Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Rzeszów er en by i det sydøstlige Polen, som ligger langs bredderne af floden Wisłok. Byen voksede frem i middelalderen, og den fik stadsret og privilegier af kong Casimir III i 1354. Rzeszów udviklede sig herefter som handelsby ved at ligge på nogle af handelsvejene mellem Europa og Det Osmanniske Rige, og senere var der handlen med Gdańsk, der blomstrede.

Med delingerne af Polen mistede Rzeszów sin betydning, da den blev underlagt østrigsk styre og kom til at ligge langt væk fra magtcentre og handelsveje. Da byen igen blev polsk, blomstrede den som regionalt centrum, og det er også kendetegnet i dag, hvor Rzeszów er en attraktiv by med et voksende indbyggertal og med mange seværdigheder for turister.

I Rzeszów kan man opleve en smuk gammel bydel, der er velbevaret, og som er anlagt efter samme mønster, som man ser i utallige polske byer. Markedspladsen Rynek er centrum, og den er omgivet af elegante huse med mange restauranter. På Rynek ligger byens gamle rådhus fra 1500-tallet også, og tæt herpå ligger forretningsstrøg og seværdigheder som fx byens gamle og nye synagoge.

I den sydlige del af centrum ligger det smukke Rzeszów Slot, der i sin nuværende udgave er en genopbygning af huset Lubomirskis residensslot, hvis historie startede som en borg med bastioner og voldgrave. Der er en dejlig park omkring slottet, hvor man bl.a. finder byens populære multimediespringvand og Lubomirski-familiens fine sommerslot.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev