Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Rzeszów er en by i det sydøstlige Polen, som ligger langs bredderne af floden Wisłok. Byen voksede frem i middelalderen, og den fik stadsret og privilegier af kong Casimir III i 1354. Rzeszów udviklede sig herefter som handelsby ved at ligge på nogle af handelsvejene mellem Europa og Det Osmanniske Rige, og senere var der handlen med Gdańsk, der blomstrede.

Med delingerne af Polen mistede Rzeszów sin betydning, da den blev underlagt østrigsk styre og kom til at ligge langt væk fra magtcentre og handelsveje. Da byen igen blev polsk, blomstrede den som regionalt centrum, og det er også kendetegnet i dag, hvor Rzeszów er en attraktiv by med et voksende indbyggertal og med mange seværdigheder for turister.

I Rzeszów kan man opleve en smuk gammel bydel, der er velbevaret, og som er anlagt efter samme mønster, som man ser i utallige polske byer. Markedspladsen Rynek er centrum, og den er omgivet af elegante huse med mange restauranter. På Rynek ligger byens gamle rådhus fra 1500-tallet også, og tæt herpå ligger forretningsstrøg og seværdigheder som fx byens gamle og nye synagoge.

I den sydlige del af centrum ligger det smukke Rzeszów Slot, der i sin nuværende udgave er en genopbygning af huset Lubomirskis residensslot, hvis historie startede som en borg med bastioner og voldgrave. Der er en dejlig park omkring slottet, hvor man bl.a. finder byens populære multimediespringvand og Lubomirski-familiens fine sommerslot.

Ture fra byen

  Krakow Mariakirken

  Kraków

  Smukke og charmerende Krakow er Polens tidligere kongelige hovedstad og en af landets absolutte kulturelle højborge. Byen byder på gader og pladser, der hører til Europas perler med smukke bygninger; det gælder blot at om lade sig henføre til byens stemning, når man er her.

  Kulturen sætter sit præg den dag i dag med centrum i slottet Wawel, hvor regenterne for alvor satte byen på landkortet over Europas store byer med fx et af Centraleuropas ældste universiteter. Krakows store og smukke markedsplads er et andet af de mange steder, man skal besøge under et besøg i byen.

  Læs mere om Kraków

   

  Prešov, Slovakiet

  Prešov

  Prešov er en by i det østlige Slovakiet, som blev etableret af tyske bosættere i årene efter det mongolske invasion i 1241. I den følgende århundreder blev Prešov en væsentlig handelsby, der ofte lå i grænseegne mellem datidens skiftende riger, og det udviklede byen. Senere blev der udvundet salt, der styrkede byens økonomi. Som et historisk kuriosum var det også i Prešov, at den kortlivede slovakiske sovjetrepublik blev udråbt i 1919.

  I dag er Prešov den tredjestørste by i Slovakiet, og den har en smuk gammel bydel med hyggelige gader og fine pladser. Langs den centrale gade, Hlavná, kan man se kirken Konkatedrála svätého Mikuláša, der blev opført i midten af 1300-tallet og senere ombygget. På pladsen rundt om kirken kan man se et smukt byrum med mange fine huse, og det gælder også i alle sidegaderne i denne del af byen.

  Læs mere om Prešov

Tilmeld dig vores nyhedsbrev