Site logo
Se på kortet
 • Pernštýnské náměstí, Pernštýnské náměstí, Pardubice I, Tjekkiet

Læs om byen

Pardubice er en by, der ligger på det sted, hvor floden Chrudimka munder ud i Elben. Den blev første gang omtalt som en by i 1340 og blev løbende udbygget. Det skete ikke mindst, efter adelsmanden Vilém II. z Pernštejna overtog Pardubice i 1491. Pernštejn-familien byggede hele byens centrum, og de udbyggede byens slot til en fornem residens. Gennem de følgende århundreder bevarede byen sin stil og bygninger.

Den gamle bydel i Pardubice er derfor fuld af hyggelige gader og pladser, og torvet Perštýnské náměstí er det smukkeste sted at starte. Her ligger huse fra sengotikken og renæssancen side om side og udgør et meget fint byrum, hvor man på nordsiden kan se Pardubices fine rådhus. Foran rådhuset kan man se Pestsøjlen fra 1698, som blev rejst i taknemlighed over, at pesten forbigik byen i 1680.

Fra Perštýnské náměstí kan man gå mod vest til tårnet Zelená brána, der er et af byens vartegn. Zelená brána består både af et 59 meter højt tårn og en renæssancebyport. Anlægget var en del af Pardubice gamle befæstning, og i dag er der adgang til tårnet, hvorfra der er en meget udsigt over byen og området. Vest for Zelená brána ligger pladsen náměstí Republiky, der danner det moderne centrum.

På náměstí Republiky ligger byens teater, og herfra udgår strøggaden tř. Míru, hvor man kan prøve Pardubices berømte peberkager, pardubický perník, der bliver bagt traditionelt flere steder i byen. Fra pladsen kan man også besøge slottet Zámek Pardubice, der hovedsageligt blev opført i 1500-tallet. Slottet ligger i en dejlig park, og det er indrettet som et regionalt museum, hvor man bl.a. kan se det smukke interiør.

Ture fra byen

  Hradec Králové, Tjekkiet

  Hradec Králové

  Hradec Králové er en by i Bøhmen, der ligger ved Elbens bredder. Byen kendes allerede fra 1000-tallet, og den blev løbende udbygget og rekonstrueret efter større brande flere gange i 1200-1400-tallene. Den hårdeste tilbageslag var dog Trediveårskrigen, der efterlod byen ødelagt, men det muliggjorde genopbygningen i barok fra 1600-tallet. Siden da er byen vokset gennem industrialisering og spændende arkitektoniske indslag.

  Den gamle bydel i Hradec Králové er velbevaret og et hyggeligt sted at gå ture i gaderne. Pladsen Velké náměstí er byens centrum, og her ligger flere af Hradec Královés mest kendte seværdigheder. Mod vest ligger den totårnede gotiske katedral, der blev bygget fra 1307, byens gamle rådhus, og tårnet Bílá věž, der er 72 meter højt. Tårnet stammer fra 1500-tallet, og der er en fin udsigt over byen fra tårnets observationsdæk.

  Læs mere om Hradec Králové

   

  Bridges in Prague

  Prag

  Prag er en af Centraleuropas mest fortryllende byer. Floden Vlatava slynger sig mellem flere højdedrag og gennem de mange bydele, der hver især rummer enestående arkitektoniske perler, stemningsfulde pladser, grønne oaser og alt det, der ellers hører en storby til. Et møde med Prag er et møde med en af Europas gamle og store kulturbyer. Overalt i de gamle bydeles gader støder man på fascinerende bygningsværker, store institutioner, kirker og historiske steder, hvor kejsere og konger gennem årene har sat deres aftryk på byen.

  Den Gamle By og Den Nye By ligger på den østlige side af floden, og sammen med Den Lille By og Prags Borg på den vestlige bred byder alle kvartererne på forskellige oplevelser fra de tidsaldre, der er anlagt i. De ofte smalle gader byder på moderne indkøbsstrøg, farverige attraktioner og eksperimenterende moderne arkitektur, der står som spændende kontraster til fx gotikken og barokken, der er meget synlig i Prag med byens mange kirker og adelspalæer

  Læs mere om Prag

Tilmeld dig vores nyhedsbrev