Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Jelenia Góra er en by med en rig historie, som ligger i den polske del af det historiske Schlesien. Dens historie går tilbage til 900-tallet, men den voksede for alvor efter at have opnået købstadsrettigheder i 1288. Byen lå strategisk godt på handelsruterne mellem Bøhmen og områder mod nordøst.

Der er meget at se i Jelenia Góra, hvor byens liv ikke mindst udspiller sig i de hyggelige gader omkring den centrale markedsplads, hvor rådhuset ligger. Man kan også se nogle smukke kirker som fx Garnisonskirken og nyde udsigten over centrum og omegnen fra toppen af tårnet Baszta Zamkowa.

Jelenia Góra er vokset sammen med byen Cieplice, hvor man også kan nyde en hyggelig by og se nogle seværdigheder. Det drejer sig om palæet Pałac Schaffgotschów, spaparken Park Zdrojowy w Cieplicach Śląskich-Zdroju og det populære termalbadested Termy Cieplickie.

Området omkring Jelenia Góra byder på smuk natur. Højdepunktet er bjerget Śnieżka, der troner over landskabet med en højde på 1.603 meter. Man kan gå til toppens fabelagtige udsigt, og i Karkonosze-bjergene er der også vandreruter og skiområder. Man kan også besøge Tjekkiet tæt herpå.

Topseværdigheder

  • Markedspladsen (Rådhuspladsen)/Rynek (Plac Ratuszowy): Markedspladsen er navnet på Jelenia Goras centrale plads, og her er der en dejlig stemning med seværdige bygninger, caféer og restauranter. Pladsen er omgivet af gavlhuse fra den barokke tid. Det var købmænd og andre af byens førende borgere, der boede her, og som anvendte rummene under arkaderne, der kan ses i alle husene. I dag er der ingen trafik på pladsen, men i årene 1897-1969 kørte der sporvogne i Jelenia Gora og således også her. Man kan se en bevaret vogn på Markedspladsen; den er i dag souvenirkiosk.
  • Rådhuset/Ratusz: Rådhuset i Jelenia Gora ligger som byens midtpunkt. Den smukke bygning blev opført i årene 1744-1749 på resterne af tidligere rådhuse fra gotikken og renæssancen. I begyndelsen af 1900-tallet blev rådhusadministrationen udvidet med købet af de såkaldte Syv Huse ved siden af selv rådhusbygningen. Dengang kørte en sporvogn her, og derfor forbandt man de to dele med den arkade i første sals højde, som man fortsat kan se. Der er flere seværdige ting i rådhuset; bl.a. fine skulpturer af Ernst Rülke.
  • Helligkorskirken/Sanktuarium Krzyża Świętego: Denne store kirke, der også kaldes Garnisonskirken/Kościół Garnizonowy, blev bygget 1709-1817 til den protestantiske menighed i Schlesien. Efter en aftale med det katolske, østrigske styre måtte prostestanterne bygge seks kirker i regionen. Kirkens design er som et kors med triforier i flere etager, så der kunne være omkring 2.000 kirkegængere i den store bygning. Interiøret er smukt med et fint alter. Omkring kirken lå der tidligere en kirkegård, men i dag er det nærmest en park, hvor der er statuer og en markering af byens geografiske centrum.

