Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Vitebsk er en hviderussisk by, der er hovedstad i regionen af samme navn. Byens historie går officielt tilbage til 974, hvor Olga af Kiev menes at have grundlagt den langs floden Vestlige Dvina. Byen kendes første gang nævnt i 1021, hvor den blev givet til prinsen af Polotsk. Gennem 1100-1200-tallene var Vitebsk hovedstad i Fyrstendømmet Vitebsk, der lå strategisk godt på handelsvejene mellem Baltikum og Sortehavet. I 1320 var Vitebsk medgift, da prinsesse Maria blev gift med Litauens storhertug, og derved blev byen en del af Storhertugdømmet Litauen.

De følgende årtier blev der bygget et nyt slot i Vitebsk, hvis tropper deltog i Slaget ved Tannenberg i 1410. Byen udviklede sig fortsat og blev en del af Polen-Litauen i 1569. I 1593 opnåede Vitebsk Magdeburgrettigheder, som den dog mistede igen i 1623, da byens borgere gjorde oprør mod forslaget om at underlægge den ortodokse kirke paven i Rom. I 1708 blev Vitebsk ødelagt under Store Nordiske Krig, og efter en delvis genopbygning blev byen en del af Rusland i 1772 i forbindelse med Polens deling.

Under Rusland blev Vitebsk genopført i tidens og Ruslands nyklassicisme. Byen blev scene for begivenheder under Napoleonskrigene, da Slaget ved Vitebsk blev udkæmpet vest for byen i 1812, og i den forbindelse fejrede Napoleon sin 43. fødselsdag her. Da Sovjetunionen blev dannet, blev Vitebsk en del af den hviderussiske sovjetrepublik. Under 2. Verdenskrig blev Vitebsk besat af tyske tropper fra 1941 til 1944, hvor byen blev befriet af Den Røde Hær, og i kampene blev meget af den gamle bydel lagt i ruiner. Byen blev genopført under den første sovjetiske femårsplan efter krigen.

I dag er Vitebsk en by med spændende seværdigheder. Vestlige Dvina danner et grønt bælte gennem byen, og langs den kan man blandt andet se Mariæ Bebudelseskirke, der blev opført i 1100-tallet, og som ifølge legenden var stedet, hvor Aleksander Nevskij blev forlovet med prinsesse Aleksandra af Polotsk. Man kan også se fine eksempler på nyklassicistisk arkitektur som fx byens rådhus fra 1775 og Jomfru Maria Katedral. Man kan også besøge Marc Chagall Museum, der er indrettet i kunstnerens barndomshjem i byen, og Vitebsks regionale museum med diverse udstillinger og samlinger fra regionen.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Gode links