Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Prag er en af Centraleuropas mest fortryllende byer. Floden Vlatava slynger sig mellem flere højdedrag og gennem de mange bydele, der hver især rummer enestående arkitektoniske perler, stemningsfulde pladser, grønne oaser og alt det, der ellers hører en storby til.

Et møde med Prag er et møde med en af Europas gamle og store kulturbyer. Overalt i de gamle bydeles gader støder man på fascinerende bygningsværker, store institutioner, kirker og historiske steder, hvor kejsere og konger gennem årene har sat deres aftryk på byen.

Den Gamle By og Den Nye By ligger på den østlige side af floden, og sammen med Den Lille By og Prags Borg på den vestlige bred byder alle kvartererne på forskellige oplevelser fra de tidsaldre, der er anlagt i. De ofte smalle gader byder på moderne indkøbsstrøg, farverige attraktioner og eksperimenterende moderne arkitektur, der står som spændende kontraster til fx gotikken og barokken, der er meget synlig i Prag med byens mange kirker og adelspalæer. Midt i det hele ligger Den Gamle Bys rådhusplads, Staroměstské náměstí, som et imponerende udgangspunkt for oplevelser.

Der ligger også historiske steder ligger også tæt på Prag, så en tur i omegnen giver mulighed for se alt fra landadelens slotte over rige provinsbyer til de mondæne forhold, der hersker i kurbyen Karlovy Vary.

Topseværdigheder

  Karlsbroen, Prag

  Karlsbroen
  Karlův Most

  Karlsbroen er en af Prags største seværdigheder og vidt berømt fra utallige fotografier fra den tjekkiske hovedstad. Broen spænder over floden Vltava og blev opført af Peter Parler under Karl IV fra 1357. Det skete som afløser for en 1100-talsbro, der var kollapset under en oversvømmelse i 1342. Grundstenen blev nedlagt klokken 5.31 om morgen den 9. juli 1357 af Karl IV. Netop dette tidspunkt var valgt for at sikre broen større styrke gennem en tid, der kunne stilles op som et palindrom af tal.

  Siden da har broen flere gange spillet en rolle i den tjekkiske historie. Da svenske soldater i 1648 belejrede Prag og indtog Vltavas vestre bred under Trediveårskrigen, forsøgte de at indtage den modsatte side, og de hårdeste kampe i dette byslag fandt sted på Karlsbroen. Godt tyve år tidligere var 27 ledere af et oprør mod det habsburgske styre blevet dræbt, og deres hoveder blev bragt til skue på broen på at undgå yderligere opstande.

  Karlsbroen er 620 meter lang og bygget i i gotisk stil i sandsten med buer over floden. Dens bredde er omkring 10 meter, og langs siderne er der opstillet 30 statuer fra barokken. De blev stillet op fra 1683 med inspiration fra broen Ponte Sant’Angelo, der spænder over Tiberen i Rom.

  Statuerne er hovedsageligt helgenstatuer. Det store krucifiks midt på broen blev stillet op i 1629, og det stod der alene, inden statuerne begyndte at bliver opstillet senere i århundredet. En af de mest beundrede statuer er den, der står ved trappen ned til øen Kampa. Den er udført af Matthias Bernhard Braun i en alder af blot 26 år. Statuen er af Sankt Luitgard. Af andre statuer kan man blandt andet se Sankt Frans af Assisi og Francisco Xavier på broens sydside, mens man på nordsiden fx kan se Johannes Døberen og Sankt Kiril og Sankt Methodius.

  I dag er broen en gangbro, men helt indtil 1900-tallet var der trafik herpå. En hestetrukken sporvognslinje blev afløst af en elektrisk i 1905, og senere kørte biler og busser over her. Efter en gennemgribende renovering af Karlsbroen i årene 1965-1978 har kun fodgængere haft adgang.

  I hver ende af broen er der opført et gotisk brotårn, der er integreret i Prags øvrige arkitektur. Man kan komme op i brotårnene, og herfra er der en smuk udsigt over broen og dens rækker af statuer. Disse brotårne fungerede som indgangsporte til henholdsvis Staré Město og Malá Strana.

   

  Den Gamle Bys Plads
  Staroměstské náměstí

  Pladsen Staroměstské náměstí er den såkaldte Gamle Bys centrum og rådhusplads, og navnet betyder da også Den Gamle Bys Plads. Pladsen er et af de kendteste og mest centrale steder at starte en tur rundt i den tjekkiske hovedstad.

  Man kan se en række smukke og interessante bygninger rundt om pladsen; det drejer sig ikke mindst om rådhuset, Sankt Nikolaj Kirke og konturerne af Tejn Kirke, der står umiddelbart bag en husrække.

  Midt på pladsen kan man se et stort monument for Jan Hus, Pomník mistra Jana Husa. Hus levede 1369-1415 og var tjekkisk reformator under inspiration af englænderen John Wycliffe. Jan Hus prædikede reformationstanker, og han gjorde det på tjekkisk i stedet for latin, hvilket gjorde ham populær, og han blev lyttet til.

  Hus blev uddannet på Karlsuniversitetet i Prag og prædikede i byen med kritik af den katolske kirke. Han blev brændt som kætter i 1415 efter at være lokket fra Prag med frit lejde af den katolske kirke, der ikke holdt ord. Monumentet på Staroměstské náměstí blev indviet 500 år senere; det var således i 1915.

  Foran rådhuset og lidt sydvest for Jan Hus-monumentet er et andet monument. Det udgøres hovedsageligt af 27 hvide kors i belægningen. De markerer stedet, hvor habsburgerne dræbte 27 bøhmere efter Slaget ved det Hvide Bjerg, der fandt sted i 1620.

   

  Staromestska Radnica, Prag

  Den Gamle Bys Rådhus
  Staromestská radnice

  Rådhuset i bydelen Den Gamle By blev oprindeligt indrettet i den første bygning i 1338. Det var en patriciervilla, som bystyret købte af familien Volflin. Siden da bredte byens administration sig over en række smukke huse i gotisk og renæssancestil, og derved kom rådhuset med tiden til nærmest at være et bygningskompleks, der udgjorde et samlet hele.

  Gennem århundrederne blev der foretaget mange ændringer af de enkelte bygningsdele, og i 1800-tallet forsvandt den sidste del af det oprindelige hus. Andre dele forsvandt i 1945 under opstanden i byen, og man kan se en delvist bevaret bygning nord for rådhustårnet i dag. Den bevarede del af rådhuset ligger mod vest fra tårnet.

  Rådhustårnet, der er den mest markante del af bygningsværket, blev færdiggjort i 1364, og fra balkonen i toppen er der en smuk udsigt over byen, pladsen og til Tejn Kirke.

  Rådhuset er mest berømt for det smukke astronomiske ur, der ses på facaden. Uret blev i første udgave bygget i 1410, mens det nuværende er fra 1490. Det fungerer både som ur og som kalender, og det tiltrækker dagligt mange turister, der ved timeslag kan se processionen af de tolv apostle over uret.

   

  Strahov Kloster
  Strahovský klášter

  Jindřich Zdík var biskop i Olomouc, da han drog på pilgrimsfærd til Det Hellige Land i 1138. Her fik han ideen om at grundlægge et nyt Præmonstratenserkloster i Prag, og gennem de følgende år støttede både Prags biskopper og Bøhmens regenter denne ide.

  Det store Strahov Kloster blev grundlagt i 1140. De første bygninger var af træ, men med tiden blev større konstruktioner opført af sten. En romansk basilika var fra starten midtpunktet i komplekset. Klostret blev ødelagt under en brand i 1258 og måtte derefter genopbygges.

  I 1420 ramte næste gang ulykker klostret, der blev plyndret af reformatoren Jan Hus’ tilhængere. Mange værdifulde bøger og andet interiør blev enten stjålet eller brændt, mens bygningerne ikke led den store skade.

