Site logo
Se på kortet
 • Posąg Mikołaja Kopernika w Toruniu, rynek Staromiejski, Toruń, Polen

Læs om byen

Toruń er en by med en spændende historie og mange seværdigheder. Den blev grundlagt af riddere fra Den Tyske Orden, som byggede et slot på stedet i midten af 1200-tallet som en base for missioner i Preussen. Toruń var senere medlem af Hanseforbundet og en vigtig handelsstation mellem det baltiske område og Østeuropa, og det fik byen til at blomstre.

Middelalderbyen i Toruń er velbevaret, og det er ikke uden grund, at denne del af byen er blevet optaget på UNESCO's liste over verdens kulturarv. Hele bymiljøet er stemningsrig med bl.a. flere vigtige huse i den såkaldte teglstensgotiske stil som fx matematikeren og astronomen Nicolaus Copernicus' hjem. I bydelen kan man også se andre stilarter som fx renæssance og barok.

Der er flere smukke pladser i Toruń. Det gælder fx den gamle og den nye markedsplads; Rynek Staromiejski og Rynek Nowomiejski. På den gamle markedsplads kan man bl.a. se to af byens smukke kirker og byens rådhus, hvor man kan besøge Toruńs regionale museum. Tæt herpå ligger byens domkirke, der er et af byens mange arkitektoniske monumenter fra den gotiske tid.

Man kan også gå en tur langs floden Wisła, og her kan man se de smukt bevarede bymure fra befæstningen af Toruń. Her kan man også se byporten Brama Mostowa, og ved bymurene står også byens berømte skæve tårn. Man bør også lægge vejen forbi ruinerne af den gamle tyske ordensborg, der også ligger langs Wisłas løb gennem byen.

Ture fra byen

  Bydgoszcz, Polen

  Bydgoszcz

  Bydgoszcz er en by i den nordlige del af Polen, og den ligger ved floden Brda ved dennes udmunding i den noget større Wisła. Midt i byen ligger øen Wyspa Młyńska, og den var gennem århundreder centrum for industrialiseringen af Bydgoszcz. I dag er der ikke industrien, der præger bybilledet, men kultur og arkitektur. Man kan bl.a. besøge Opera Nova, byens filharmoni og Det Polske Teater.

  Bydgoszcz er også en by, der er rig på arkitektur med bygninger fra forskellige æraer og i mange stilarter. Mødet med byen er derved et møde med bl.a. gotikken, nybarokken, modernismen og art nouveau. Byens bindingsværksmagasiner på Wyspa Młyńska er et særligt vartegn for Bydgoszcz som nogle af de mest kendte opførelser af denne type i Polen.

  Læs mere om Bydgoszcz

   

  Stary Rynek, Poznan

  Poznan

  Poznan er en af Polens store og historisk betydende byer. Det betyder, at der venter mange oplevelser; både når det gælder museer, kirker, shopping og andre storbyaktiviteter og også særlige steder som fx de mange bevarede dele af forsvarsværket Festung Posen.

  Poznans gamle bydel omkring torvet Stary Rynek er en smuk og stemningsfuld oplevelse. Her ligger fint udsmykkede huse på stribe med byens gamle rådhus som den centrale og nok mest berømte bygning. Stary Rynek selv er en ganske stor plads med flere seværdigheder i sig selv.

  Gennem åhundrederne har Poznan ad flere omgange været residensby, og det har gennem tiden sat sig præg på byen og dens historie. Som residensby er der blevet opførte slotte, og centralt i Poznan kan man både opleve byens kongeslot og kejserslottet, der blev opført til den tyske kejsers ophold i Poznan.

  Læs mere om Poznan

   

  Manufaktura, Łódź

  Łódź

  Łódź er en af Polens største byer, og det er en by med en spændende historie. Byen kendes som en mindre landsby fra 1300-tallet, og kong Władysław II Jagiełło tildelte den stadsret i 1423. Łódź var dog helt indtil slutningen af 1700-tallet underlagt områdets biskopper, hvorefter den i 1793 blev en del af Preussen og fra 1815 en del af Kongrespolen.

  Det var dog 1800-tallets industrialisering, der for alvor satte præg på Łódź’ udvikling. Den industrielle vækst bragte mange nye indbyggere til Łódź, der blev en af Polens største byer. Det var særligt tekstilproduktionen, som bragte produktion til Łódź, og gennem årene blev der opført de fabrikker, der i dag udgør et karakteristisk indslag i bybilledet.

  Læs mere om Łódź

Tilmeld dig vores nyhedsbrev