Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Den polske hovedstad er en af det østlige Europas store og historiske hovedstæder, og ikke mange steder har som Warszawa oplevet turbulente tider. I de seneste århundreder har Warszawa gennemgået flere delinger af og magtovertagelser i Polen, og i nyere tid blev omkring 85 % af Warszawa lagt i ruiner under 2. Verdenskrig.

Gang på gang har byen rejst sig igen, og i dag ligger de mange smukke bygninger fra det historiske Warszawa genopført i deres oprindelige og fornemme ydre. De seneste årtiers store investering i nybyggerier har givet yderligere atmosfære, hvor historisk og nyt mødes.

Fornemme museer skildrer blandt andet de turbulente krigsår, men kunstmuseer og nogle af de mange palæer og paladser er også besøg værd. I gaderne ligger også et kolossalt udvalg af indkøbsmuligheder og spisesteder, alt sammen med den varme polske atmosfære som midtpunkt.

Den gamle bydel er det historiske centrum i Warszawa, og det er fortsat midtpunktet for turister og lokale, når gamle og hyggelige gader og pladser skal ses og besøges. Tæt herpå ligger den nye by, der har sin egen markedsplads. Fra 1900-tallets genrejsning og udbygning af byen kan man fx se det imponerende sovjetiske videnskabspalads.

Andre seværdigheder

  Warszawa Slotspladsen

  • Slotspladsen/Plac Zamkowy: Slotspladsen i Warszawa ligger ved den sydlige indgang til den gamle bydel. På slotspladsen ses den 22 meter høje Sigismund-søjle fra 1643-1644, som blev rejst, da landets hovedstad blev flyttet til Warszawa.
  • Johannes Døberen Domkirke/Bazylika Archikatedralna: Warszawas domkirke er opført gennem 1300-1400-tallene som en almindelig sognekirke. Byggeriet var et typisk eksempel på er kirkebyggeri i mursten i Mazovia.
  • Warszawa Museum/Muzeum Warszawy: Warszawas byhistoriske museum er indrettet i ikke mindre end elleve byhuse på nordsiden af Den Gamles By Markedsplads. Her kan man se en fin skildring af den polske hovedstads historie.

  Warszawa Den Nye Bys Markedsplads

  • Den Nye Bys Markedsplads/Rynek Nowego Miasta: Den Nye Bys Markedsplads er som navnet siger markedsplads i den såkaldte Nye By, og her kan man bl.a. se den smukke barokkirke, Sankt Kazimirs Kirke, fra slutningen af 1600-tallet.
  • Den Polske Hærs Katedral/Katedra Polowa Wojska Polskiego: Denne kirke er den repræsentative katedral for Polens hær, men dens historie går tilbage til piaristerne, der startede byggeriet i 1660.
  • Bankpladsen/Plac Bankowy: Bankpladsen er en af Warszawas store og centrale pladser, og den har gennem de seneste århundreder været et af de politiske, finansielle og kulturelle omdrejningspunkter i byen.
  • Pawiak Fængselsmuseum/Muzeum Więzienia Pawiak: Dette er et af museerne, der behandler 2. Verdenskrigs kolossale betydning for den polske befolkning og Warszawa. Navnet Pawiak hentyder til tyske Gestapos fængsel i byen i årene 1939-1945.
  • Namiestnikowski Palæ/Pałac Namiestnikowski: Dette palæ blev opført 1643-1645 som residens for kommendøren over den polske hær. Fra slutningen af 1600-tallet til 1817 tilhørte det Radziwiłł-familien, mens det i dag er residens for Polens præsident.

  Warszawa Helligkorskirken

  • Helligkors Kirke/Kościół Świętego Krzyża: Dette er en af Warszawas smukkeste og mest imponerende barokkirker. Den fornemt udsmykkede facade er et af de karakteristiske bygningsmæssige højdepunkter på den polske kongevej, og kirkerummet er også seværdigt.
  • Sankt Josef Kirke/Kościół Opieki św. Józefa: Sankt Josef Kirke er en af Warszawas smukkeste kirker fra rokokoperioden, og den står som en af de karakteristiske bygninger på den fornemme gade, Ulica Krakowskie Przedmieście.
  • Den Saksiske Have/Ogród Saski: Umiddelbart bag Den Ukendte Soldats Grav ligger Warszawas første offentlige park, Den Saksiske Have, der blev anlagt i 1727. I dag er det fortsat en af byens centrale oaser.
  • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Warszawa her.

Historisk overblik

  Byen grundlægges
  Warszawa er i polsk sammenhæng en relativt ung by. Selv om der har været bosættelser på stedet, hvor handelsvejene fra nord til syd og øst til vest krydser floden Wisla, var det først i 1300-tallet, at mazuriske hertuger opførte et fæstningsværk på stedet, hvor byens kongeslot i dag ligger.

  Som middelalderens andre polske byer blev Warszawa anlagt med midtpunkt i en markedsplads og med gader ud mod portene i en befæstet bymur. Alle disse dele af byplanen fra datiden kan man se i den gamle bydel i dag.

  Warszawa bliver residensby
  Indtil 1413 var Warszawa kun en landsby, men da de mazuriske hertuger flyttede deres residens til byen, begyndte en lang opblomstringstid. Byen voksede hurtigt, og den voksede mod nord ud over bymurene.

  Polens dominerende by var dog i Warszawas første århundreder Krakow, der både kulturelt, religiøst og politisk var centrum i landet. Da den sidste mazuriske hertug døde i 1526 uden arvinger til tronen, blev Warszawa endvidere underlagt Krakows kontrol.

  Det politiske vendepunkt og grundstenen til Warszawas store vækst de følgende århundreder indtraf i 1569, da den polske politiske administration Sejmen flyttede til Warszawa i forbindelse med dannelsen af det Polsk-Litauiske Rige.

  I 1596 kom Warszawa endeligt ud af Krakows skygge, da Sigismund III Vasa flyttede den kongelige residens fra Krakow til slottet i Warszawa. Sigismund III Vasa var svensker, og med flytningen kom han tættere på sit moderland.

  1600-tallet var domineret af en begyndende svækkelse for det Polsk-Litauiske Rige, og landet blev blandt andet invaderet af Sverige i 1655-1660, hvor også Warszawa blev delvist ødelagt i kampene.

  Vækst fra 1700-tallet
  Warszawa blev efter ødelæggelserne genopbygget, og det blev starten på en lang vækstperiode op gennem 1700-tallet til trods for, at det var her, Polen-Litauen gik sin undergang i møde, og Polen blev opsplittet mellem nabolandene.

  Der blev bygget adskillige palæer, paladser, kirker og klostre, og kulturelt blomstrede riget, specielt i årtierne inden dets undergang.

  I slutningen af den lange vækstperiode havde Warszawa 120.000 indbyggere, og den var Polens dominerende by. Ved de polske delinger kom Warszawa til at høre under preussisk herredømme og blev reduceret til en provinsby.

  Napoleon og 1800-tallet
  Under Napoleons fremmarch mod sit østlige mål Moskva blev Hertugdømmet Warszawa oprettet, og byen blev hovedstad. Efter Wienerkongressen forsatte Warszawa i en kort periode som hoved-stad, indtil den blev en del af det russiske imperium – en status, der varede til 1. Verdenskrig og den russiske revolution i 1917.

  I slutningen af 1800-tallet oplevede Warszawa en vækstperiode i forbindelse med industrialisering af landet. Blandt andet blev den første jernbane åbnet fra Wien over Warszawa til zarens residensby Skt. Petersborg. Byens indbyggertal var i 1900 steget til 680.000.

  Verdenskrigenes ødelæggelser
  Efter 1. Verdenskrigs afslutning blev Polen igen etableret som selvstændig stat, og Warszawa blev landets hovedstad. Inden for de første 20 år, indtil 2. Verdenskrigs start, skete en voldsom udvikling i Warszawa. Industri, uddannelse, kultur og videnskab boomede, og indbyggertallet steg til 1.250.000.

  Under 2. Verdenskrig faldt Warszawa efter mindre end en måneds kampe. 1943 blev året for opstanden i den jødiske ghetto, der efter hårde kampe blev ødelagt. Omkring den sovjetiske hærs ankomst til byen i slutningen af 1944 startede den anden opstand i byen, der sammen med den Røde Hærs tropper overvandt det tyske militær. Den tyske tilbagetrækning medførte kolossale tab, idet tyskerne bortsprængte mange bygninger for at lægge byen i grus.

