Site logo
Se på kortet
  • Hradec Králové - Magistrát Města, Velké náměstí, Hradec Králové, Tjekkiet

Læs om byen

Hradec Králové er en by i Bøhmen, der ligger ved Elbens bredder. Byen kendes allerede fra 1000-tallet, og den blev løbende udbygget og rekonstrueret efter større brande flere gange i 1200-1400-tallene. Den hårdeste tilbageslag var dog Trediveårskrigen, der efterlod byen ødelagt, men det muliggjorde genopbygningen i barok fra 1600-tallet. Siden da er byen vokset gennem industrialisering og spændende arkitektoniske indslag.

Den gamle bydel i Hradec Králové er velbevaret og et hyggeligt sted at gå ture i gaderne. Pladsen Velké náměstí er byens centrum, og her ligger flere af Hradec Královés mest kendte seværdigheder. Mod vest ligger den totårnede gotiske katedral, der blev bygget fra 1307, byens gamle rådhus, og tårnet Bílá věž, der er 72 meter højt. Tårnet stammer fra 1500-tallet, og der er en fin udsigt over byen fra tårnets observationsdæk.

På midten af Velké náměstí kan man se byens smukke pestsøjle i fin barok fra 1714-1717, og mod øst kan man gå mod pladsen Malé náměstí og bl.a. se barokkirker og fine arkader i gadernes huse. Der er også flere museer i Hradec Králové. Blandt dem er Det Østbøhmiske Museum, der ligger i en smuk tempellignende bygning fra 1909-1912, og byens museum for moderne kunst, Galerie moderního umění, som udstiller et bredt udsnit af tjekkiske kunstnere. Museet ligger i en seværdig bygning i jugendstil.

Omkring den gamle bydel i Hradec Králové kan man ane konturerne af gamle fæstningsværker i gadenettet. Dette stammer fra kejser Joseph II’s tid, hvor byen i 1778 blev erklæret en fæstningsby, og det medførte en udbygning af mægtige anlæg omkring Königgrätz, som byen hed dengang. De gamle forsvarsstillinger er i dag nedlagt, men i periferien af byen kan man i stedet opleve parker som fx Žižkovy sady og Šimkovy sady.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]