  I 1586 tiltrådte Jan Lohelius som abbed i Strahov, og hans arbejde gik ikke mindst til at forny klostret og føre det tilbage til fordums storhed. Lohelius blev senere ærkebiskop i Prag, og hans forehavende med Strahov lykkedes. Både kirken og klosterbygninger blev renoveret og udbygget i hans tid.

  Lohelius’ efterfølger hed Kašpar Questenberg, og han fortsatte, hvor Lohelius slap. Han fik også opført et hospital og et bryggeri, og med de midler, han havde til rådighed, blev dygtige kunstnere sat på opgaven med byggeriet og udsmykningen, der har efterladt nogle af de nuværende bygninger i datidens stil.

  I 1627 blev relikvierne af Sankt Norbert overført fra Magdeburg til Strahov Kloster, hvilket var en stor religiøs begivenhed. Norbert havde i sin tid grundlagt Præmonstratenserordenen, hvilket naturligvis gjorde ham til en afgørende skikkelse for klostret. Sankt Rochus Kirke var under opførelse til et andet formål, men blev færdiggjort med det formål at rumme relikvierne.

  I 1648 belejrede svenske tropper Prag, og de plyndrede Strahov Kloster, der igen måtte delvist genopføres. I 1670 blev Jeroným Hirnheim abbed på Strahov, og han lod et nyt bibliotek indrette. Det var indrettet med den berømte Teologiske Sal/Teologický sál, som blev færdiggjort i 1679. Denne sal kan stadig ses og er med sit overdådige loft en af Prags mest kendte seværdigheder.

  1700-tallet var også tiden, hvor den smukke Maria Himmelfartskirke/Bazilika Nanebevzetí Panny Marie blev udsmykket i den fornemme barok, man kan se i dag. Det var i midten af århundredet, og få årtier senere lod abbed Václav Mayer en ny del af klostrets bibliotek opføre i klassicisme. Det gjaldt Den Filosofiske Sal/Filosofický sál, der fortsat kan nydes som en af klostrets smukkeste dele.

  Strahov Kloster var i drift indtil 1950. I årterne under kommunistisk styre i 1900-tallet blev klostret indrettet som center for litteratur. Efter systemændringen i 1989 blev komplekset givet tilbage til Præmonstratenserordenen, der siden da har rekonstrueret komplekset.

   

  Skt. Nikolaj Kirke, Prag

  Sankt Nikolaj Kirke
  Kostel sv. Mikuláše

  Sankt Nikolaj Kirke er et særdeles smukt bygningsværk i barok stil, der blev opført i årene 1703-1752 af arkitekterne Christoph og Kilian Ignaz Dientzenhofer. På stedet stod der tidligere en 1200-talskirke i gotisk arkitektur. Det var jesuitter, der besluttede at opføre den nye kirke, og de første planer fremkom i 1673. Pave Clement XIV opløste jesuiterordenen, og derefter fik Sankt Nikolaj Kirke status som sognekirke fra 1773.

  Kirkens kuppel måler 74 meter i højden og er et af kvarteret Malá Stranas vartegn. Ved siden af kirkens hovedbygning ligger klokketårnet, der blev færdiggjort som den sidste del af bygningen.

  Sankt Nikolaj Kirke er overdådigt udsmykket og regnes som Prags smukkeste barokkirke. Her er statuer, fresker og malerier, der alle er udført af datidens førende kunstnere. Fx er fresken af musikkens skytsengel, der hænger over orglet, og kuppelfresken af Treenigheden, udført af Franz Palko i 1752. Kirkens smukke prædikestol er fra 1765. I 1787 spillede Mozart i øvrigt på kirkens orgel, der har flere end 4.000 orgelpiber.

  Umiddelbart nord for og sammenbygget med Sankt Nikolaj Kirke ligger en bygning, der blev opført som jesuiterkloster. I dag ligger byens universitets fakulteter for matematik og fysik i bygningen.

   

  Prags Borg
  Pražský hrad

  Prags Borg er fællesbetegnelsen for det store borganlæg, der med sin smukke beliggenhed ligger hævet over resten af byen på en af de mange højdedrag, der troner over Vltavas løb. Borgen blev som område grundlagt i 800-tallet, og byggeriet har stået på i flere end 1000 år.

  Borgens udstrækning er på hele 570 meter i længden og 130 meter i bredden, og der er naturligt nok mange store seværdigheder i det gamle anlæg, hvis historie startede med den befæstede Vor Frue Kirke/Kostel Panny Marie i år 870. I første halvdel af 900-tallet kom flere andre kirker til under Vratislav I og sønnen Václavs styre.

  Det var fx Sankt Jørgen Basilika/Bazilika Sv. Jiří, der med grundlæggelse i 920 er bevaret til i dag som den ældste kirke i borgområdet. I 973 opstod det første bøhmiske kloster; det var et benediktinerkloster, som lå i forbindelse med Bazilika Sv. Jiří.

  Et egentligt residenspalads tog form fra 1100-tallet, og stilen var romansk. Under Karl IVs styre i 1300-tallet blev residensen om- og udbygget i gotisk stil, og borgens forsvar blev styrket. Det var også i denne tid, at byggeriet af Sankt Vitus Katedral begyndte; det skete som afløsning for tidligere kirker på stedet.

  I 1500-tallet brændte store dele af residensslottet, der efterfølgende blev genopbygget og løbende udbygget under habsburgernes styre. Tysk-romerske Ferdinand I udbyggede stedet som sommerpalads, mens Rudolf II benyttede slottet i Prag som sin primære residens. I 1600-tallet blev slottet igen ødelagt og også plyndret. Det skete i forbindelse med Trediveårskrigen, hvor svenske tropper belejrede og hærgede området.

  Den seneste store genopbygning fandt sted under kejserinde Maria Theresia i 1700-tallet. Det er dette slot, man kan se i dag som områdets egentlige residensbygning. Senere har den abdikerede østrigske kejser Ferdinand I benyttet slottet som residens efter 1848, og i forbindelse med landets uafhængighed i 1918 blev stedet hjemsted for den tjekkoslovakiske præsident.

  Før 2. Verdenskrig overnattede Adolf Hitler en nat i residensslottet efter den tyske indtagelse af byen, og senere blev stedet hovedkvarter for den tyske rigsprotektor for Bøhmen og Mæhren; Reinhard Heydrich. Efter krigen blot residensen indrettet som kontorer for den kommunistiske regering, og i dag er Prags Borg igen sæde for det tjekkiske statsoverhoved.

  I dag ligger Prags Borg fortsat som et stort område i byen med mange seværdigheder. Blandt de mest kendte bygningerne, der udgør områdets to residensslotte og Sankt Vitus Katedral, men det gælder blot om at gå på opdagelse i området, hvor de fleste arkitektoniske stilretninger fra det seneste årtusind er repræsenteret.

   

  Skt. Veits Katedral, Prag

  Sankt Vitus Katedral
  Katedrála svatého Víta

  I centrum på borghøjen i Prag ligger den gotiske Sankt Vitus Katedral, der er 97 meter høj og som kan ses fra stort set hele byen. Med denne beliggenhed er kirken et af vartegnene i den tjekkiske hovedstad.

  Katedralen er den største kirkebygning i Tjekkiet, og den blev grundlagt i 1344. Det skete på netop det sted, hvor Václav af Bøhmen havde etableret en romansk kirke i 930. Denne var bygget til at rumme relikviet Sankt Vitus’ arm, som Václav havde erhvervet fra kejseren. Denne kirke blev hurtigt for lille, og en ny treskibet basilika blev opført, før den nuværende og tredje kirke på stedet blev påbegyndt i 1344.

  Anledningen til grundlæggelsen af Sankt Vitus Katedral var, at Prag i 1344 blev ærkebispesæde. Samtidig ønskede den bøhmiske konge og kommende kejser Karl IV en kroningskirke, som også kunne virke som relikvieskatkammer og familiegravkirke.

