Site logo
Se på kortet
  • Liberecká radnice, náměstí Doktora Edvarda Beneše, Liberec, Tjekkiet

Læs om byen

Liberec er en by i det nordlige Tjekkiet, der ligger ved floden Neiße, og som er smukt omgivet af bjerge i flere retninger. Byen kendes fra 1300-tallet, hvor den blev nævnt første gang. I 1579 startede tekstilproduktionen i byen, og den industri kom i flere århundreder til at definere og udvikle byen, der blev en af Bøhmens vigtigste. En ny stor vækstperiode indtraf i slutningen af 1800-tallet, hvor der blev opført mange nye offentlige bygninger.

I centrum af byen ligger pladsen náměstí Doktora Edvarda Beneše, som er omkranset af smukke huse. På pladsen kan man se Liberecs smukke rådhus, der blev opført i nyrenæssance i årene 1888-1893 efter design af wienerarkitekten Franz Neumann. Foran rådhuset kan man se Neptunspringvandet, der blev opstillet i 1826, og som oprindeligt vil drikkevandskilde for byens borgere.

På det nordlige side af rådhuset står teatret Divadlo F. X. Šaldy, der er scene for skuespil, opera og ballet. Teatret blev bygget i nyrenæssance i 1885 som Reichenberger Stadttheater. Tæt herpå kan man se den katolske Skt. Anton Kirke, der blev opført i slutningen af 1500-tallet. Man bør også gå en tur til slottet Zámek Liberec, der ligger som byslot med tilhørende slotspark, og til Det Nordbøhmiske Museum, der bl.a. viser historie, kunst og kunsthåndværk.

Lidt uden for byen står Liberecs vartegn majestætisk på toppen af bjerget Ještěd, der har en højde på 1.012 meter. Det er det 94 meter høje Ještěd-tårn, der blev opført 1966-1973 i en hyperboloid form. Man kan køre til tårnet eller tage en smuk svævebanetur til toppen, der i sig selv er en oplevelse. På toppen er der bl.a. hotel, restaurant og naturligvis en fantastisk udsigt over Liberec og omegn.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]