Site logo
Se på kortet
  • Pomnik Józefa Piłsudskiego w Częstochowie, plac Władysława Biegańskiego, Częstochowa, Polen

Læs om byen

Częstochowa er en by i det sydlige Polen, som ligger ved floden Warta. Det er en gammel by, der stammer fra 1000-tallet, og som menes at have fået tildelt stadsret i 1356. Den første opblomstring af byen skete senere i 1300-tallet, og årtierne omkring år 1500 gav også vækst; bl.a. fordi Częstochowa fik tilladelse til at opkræve penge for at krydse stedets bro over Warta. Senere bidrog industrialisering til stor vækst i byen.

Byplanen i Częstochowa er præget af den store plads, Plac Władysława Biegańskiego, hvor byens rådhus og bymuseum ligger. Herfra udgår den brede og lange gade Aleja Najświętszej Maryi Panny mod både øst og vest, og den danner byens centrale akse. Tæt på gadens østlige ende ligger Częstochowas gamle markedsplads, Rynek, og byens nygotiske katedral. Mod vest fikspunktet Jasna Góra Kloster.

Den mest berømte seværdighed i Częstochowa er Jasna Góra Kloster, der ligger som en stor borg med en residens vest for byens centrum. Klostret er et af Polens største katolske pilgrimssteder, og de besøgende kommer hertil for at se og bede til den sorte Madonna af Częstochowa, der er et maleri, som gennem tiden er blevet tilskrevet flere mirakler. Maleriet menes at være kommet hertil fra Jerusalem i 1384.

Jasna Góra Kloster blev grundlagt i 1382 af paulinermunke, der kom fra Ungarn. Klostret blev med årene kraftigt udbygget, og de store fæstningsmure og bastioner blev opført fra 1400-tallet til 1900-tallet. På det store klosterområde kan man se smuk arkitektur med bl.a. indgangsporte, klosterbygninger med fx et bibliotek og den særdeles smukke klosterkirke. Rundt om bastionerne kan man gå en tur i en dejlig park.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev