Site logo
Se på kortet
 • Łódzka Informacja Turystyczna, Piotrkowska-gaden, Łódź, Polen

Læs om byen

Łódź er en af Polens største byer, og det er en by med en spændende historie. Byen kendes som en mindre landsby fra 1300-tallet, og kong Władysław II Jagiełło tildelte den stadsret i 1423. Łódź var dog helt indtil slutningen af 1700-tallet underlagt områdets biskopper, hvorefter den i 1793 blev en del af Preussen og fra 1815 en del af Kongrespolen.

Det var dog 1800-tallets industrialisering, der for alvor satte præg på Łódź’ udvikling. Den industrielle vækst bragte mange nye indbyggere til Łódź, der blev en af Polens største byer. Det var særligt tekstilproduktionen, som bragte produktion til Łódź, og gennem årene blev der opført de fabrikker, der i dag udgør et karakteristisk indslag i bybilledet.

I Łódź kan man besøge Manufaktura, der er en stor fabriksbygning, der blev opført som væveri i 1870erne. Manufaktura er i dag indrettet som indkøbs- og kulturcentrum, hvor man kan nyde arkitekturen fra den industrielle æra. I en del af det tidligere fabrikskompleks kan man desuden besøge det fabriksmuseum, der på interessant vis formidler Manufakturas og dermed en del af Łódź’ industrihistorie.

Łódź er også hjemsted for mange andre seværdigheder. Man bør tage en spadseretur ad den ca. 5 kilometer lange hovedgade, Ulica Piotrkowska, hvor butikker og caféer ligger side om side. Ved den sydlige del af gaden ligger byens nygotiske katedral, der stod færdig i 1912 med et kirketårn på 104, som gør katedralen til en af Polens højeste kirker.

Ture fra byen

  Warszawa Rynek

  Warszawa

  Den polske hovedstad er en af det østlige Europas store og historiske hovedstæder, og ikke mange steder har som Warszawa oplevet turbulente tider. I de seneste århundreder har Warszawa gennemgået flere delinger af og magtovertagelser i Polen, og i nyere tid blev omkring 85 % af Warszawa lagt i ruiner under 2. Verdenskrig.

  Gang på gang har byen rejst sig igen, og i dag ligger de mange smukke bygninger fra det historiske Warszawa genopført i deres oprindelige og fornemme ydre. De seneste årtiers store investering i nybyggerier har givet yderligere atmosfære, hvor historisk og nyt mødes.

  Fornemme museer skildrer blandt andet de turbulente krigsår, men kunstmuseer og nogle af de mange palæer og paladser er også besøg værd. I gaderne ligger også et kolossalt udvalg af indkøbsmuligheder og spisesteder, alt sammen med den varme polske atmosfære som midtpunkt.

  Læs mere om Warszawa

   

  Jasna Góra Kloster, Częstochowa

  Częstochowa

  Częstochowa er en by i det sydlige Polen, som ligger ved floden Warta. Det er en gammel by, der stammer fra 1000-tallet, og som menes at have fået tildelt stadsret i 1356. Den første opblomstring af byen skete senere i 1300-tallet, og årtierne omkring år 1500 gav også vækst; bl.a. fordi Częstochowa fik tilladelse til at opkræve penge for at krydse stedets bro over Warta. Senere bidrog industrialisering til stor vækst i byen.

  Byplanen i Częstochowa er præget af den store plads, Plac Władysława Biegańskiego, hvor byens rådhus og bymuseum ligger. Herfra udgår den brede og lange gade Aleja Najświętszej Maryi Panny mod både øst og vest, og den danner byens centrale akse. Tæt på gadens østlige ende ligger Częstochowas gamle markedsplads, Rynek, og byens nygotiske katedral. Mod vest fikspunktet Jasna Góra Kloster.

  Læs mere om Częstochowa

Tilmeld dig vores nyhedsbrev