  Den første bygmester var franskmand, og med sig bragte han inspiration fra de store franske gotiske katedraler. Bygmesteren døde dog efter få års byggeri i 1352, og tyske Peter Parler overtog arbejdet, som han videreudviklede ud fra egne ideer. Han kan fx sat sit præg med de dobbeltribbede hvælvinger i kirkerummet, som både gav øget styrke i konstruktionen og øgede den dekorative virkning.

  Peter Parler kom langt fra til at færdiggøre katedralen, idet han inden sin død i 1397 blev sat til mange andre opgaver i Bøhmen og Prag; blandt andet opførelsen af Karlsbroen over Vltava. Andre tog over, men opførelsen tog ikke fart, og krige, ikonoklasme og en brand i 1541 ødelagde og stoppede i en vis grad byggeriet.

  Flere forsøg på at færdiggøre katedralen blev gjort de følgende århundreder, men der skulle gå til 1844, før initiativer til den endelige afslutning på kirken blev fremlagt. Realiseringen af planerne gik for alvor i gang i 1860erne med dels en restaurering og dels en fjerning af nogle bygningsdele fra barokken. Derefter startede nybyggeriet af den nygotiske del af kirken, der blev færdiggjort i 1929, og derved stod Sankt Vitus Katedral færdig efter næsten 600 års byggetid.

  Det store rosettevindue i vestfacaden er fra 1925-1927, og det gengiver flere scener fra Bibelens skabelsesberetning. Vestfacaden med de to tårne og rosetten er det mest markante fra den seneste udvidelse, der fandt sted i perioden til 1929. Denne del er et eksempel på, at man ønskede at bevare Peter Parlers gotiske kirke i designet, og resultatet er da også en meget harmonisk bygning til trods for de mange århundreders forskel i opførelsen.

  Indenfor er der mange seværdigheder. Man kan fx se de mange smukke glasmosaikker og Václav Kapel/Kaple svatého Václava med en overdådig udsmykning. Kapellet er bygget som gravmonument for Sankt Václav. Václav blev kaldt den gode konge, og han er tjekkisk nationalhelgen. Kapellet blev bygget af Peter Parler i årene 1344-1364 og smukt udsmykket med blandt andet vægmalerier, der skidlrer dele af Sankt Václavs liv. Over kapellet er de tjekkiske kronjuveler opbevaret. Disse er dog ikke til almindeligt offentligt skue, men fremvises kun lejlighedsvist.

  I kirkens krypt er der flere konge- og kejsergrave. Den tidligste er Ottokar I af Bøhmens fra 1230. Af andre væsentlige grave kan kejser Karl IVs fra 1300-tallet og kejser Ferdinand Is fra 1500-tallet nævnes.

   

  Flere seværdigheder og mere info

  Køb pdf-bogen om Prag her.

Andre seværdigheder

  Tyn Kirke, Prag

  Jomfru Maria Tyn Kirke
  Kostel Matky Boží před Týnem

  Denne kirke, der også kendes som Tejn Kirke, er en af Prags mest kendte bygninger og den mest markante silhuet i den gamle bydel; Staré Město. Byggeriet af kirken stod på fra 1300-tallet til 1511, hvor det sydlige tårn blev færdiggjort. Kirkens ydre er sengotisk, mens det indre blev bygget i barok stil efter en brand i 1679.

  På stedet lå der oprindeligt en romansk kirke. Den blev opført i 1000-tallet som kirke for alle de udenlandske handlende, der fra denne tid besøgte den nærliggende købmandsgård; Týnský Dvur.

  Indenfor kan man blandt andet se en altertavle i barok, den er lavet af Karel Škréta i midten af 1600-tallet. Kirkens orgel er fra 1673 og et af de bedste eksempler på europæiske 1600-talsorgler.

  I kirken ligger den berømte danske astronom Tycho Brahe begravet. Tycho Brahe arbejdede i Prag for kejser Rudolf II, og efter sin død blev han begravet her i 1601. Han grav er markeret med en sten i gulvet tæt ved alteret, og der er også et dansk flag ved graven.

   

  Josefov

  Josefov er navnet på en Prags centralt beliggende mindre bydele, og det var tidligere det gamle jødiske kvarter. Den jødiske historie i byen menes at starte med de første indvandrere i 900-tallet. De følgende århundreder bragte tiden med korstogene med sig, og i disse århundreder koncentrerede Prags jødiske befolkning sig i en jødisk ghetto, der lå bag en indhegning. I 1262 blev opdelingen så tydeligt, at Ottokar II tillod en vis grad af autonomi for jøderne i ghettoen.

  I 1850 blev kvarteret døbt Josefov efter kejser Josef II, hvis toleranceedikt fra 1781 kom til at betyde meget for de jødiske indbyggere. I årtierne omkring år 1900 blev der saneret meget i Josefov, der skulle moderniseres med Wien og Paris som forbilleder. Meget blev revet ned, men man bevarede byens gamle rådhus, seks synagoger og den jødiske kirkegård. I dag er der derved ikke mange af Josefovs gamle bygninger tilbage, men de bevarede synagoger og kirkegården giver et indtryk af kvarterets historiske kultur.

  I dag kan man se flere historiske bygninger i Josefov, og dertil kommer den elegante arkitektur fra starten af 1900-tallet, der i sig selv er en spadseretur værd. Det ene store smukke hus efter det andet blev gennem få årtier opført langs de fleste gader, og de står i dag fint renoverede. Under en spadseretur gennem Josefov og fx gaden Pařížská gælder det derfor om at kigge opad på alle de bygningsmæssige detaljer fra denne tid.

   

  Obecni Dom, Prag

  Borgerhuset
  Obecní dům

  Af Prags mange bygninger i jugendstil er borgerhuset Obecní dům den mest bemærkelsesværdige. Huset blev opført som kulturcenter og udstillingslokale i 1905-1911 på den plads, hvor de bøhmiske kongers residens havde ligget i 1300-1400-tallene. Denne residens blev revet ned i 1904.

  Hele bygningen er nærmest seværdig. Mest kendt er den fornemt dekorerede koncertsal Smetana Sal/Smetanova síň, hvis interiør er både imponerende og overdådigt for sin tid og funktion. Stilen er overordnet jugend, men der er også træk fra den forudgående historicisme. Det ses på facaden, hvor man kan bemærke allegorisk udsmykning; blandt andet med mosaikken over hovedindgangen.

  Obecní dům blev historisk som stedet, hvorfra landet i 1918 blev erklæret selvstændigt. Det skete med uafhængighedserklæringen fra det østrig-ungarnske imperium. En god måde at opleve huset på er ved et besøg i husets store cafe, der ligger i stueetagen. Cafeen er et af Prags fineste serveringssteder, og rammerne er internationalt set ganske unikke.

   

  Rudolfinum

  Rudolfinum er hjemsted for Prags filharmoniske orkester. Bygningen blev opført i 1876-1884 og navngivet efter den habsburgske prins Rudolf. Rudolfinum rummer mange koncertsale, hvoraf den imponerende Dvořák Sal/Dvořákova síň er et fint eksempel på Prags 1800-tals byggeri. I Rudolfinum er der også indrettet et galleri med skiftende udstillinger.

  Koncertbygningen har spillet en væsentlig politisk rolle i den tjekkoslovakiske historie, idet den var sæde for landets parlament fra 1918 til 1939. Det var den første periode i mange århundreder, hvor landet var selvstændigt.

   

  Powder Tower, Prag

  Krudttårnet
  Prašná brána

  Krudttårnet er et af Prags gamle og spændende byggerier. Tårnet var i sit oprindelige udseende fra 1000-tallet en af byportene i Prags gamle by. Der var i alt 13 porte til denne bydel.

  Det nuværende krudttårn blev bygget fra 1475, og det skete i tilknytning til et kongeligt palæ, som Vladislav II benyttede som residens. Det var Prags bystyre, der bekostede tårnet som en kroningsgave til Vladislav II. Kongen flyttede sine aktiviteter til Prags Borg i 1484, hvorefter byggeriet at tårnet gik i stå.

