Site logo
Se på kortet
  • Замкавы тупік улица Замковая, 22., Hrodna, Hviderusland

Læs om byen

Grodno er en storby i det vestlige Hviderusland. Grodno kendes fra år 1005, og den startede som et mindre fort. Byens officielle grundlæggelse skete i 1127, hvor den var etableret på regionens handelsveje. Grodno var sammen med Novgorodok den førende by i det historiske landskab, Sorterutenien, der lå i det litauiske grænseland, hvor der ofte var angreb fra Den Tyske Orden.

Byen hørte til Litauen og den senere union mellem Litauen og Polen. Storhertug Vytautas var prins af Grodno fra 1376, og han opholdt sig i byen før Slaget ved Tannenberg i 1410. I 1441 opnåede byen Magdeburgrettigheder, og den blev residensby og såkaldt kongelig by i Polen-Litauen.

I 1700-tallet brød Store Nordiske Krig ud, og Grodno blev skueplads for store slag i både 1706 og 1708. Byen forblev i Polen-Litauen indtil 1795, hvor Grodno blev en del af Det Russiske Imperium, og hvor den polske konge og litauiske storhertug abdicerede. Rusland gjorde Grodno til regional administrationsby, og fra slutningen af 1700-tallet startede en industrialisering af byen. Gennem 1800-tallet voksede Grodno til omkring 50.000 indbyggere.

Under 2. Verdenskrig besatte Tyskland Grodno, og indtil 1920 skiftede byen hænder flere gange, før byen blev en del en Polen, der lagde en betydelig garnison her. I 1939 blev Grodno en del af Den Hviderussiske Sovjetrepublik, og fra 1941 besatte Tyskland byen, der blev befriet af Den Røde Hær i 1944. Siden 1945 har Grodno været en del af Hviderusland.

I dag kan man opleve en by langs floden Nemans bredder, hvor der er mange seværdigheder. I centrum ligger Det Gamle Slot og Det Nye Slot, der hører til byens historisk mest kendte byggerier. Det Gamle Slot stammer hovedsageligt fra 1670erne, men det var her, byens første fort i sin tid blev bygget.

I dag er slottet indrettet som et historisk og arkæologisk museum. Herfra kan man gå over en bro til Det Nye Slot, der blev opført i 1700-tallet. Det Nye Slot var stedet for afholdelsen af den sidste parlamentssamling i Polen-Litauen i 1793. Begge slotte ligger på højdedrag over Neman, og herfra kan man nyde en spadseretur langs floden eller i Lalozhski Park, der blandt andet huser monumentet for Grodnos 850-års jubilæum.

I Grodnos centrum kan man gå ture til byens andre seværdigheder med udgangspunkt fra Sovetskaja Ploshad, hvor man kan se et kulturpalads fra det sovjetiske tid og den imponerende Francisco Xavier Katedral, der blev bygget som jesuiterkirke i barok i slutningen af 1600-tallet. Ved kirkens indvielse deltog både zar Peter den Store og Polens konge, hvilket siger noget om kirkens vigtighed.

Tæt herpå kan man besøge en anden af byens barokkirker i form af Opdagelsen af Det Hellige Kors Kirke med tilhørende klosterbygninger. Over for denne kirke ligger Grodnos dramateater, der hører til de mest markante bygningsværker fra 1900-tallet. I den nordlige del af centrum ligger Leninpladsen, der som et byrum fra Sovjetunionens tid også er værd at besøge.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Gode links