Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Plzeň er en af Tjekkiets største byer, og den kendes historisk fra år 976, hvor et slag udspillede sig mellem Böhmens hertug og den tysk-romerske kejser. Byen fik stadsret som kongelig by i 1295, og på samme tid blev byen flyttet fra det nuværende Starý Plzenec til Plzeňs beliggenhed i dag. Senere kom industrialiseringen, og i 1859 grundlagde Emil Škoda fabrikken Škodovy závody, der bedst kendes for deres bilproduktion.

Plzeň er verdensberømt for den pilsnerøl, som den bayerske brygmester Josef Groll skabte i byen i 1842. Det var byen, der etablerede et bryggeri i 1839, og da Groll bryggede sin nye øltype, var det en sensation, som hurtigt blev kopieret. Det originale bryggeri hedder i dag Pilsner Urquell, og det er naturligvis en af de populære attraktioner i Plzeň. Man kan besøge Pilsner Urquell tæt på byens centrum.

Den centrale plads i byen hedder náměstí Republiky. Det er en ganske stor plads, der er omkranset af mange fine gavlhuse, og midt på pladsen står Plzeňs gotiske domkirke, der blev bygget fra slutningen af 1200-tallet. Nord for domkirken kan man se byens smukke renæssancerådhus, og foran det står en pestsøjle. Søjlen blev opført af byrådet i 1681 i taknemlighed over den overståede pestepidemi, der havde hærget byen.

Der er også mange andre seværdigheder i Plzeň. Man kan bl.a. se Velká Synagoga, der er Europas næststørste synagoge, og en række spændende museer. Man kan besøge byens bryggerimuseum, der er indrettet i et gammelt bryghus fra 1400-tallet. Man kan også komme en tur i Plzeňs undergrund på et besøg i nogle af de utallige kældre og gange, der er under den gamle bydel. Det Vestbøhmiske Museum er også interessant.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]