Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Prešov er en by i det østlige Slovakiet, som blev etableret af tyske bosættere i årene efter det mongolske invasion i 1241. I den følgende århundreder blev Prešov en væsentlig handelsby, der ofte lå i grænseegne mellem datidens skiftende riger, og det udviklede byen. Senere blev der udvundet salt, der styrkede byens økonomi. Som et historisk kuriosum var det også i Prešov, at den kortlivede slovakiske sovjetrepublik blev udråbt i 1919.

I dag er Prešov den tredjestørste by i Slovakiet, og den har en smuk gammel bydel med hyggelige gader og fine pladser. Langs den centrale gade, Hlavná, kan man se kirken Konkatedrála svätého Mikuláša, der blev opført i midten af 1300-tallet og senere ombygget. På pladsen rundt om kirken kan man se et smukt byrum med mange fine huse, og det gælder også i alle sidegaderne i denne del af byen.

På Hlavná kan man også besøge Prešovs regionale museum, der er indrettet i Rákoczi-familiens fornemme renæssancepalæ fra 1500-tallet, der i sig selv er en seværdighed. På museet kan man opleve Prešovs historie og også lære mere om denne region i Slovakiet.  I centrum kan man også se monumentet for den sovjetiske befrielse af byen, byporten Floriánova brána, barokkirkerne Skt. Josef og Skt. Johannes og et mindesmærke for den slovakiske sovjetrepublik på den moderne plads, Námestie mieru.

Umiddelbart syd for selve Prešov ligger byen Solivar, der var centrum for områdets økonomisk vigtige saltproduktion gennem århundreder. I dag kan man se nærmere på denne historie på saltmuseet, der ligger i 1600-tallets saltproduktionsbygninger. Museet er et af Slovakiets vigtigste tekniske monumenter fra den industrielle æra, og faciliteterne ligger på et ganske stort område, der på fornem vis giver et indtryk fra historien.

Ture fra byen

    Kosice Cathedral

    Košice

    Košice er Slovakiets næststørste by og den regionale storby i landets østlige del. Det er en smuk by, der ligger ved floden Honrád og relativt tæt på både Polen, Ungarn og Ukraine. Den beliggende giver gode muligheder for spændende ture i området.

    I centrum af Košice er der meget at se. Den velbevarede, gamle bydel er ganske stor og med fin variation i seværdighederne. Det er her, man bl.a. kan se Slovakiets største kirke, den gotiske Sankt Elisabeth Katedral, der står midt i byen.

    Læs mere om Košice

Tilmeld dig vores nyhedsbrev