Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Den polske hovedstad er en af det østlige Europas store og historiske hovedstæder, og ikke mange steder har som Warszawa oplevet turbulente tider. I de seneste århundreder har Warszawa gennemgået flere delinger af og magtovertagelser i Polen, og i nyere tid blev omkring 85 % af Warszawa lagt i ruiner under 2. Verdenskrig.

Gang på gang har byen rejst sig igen, og i dag ligger de mange smukke bygninger fra det historiske Warszawa genopført i deres oprindelige og fornemme ydre. De seneste årtiers store investering i nybyggerier har givet yderligere atmosfære, hvor historisk og nyt mødes.

Fornemme museer skildrer blandt andet de turbulente krigsår, men kunstmuseer og nogle af de mange palæer og paladser er også besøg værd. I gaderne ligger også et kolossalt udvalg af indkøbsmuligheder og spisesteder, alt sammen med den varme polske atmosfære som midtpunkt.

Den gamle bydel er det historiske centrum i Warszawa, og det er fortsat midtpunktet for turister og lokale, når gamle og hyggelige gader og pladser skal ses og besøges. Tæt herpå ligger den nye by, der har sin egen markedsplads. Fra 1900-tallets genrejsning og udbygning af byen kan man fx se det imponerende sovjetiske videnskabspalads.

Topseværdigheder

  Warszawa Den Gamle By

  Den Gamle By
  Stare Miasto

  Warszawas gamle bydel er byens mest stemningsfulde område med brosten i gaderne og smuk gammel arkitektur. Siden anlæggelsen omkring år 1300 har markedspladsen været bydelens og hele Warszawas centrum, og i dag er det da også stedet for et dejligt gadeliv.

  Under kampene i 1944 under 2. Verdenskrig blev den gamle by stort set totalt ødelagt. Efter krigens afslutning blev det hurtigt besluttet at rekonstruere byen, der var Warszawas hjerte, og genopbygningen startede efter ganske kort tid. Den primære genopførelse blev afsluttet i 1960erne, og det skete blandt andet med udgangspunkt i Bernardo Bellottos malerier fra 1700-tallet. Der var også en del bevarede elementer fra de ødelagte bygninger, og disse blev for nogle deles vedkommende genbrugt.

   

  Den Gamle Bys Markedsplads
  Rynek Starego Miasta

  Den Gamle Bys Markedsplads blev allerede udlagt i 1200-tallet, og den var Warszawas centrum for handel og politik. På pladsen blev byens rådhus opført i starten af 1400-tallet, og der blev revet ned i 1800-tallet. Rundt om pladsens 73x93 meter store areal lå der inden 2. Verdenskrig bygninger tilbage fra 1300-tallet, men disse blev alle ødelagt i 1944. I dag er husene rekonstruktioner, der er opført 1948-1953. I arbejdet benyttede man bevarede dele af de oprindelige bygninger.

  Midt på pladsen står en statue af en havfrue, som har været byens symbol siden 1300-tallet. Statuen holder et sværd og et skjold, hvilket er et symbol på, at hun vil forsvare Warszawa, hvis byen en dag er truet.

  Historien fortæller, at to havfruesøstre svømmede i Østersøen. Den ene søster svømmede til København, den anden til Gdansk og videre op ad floden Wisła, indtil hun stoppede på bredden ved den nuværende gamle bydel i Warszawa. Hun syntes, der var smukt og blev der. En købmand fangede hende og holdt hende fanget for at fremvise hende for penge, men lokale folk befriede hende, og af taknemlighed vil hun nu altid forsvare byen.

   

  Warszawa Kongeslot

  Kongeslottet
  Zamek Królewski

  Warszawas kongeslot blev første gang bygget i 1300-tallet. I 1569 flyttede kong Sigismund III sin residens til slottet, og Warszawa blev Polens hovedstad. I 1598-1619 blev slottet ændret til dets nuværende grundform ved italienske arkitekter, og senere foretog man ombygninger i barok stil. Gennem 1700-tallet blev anlægget udvidet med ombygninger af blandt andet sydfløjen, og her kom der også en smuk rokokofacade på.

  Efter det polske underhus, Sejmens, oprettelse, husede slottet både kongefamilien og den politiske forsamling i Polen. Slottet blev dog ødelagt i 1939, og det blev endeligt sprængt i 1944. Rekonstruktionen af slottet blev gennemført i årene 1971-1988, og det det står nu som forhen i gadebilledet.

  I slottets smukke og rigt dekorerede rum er der udstillet mange originale møbler, statuer og malerier. Af kunst kan man blandt andet se værker af Marcello Bacciarelli, Bernardo Bellottos nærmest fotografiske malerier af Warszawa og ikke mindst Jan Matejkos storladne malerier.

   

  Barbakan

  Barbakan er den gamle bydel i Warszawas nordlige indgangsport, og den er en integreret del af byens forsvarsmure. Barbakan blev opført i 1500-tallet og genopført i 1950erne.

  Fra etableringen af den gamle bydel i 1300-tallet til 1500-tallet bestod forsvarsmurene af en kraftig jordvold, men med både porte og egentlige mure blev forsvaret betydeligt bedre. Rester samt genopførte dele af Warszawas bymure står tilbage hele vejen rundt om den gamle by, man kan se dem ved at gå ad gaden Podwale fra Barbakan.

   

  Ulica Krakowskie Przedmieście

  Denne gade er sammen med dens sydlige forlængelse, Ulica Nowy Świat, to af byens smukkeste historiske gader. De udgør samtidigt den første del af Kongevejen, der er kongernes gamle vej fra slottet i den gamle og centrale bydel til sommerslottet Wilanow, der ligger umiddelbart syd for Warszawa.

  Langs gaderne er der gennem tiden bygget pragtpalæer som perler på en snor, hvilket man hurtigt får et indtryk af, når man i dag går en tur her. Ud over smukke palæer kan man se flere interessante kirker og monumenter på vejen.

   

  Warszawa Kulturpaladset

  Kultur- og Videnskabspaladset
  Pałac Kultury i Nauki

  Warszawas kultur- og videnskabspalads blev opført i 1952-1955 efter Sovjetunionens leder, Josef Stalins, ide og givet som en gave fra den sovjetiske befolkning til Warszawas og Polens indbyggere.

  Byggestilen er typisk stalinistisk og kendes bedst fra byggerierne af de såkaldte ”Syv Søstre” i Moskva, hvoraf Moskva Universitet er blandt de mest kendte af søstrene. Efter planen skulle der have været en ottende søster i Moskva, men denne blev ikke opført i den russiske hovedstad. Arkitektonisk menes bygningen i Warszawa at være en mindre udgave af den planlagte, hvorved den på en måde alligevel blev opført.

  På byggetidspunktet var paladset en af Europas største bygninger og med 231 meter også en af de højeste. På de mange etager og store bygninger i grundplanet er der bygget i overdådig stil. Indretningen bestod blandt andet af biografer, en svømmehal, teatre, museer og landets største konferencesal.

  Der er 42 etager i bygningen og flere end 3.200 rum og sale. På 30. etage er der en udsigtsbalkon, hvorfra der er en fremragende udsigt over den polske hovedstad.

  I Kultur- og Videnskabspaladset er der indrettet museer for teknik og videnskab, Muzeum Techniki, samt for evolution; Muzeum Ewolucji. Her er også skiftende udstillinger, messer og anden publikumsaktivitet.

   

  Fotoplastikon

  Fotoplastikon er en fremviser af tredimensionelle billeder fra begyndelsen af 1900-tallet. Det er den eneste tilbageværende i Europa af de flere hundreder, der blev sat op i mange større byer.

  Teknikken bag Fotoplastikon blev opfundet og udviklet i Tyskland i slutningen af 1800-tallet; der blev de kaldt Kaiserpanorama. De tredimensionale billeder blev produceret med et dobbeltlinset kamera, og fremvisningen af billederne gav seere en fantastisk illusion af virkelighed.

  Ved billedfremvisninger kan man fornemme stemningen fra byen i 1900-tallet og få dejlige indtryk fra dejlige steder rundt omkring på kloden. Besøget er på samme tid en spændende oplevelse af historisk teknologi.

