Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Białystok er en by i det nordøstlige Polen, der ligger ved floden Biała i grænseregionen til Hviderusland. Byen er med grundlæggelsen i 1437 relativt ny i forhold til mange andre polske byer, og den opnåede stadsret i 1692. Fra 1700-tallet blomstrede Białystok, og udviklingen gik stærkt med opførelsen af bl.a. et stadsteater og Polens første militærtekniske skole.

Fra slutningen af samme århundreder og til begyndelsen af 1900-tallet kom Białystok til at høre under skiftende riger. Fra 1795 blev byen en del af Østpreussen, og fra 1807 blev området en del af det russiske kejserrige. Fra 1920 blev Białystok igen polsk, og byens tidligere tekstilindustri genopstod, lige som der også blev etableret flere polske institutioner som fx et dramateater i 1930erne.

Pladsen Rynek Kościuszki danner centrum af Białystok, og her kan man se byens rådhusbygning, hvor man kan besøge museet Muzeum Podlaskie. På pladsen er der også spisesteder og udeservering, og så kan man også se den smukke nygotiske katedral, der blev opført i årene 1900-1905. Katedralen afløste en tidligere kirken, der var blevet for lille med Białystoks hastige vækst i 1800-tallet.

I centrum kan man også se det berømte barokslot Pałac Branickich, der blev opført i 1690erne, og som senere er blevet kaldt Polens Versailles. Foran slottet kan man gå en tur i slottets park og elegante barokhave. Andre steder i byen kan man bl.a. besøge interessante museer og se nogle smukke kirker som fx den modernistiske Skt. Rochus Kirke, der stod færdig i 1946.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev