksede frem som bosættelse i middelalderen og opnåede stadsret i 1364. Byen voksede hurtigt med opførelsen af et rådhus, en kongelig residens og bymure. Mange konger besøgte byen, der var hjemsted for flere politiske beslutninger som fx nihil novi i 1505. Tiden med vækst kom dog til en ende med Sveriges invasion i 1655.

  I dag er der flere spændende seværdigheder i Radom. Man kan starte med en spadseretur i den gamle del af byen, hvor markedspladsen Rynek danner Radoms centrum. På pladsen kan man se byens rådhus fra 1848, et monument for de polske legioner, der blev dannet under 1. Verdenskrig, og man kan besøge Jacek Malczewski Museum, der udstiller diverse kunst, arkæologi og naturvidenskab.

  Læs mere om Radom

   

  Krakow Mariakirken

  Kraków

  Smukke og charmerende Krakow er Polens tidligere kongelige hovedstad og en af landets absolutte kulturelle højborge. Byen byder på gader og pladser, der hører til Europas perler med smukke bygninger; det gælder blot at om lade sig henføre til byens stemning, når man er her.

  Kulturen sætter sit præg den dag i dag med centrum i slottet Wawel, hvor regenterne for alvor satte byen på landkortet over Europas store byer med fx et af Centraleuropas ældste universiteter. Krakows store og smukke markedsplads er et andet af de mange steder, man skal besøge under et besøg i byen.

  Læs mere om Kraków

Tilmeld dig vores nyhedsbrev