   

  Lazienki Park
  Łazienki Królewskie

  Lazienki Park er en af Warszawas sande oaser, og mange af byens indbyggere tager hertil for at slappe af blandt de mange træer og smukke bygninger eller for besøge en af cafeerne i parken. Ordet Lazienki hentyder til de badefaciliteter, Stanisław Lubomiski anlagde her i 1683. Badet blev overtaget af kong Stanisław II August, der ombyggede det til det nuværende Palads ved Vandet, der skulle blive den første af de mange bygninger, det gennem tiden er opført i den store park.

  Parken blev anlagt og skulle fungere med bygninger som sommerresidens- og udflugtsmål for de polske monarker. Parken blev udlagt 1774-1784, og de forskellige små bygninger blev ofte opført uden egentlige formål. De skulle blot pynte, og så blev de i øvrigt ofte anvendt af kongens kvindelige yndlinge.

  Der er en del seværdigheder i parken, og blandt de væsentligste er Paladset ved Vandet/Pałac Na Wyspie. Dette palads blev oprindeligt opført som et badehus i 1683, men det blev ombygget i 1772-1793 af kong Stanisław II August, der benyttede det som residens i en periode. Bygningen er nyklassicistisk, tegnet af Tylman van Gameren og opført på et særdeles idyllisk sted i parken.

  Teatret ved Vandet/Teatr na Wyspie ligger ved den centrale sø i Lazienki Park. Det er bygget som anlæggets klassicistiske amfiteater i årene 1790-1793 efter løs inspiration fra det antikke Herculaneum. Amfiteatret bruges i dag til teaterforestillinger og koncerter.

  Det Gamle Orangeri/Stara Pomarańczarnia er indrettet som orangeri for Paladset ved Vandet og til brug under kongens ophold her. I dag kan man se en stor skulptursamling fra 1600-1900-tallene i orangeriet.

  Man kan også se Frederik Chopin Monument/Pomnik Fryderyka Chopina, der er rejst til minde om den polske komponist Frederik Chopin. Monumentet er oprindeligt udført i 1904 af kunstneren Wacław Szymanowski. Det blev indviet i 1926, men under 2. Verdenskrig blev monumentet smeltet om i Tyskland. Det blev genopført i 1957-1958 og opstillet på den oprindelige sokkel, der overlevede krigen.

   

  Flere seværdigheder og mere info

  Køb pdf-bogen om Warszawa her.

Andre seværdigheder

  Warszawa Slotspladsen

  Slotspladsen
  Plac Zamkowy

  Slotspladsen i Warszawa ligger ved den sydlige indgang til den egentlige Gamle By. På slotspladsen ses den 22 meter høje Sigismund-søjle fra 1643-1644. Den blev rejst i anledning af flytningen af landets hovedstad til Warszawa.

  Oprindeligt var den korintiske søjle udført i rødt marmor, men ved rekonstruktionen i 1948-1949 anvendte man i stedet granit. Ved samme lejlighed flyttede man søjlen lidt, så den danner et smukt fikspunkt fra gaderne Podwale og Ulica Krakowskie Przedmieście.

   

  Johannes Døberen Domkirke
  Bazylika Archikatedralna

  Warszawas domkirke blev opført gennem 1300-1400-tallene som en almindelig sognekirke. Byggeriet var et typisk eksempel på er kirkebyggeri i mursten i Mazovia, der er en historisk region omkring Warszawa.

  I 1798 blev den byens domkirke, blandt andet efter at mange store begivenheder havde fundet sted her, fx kroningen af kong Stanislav August Poniatowski i 1764 og underhuset, Sejmens, edsaflæggelse for 1791-forfatningen.

  Kirken blev ødelagt i 1944 men genopbygget som den originale gotiske kirke i årene frem til 1954. Mange kunstnere har gennem enkeltdele været med til at indrette kirken.

   

  Warszawa Museum
  Muzeum Warszawy

  Warszawas byhistoriske museum er indrettet i ikke mindre end elleve byhuse på nordsiden af Den Gamles By Markedsplads. Husene er alle rekonstruktioner efter områdets nærmest totale ødelæggelse under 2. Verdenskrig.