Andre seværdigheder

  • Sankt Erasmus og Pankras Kirke/Kościół św. Erazma i Pankracego: Denne kirke blev bygget i 1300-1400-tallene og dedikeret Jelenia Goras skytshelgener. Kirken er gotisk, men senere udbygninger og udsmykninger kommer fra renæssancen og barokken. I kirkerummet kan man bl.a. se et smukt alter fra 1700-tallet, og fra samme periode er der sidealtre.
  • Neptunspringvandet/Fontanna Neptuna: Ved Jelenia Goras rådhus kan man se det smukke Neptunspringvand, der viser havguden Neptun. Jelenia Gora ligger ikke ved havet, men Neptun symboliserer i dette tilfælde byens historiske handel med andre lande. Springvandet er fra 1800-tallet.
  • Borgtårnet/Baszta Zamkowa: Borgtårnet er et tårn, der ligger centralt i Jelenia Gora på det sted, hvor der engang lå en byport og en borg. Tårnet blev opført i 1584 og havde bl.a. funktion som fængsel. I dag er tårnet den eneste bevarede del fra den gamle byport, og der er adgang til toppen, hvorfra der er en smuk panoramaudsigt over byen og til bjergene mod syd.
  • Sankt Annæ Kirke/Kaplica św. Anny: I 1400-tallet blev der bygget et befæstet hus på dette sted som en del af Wojanowska-byporten. I 1514 blev huset ombygget og fik ved den lejlighed også en funktion som kapel. Den gamle kirke brændte dog i 1634, så den nuværende er en opførelse fra årene 1709-1715.
  • Wojanowska Tårn/Baszta Wojanowska: Dette tårn blev opført som en del af befæstningen omkring Wajanowska-byporten, som stod ved vejen mod Wojanów. Tårnet kollapsede i 1480 og blev hurtigt genopbygget som det tårn, man kan se i dag. Den gamle byport blev revet ned i 1775 og erstattet af en mindre port i barok. Den kan man se en del af ved siden af tårnet.
  • Sankt Peter og Paul Kirke/Cerkiew Apostołów Piotra i Pawła: Dette er en kirke, der blev bygget i 1738 efter ødelæggelse af den hidtidige kirke under Trediveårskrigen. Bygningen var katolsk indtil 1925, og den blev ortodoks efter 2. Verdenskrig. Ikoner og ikonostasen kom hertil fra Lublin-regionen, hvor nogle ortodokse kirker var blevet ødelagt under krigen. Man kan også se nogle nyere fresker i interiøret.
  • Cyprian Norwid Teater/Teatr Cypriana Norwida: I årtierne omkring år 1900 var Jelenia Gora en betydende industriby, hvor borgerne havde et rigt kulturliv. Byen manglende dog et stort teater, men efter donationer blev dette store art nouveau-teater bygget 1903-1904. Det skete med plads til 700 gæster i auditoriet og en række andre faciliteter, en restaurant og en ølstue.
  • Karkonosze Museum/Muzeum Karkonoskie: Jelenia Gora ligger nord for bjergkæden Karkonosze, der også kendes som Riesengebirge. På dette spændende museum kan man lære om Jelenia Goras og regionens kulturhistorie gennem spændende udstillinger. Man kan bl.a. se et typisk hus fra området og en samling glas, som regionen er kendt for.

Ture fra byen

  • Cieplice Śląskie-Zdrój: Den mindre by, Cieplice, ligger som en forstad til Jelenia Góra. I forstaden kan man gå en tur ad en smuk promenade og se Schaffgotsch-familiens slot. Man kan også nyde byens varme kildevand, der kommer op med en temperatur på omkring 90 grader.
  • Karpacz: Karpacz er en de de hyggelige byen ved foden af bjergkæden Karkonosze, og netop bjergene giver mange muligheder for dejlige vandreture i og omkring Karpacz. Mange vælger turen til toppen af bjerget Śnieżka, men der er også andre parker, skove og vandfald. Man kan også bade i området, og Wang Stavkirke er et af byens mest besøgte steder.
  • Śnieżka: Bjergkæden Karnonosze danner grænse mellem Polen og Tjekkiet, og på lang afstand kan man se bjerget Śnieżka, der med 1.603 meter er kædens højeste punkt. Man kan gå til toppen af bjerget fra både den polske og tjekkiske side, og man bliver belønnet med en vidunderlig udsigt.
  • Szklarska Poręba: Byen Szklarska Poręba er et populært skisportssted, som også er velbesøgt om sommeren grundet den smukke beliggenhed ved bjergområderne Karkonosze og Góry Izerskie. Szklarska Porębas centrum er hyggeligt, og der er mange muligheder for ture i naturen og også til glasværker, som området er kendt for.
  • Harrachov: Harrachov er en hyggelig skisportsby i det nordlige Tjekkiet. Den ligger tæt på grænsen til Polen og med umiddelbar adgang fra bycentrum til både vandreture i bjergene og skilifte til gode skibakker. Der er også smuk natur omkring byen og mange aktivitetsmuligheder i selve Harrachov.
  • Frýdlant: Frýdlant er en tjekkisk by, der ligger helt mod nord i Tjekkiet. Der er flere seværdigheder i byen, hvor byens slot er den mest berømte. Slottet ligger på toppen af byen og er omgivet af en smuk park. Man bør også gå en tur i det hyggelige bycentrum omkring pladsen Náměstí T.G. Masaryka.
  • Liberec: Liberec er en tjekkisk by, der byder på en række fine seværdigheder og storbyoplevelser. Den mest kendte bygning er byens 1800-talsrådhus, som wienerarkitekten Franz Neumann tegnede i nyrenæssance. På rådhuspladsen kan man se Neptunspringvandet, og bag rådhuset ligger teatret Divadlo F. X. Šaldy. Tæt på byens centrum kan man tage en svævebane til toppen af bjerget Ještěd, hvorfra der er en fantastisk udsigt over byen og området. Ještěd er 1.012 meter højt, og her er der også skiområder.
  • Wrocław: Wrocław ligger smukt ved floden Oders bredder som en af Polens store kulturbyer. Byen har gennemlevet en spændende historie, og der er mange seværdigheder. Det naturlige sted at starte er byens centrale markedsplads, Rynek, hvor der ligger utallige fine huse og berømte bygningsværker med byens to rådhuse. Man bør også se domkirken på øen Ostrów Tumski, og så er Hundredårshallen optaget på UNESCO's verdensarvsliste. Læs mere

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping
Med børn
Gode links