  2. Verdenskrig kostede omkring 700.000 af byens indbyggere livet, op mod 85 % af Warszawas bygninger blev ødelagt, og der lå således efter krigen et kolossalt genrejsningsarbejde foran indbyggerne og den nye stat, der blev politisk ledet af kommunistpartiet.

  Genopbygning og moderne tider
  Det blev hurtigt besluttet at genopføre byens gamle bydel og andre vigtige historiske monumenter. Alle byens borgere deltog, og bedriften er enestående i historien, idet der samtidigt skulle opbygges en moderne by med infrastruktur og masser af nye boliger.

  I løbet af de første årtier efter krigen var de væsentligste dele af det imponerende arbejde fuldført, og derfor oplever besøgende i dag fortsat det charmerende gamle Warszawa.

  Warszawa er i dag hovedstaden i et Polen, der siden kommunismens fald har oplevet en stærk vækst i en Europæisk Union, hvor den polske hovedstad er en af de store hovedstæder i det østlige Europa. Moderne bygninger, indkøbscentre og andet er skudt op, og Warszawa har været vært ved mange mange store begivenheder som fx åbningskampen ved europamesterskaberne i fodbold i 2012.

Topseværdigheder

  Warszawa Den Gamle By

  • Den Gamle By/Stare Miasto: Warszawas gamle bydel er byens mest stemningsfulde område med brosten i gaderne og smuk gammel arkitektur. Siden anlæggelsen omkring år 1300 har markedspladsen været centrum.
  • Den Gamle Bys Markedsplads/Rynek Starego Miasta: Den Gamle Bys Markedsplads blev allerede udlagt i 1200-tallet, og den var Warszawas centrum for handel og politik. I dag er der et dejligt liv på pladsen med mange caféer og resturanter i de smukke rammer.

  Warszawa Kongeslot

  • Kongeslottet/Zamek Królewski: Warszawas kongeslot er første gang bygget i 1300-tallet. I 1569 flyttede kong Sigismund III sin residens til slottet, og Warszawa blev Polens hovedstad.
  • Barbakan: Barbakan er den gamle bydel i Warszawas nordlige indgangsport, og den er en integreret del af byens forsvarsmure. Barbakan blev opført i 1500-tallet og genopført i 1950erne.
  • Ulica Krakowskie Przedmieście: Denne gade er sammen med dens sydlige forlængelse, Ulica Nowy Świat, to af byens smukkeste historiske gader. De udgør samtidigt den første del af den gamle kongevej.

  Warszawa Kulturpaladset

  • Kultur- og Videnskabspaladset/Pałac Kultury i Nauki: Dette er en imponerende skyskraber og et af Warszawas vartegn. Paladset blev bygget som gave fra Josef Stalin og Sovjetunionen til Polen og det polske folk i 1950erne.
  • Fotoplastikon: Fotoplastikon er en fremviser af tredimensionelle billeder fra begyndelsen af 1900-tallet. Det er den eneste tilbageværende i Europa af de flere hundreder, der blev sat op i mange større byer.
  • Lazienki Park/Łazienki Królewskie: Lazienki Park er en af Warszawas oaser, hvor byens indbyggere tager til for at slappe af blandt de mange træer og smukke bygninger fra de polske kongers tid eller for besøge en af cafeerne i parken.
  • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Warszawa her.

Ture fra byen

  Wilanow Slot

  • Wilanow Slot/Pałac w Wilanowie: Umiddelbart syd for Warszawa ligger Wilanow, der tidligere var de polske kongers sommerslot. Slottet blev bygget i den nuværende barokstil i slutningen af 1600-tallet af kong Jan III Sobieski.
  • Konstancin-Jeziorna: Den mindre by Konstancin-Jeziorna er en kurby, der ligger ved kilder med varmt og mineralholdigt saltvand. Vandet i byen hentes fra undergrunden, og anlægget Tężnia giver en dejlig omgang wellness.

  Lodz

  • Łódź: Łódź er en af Polens største byer, den udviklede sig og voksede relativt sent i forhold til de traditionelle polske kulturbyer, hvilket skyldes en pludselig og meget stor industriel udvikling i og omkring Łódź i ikke mindst 1800-tallet.
  • Żelazowa Wola: Landsbyen Zelazowa Wola er komponisten Frederik Chopins fødested. Her kan man besøge Chopins hus, som hører under en del af Frederik Chopin-museet i Warszawa.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping
Med børn
Gode links