  På museet kan man se en permanent udstilling af de såkaldte syv tidsaldre for Warszawa, hvoraf mange fokuserer på byens udslettelse under 2. Verdenskrig og den kolossale indsats for genopbyggelsen i de følgende årtier.

  Her er også malerier, skulpturer, modeller, beskrivelser af toneangivende borgere fra byens historie, billeder af bygninger fra det nu forsvundne Warszawa og meget andet.

   

  Warszawa Den Nye Bys Markedsplads

  Den Nye Bys Markedsplads
  Rynek Nowego Miasta

  Den Nye Bys Markedsplads er som navnet siger markedsplads i den såkaldte Nye By, der var en bydel, der blev grundlagt i starten af 1400-tallet. Bydelen lå dengang uden for den gamle by, der udgør det ældste Warszawa. På pladsen lå i perioden 1680-1818 denne bydels rådhus.

  Efter ødelæggelserne under 2. Verdenskrig valgte man at genskabe pladsen i en stil fra hovedsageligt 1700-1800-tallene.

  På den nye markedsplads finder man den hvide Sankt Kazimirs Kirke, der er bygget i årene 1688-1692 under kong Jan III Sobieski og efter tegninger af Tylman van Gameren. Kirken er bygget i senbarokstil, og her ses blandt andet Jan III Sobieskis barnebarn prinsesse Marie Caroline de Bouillons grav. Kirken blev ødelagt i 1944, og efter afslutningen af 2. Verdenskrig blev den genopbygget. Interiøret er en blanding af historiske ting og elementer valgt under indretningen i 1960erne.

   

  Den Polske Hærs Katedral
  Katedra Polowa Wojska Polskiego

  Denne kirke er den repræsentative katedral for Polens hær, men dens historie går tilbage til piaristerne i 1600-tallet. Munkene fik under kong Władysław IV ret til at anlægge en ny kirke på et jordstykke ganske tæt på byens centrum.

  Piaristerne startede byggeriet af den nuværende kirke i 1660, og italienske Constantino Tencalla menes at have været arkitekt på opførelsen. Kirken blev bygget til både piaristerne selv, men også til lærere og studerende på skolen Collegium Nobilium, som de også havde etableret.

  Byggeriet varede til 1682 grundet en udfordret økonomi, mens interiøret først kunne gøres færdigt i 1701. Samme år indviede Poznans biskop, Mikołaj Święcicki, kirken. Den lange planlægnings- og opførelsestid gjorde dog, at den anvendte barok ikke var moderne efter kort tid, og kirken blev derfor ombygget i klassicisme i 1730.

  Efter Novemberopstanden i Polen 1830-1831 mod Rusland blev kirken konfiskeret, og det blev konverteret til en russisk-ortodoks kirke. Det mest synlige tegn på dette var de fem løgkupler, der prydede kirkens tag, og generelt skabte den russiske ombygning i 1830erne en smuk bygning med inspiration fra den russiske barok, som kendes fra ikke mindst Sankt Petersborg.

  I forbindelse med den polske selvstændig efter 1. Verdenskrig blev kirken rekonstrueret efter 1600-talstegninger, men efter bombardementer under 2. Verdenskrig måtte kirken helt bygges igen mellem 1946 og 1960.

   

  Bankpladsen
  Plac Bankowy

  Bankpladsen er en af Warszawas store og centrale pladser, og den har gennem de seneste århundreder været et af de politiske, finansielle og kulturelle omdrejningspunkter i byen. Midt på pladsen står en statue af den polske poet, Juliusz Słowacki, der skrev i romantikken i 1800-tallet. Rundt om pladsen ligger flere interessante bygninger.

  Regeringens Finanspalæ/Pałac Komisji Rządowej Przychodów i Skarbu (Plac Bankowy 5) er et stort palæ i klassicisme med græsk-inspireret facade i tempelstil med fremskudte søjlehaller. Det blev bygget i 1825 og opført til at rumme en regeringskommission, der svarer til vore dages finansministerium. Palæet blev ødelagt under 2. Verdenskrig og genopført efter krigen. Det er i dag sæde for Warszawas præsident og for bystyret.

