Site logo
Se på kortet
 • Pomnik Józefa Piłsudskiego w Częstochowie, plac Władysława Biegańskiego, Częstochowa, Polen

Læs om byen

Częstochowa er en by i det sydlige Polen, som ligger ved floden Warta. Det er en gammel by, der stammer fra 1000-tallet, og som menes at have fået tildelt stadsret i 1356. Den første opblomstring af byen skete senere i 1300-tallet, og årtierne omkring år 1500 gav også vækst; bl.a. fordi Częstochowa fik tilladelse til at opkræve penge for at krydse stedets bro over Warta. Senere bidrog industrialisering til stor vækst i byen.

Byplanen i Częstochowa er præget af den store plads, Plac Władysława Biegańskiego, hvor byens rådhus og bymuseum ligger. Herfra udgår den brede og lange gade Aleja Najświętszej Maryi Panny mod både øst og vest, og den danner byens centrale akse. Tæt på gadens østlige ende ligger Częstochowas gamle markedsplads, Rynek, og byens nygotiske katedral. Mod vest fikspunktet Jasna Góra Kloster.

Den mest berømte seværdighed i Częstochowa er Jasna Góra Kloster, der ligger som en stor borg med en residens vest for byens centrum. Klostret er et af Polens største katolske pilgrimssteder, og de besøgende kommer hertil for at se og bede til den sorte Madonna af Częstochowa, der er et maleri, som gennem tiden er blevet tilskrevet flere mirakler. Maleriet menes at være kommet hertil fra Jerusalem i 1384.

Jasna Góra Kloster blev grundlagt i 1382 af paulinermunke, der kom fra Ungarn. Klostret blev med årene kraftigt udbygget, og de store fæstningsmure og bastioner blev opført fra 1400-tallet til 1900-tallet. På det store klosterområde kan man se smuk arkitektur med bl.a. indgangsporte, klosterbygninger med fx et bibliotek og den særdeles smukke klosterkirke. Rundt om bastionerne kan man gå en tur i en dejlig park.

Ture fra byen

  Kielce, Polen

  Kielce

  Kielce er en by, hvis historie går mange århundreder tilbage. Det er ikke kendt, hvornår byen opstod, men den opnåede stadsret i 1384. Kielce udviklede sig herefter med tilbageslag under 1600-tallets polsk-svenske krig. Fra 1795 var Kielce østrigsk, og tyve år senere blev byen en del af det det russiske kejserrige, hvilket varede indtil 1. Verdenskrig.

  Kielce er i dag en polsk by, hvor forskellige kulturer gennem tiden har været med til at sætte deres præg på byen, der i dag har omkring 200.000 indbyggere og flere seværdigheder. Den gamle del af byen er overskuelig, og seværdighederne kan opleves i gåafstand fra hinanden. Som i mange andre polske byer udgør markedspladsen Rynek centrum.

  Læs mere om Kielce

   

  Manufaktura, Łódź

  Łódź

  Łódź er en af Polens største byer, og det er en by med en spændende historie. Byen kendes som en mindre landsby fra 1300-tallet, og kong Władysław II Jagiełło tildelte den stadsret i 1423. Łódź var dog helt indtil slutningen af 1700-tallet underlagt områdets biskopper, hvorefter den i 1793 blev en del af Preussen og fra 1815 en del af Kongrespolen.

  Det var dog 1800-tallets industrialisering, der for alvor satte præg på Łódź’ udvikling. Den industrielle vækst bragte mange nye indbyggere til Łódź, der blev en af Polens største byer. Det var særligt tekstilproduktionen, som bragte produktion til Łódź, og gennem årene blev der opført de fabrikker, der i dag udgør et karakteristisk indslag i bybilledet.

  Læs mere om Łódź

   

  Spodek, Katowice

  Katowice

  Katowice er en by, der ligger i det store polske industriområde i Schlesien. Det var de store mængder kul i de schlesiske bjerge, der havde gjort Katowice til en større landsby, da den efter Den Schlesiske Krig blev preussisk i 1742. Fra 1800-tallets begyndelse blev Katowice og denne del af Schlesien industrialiseret med minedrift, stålværker, værksteder og fabrikker, og med industrien voksede Katowice hurtigt.

  I 1900-tallet blev Katowice igen polsk, og polske soldater kom til byen den 3. maj 1921. Det lokale parlament fik sæde i byen, der derved blev hovedby i regionen. Tyskland annekterede Katowice i 1939, og byen var under tysk kontrol indtil befrielsen kom hertil den 27. januar 1945. Otte år senere kom Katowice i en periode på tre år til at hedde Stalinogród; navnet var en hyldest til Sovjetunionens Josef Stalin.

  Læs mere om Katowice

Tilmeld dig vores nyhedsbrev