  Det 65 meter høje tårns navn kom til i 1600-tallet, da det blev benyttet som krudtmagasin. Det stod fortsat ufærdigt med et provisorisk tag. Den nygotiske tagkonstruktion, man kan se i dag, stammer fra en restaurering og færdiggørelse i 1886.

   

  Hovedbanegården
  Hlavní Nádraží

  Prags hovedbanegård, Hlavní Nádraží, er en smuk art nouveau-bygning fra årene 1901-1909. Den blev tegnet af tjekken Josef Fanta, og med sine ornamenteringer, glasmosaikker og store sale er banegården et godt eksempel på datidens prestigefyldte jernbanebyggerier.

  Indvendigt kan man blandt andet se det i cafeområdet Fantova Kavárna, der er et imponerende tidstypisk rum. Dette rum ligger i øvre gadeplan, så fra den almindelige trafik til og fra spor og perroner skal man tage en etage op.

  Den første banegård blev indviet i 1871 med navnet Franz Josef I Banegård/Nádraží Františka Josefa I. Efter den tjekkoslovakiske selvstændighed blev den omdøbt Wilsonowa Banegård/Wilsonovo nádraží, opkaldt efter den amerikanske præsident Woodrow Wilson.

  Der stod en statue af Wilson i en park foran banegården indtil 1941, hvor tyske myndigheder fjernede den. Navnet Hlavní Nádraží kom til i 1953, og i øvrigt blev der igen stillet en statue op af Woodrow Wilson i 2012.

   

  Nationalmuseet
  Národní Muzeum

  Det tjekkiske nationalmuseum er landets ældste museumsinstitution med sin grundlæggelse i 1818. Forløberen går tilbage til 1796, hvor en forening startede arbejdet for etablering af et patriotisk museum. Det skete i efterdønningerne af den franske revolution, hvor store kongelige og adelige udstillinger kom til offentligt skue, og de samme tanker gjorde sig gældende i Prag.

  Museet blev grundlagt i 1818 som Det Patriotiske Museum, og fokus var i første omgang naturhistorie og naturvidenskab. Dette udviklede sig gennem 1830-1840erne til også at opfatte almen historie, og med tiden blev museet et af centrene for den stigende tjekkiske nationalfølelse.

  Beliggenheden var i starten Sternberg Palæ/Šternberský palác ved Prags Borg, men både her og næste sted blev samlingerne hurtigt så store, at det blev besluttet at opføre en storstilet bygning til formålet. Den nuværende kolossale museumsbygning i imponerende slotsagtig stil stod færdig efter seks års byggetid i 1891 efter arkitekten Josef Schulz’ design. Den er et tydeligt eksempel på datidens stigende tjekkiske selvbevidsthed, og den står da fortsat den dag i dag som et af tjekkerne vigtigste symboler på udviklingen af det uafhængige Tjekkiet.

  Museets samling tæller flere millioner effekter, så der er nok at se for videbegærlige besøgende. Der er større udstillinger inden for antropologi, arkæologi, botanik, entomologi, mineralogi, mykologi, palæontologi, zoologi med mere på flere adresser end hovedbygningen, hvis primære sigte er skildringen af historien. Med samlingernes omfang kan man fx vælge en særlig afdeling eller blot nyde den arkitektonisk smukke og imponerende bygning ved et besøg.

   

  Vaclavske namesti, Prag

  Václav Plads
  Václavské náměstí

  Den flot anlagte Václav-plads, Václavské náměstí, blev etableret i middelalderen som byens hestemarked med navnet Koňský trh. Det skete med Karl IVs etablering af Den Nye By, Nové Město, som blev en udvidelse af Prag fra 1348. Koňský trh var sammen med Karlspladsen/Karlovo náměstí de store åbne områder i bydelen.

  500 år senere fik pladsen sit nuværende navn. Det var i 1848, hvor den tjekkiske nationalisme vandt frem. Det var derfor naturligt at navngive en af byens mest markante pladser efter Bøhmens nationalhelgen, Sankt Václav. I anledningen opstillede man også en rytterstatue af Václav, og den kan ses på pladsens midteranlæg foran det tjekkiske nationalmuseum.

  Efter omlægning fra en gammel middelalderplads er Václavské náměstí nærmere en pragtboulevard end en plads med sine 60 meter i bredden og hele 750 meters længde. Man kan gå siderne af pladsen eller på midten, hvorfra man rigtigt kan nyde pladsens mange fine bygninger fra årtierne omkring år 1900. Her er også en cafe, som er indrettet i en af Prags gamle sporvogne, og flere andre ting.

  Gennem historien har mange større begivenheder fundet sted her. Den 28. oktober 1918 læste Alois Jirásek den tjekkoslovakiske erklæring om uafhængighed op foran rytterstatuen af Sankt Václav, og under 2. Verdenskrig anvendte tyskerne pladsen til store optog. Det var også her, Jurij Gagarin blev hyldet lokalt som helt efter at være blevet verdens første menneske i rummet.

  Ud over Tjekkiets nationalmuseum og rytterstatuen af Sankt Václav bør man lægge særligt mærke til flere af smukke bygninger langs pladsen. Grand Hotel Europa (nr. 29) er bygget i jugendstil i 1906. Hotellet er i stor udstrækning bevaret originalt inde som ude og står som en samtidig perle af et hus. Nabobygningen står fornemt i samme stil, mens Rokokopaladset/Palác Rokoko (Václavské náměstí 38) er et lidt senere og mere imposant eksempel på det tidligere 1900-tals arkitektur. Palác Rokoko blev opført 1912-1916.

   

  Den Høje Borg
  Vyšehrad

  Vyšehrad er i ordets forstand Prags højborg. Anlægget blev grundlagt i 900-tallet på et højdedrag ved floden Vltava. Vyšehrad var Prags andet borganlæg, idet den nuværende borg i Prag også var etableret, og det var endda denne, der var residenssted for monarkerne.

  Vyšehrad oplevede sin storhedstid fra slutningen af 1000-tallet til omkring 1140. Perioden startede, da Vratislav II flyttede sit regeringssæde fra Prags Borg til Vyšehrad. I den forbindelse blev borgen udbygget med residenspalads og en kirke, og udviklingen gik hurtigt. Vyšehrad mistede dog sin status hurtigt igen, da prins Soběslav flyttede tilbage til den nærliggende borg få kilometer mod nord på den modsatte side af Vltava.

  På Vyšehrad lå der dog fortsat et paladsanlæg, der blev anvendt af de kongelige. Det varede til 1300-tallet, hvor stedet var gået så meget i forfald, at kejser Karl IV lod hele borg- og slotskomplekset renovere og nyanlægge. I 1400-tallet blev Vyšehrad belejret og angrebet to gange, hvorefter bygningerne gik i forfald.

  Habsburgerne fik herredømmet over Prag efter Trediveårskrigen i 1600-tallet, og de etablerede i 1650erne i et barokanlæg på Vyšehrad, der ellers stod som en ruin. Anlægget var ikke en residens, men det kom derimod til at virke som kaserne for den østrigske hær.

  Vyšehrad i dag giver et indtryk af østrigernes barokanlæg samt efterfølgende ombygninger. Der er to kirker og enkelte ting at se fra den middelalderlige borg. Det er fx udkigstårnet Libušina lázeň og porten Špička. Området blev en officiel del af Prag i 1883, og det er i dag udlagt som en smuk og stemningsfuld park.

  Vyšehrad ligger på toppen af et højdedrag, og omkring det er der bygget nogle på sine steder enorme mure, som gav Vyšehrad styrke som fæstningsanlæg. Murene er mest imponerende, hvis man se dem fra nord eller syd, og de kan også opleves på udsigtsplatformen, som er etableret umiddelbart syd for Vyšehrads basilika.

   

  Vitkov Monument, Prag

  Vitkov Nationalmonument
  Národní památník na Vítkov

  På toppen af bakken Vitkov kan man opleve et af 1900-tallets største og mest betydningsfulde monumenter i Prag. Det består af flere enkeltdele, og dets historie startede i 1928, hvor opførelsen af et minde om tjekkiske legionærer startede.

