Site logo
Se på kortet
 • Замкавы тупік улица Замковая, 22., Hrodna, Hviderusland

Læs om byen

Grodno er en storby i det vestlige Hviderusland. Grodno kendes fra år 1005, og den startede som et mindre fort. Byens officielle grundlæggelse skete i 1127, hvor den var etableret på regionens handelsveje. Grodno var sammen med Novgorodok den førende by i det historiske landskab, Sorterutenien, der lå i det litauiske grænseland, hvor der ofte var angreb fra Den Tyske Orden.

Byen hørte til Litauen og den senere union mellem Litauen og Polen. Storhertug Vytautas var prins af Grodno fra 1376, og han opholdt sig i byen før Slaget ved Tannenberg i 1410. I 1441 opnåede byen Magdeburgrettigheder, og den blev residensby og såkaldt kongelig by i Polen-Litauen.

I 1700-tallet brød Store Nordiske Krig ud, og Grodno blev skueplads for store slag i både 1706 og 1708. Byen forblev i Polen-Litauen indtil 1795, hvor Grodno blev en del af Det Russiske Imperium, og hvor den polske konge og litauiske storhertug abdicerede. Rusland gjorde Grodno til regional administrationsby, og fra slutningen af 1700-tallet startede en industrialisering af byen. Gennem 1800-tallet voksede Grodno til omkring 50.000 indbyggere.

Under 2. Verdenskrig besatte Tyskland Grodno, og indtil 1920 skiftede byen hænder flere gange, før byen blev en del en Polen, der lagde en betydelig garnison her. I 1939 blev Grodno en del af Den Hviderussiske Sovjetrepublik, og fra 1941 besatte Tyskland byen, der blev befriet af Den Røde Hær i 1944. Siden 1945 har Grodno været en del af Hviderusland.

I dag kan man opleve en by langs floden Nemans bredder, hvor der er mange seværdigheder. I centrum ligger Det Gamle Slot og Det Nye Slot, der hører til byens historisk mest kendte byggerier. Det Gamle Slot stammer hovedsageligt fra 1670erne, men det var her, byens første fort i sin tid blev bygget.

I dag er slottet indrettet som et historisk og arkæologisk museum. Herfra kan man gå over en bro til Det Nye Slot, der blev opført i 1700-tallet. Det Nye Slot var stedet for afholdelsen af den sidste parlamentssamling i Polen-Litauen i 1793. Begge slotte ligger på højdedrag over Neman, og herfra kan man nyde en spadseretur langs floden eller i Lalozhski Park, der blandt andet huser monumentet for Grodnos 850-års jubilæum.

I Grodnos centrum kan man gå ture til byens andre seværdigheder med udgangspunkt fra Sovetskaja Ploshad, hvor man kan se et kulturpalads fra det sovjetiske tid og den imponerende Francisco Xavier Katedral, der blev bygget som jesuiterkirke i barok i slutningen af 1600-tallet. Ved kirkens indvielse deltog både zar Peter den Store og Polens konge, hvilket siger noget om kirkens vigtighed.

Tæt herpå kan man besøge en anden af byens barokkirker i form af Opdagelsen af Det Hellige Kors Kirke med tilhørende klosterbygninger. Over for denne kirke ligger Grodnos dramateater, der hører til de mest markante bygningsværker fra 1900-tallet. I den nordlige del af centrum ligger Leninpladsen, der som et byrum fra Sovjetunionens tid også er værd at besøge.

Ture fra byen

  Białystok, Polen

  Białystok

  Białystok er en by i det nordøstlige Polen, der ligger ved floden Biała i grænseregionen til Hviderusland. Byen er med grundlæggelsen i 1437 relativt ny i forhold til mange andre polske byer, og den opnåede stadsret i 1692. Fra 1700-tallet blomstrede Białystok, og udviklingen gik stærkt med opførelsen af bl.a. et stadsteater og Polens første militærtekniske skole.

  Fra slutningen af samme århundreder og til begyndelsen af 1900-tallet kom Białystok til at høre under skiftende riger. Fra 1795 blev byen en del af Østpreussen, og fra 1807 blev området en del af det russiske kejserrige. Fra 1920 blev Białystok igen polsk, og byens tidligere tekstilindustri genopstod, lige som der også blev etableret flere polske institutioner som fx et dramateater i 1930erne.

  Læs mere om Białystok

   

  Cathedral, Vilnius

  Vilnius

  Vilnius er Litauens hovedstad og samtidigt en by med en atmosfære, der er en dejlig blanding af Baltikums og Centraleuropas charme. Barok byggestil og ikke mindst utallige kirker kendetegner de smalle og hyggelige gader i byens centrum, men man skal ikke langt, før moderne bygninger rejser sig og giver et kosmopolitisk strejf.

  Indkøbsmuligheder, kultur og gastronomi er noget, der alle steder trænger sig på. Små og store steder ligger på stribe og bare venter med hygge og gode oplevelser. Mange interessante museer er noget af det, Vilnius byder på i fornemt omfang.

  Læs mere om Vilnius

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Gode links