Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Białystok er en by i det nordøstlige Polen, der ligger ved floden Biała i grænseregionen til Hviderusland. Byen er med grundlæggelsen i 1437 relativt ny i forhold til mange andre polske byer, og den opnåede stadsret i 1692. Fra 1700-tallet blomstrede Białystok, og udviklingen gik stærkt med opførelsen af bl.a. et stadsteater og Polens første militærtekniske skole.

Fra slutningen af samme århundreder og til begyndelsen af 1900-tallet kom Białystok til at høre under skiftende riger. Fra 1795 blev byen en del af Østpreussen, og fra 1807 blev området en del af det russiske kejserrige. Fra 1920 blev Białystok igen polsk, og byens tidligere tekstilindustri genopstod, lige som der også blev etableret flere polske institutioner som fx et dramateater i 1930erne.

Pladsen Rynek Kościuszki danner centrum af Białystok, og her kan man se byens rådhusbygning, hvor man kan besøge museet Muzeum Podlaskie. På pladsen er der også spisesteder og udeservering, og så kan man også se den smukke nygotiske katedral, der blev opført i årene 1900-1905. Katedralen afløste en tidligere kirken, der var blevet for lille med Białystoks hastige vækst i 1800-tallet.

I centrum kan man også se det berømte barokslot Pałac Branickich, der blev opført i 1690erne, og som senere er blevet kaldt Polens Versailles. Foran slottet kan man gå en tur i slottets park og elegante barokhave. Andre steder i byen kan man bl.a. besøge interessante museer og se nogle smukke kirker som fx den modernistiske Skt. Rochus Kirke, der stod færdig i 1946.

Ture fra byen

  Grodno, Hviderusland

  Grodno
  Гродно

  Grodno er en storby i det vestlige Hviderusland. Grodno kendes fra år 1005, og den startede som et mindre fort. Byens officielle grundlæggelse skete i 1127, hvor den var etableret på regionens handelsveje. Grodno var sammen med Novgorodok den førende by i det historiske landskab, Sorterutenien, der lå i det litauiske grænseland, hvor der ofte var angreb fra Den Tyske Orden.

  Byen hørte til Litauen og den senere union mellem Litauen og Polen. Storhertug Vytautas var prins af Grodno fra 1376, og han opholdt sig i byen før Slaget ved Tannenberg i 1410. I 1441 opnåede byen Magdeburgrettigheder, og den blev residensby og såkaldt kongelig by i Polen-Litauen.

  I 1700-tallet brød Store Nordiske Krig ud, og Grodno blev skueplads for store slag i både 1706 og 1708. Byen forblev i Polen-Litauen indtil 1795, hvor Grodno blev en del af Det Russiske Imperium, og hvor den polske konge og litauiske storhertug abdicerede. Rusland gjorde Grodno til regional administrationsby, og fra slutningen af 1700-tallet startede en industrialisering af byen. Gennem 1800-tallet voksede Grodno til omkring 50.000 indbyggere.

  Læs mere om Grodno

Tilmeld dig vores nyhedsbrev