  Selve Vitkov har lagt jord til flere ting i den tjekkiske historie. I kølvandet på Jan Hus’ reformationstanker førte den tysk-romerske kejser og bøhmiske konge, Sigismund, an i et katolsk korstog mod de reformationsstøttende husitter. Husitterne forskansede sig på Vitkov, og den 14. juli 1420 stod det endelige opgør, hvor husitterne vandt over den katolske hær.

  Til minde om dette, blev der stillet en rytterstatuen op på Vitkov. Den forestiller Jan Žižka, der var husitternes leder og står som et ikon for den tjekkiske nationale bevidsthed. Jan Žižka har i øvrigt givet navn til bydelen Žižkov, som Vitkov er en del af.

  Med den tjekkiske selvstændighed i 1918 blev tankerne om et national befrielsesmonument manifest, og i 1928 lagde præsident Masaryk grundstenen til den nuværende opførelse. I 1933 stod selve bygningen færdig, mens kunstnere fortsatte den indre udsmykning. Dette arbejde nåede ikke at blive færdigt før 2. Verdenskrigs udbrud. Under krigen benyttede tyskerne monumentet som lager.

  Efter krigens afslutning kunne arbejdet forsættes med monumentet, og rytterstatuen af Jan Žižka blev indviet i 1950. Neden for statuen brænder en flamme for den ukendte soldat som en del af mindesmærket over dem, der har kæmpet for det tjekkiske land.

  Ud over færdiggørelse af monumentet blev der efter 2. Verdenskrig bygget et mausoleum for statslederen Klement Gottwald efter dennes død. Derved søgte den kommunistiske ledelse at ændre monumentet fra et minde om frihedskamp til at være et pantheon for den nye kommunisme.

  Det skete med inspiration fra Lenins mausoleum i Moskva og Dimitrovs i Sofia, og derved kom også Klement Gottwald til at ligge balsameret som kommunistisk koryfæ. Gottwald kom til at ligge der, hvor det oprindeligt var tanken, at præsident Masaryk skulle ligge begravet. Mausoleet var i drift i årene 1953-1962, hvor Gottwald blev kremeret.

   

  Petřín Tårn
  Petřínská Rozhledna

  Petřín Tårn er et 63 meter højt tårn, der er en stålkonstruktion med tydelig inspiration fra Eiffeltårnet i Paris. Det var da også en tjekkisk delegation, der efter et besøg til netop Paris og Eiffeltårnet startede en indsamling af midler til et tårn i Prag.

  Tårnet blev opført 1891 i forbindelse med en jubilæumsudstilling i byen, og det har lige siden været meget populært for lokale og tilrejsende at gå op til udsigtsplatformen i toppen. Idet tårnet ligger på et højdedrag, er toppen højt placeret over byen trods selve tårnets relativt beskedne højde, og det giver en af Prags absolut flotteste udsigter.

  Tårnet har gennem tiden også fungeret som transmissionstårn. Det var således Prags primære fjernsynssendetårn fra opsætningen af en antenna i 1953 til 1992, hvor et nyt tårn i bydelen Žižkov stod færdigt.

   

  Flere seværdigheder og mere info

  Køb pdf-bogen om Prag her.

Ture fra byen

  Karlstejn, Tjekkiet

  Karlštejn Borg
  Hrad Karlštejn

  Sydvest for Prag ligger Karl IVs borg Karlštejn, der historisk har været landets mest betydningsfulde. Karlštejn blev grundlagt i 1348, og Karl IV overnattede her første gang i 1355. Det imponerende anlæg stod færdigt i 1365 i sin oprindelige form og udseende. Den gotiske borg er blevet ombygget ad flere omgange, i sengotisk stil, gennem renæssancen og senest i samtidens populære nygotiske stil i slutningen af 1800-tallet.

  Byggeriet af Karlštejn er udført på en bjergskråning med kompleksets store residenspalads og på toppen det 60 meter høje forsvarsværk Store Tårn/Velká věž.

  Gennem de urolige århundreder efter byggeriet blev de nationale kronjuveler opbevaret her på borgen, og det var en understregning af den sikkerhed, Karlštejn mentes at besidde med dels beliggenheden og dels byggeriets karakter.

  Karlštejn byder besøgende på mange oplevelser i de smukt dekorerede rum og bygninger. Helligkors Kapel/Kaple sv. Kříže med de 129 1300-talsværker af middelaldermesteren Theodoric er blot et af højdepunkterne. Man kan også se landets største portrætgalleri af regenter gennem tiden og rekonstruktionen af den tjekkiske kongekrone.

   

  Koněprusy Drypstenshuler
  Koněpruské jeskyně

  Kun 10 kilometer fra imponerende Karlštejn ligger Koněprusy-hulerne, der er de største drypstenshuler i Bøhmen. Hulerne blev opdaget i 1950 og åbnet for publikum ni år senere. Siden opdagelsen er de 2 kilometer lange og 70 meter dybe huler blevet udforsket. De 620 meter huler er nu tilgængelige for besøgende, der får en tur til undergrundens smukke verden.

   

  Kutna Hora, Tjekkiet

  Kutná Hora

  Den historiske by Kutná Hora blev etableret grundet områdets rige sølvforekomster, og allerede i slutningen af 1200-tallet blev den etableret som kongelig residens. En tur hertil er en tur til en hyggelig tjekkisk provinsby med en rig historie. Med denne baggrund er der mange seværdigheder i byen, som er en udflugt værd.

  Man kan fx se Sankt Barbara Domkirke/Chrám svaté Barbory. Byggeriet af kirken startede i 1388, og den stod færdig efter mere end 500 års byggeri i 1905. Kirken er et mesterværk i høj- og sengotisk stil. Sankt Barbara er minearbejdernes helgeninde, og i kirken er der kalkmalerier fra 1490, der viser deres dagligliv.

  Borgen i Kutná Hora er et gotisk fæstningsværk, der er nævnt første gang i 1312. Det blev ombygget sidst i 1400-tallet i sengotisk stil. I borgen kan man se en udstilling om minedrift, en original minemaskine fra 1500-tallet og opleve en skildring af selve middelalderminen Osel, hvis minegange løber under selve byen.

   

  Kuks Hospital
  Hospital Kuks

  Kuks er en tjekkisk landsby ved floden Elben, der på dette sted er ganske smal i kontrast til fx løbet gennem Hamburgs havn. Kuks’ store seværdighed er byens store gamle hospital med Matthias Bernard Brauns fine statuer som en del af oplevelsen.

  Stedet var kendt for sine kilder, og ved dem anlagde grev Franz Anton von Sporck i 1692-1696 et bad. Efter stedets initiale succes, udvidede Sporck anlægget i årene 1707-1772 med en kirke, et hospital og andre anlæg i barok stil. Det var her, Matthias Bernard Braun skabte de skulpturelle udsmykninger, der for manges statuer er bevaret til i dag.

  Sporck afgik ved døden i 1738, og hans arvinger ønskede ikke at videreføre Kuks’ bade, som særligt efter en oversvømmelse i 1740 forfaldt. I dag kan man nyde det storslåede barokanlæg, der overraskende ligger ude i nærmest ingenting.

   

  Theresienstadt
  Terezin

  Byen Terezín blev anlagt i slutningen af 1700-tallet af Østrigs kejser Josef II, og den er opkaldt efter Josefs mor, Maria Theresia. Terezín blev anlagt som en stjerneformet fæstningsby, der skulle beskytte Østrig-Ungarn mod en trussel fra Preussen.

  Mest kendt er byen som hjemsted for koncentrationslejren Theresienstadt under 2. Verdenskrig. I Terezín er der et museum over lejrens historie og hverdag.

   

  Karlovy Vary, Tjekkiet

  Karlsbad
  Karlovy Vary

  Karlovy Vary er en af de berømte kurbyer i det nordvestlige Tjekkiet. Byen ligger ved sammenløbet af floderne Ohře og Teplá, og den er opkaldt efter grundlæggeren, Karl IV, der var konge af Bøhmen og tysk-romersk kejser. Karlovy Vary blev grundlagt i 1349, og det skete på grund af byens varme kilder, som siden da skabte grobund for en kolossal turisme fra store dele af verden.

  I Karlovy Vary kan man nyde nogle dejlige spadsereture i det hyggelige centrum, hvor elegant arkitektur præger bybilledet. Det er særligt langs bredderne af floden Teplá, man kan opleve det karakteristiske Karlovy Vary fra tiden, da byen blev en af Europas mest besøgte kurbyer. Her ligger der pladser, parker, hoteller, kurbade og naturligvis udsigten til byens smukke bygninger i fx gaden Lázeňská.

  Man kan se og besøge mange af de klassiske kurbade, hvoraf Alžbětiny lázně, Císařské lázně og Zámecké Lazně hører til blandt højdepunkterne. Karlovy Vary er også kendt for kolonnaderne, der ligger flere steder i byens gadebillede. Her bør man se Mlýnská kolonáda, Sadová kolonáda og Tržní kolonáda, der alle blev opført i begyndelsen af 1880erne. Man kan også se den mere moderne Vřídelní kolonáda.

  Der er andre seværdigheder i Karlovy Vary som fx Grandhotel Pupp og Hotel Imperial, og der ligger også flere smukke kirke i byen. Det gælder bl.a. Kilian Ignaz Dientzenhofers smukke barokkirke fra 1730erne, Kostel svaté Máří Magdaleny, og den russisk-ortodokse kirke. Man kan også køre til de nærliggende byer, Mariánské Lázně og Františkovy Lázně, hvis man gerne vil opleve flere klassiske kurbyer.

  Læs mere om Karlovy Vary

   

  České Budějovice

  Byen České Budějovice er den største by i det sydlige Bøhmen. Byen blev grundlagt af Ottokar II, og den opnåede købstadsrettigheder i 1265.

  I dag er České Budějovice en provinsby med en meget smuk og stemningsfuld bykerne, hvor man kan se bevarede bygninger fra gotikken, renæssancen, barokken og nyere stilretninger. Rådhuspladsen og byens dominikanerkloster er blandt de smukkeste steder.

  Byen er også kendt for sin øl, idet Budvar eller Budweiser blev brygget her med samme betydning, som at en pilsner stammer fra byen Plzeň.

  Læs mere om České Budějovice

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping

  Debenhams

  Václavské náměstí 21
  debenhams.cz

   

  Kotva

  Republiky náměsti 8
  od-kotva.cz

   

  Metropoli Zličín

  Řevnická 1
  metropole.cz

   

  Obchodní centrum Letňany

  Veselská 663
  oc-letnany.cz

   

  Palác Flóra

  Vinohradská 151
  palacflora.cz

   

  Pražská tržnice

  Holešovice

   

  Slovanský dům

  Na Příkopě 1
  slovanskydum.cz

   

  Indkøbsgader

  Gaderne omkring Staroměstské náměstí og Václavské náměstí, 28. října, Celetná, Na Příkopě

Med børn

  Dukkemuseum

  Muzeum Loutek, Karlova 12
  puppetart.com

   

  Akvarium

  Mořský svět
  Výstaviště
  morsky-svet.cz

   

  Legetøjsmuseum

  Muzeum hraček
  Jiřská 6
  muzeumhracek.cz

   

  Spejllabyrint

  Zrcadlové bludišté
  Petřínské sady

   

  Zoologisk have

  Zoo Praha
  U trojského zámku 3/120
  zoopraha.cz

   

  Teknisk museum

  Národní technické muzeum
  Kostelní 42
  ntm.cz

   

  Transportmidler

  Muzeum MHD
  Patočkova 4
  dp-praha.cz

Gode links
Historisk overblik

  Keltiske stammer

  Prag-området har været beboet gennem flere årtusinder, hvilket skyldes stedets gode beliggenhed ved handelsvejene mellem nord og syd, som her fulgte floden Vltava.

  De første kendte stammer, der bosatte sig her, var boii, der var keltere. De kom hertil omkring år 500 f.Kr., og det menes, at de gav Böhmen sit oprindelige navn.

  Godt 500 år senere kom den germanske stamme marcomanni hertil. Nogle af kelterne fortrak mod syd, mens andre blev integreret med germanerne, der var under ledelse af kong Maroboduus.

   

  Slavernes by

  200-tallet og de følgende mange århundreder blev folkevandringernes tid i Europa, og fra midten af 500-tallet kom slaver til området, og de kom med tiden til at etablere Prag og Tjekkiet. Mange af de germanske bosættere drog videre med longobarderne til det norditalienske område, mens de tilbageværende blev assimileret blandt vestslaverne.

  I følge overleveringerne blev et tjekkisk dynasti etableret, da prinsesse Libuše giftede sig med Přemysl, der kom fra ydmyge kår. Efter sigende forudså Libuše, at en stor by ville rejse sig og nå stjernerne langs floden Vltava, og at der her ville blive anlagt et slot med navnet Praha. Hvorvidt historien er sand eller ej, må stå hen i det uvisse, men Prags borg blev grundlagt i 800-tallet, og det blev startskuddet til den første egentlige bydannelse.

  Det var prins Borivoj af Böhmen, der regerede fra anden halvdel af 800-tallet, og han flyttede sin residens fra Levý Hradec til Prag, og siden hans tid han Prags borg og slot været det politiske centrum for det tjekkiske område. Borgen blev tilmed en af Europas største befæstede residenser.

   

  Václav og kristendommen

  I 921 kom fyrst Václav, der er Tjekkiets nationalhelgen, til magten. Før hans tid tilhørte Prag og Böhmen Det Stormähriske Rige, men Václav gjorde tilnærmelser til det tyske ottorianske dynasti for at styrke tjekkernes indflydelse. Tilnærmelserne gav modstandere, og Václav blev myrdet i 929 efter otte år som leder.

  Václav blev helgenkåret og begravet i den kirke, han grundlagt på det sted, hvor Václavkapellet i Sankt Vitus Katedral i dag ligger. Han var opdraget med en kristen far, hvilket var i modsætning til mange af de hedenske skikke, adelen holdt fast i, indtil kristendommen fik overtaget. Václav blev katolsk helgen og starten på kristendommen i det tjekkiske område.

  Senere i 900-tallet underlagde de saksiske ottorianere sig Prag, der i begyndelsen af 1000-tallet blev en del af Det Tysk-Romerske Rige med et politisk autonomt styre.

  Prag havde hastigt udviklet sig til at være en driftig handelsby. Magthaverne inviterede mange tyske købmænd til Prag, og de udgjorde en stadigt større del af byens befolkning, hvilket ikke mindst satte sit præg kulturelt og sprogligt. Der kom også andre etniske befolkningsgrupper til byen. Dette var fx starten på Prags store jødiske koloni. I det hele taget blomstrede byen med stor international handel fra slutningen af 900-tallet, og fra 973 blev Prag også etableret som kirkeligt stift med en biskop inden for murene af Prags borg.

   

  Nye byggerier og to residenser

  Prags borg kom ikke til at være det eneste magtcentrum i byen. Omkring år 1000 blev Vyšehrad anlagt som et nyt befæstet sted, og det lå på den modsatte side af Vltava i forhold til borgen, der også var byens residensslot.

  Vyšehrad kom til at udvikle sig separat, og ikke mindst da Vratislav II af Böhmen som konge flyttede sin residens fra borgen til Vyšehrad. Det skete i 1080erne, men denne politiske status beholdt stedet dog kun til 1140, hvor prins Soběslav flyttede hoffet tilbage til borgen.

  1100-tallet blev en stor periode for byggerier i den böhmiske hovedstad. Klostre og kirker skød op, og i 1170 blev den første bro over Vltava etableret. Væksten fortsatte de følgende århundreder, hvor flere bydele fik tildelt købstadsrettigheder. Staré Město er i dag den gamle bydel, og den fik som den første sine privilegier i 1230 fulgt af Malá Strana i 1257 og Hradčany i 1320.

