Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Olomouc er en by, der ligger ved floden Morava i den østlige del af Tjekkiet. Byen kendes første gang i dokumenter fra år 1017, og Olomouc blev bispesæde i 1063. Byen voksede hurtigt gennem de følgende århundreder, og den blev en af Mährens vigtigste byer. Dens rivalisering af Brno sluttede dog, da Sverige erobrede Olomouc under Trediveårskrigen. Siden da blev byen befæstet, og den er igen en af landets største byer.

Den centrale plads i byen hedder Horní náměstí, og her ligger Olomoucs rådhus med det berømte astronomiske ur, som oprindeligt blev installeret i 1400-tallet. Uret i dag er en rekonstruktion fra 1955 med socialistiske motiver. På pladsen kan man også se Treenighedssøjlen, som er optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv. Søjlen er fornemt eksempel på mährisk barok fra 1700-tallet. Søjlen er 35 meter høj og bygget 1716-1754.

Olomoucs gamle bydel er hyggeligt, og man kan bl.a. gå en tur på pladserne Dolní náměstí og náměstí Republiky. Det ligger også en del gamle bygninger, som hører til Olomoucs mange seværdigheder. En af de største og mest kendte er domkirken Katedrála sv. Václava, der er en gotisk katedral, som blev grundlagt i 1107. Katedralen blev senere ombygget flere gange, og det høje centraltårn blev opført i årene 1883-1892.

Ved siden af domkirken kan man se Olomoucs slot, der historisk var et af de vigtigste slotte i det tjekkiske område. Der er seværdige kirker som fx Kostel svatého Mořice og Kostel svatého Michala. Nordøst for centrum kan man opleve det imponerende Hradisko Kloster, der står smukt i højbarok stil. Der er også flere spændende museer i Olomouc, og vil man lidt ud af byen, kan man besøge det smukke barokkompleks Svatý Kopeček, der ligger få kilometer fra Olomouc.

Ture fra byen

  Ostrava, Tjekkiet

  Ostrava

  Ostrava er en by ved floden Oder. Den er Tjekkiets tredjestørste by og ligger på det sted, hvor den mindre floden Ostravice munder ud i Oder-floden. Ostrava blev grundlagt i 1267, og den udviklede sig med byens gode beliggenhed på grænsen mellem Mähren og Schlesien. Senere blev Ostrava centrum for en omfattende kulminedrift og metalindustri, som varede til slutningen af 1900-tallet.

  I dag er Ostrava er smuk og hyggelig by med en gammel bydel, der er velegnet til gode spadsereture. Pladsen Masarykovo náměstí er byens centrum, og på pladsen kan man bl.a. se en pestsøjle, der blev rejst i 1702, og byens gamle rådhus, der nu er indrettet som bymuseet Ostrava Museum. På museet kan man lære mere om Ostravas historie gennem billeder, dokumenter, arkæologiske fund m.v.

  Læs mere om Ostrava

   

  Zlín, Tjekkiet

  Zlín

  Zlín er en by i det østlige Tjekkiet, som kendes i dokumenter fra 1322. Byen fik stadsret og blev derved formelt en by i 1397. Gennem de følgende århundreder voksede Zlín og blev efterhånden et vigtigt regionalt center for handel og økonomi. I 1800-tallet hjalp industrialiseringen med ny vækst i byen, og det var særligt skofabrikken, som bl.a. Tomáš Baťa og Jan Antonín Baťa grundlagde i 1894, som definerede byen fremover.

  Baťa blev hurtigt den førende skofabrik i Tjekkoslovakiet, og Baťas fabrikker blev også udviklet til andre industriområder end skoproduktion. I årene 1923-1938 byggede Baťa-fabrikkerne nærmest en helt ny by, som fortsat kan ses. Baťas by i byen indeholdt fabrikker, kontorbygninger, boliger, butikker og meget andet, og alt sammen blev opført i homogen funktionalisme, hvilket gør Zlín arkitektonisk enestående i verden.

  Læs mere om Zlín

   

  Panorama, Brno

  Brno

  Brno er Mährens hovedby og den næststørste by i Tjekkiet. Det er en by, der er vokset frem ved sammenløbet af floderne Svitava og Svratka, selv om disse floder ikke er synlige i det stemningsrige centrum, man som turist kan tage mange dejlige spadsereture i.

  Brnos højdepunkter er bogstaveligt talt Sankt Peter og Paul Katedral og Špilberk Slot, der begge ligger på toppen af en af de bakker, der tegner byens landskab og skyline. De to seværdigheder hører også til de mest besøgte steder i Brno, men der er også meget andet at se.

  Læs mere om Brno

Tilmeld dig vores nyhedsbrev