  Finansministeriet/Pałac Ministra Skarbu (Plac Bankowy 3) er beliggende i et andet af pladsens store og smukke palæer. Bygningen blev opført med inspiration fra italiensk renæssance 1825-1828 som administration og sæde for finansministeren. I dag er det lige som nabobygningen mod nord indrettet som administrationslokaler for Warszawas bystyre.

  Gmach d. Banku Polskiego i Giełdy (Plac Bankowy 1, ulica Elektoralna 2) er en tidligere bank- og børsbygning, som er et af de fornemste eksempler på klassicisme i Warszawa. Den blev bygget i årene 1825-1828 efter Antonio Corazzis tegninger. Den blev hurtigt efter udvidet. I dag står den særdeles smukt i gadebilledet med sine arkader i to etager.

  I bygningen lå der 1957-1981 et museum for Polens revolutionære historie, mens man i dag kan se kunstmuseet Johannes Paul II-samlingen/Kolekcja Imienia Jana Pawla 2. Samlingen, der var familien Porczynskis private, blev skænket til Polen og åbnet for publikum i 1990. Samlingen rummer omkring 450 malerier fra renæssancen til impressionismen, herunder værker af blandt andet Rubens og Rembrandt.

   

  Pawiak Fængselsmuseum
  Muzeum Więzienia Pawiak

  Dette er et af museerne, der behandler 2. Verdenskrigs kolossale betydning for den polske befolkning og Warszawa. Navnet Pawiak hentyder til tyske Gestapos fængsel i byen i årene 1939-1945. Medlemmer af den polske modstandsbevægelse mod den tyske besættelse blev bragt hertil, og i alt kom der flere end 100.000 mennesker gennem fængslet. Uden for indgangen til Pawiak er der et monument til minde om ofrene i fængslet.

  Historisk blev Pawiak bygget som fængsel 1829-1835. Det virkede i 1863 som gennemgangssted for deportationer af fanger til Sibirien, og i den polske mellemkrigstid var det byens primære fængsel for mandlige kriminelle. I dag kan man ikke se nogle af de gamle fængselsbygninger. Selve ordet Pawiak stammer fra gadens tidligere navn, Ulica Pawia, der betyder Påfuglegaden.

   

  Namiestnikowski Palæ
  Pałac Namiestnikowski

  Dette palæ blev opført 1643-1645 som residens for kommendøren over den polske hær. Fra slutningen af 1600-tallet til 1817 tilhørte det Radziwiłł-familien, og flere gange blev det udbygget. Det nuværende udseende stammer hovedsageligt fra den sidste store ombygning, i 1818-1819.

  Det var her i bygningen, den officielle aftale om etablering af forsvarssamarbejdet Warszawapagten blev underskrevet i 1955, og derved skrev det sig ind i de internationale historiebøgers tid om Den Kolde Krig. Siden 1994 har det smukke anlæg været residens for Polens præsident.

  Foran paladset står der en rytterstatue udført 1832 af den danske kunstner Bertel Thorvaldsen; den forestiller prins Józef Poniatowski. Statuen blev ødelagt under 2. Verdenskrig og efter krigen blev en ny støbning givet som gave fra den danske hovedstad, Københavns, borgere.

   

  Warszawa Helligkorskirken

  Helligkors Kirke
  Kościół Świętego Krzyża

  Kościół Świętego Krzyża er en af Warszawas smukkeste og mest imponerende barokkirker. Den fornemt udsmykkede facade er et af de karakteristiske bygningsmæssige højdepunkter langs gaden Ulica Krakowskie Przedmieście.

  Der har været flere kirker på stedet før den nuværende. Den første var en trækirke fra 1400-tallet, men som tiden gik, voksede byen og derved behovet for større kirker. Under svenskernes hærgen i 1650erne blev den daværende kirke ødelagt, så man måtte bygge nyt.

  Barokkirken blev herefter opført i årene 1679-1696 efter hofarkitekten Józef Szymon Bellottis design. Det indbefattede et beskedent ydre i stil med renæssancekirkerne i området, men barokudsmykningen og tårnenes udseende kom snart til; det skete efter to ombygninger i 1700-tallet.

  På facaden ses kirkens figur med Jesus og korset, hvoraf navnet Helligkors Kirke kommer fra. Det ydre design i dag er ellers en simplificeret udgave af den kirke, der blev voldsomt ødelagt under 2. Verdenskrig af tyske sprængninger. Indvendigt er det førhen rigt udsmykkede rum ikke genskabt, men man kan se en genskabelse af kirkens smukke alter, hvor Tylman van Gamerens Nationale Alter/Ołtarz Ojczyzny fra omkring år 1700 var forbillede. I kirken er der også indsat en urne i væggen med komponisten Frederik Chopins hjerte.

   

  Sankt Josef Kirke
  Kościół Opieki św. Józefa

  Sankt Josef Kirke er en af Warszawas smukkeste kirker fra rokokoperioden, og den står som en af de karakteristiske bygninger på den fornemme gade, Ulica Krakowskie Przedmieście.

  Den første kirke på stedet var en trækirke, der blev etableret i 1651 på foranledning af den polske dronning Marie Louise Gonzaga de Nevers, der etablerede den til visitationisterne. Af denne årsag bliver kirken også kaldet Visitationistkirken/Kościół Wizytek.

  Trækirken blev brændt under den svenske invasion i sidste halvdel af 1650erne, og en ny blev grundlagt i 1664. Denne kirke nåede dog ikke at blive færdigbygget, før den brændte i 1695. Det gav plads til den nuværende kirke, der blev bygget fra 1728 til færdiggørelsen i 1765.

  Kirkens interiør byder både på barok og rokoko, hvilket bygningen er mest kendt for. Skulpturer, stukkatur, pulpit og alteret er alt sammen udarbejdet af Efraim Szroeger, mens man kan nyde kunstværker af flere forskellige polske og udenlandske kunstnere. Kirkens tabernakel stod oprindeligt i Villa Regias kapel i Warszawa, og det blev doneret hertil af Marie Louise Gonzaga de Nevers i 1654. Villa Regia var forløberen til byens universitet, der også ligger i gaden Ulica Krakowskie Przedmieście.

   

  Den Saksiske Have
  Ogród Saski

  Bag Den Ukendte Soldats Grav ligger Warszawas første offentlige park, Den Saksiske Have, der blev anlagt i 1727. Oprindeligt var den anlagt efter franske og saksiske forbilleder, men i 1800-tallet blev den omlagt til landskabshave.

  Ogród Saski var tidligere udlagt med bastioner som en del af Warszawas forsvarslinjer, men området overgik til privat park med Morsztyn-familiens anlæg af deres residens her fra 1666. De saksiske konger, Augustus II og Augustus III, udvidede haven og anlagde blandt andet alleerne og andre anlæg her.

   

  Flere seværdigheder og mere info

  Køb pdf-bogen om Warszawa her.

Ture fra byen

  Wilanow Slot

  Wilanow Slot
  Pałac w Wilanowie

  Umiddelbart syd for Warszawa ligger Wilanow, der tidligere var de polske kongers sommerslot. Slottet blev bygget i den nuværende barokstil i slutningen af 1600-tallet af kong Jan III Sobieski. Siden er Wilanow ikke ændret, og det er i dag et af Polens smukkeste slotte og anlæg.

  Wilanow havde efter de polske kongers tid en del skiftende ejere inden for den polske adel, og siden 1945 har det tilhørt staten. Under 2. Verdenskrig blev Wilanow og dets kunst og omgivelser næsten ødelagt, men en genopbygning af slottet og rekonstruktion af parken i tiden indtil 1965 har bragt anlægget tilbage til den stand, det var i på Jan III Sobieskis tid, og allerede ved synet af slottets smukke eksteriør kan man se anlæggets skønhed.

  Indenfor i selve slotsbygningen kan man nyde Wilanóws meget smukke sale og udsmykninger og se en række kunstværker som malerier, etruskiske vaser og skulpturer samt portrætgalleriet af de polske konger og nationens helte.

  Wilanows park er også en vandretur værd. Den rummer statuer, blomsterbede, en kinesisk pavillon og naturligvis fine grønne anlæg, der sammen med slottet udgør en af perlerne i Warszawas omegn.

   

  Konstancin-Jeziorna

  Den mindre by Konstancin-Jeziorna er en kurby, der ligger ved kilder med varmt og mineralholdigt saltvand. Vandet i byen hentes fra undergrunden, og anlægget/Tężnia (Ulica Henryka Sienkiewicza) er konstrueret, så man får en fornemmelse af at være ved havet.

  Under et ophold i byen kan man også tage en vandretur ad byens alleer, hvor der ligger en del velhaverpalæer. På sådan en tur kan man ved selvsyn se, at dette er en af Warszawas finere forstæder.

  Byen voksede frem i 1700-tallet omkring en papirmølle, der var den eneste i regionen. Den officielle grundlæggelse af byen skete i 1897. I dag er den gamle papirmølle indrettet som indkøbscentret Stara Papiernia (Ulica Warszawska).

   

  Lodz

  Łódź

  Łódź er en af Polens største byer, den udviklede sig og voksede relativt sent i forhold til de traditionelle polske kulturbyer, hvilket skyldes en pludselig og meget stor industriel udvikling i og omkring Łódź i ikke mindst 1800-tallet.

  Fra industrialiseringens start i 1820erne blev byen centrum for tekstilindustrien, og overalt i byen skød der fabrikker, spinderier med videre op. Denne industrikultur kan man fornemme via de gamle monumentale tekstilfabrikker, som ligger flere steder i byen, men byen rummer også andre seværdigheder.

  Gaden Ulica Piotrkowska er hovedgaden i Łódź, og den er med flere kilometers længde også en vigtig trafik- og handelsgade. Den strækker sig fra nord til syd, og på det centrale stykke ligger der en lang række smukke bygninger fra 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet; blandt andet kan man se smukke opførelser i jugendstil.

  Man kan også se kultur- og indkøbscentret Manufaktura, der er et ganske interessant sted i Łódź, idet det er indrettet i en af de historiske industribygninger i byen. Izrael Poznanski opførte bygningerne fra 1870erne, og det var en af Europas største tekstilfabrikker.

  Læs mere om Łódź

   

  Żelazowa Wola

  Landsbyen Zelazowa Wola er komponisten Frederik Chopins fødested. Her kan man besøge Chopins hus, som hører under en del af Frederik Chopin-museet i Warszawa.

  Selve huset var et anneks til grev Skarbeks herresæde, og i 1810 blev Polens mest berømte komponist født. Huset blev sat i stand i årene mellem 1900-tallets to verdenskrige, og nu kan man opleve en skildring af Chopins liv og værker i de passende rammer. Om sommeren bliver der arrangeret koncerter med Chopins kompositioner.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn
Gode links
Historisk overblik

  Byen grundlægges

  Warszawa er i polsk sammenhæng en relativt ung by. Selv om der har været bosættelser på stedet, hvor handelsvejene fra nord til syd og øst til vest krydser floden Wisla, var det først i 1300-tallet, at mazuriske hertuger opførte et fæstningsværk på stedet, hvor byens kongeslot i dag ligger.

  Som middelalderens andre polske byer blev Warszawa anlagt med midtpunkt i en markedsplads og med gader ud mod portene i en befæstet bymur. Alle disse dele af byplanen fra datiden kan man se i den gamle bydel i dag.

   

  Warszawa bliver residensby

  Indtil 1413 var Warszawa kun en landsby, men da de mazuriske hertuger flyttede deres residens til byen, begyndte en lang opblomstringstid. Byen voksede hurtigt, og den voksede mod nord ud over bymurene.

  Polens dominerende by var dog i Warszawas første århundreder Krakow, der både kulturelt, religiøst og politisk var centrum i landet. Da den sidste mazuriske hertug døde i 1526 uden arvinger til tronen, blev Warszawa endvidere underlagt Krakows kontrol.