   

  Karl IV og renæssancen

  Prags indbyggertal voksede støt, og i 1300-tallet var den en af Europas større byer med 35.000 beboere. Nye institutioner var kommet til, hvilket blandt andet talte byens universitet, som blev grundlagt i 1348.

  Prag i 1300-tallet var ikke mindst kendetegnet ved den aktivitet og de anlæg, som Karl IV skabte. Karl IV blev født i Prag i 1316 og blev først konge af Bøhmen og siden da tysk-romersk kejser. Under Karl IV, der regerede som kejser i årene 1346-1378, blomstrede byen med et kolossalt nybyggeri, og det var ikke kun universitetet, han grundlagde.

  Karl IV udvidede byen med Nové Město, startede opførelsen af Sankt Vitus Katedral, Tyn Kirke og meget andet. Mest kendt i dag er nok Karlsbroen med sine mange smukke statuer; den stammer også fra Karl IVs tid. Med broen og de mange andre byggerier grundlagde han på mange måder datidens fremadskuende Prag, som man fortsat kan se konturerne af eksempler på mange steder i byen. Det var også det, der var Karl IVs ambition; han ville gøre Prag til en af verdens fornemste byer og til centrum i kejserriget.

   

  Jan Hus og kong Sigismund

  Efter Prags storhedstid under Karl IV i 1300-tallet gik det ned ad bakken på byen og Bøhmen i form af flere opgør i det følgende århundrede. Václav IV overtog tronen og regerede 1378-1419.

  Under Václav IV kom det til et opgør med den katolske kirke. Prædikanten Jan Hus fra Betlehem-kapellet førte an i oprøret, der mindede noget om den senere reformation, der byggede på Martin Luthers teser. Hus prædikerede så vidt muligt på tjekkisk, og det i sig selv var i opposition til den katolske kirke i landet.

  Jan Hus’ følgere var husitter, som støttede Hus’ reformation. Kongens bror Sigismund lokkede Jan Hus til et kirkeligt møde i Konstanz i 1415, hvor han havde lovet frit lejde for Jan Hus. Sigismund holdt ikke ord, og Jan Hus blev dømt som kætter og brændt på bålet. Fire år senere stormede nogle utilfredse borgere byens nye rådhus og smed bogstaveligt talt nogle katolske embedsmænd ud af vinduet, hvilket udviklede sig til husitterkrigen.

  Kong Václav IV døde får uger senere, og Sigismund krævede tronen, men var udfordret af husitterne, der ville forsvare Prag mod Sigismund, som samlede en hær på 30.000 soldater. Anført af generalen Jan Žižka vandt husitterne i 1420 over den katolske hær i Slaget på Vitkov, som blev en af de store nationale fortællinger i det tjekkiske land. Jan Žižka holdt stand mod flere angreb senere, men efter hans død mistede husitterne deres styrke. Det sidste slag stod i 1434, hvorefter Sigismund kunne lade sig krone til Bøhmens konge.

   

  Habsburgernes tid starter

  Efter kong Sigismunds død i 1437 gik der mange årtier med stridigheder om den bøhmiske krone, og en del konger var monark i denne tid. Husitterne opnåede også at se en af deres som bøhmisk konge, men dette fik paven stoppet ved at sende et korstog mod Prag.

  Tiden med skiftende dynastier sluttede i 1526, da Ferdinand besteg tronen. Han var habsburger og katolik, og det lagde en dæmper på de spredte kampe.

  Prag oplevede med habsburgerne og den tættere tilknytning til Østrig en stor opblomstring, der specielt gjaldt under Rudolf II i perioden 1576-1611. Prag blev Rudolf IIs hjemby, og han gjorde den til et europæisk fristed for videnskabsfolk. En af de tilkommende var den danske astronom Tycho Brahe. Rudolf II var også meget liberal i forhold til kultur og arkitektur. Mange italienske kunstnere satte deres præg på byen, blandt andet via de mange renæssancebygninger, man fortsat kan opleve i gadebilledet.

   

  1618 og Trediveårskrigen

  Habsburgerne gav en vis stabilitet, men der var fortsat spændinger og oprørstanker i Bøhmen, og der var ikke mindst Prags protestantiske befolkning, der var utilfredse med katolikkerne, der regerede.

  Uroen kulminerede den 23. maj 1618, hvor protestanter smed de katolske guvernører ud af vinduerne på Prags borg. Guvernørerne overlevede, men politisk overtog protestanterne styringen af byen. Da Ferdinand II besteg kejsertronen i Det Tysk-Romerske Rige i 1619 blev han ikke accepteret af protestanterne i Prag som konge af Bøhmen. De valgte i stedet den calvinistiske Frederik V af Pfalz, hvilket ikke blev vel modtaget af hverken kejseren, katolikker eller Sachsens protestanter, der ikke brød sig om calvinister.

  Ferdinand II så begivenhederne i Prag som et oprør, og det kom til et endeligt opgør den 8. november 1620 med Slaget ved Det Hvide Bjerg. Slaget stod mellem protestanter og katolikker, og med katolikkernes sejr blev Ferdinand II udnævnt til konge af Bøhmen.

  Med den katolske sejr gennemtvang Ferdinand II katoliscismen i Prag og Bøhmen. 27 protestantiske ledere blev henrettet på byens rådhusplads den 21. juni 1621, og mange foranstaltninger blev indført for at tvinge protestanter til at blive katolikker. Adelen kunne vælge at emigrere eller konvertere, katolicismen blev den eneste tilladte trosretning og tysk blev sidestillet med tjekkisk.

  De følgende årtier rasede Trediveårskrigen i Europa, og den ramte også Prag. I 1648 belejrede og plyndrede svenske tropper området vest for Vltava, og det kom til kampe på Karlsbroen. Svenskerne erobrede dog ikke byen, og snart efter kom freden.

  Med Den Westfalske Fred i 1648 blev Trediveårskrigen afsluttet, og med freden flyttede Ferdinand II hoffet til Wien, hvorefter omkring 300 år under østrigsk herredømme startede for Prag og Bøhmen. Disse år og indførte regler blev startskuddet til en nedgangstid for Prag, der inden kampene havde omkring 60.000 indbyggere. Efter Freden i Vestfalen var tallet faldet til cirka 20.000.

   

  Den østrigske tid begynder

  Med østrigerne som nye herskere, kom der en ny østrigsk overklasse til Prag. De byggede og udviklede byen, der hurtigt kom tilbage på vækstsporet. Østrigerne opførte mange nye barokpalæer, og i meget af den østrigske tid var der en stor udvikling. I en del af denne periode blev Prag og kejserriget regeret af Maria Theresia, der igangsatte store anlæg og ombygninger af blandt andet residensslottet i Prags Borg.

  Maria Theresia var regent fra 1740, og hendes styre havde også konsekvenser for Prags store jødiske befolkning. I 1600-tallet udgjorde den omkring 30 % af byens indbyggere, og Prag var et af verdens store jødiske centre. Maria Theresia forviste jøderne fra Prag i 1745 grundet antagelse om, at de samarbejdede med den prøjsiske hær, der havde besat byen året inden. Tre år senere fik jøderne dog lov til at vende tilbage, og ghettoen i Josefov kunne fortsat udvikle sig.

  I 1770erne boede der 80.000 i byen, der på dette tidspunkt havde oplevet et stort boom i byggerier. Utallige pragtpalæer og et væld af ny- eller ombyggede kirker i storslået barok havde set dagens lys i årene siden 1600-tallet. Det store boom i de forskellige bydele i Prag gjorde, at de fire selvstændige købstæder i det centrale Prag blev administrativt slået sammen i 1784.

   

  1800-tallets Prag

  Efter Napoleonskrigene i starten af 1800-tallet indvarslede 1800-tallet nye tider overalt i Europa og således også i Prag og Bøhmen. Det var et århundrede, hvor industrialisering og national identitet blev toneangivende, hvilket tydeligt kunne ses i Prag og på de mange byggerier, der fandt sted i denne tid.

