Site logo
Se på kortet
  • Łódzka Informacja Turystyczna, Piotrkowska-gaden, Łódź, Polen

Læs om byen

Łódź er en af Polens største byer, og det er en by med en spændende historie. Byen kendes som en mindre landsby fra 1300-tallet, og kong Władysław II Jagiełło tildelte den stadsret i 1423. Łódź var dog helt indtil slutningen af 1700-tallet underlagt områdets biskopper, hvorefter den i 1793 blev en del af Preussen og fra 1815 en del af Kongrespolen.

Det var dog 1800-tallets industrialisering, der for alvor satte præg på Łódź’ udvikling. Den industrielle vækst bragte mange nye indbyggere til Łódź, der blev en af Polens største byer. Det var særligt tekstilproduktionen, som bragte produktion til Łódź, og gennem årene blev der opført de fabrikker, der i dag udgør et karakteristisk indslag i bybilledet.

I Łódź kan man besøge Manufaktura, der er en stor fabriksbygning, der blev opført som væveri i 1870erne. Manufaktura er i dag indrettet som indkøbs- og kulturcentrum, hvor man kan nyde arkitekturen fra den industrielle æra. I en del af det tidligere fabrikskompleks kan man desuden besøge det fabriksmuseum, der på interessant vis formidler Manufakturas og dermed en del af Łódź’ industrihistorie.

Łódź er også hjemsted for mange andre seværdigheder. Man bør tage en spadseretur ad den ca. 5 kilometer lange hovedgade, Ulica Piotrkowska, hvor butikker og caféer ligger side om side. Ved den sydlige del af gaden ligger byens nygotiske katedral, der stod færdig i 1912 med et kirketårn på 104, som gør katedralen til en af Polens højeste kirker.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev