Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Bydgoszcz er en by i den nordlige del af Polen, og den ligger ved floden Brda ved dennes udmunding i den noget større Wisła. Midt i byen ligger øen Wyspa Młyńska, og den var gennem århundreder centrum for industrialiseringen af Bydgoszcz. I dag er der ikke industrien, der præger bybilledet, men kultur og arkitektur. Man kan bl.a. besøge Opera Nova, byens filharmoni og Det Polske Teater.

Bydgoszcz er også en by, der er rig på arkitektur med bygninger fra forskellige æraer og i mange stilarter. Mødet med byen er derved et møde med bl.a. gotikken, nybarokken, modernismen og art nouveau. Byens bindingsværksmagasiner på Wyspa Młyńska er et særligt vartegn for Bydgoszcz som nogle af de mest kendte opførelser af denne type i Polen.

Som i mange andre polske byer danner markedspladsen Rynek byens centrum. Rynek i Bydgoszcz er en stor plads med en god atmosfære, restauranter og udsigt til byens rådhus. Pladsen blev anlagt i 1300-tallet, og indtil 1834 stod byens rådhus midt på pladsen. Indtil 1940 dannede en jesuiterkirke pladsens vestlige del, men i dag er denne del anlagt som et grønt område.

Bydgoszcz’ katedral ligger mellem Rynek og floden Brda. Den blev bygget 1466-1502 og er i dag den ældste opførelse i byen. Man bør også besøge kirken Bazylika św. Wincentego à Paulo, der er en kolossal kuppelkirke, som blev opført 1925-1945. På en spadseretur i Bydgoszcz’ gader kan man lægge mærke til byens mange art nouveau-huse, og om aftenen er der ganske stemningsfuldt langs bredderne af Brda.

Ture fra byen

  Toruń, Polen

  Toruń

  Toruń er en by med en spændende historie og mange seværdigheder. Den blev grundlagt af riddere fra Den Tyske Orden, som byggede et slot på stedet i midten af 1200-tallet som en base for missioner i Preussen. Toruń var senere medlem af Hanseforbundet og en vigtig handelsstation mellem det baltiske område og Østeuropa, og det fik byen til at blomstre.

  Middelalderbyen i Toruń er velbevaret, og det er ikke uden grund, at denne del af byen er blevet optaget på UNESCO's liste over verdens kulturarv. Hele bymiljøet er stemningsrig med bl.a. flere vigtige huse i den såkaldte teglstensgotiske stil som fx matematikeren og astronomen Nicolaus Copernicus' hjem. I bydelen kan man også se andre stilarter som fx renæssance og barok.

  Læs mere om Toruń

   

  Stary Rynek, Poznan

  Poznan

  Poznan er en af Polens store og historisk betydende byer. Det betyder, at der venter mange oplevelser; både når det gælder museer, kirker, shopping og andre storbyaktiviteter og også særlige steder som fx de mange bevarede dele af forsvarsværket Festung Posen.

  Poznans gamle bydel omkring torvet Stary Rynek er en smuk og stemningsfuld oplevelse. Her ligger fint udsmykkede huse på stribe med byens gamle rådhus som den centrale og nok mest berømte bygning. Stary Rynek selv er en ganske stor plads med flere seværdigheder i sig selv.

  Gennem åhundrederne har Poznan ad flere omgange været residensby, og det har gennem tiden sat sig præg på byen og dens historie. Som residensby er der blevet opførte slotte, og centralt i Poznan kan man både opleve byens kongeslot og kejserslottet, der blev opført til den tyske kejsers ophold i Poznan.

  Læs mere om Poznan

Tilmeld dig vores nyhedsbrev