  I 1848 blev der holdt en slavisk kongres i Prag, og det underliggende tema var den tjekkiske og slaviske nationalitetsfølelse i et rige, der var domineret og regeret af kejseren i Wien som en fremmed magt. Kongressen blev gennemført 2.-12. juni, og blot fem dage efter dens ophør kom det til et revolutionært oprør mod østrigerne og kejsermagten. Oprøret blev dog slået af kejserens soldater, men bevægelsen med øget tjekkisk bevidsthed var sat i gang.

  Den jødiske befolkning levede på denne tid koncentreret i den jødiske ghetto i Josefov. Ghettoen var blevet etableret med delvist autonomt styre grundet de mange jøder, der boede netop her. I 1850 fik området navnet Josefov efter kejser Josef II, der havde givet jøderne frihed gennem sit toleranceedikt, og samme år blev Josefov officielt en del af Prag.

  I sidste halvdel af 1800-tallet blev tjekkisk sprog, kultur og historie stadig mere tydeligt i gadebilledet og i den udvikling, Prag tog. I 1861 overvandt tjekkiske kandidater de tyske ved byrådsvalget, og det var blot et eksempel på nye tider i byen.

  I samme periode blev tjekkisk sprog anvendt i stadigt flere sammenhænge, og kunstnerisk havde flere tjekker fremgang gennem den nationale identitet; det gjaldt blandt andet de to komponister Dvořák og Smetana. Store institutioner med betydning for det tjekkiske folk blev også grundlagt i denne tid, og således så både Nationalmuseet og Nationalteatret dagens lys her; det gamle Karlsuniversitet blev desuden delt i to ligevægtige universiteter med henholdsvis tysk og tjekkisk som sprog.

   

  Art nouveau og selvstændighed

  1900-tallet tog fat, hvor 1800-tallet slap. Der blev udbygget voldsomt i byen i starten af 1900-tallet, hvor arkitekter arbejdede i forskellige af tidens stilretninger. Art nouveau var blandt de populære, og fra årtierne efter år 1900 blev der opført mange smukke og elegante bygninger. Der blev også prøvet kræfter med kubisme i arkitektur, og det var noget, der blev prøvet mere her end noget andet sted på Jorden.

  Kort efter år 1900 var indbyggertallet steget til over 400.000, og tallet voksede fortsat i byen, hvor de nationale tanker stadig florerede. Tankerne og de tjekkiske strømninger kulminerede med 1. Verdenskrig, hvor kejserriget Østrig-Ungarn led nederlag.

  Kejserrigets nederlag blev også dets undergang, og for første gang i flere århundreder kunne det tjekkoslovakiske område igen kalde sig for et selvstændigt land. I 1918 blev Tjekkoslovakiet etableret som en republik med Prag som hovedstad. Det gav naturligt nok grobund for et nyt boom, hvor der blandt andet skulle etableres en række nye institutioner til statsadministrationen i form af fx ministerielle hovedsæder.

   

  Mellemkrigstiden og 2. Verdenskrig

  Prag havde gennem 1800-tallet udviklet sig til en industriby, og med Tjekkoslovakiets grundlæggende blev den også politisk centrum. Alt i alt voksede Prag støt, og med udgangen af 1920erne var indbyggertallet steget til omkring 850.000.

  Livet i landet og i hovedstaden var meget levende og positivt mellem de to verdenskrige. Især kulturlivet blev udviklet og understøttede den nye stat og det faktum, at byen på dette tidspunkt var blevet meget tjekkisk i forhold til fx midt i 1800-tallet, hvor næsten halvdelen var tysktalende. I 1930erne åbnede byens zoologiske have og symfoniorkester som eksempler på nye tiltag.

  1930erne endte dog trist med en tysk besættelse fra marts 1939. Prag blev gennem den følgende verdenskrig reelt ikke længere styret af tjekker, men af tyskere gennem Protektoratet Bøhmen og Mæhren. Protektoratet blev etableret 15. marts 1939 efter proklamation af Adolf Hitler fra Prags Borg.

  Under 2. Verdenskrig var Prag besat, men formelt fortsatte bestred tjekken Emil Hácha posten som statsoverhoved; dog var byen og landet under opsyn af rigsprotektorerne Konstantin von Neurath og Wilhelm Frick. Undervejs var Reinhard Heydrich og Kurt Daluege fungerende protektorer, og særligt drabsforsøget på Heydrich på hans køretur fra sin bolig til kontoret i Prag den 27. maj 1942 blev kendt og fik betydning for Prag og Bøhmen. Heydrich døde den 4. juni i Prag, hvor det var kommet til kampe i tyskernes jagt på gerningsmændene. Tysklands nederlag i krigen kom i 1945, men inden da havde amerikanske fly udført et bombardement af Prag den 14. februar samme år. 152 ton bomber blev smidt, og 701 indbyggere blev dræbt. Prags befrielse fandt sted den 11. maj efter den sovjetiske Røde Hærs succesrige fremmarch.

   

  Den kommunistiske æra

  Ved parlamentsvalget i maj 1946 blev kommunistpartiet det største, og de indgik i en koalitionsregering. Den tilstand varede til 25. februar 1948, hvor kommunisterne overtog magten i Tjekkoslovakiet i det, der blev kaldt Pragkuppet. Kuppet bragte Klement Gottwald og kommunisterne til hele regeringsmagten, og to år senere blev Gottwald landets præsident.

  Det kommunistiske tid indledtes med Josef Stalin som absolut leder af Østblokken, og en statue af ham blev stillet op i Prag i 1955. Der var streng kommunisme styret af partiet, og det var først i 1968, det politiske system så et skifte. Det skete med Alexander Dubček som landets leder. Dubček iværksatte reformer, der skulle liberalisere og demokratisere Tjekkoslovakiet, men gennem foråret blev situationen stadig mere anstrengt mellem befolkningen, partiet og hensynet til Sovjetunionen. Situationen kulminerede den 20. august, hvor Sovjetunionen, DDR, Polen, Ungarn og Bulgarien startede en besættelse af landet, der derefter blev rettet ind på kommunismens vej igen.

  Den kommunistiske æra bragte også ny udvikling med sig. Mange nye bygninger blev opført, og institutioner blev grundlagt. Det drejede sig blandt andet om teatre, hvoraf nationalteatret blev udvidet med en ny scene. Der blev holdt kolossale gymnastikturneringer, de såkaldte spartakiader, på Strahov Stadion, der i denne periode var blevet udvidet til at være verdens største, og generelt var sport og kultur nogle af de ting, styret fokuserede på.

  Indbyggertallet steg også betydeligt gennem årtierne efter 2. Verdenskrigs afslutning, og mange nye bydele blev anlagt. Byen voksede markant i størrelse, og metro og sporvogne bragte Prags befolkning tættere sammen rent logistisk. De mange nye boligområder var hovedsageligt større blokbebyggelser efter det mønster, der i 1960erne og 1970erne var fremherskende mange steder i Europa. Fra et indbyggertal på omkring 930.000 i 1950 boede der knap 1.200.000 i 1980.

   

  Dagens tjekkiske hovedstad

  I kølvandet på Berlinmurens fald i 1989 fyldte befolkningen Prags gader, og resultatet blev den såkaldte fløjlsrevolution, der kom til at markere overgangen fra kommunistisk etpartistyre til et nyt demokrati. Prag var fortsat hovedstad, men men Slovakiets selvstændighed var det kun for Tjekkiet.

  Tiden efter 1989 bød på politisk omstilling, men der skete også meget andet i Prag og Tjekkiet. Mest tydeligt for de mange turister i byen var den storstilede restaurering af mere eller mindre hele den historiske bykerne. Vedligeholdelsen af ejendomsmassen fik ny prioritet, og på få år strålede Prag atter af fordums storhed, hvilket ses tydeligt i dag i den historisk vigtige hovedstad.