  Det politiske vendepunkt og grundstenen til Warszawas store vækst de følgende århundreder indtraf i 1569, da den polske politiske administration Sejmen flyttede til Warszawa i forbindelse med dannelsen af det Polsk-Litauiske Rige.

  I 1596 kom Warszawa endeligt ud af Krakows skygge, da Sigismund III Vasa flyttede den kongelige residens fra Krakow til slottet i Warszawa. Sigismund III Vasa var svensker, og med flytningen kom han tættere på sit moderland.

  1600-tallet var domineret af en begyndende svækkelse for det Polsk-Litauiske Rige, og landet blev blandt andet invaderet af Sverige i 1655-1660, hvor også Warszawa blev delvist ødelagt i kampene.

   

  Vækst fra 1700-tallet

  Warszawa blev efter ødelæggelserne genopbygget, og det blev starten på en lang vækstperiode op gennem 1700-tallet til trods for, at det var her, Polen-Litauen gik sin undergang i møde, og Polen blev opsplittet mellem nabolandene.

  Der blev bygget adskillige palæer, paladser, kirker og klostre, og kulturelt blomstrede riget, specielt i årtierne inden dets undergang.

  I slutningen af den lange vækstperiode havde Warszawa 120.000 indbyggere, og den var Polens dominerende by. Ved de polske delinger kom Warszawa til at høre under preussisk herredømme og blev reduceret til en provinsby.

   

  Napoleon og 1800-tallet

  Under Napoleons fremmarch mod sit østlige mål Moskva blev Hertugdømmet Warszawa oprettet, og byen blev hovedstad. Efter Wienerkongressen forsatte Warszawa i en kort periode som hoved-stad, indtil den blev en del af det russiske imperium – en status, der varede til 1. Verdenskrig og den russiske revolution i 1917.

  I slutningen af 1800-tallet oplevede Warszawa en vækstperiode i forbindelse med industrialisering af landet. Blandt andet blev den første jernbane åbnet fra Wien over Warszawa til zarens residensby Skt. Petersborg. Byens indbyggertal var i 1900 steget til 680.000.

   

  Verdenskrigenes ødelæggelser

  Efter 1. Verdenskrigs afslutning blev Polen igen etableret som selvstændig stat, og Warszawa blev landets hovedstad. Inden for de første 20 år, indtil 2. Verdenskrigs start, skete en voldsom udvikling i Warszawa. Industri, uddannelse, kultur og videnskab boomede, og indbyggertallet steg til 1.250.000.

  Under 2. Verdenskrig faldt Warszawa efter mindre end en måneds kampe. 1943 blev året for opstanden i den jødiske ghetto, der efter hårde kampe blev ødelagt. Omkring den sovjetiske hærs ankomst til byen i slutningen af 1944 startede den anden opstand i byen, der sammen med den Røde Hærs tropper overvandt det tyske militær. Den tyske tilbagetrækning medførte kolossale tab, idet tyskerne bortsprængte mange bygninger for at lægge byen i grus.

  2. Verdenskrig kostede omkring 700.000 af byens indbyggere livet, op mod 85 % af Warszawas bygninger blev ødelagt, og der lå således efter krigen et kolossalt genrejsningsarbejde foran indbyggerne og den nye stat, der blev politisk ledet af kommunistpartiet.

   

  Genopbygning og moderne tider

  Det blev hurtigt besluttet at genopføre byens gamle bydel og andre vigtige historiske monumenter. Alle byens borgere deltog, og bedriften er enestående i historien, idet der samtidigt skulle opbygges en moderne by med infrastruktur og masser af nye boliger.

  I løbet af de første årtier efter krigen var de væsentligste dele af det imponerende arbejde fuldført, og derfor oplever besøgende i dag fortsat det charmerende gamle Warszawa.

  Warszawa er i dag hovedstaden i et Polen, der siden kommunismens fald har oplevet en stærk vækst i en Europæisk Union, hvor den polske hovedstad er en af de store hovedstæder i det østlige Europa. Moderne bygninger, indkøbscentre og andet er skudt op, og Warszawa har været vært ved mange mange store begivenheder som fx åbningskampen ved europamesterskaberne i fodbold i 2012.