Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Wrocław ligger smukt ved floden Oders bredder som en af Polens store kulturbyer. Gennem århundreder har byen været styret af skiftende riger, og det har sat sit præg på byens smukke arkitektur og spændende historie. Der er således meget at komme efter som turist i byen.

Det naturlige sted at starte er byens centrale markedsplads, Rynek, hvor der ligger utallige fine huse og berømte bygningsværker med byens rådhuse i midten. Fra markedspladsen går gaderne ud i byens centrum, hvor man bl.a. kan se teatre, museer og kirker.

Den vigtigste kirke er Wrocławs domkirke, der ligger på Ostów Tumski, der er den ældste del af byen. I gamle dage var stedet en ø i Oder, men en af flodarmene er blevet fyldt op i dag. Man kan se flere smukke kirker, bygninger, broer og andet på Ostrów Tumski.

Der er flere spændende ting at se i omegnen af Wrocław. Vil man besøge andre større byer, ligger både Poznań, Łódź og Katowice som muligheder for udflugter. Man kan også tage ud i naturen til fx bjergene Riesengebirge med toppen Śnieżka, som man relativt nemt kan gå til toppen af og nyde udsigten fra.

Topseværdigheder

  Market Square, Wroclaw

  Markedspladsen
  Rynek

  Markedspladsen i Wrocław er en af Polens største pladser, og der ligger smukke huse hele vejen rundt om pladsen. Midten er også bebygget; det er her, man kan se byens to rådhuse; det gamle og det nye rådhus.

  Markedspladsens imponerende dimensioner er 213x178 meter, og hele området er udlagt som et bilfrit område, så man rigtigt kan nyde alle seværdighederne og de mange restauranter og caféer, der ligger her. Det er også nemt at komme hertil, idet hele 11 gader leder til pladsen.

  Læs mere

   

  Old City Hall, Wroclaw

  Det Gamle Rådhus
  Stary Ratusz

  Wrocławs gotiske rådhus fra 1200-tallet er et af byens vartegn. Efter det første byggeri blev rådhuset udbygget over flere århundreder, og man kan se flere smukke rum og sale som fx borgerskabets mødesal og fyrstesalen fra 1300-tallet.

  Rådhusets tidligste historie kendes ikke med sikkerhed, men der var blevet opført en mindre bygning på stedet allerede i slutningen af 1200-tallet. De ældste dele af den nuværende bygning menes at stamme fra denne tid.

  Læs mere

   

  Domkirkeøen
  Ostrów Tumski

  Domkirkeøen er den ældste del af Wrocław, og området var engang en ø i floden Oder. Der blev bygget fra 900-tallet på øen, hvor man i dag bl.a. kan se byen katedral, ærkebiskoppens palæ og den fine bro, Most Tumski, der blev bygget i 1889.

  Øen og byen fik relativt hurtigt derefter en katedral, idet man på kongressen i Gniezno i år 1000 besluttede at gøre Wrocław til sæde for en biskop. I 1163 gjorde Bolesław 1. den Høje Domkirkeøen og derved byen til sin hovedstad, og han regerede herfra til sin død i 1201.

  Læs mere

   

  Wroclaw Cathedral, Polen

  Wrocław Domkirke
  Archikatedra św. Jana Chrzciciela

  Domkirken i Wrocław blev bygget i 1200-1300-tallene og er en stor gotisk kirkebygning. Tårnenes spir er 98 meter høje, og man kan også se et fornemt kirkerum med mange smukke kapeller i bl.a. barok arkitektur.

  Katedralen ligger i kvarteret Ostrów Tumski, der tidligere var en ø i floden Oder. På stedet blev den første kirke bygget i midten af 900-tallet. Denne bøhmiske kirke blev erstattet af en ny omkring år 1000 efter den polske erobring af Schlesien.

  Læs mere

   

  Centennial Hall, Wroclaw

  Hundredårshallen
  Hala Stulecia

  Hala Stulecia er en hal, der blev opført som Hundredårshallen/Jahrhunderthalle i Wrocławs tyske tid. Det var arkitekten Max Berg, der designede hallen, som blev bygget i armeret beton i årene 1911-1913. Konstruktionen med den store kuppel var den største af sin art i datidens Tyskland. Max Berg var bl.a. inspireret af Pantheon i Rom.

  I 1913 var hallen centrum for Hundredårsudstillingen, der markerede den preussiske kong Friedrich Wilhelm III's proklamation til folket i 1813; An Mein Volk. Proklamationen var startskuddet til Preussens kamp mod Frankrig i Napoleonskrigene.

  Læs mere

   

  Multimediaspringvandet
  Wrocławska Fontanna Multimedialna

  Multimediaspringvandet er et storslået multimedia- og musikspringvand, der blev åbnet som Polens største af sin slags i 2009. Det var også et af de største i Europa, og det tiltrækker fortsat mange lokale og turister i sæsonen.

  Springvandet fylder næsten en hektar, og til showet bliver anlæggets lys brugt sammen med omkring 300 vanddyser og 3 branddyser. De viste vandshow bliver akkompagneret af forskellige musik; fra klassiske værker til synthesizere og popmusik.

  Læs mere

Andre seværdigheder

  New City Hall, Wroclaw

  Det Nye Rådhus
  Nowy Ratusz

  Det Nye Rådhus i Wrocław blev bygget i midten af 1800-tallet som en udvidelse af byens gamle rådhus, der fortsat ligger som nabobygning til Det Nye Rådhus. Det var en tid, hvor indbyggertallet steg kraftigt, og det førte til en større forvaltning, som skulle bruge mere plads.

  Det blev besluttet at opføre Det Nye Rådhus i midten af den ringgade, der i dag danner Wrocławs markedsplads. På dette sted lå markedshallen Leinwandhaus, hvis funktion var blevet overflødig. Leinwandhaus blev revet ned 1859-1860, og samme år startede den preussiske bygmester Friedrich August Stüler opførelsen af Det Nye Rådhus.

  Læs mere

   

  Skt. Elisabeth Basilika
  Bazylika Św. Elżbiety

  Sankt Elisabeth Basilika er en af de største og ældste kirker i Wrocław, og gennem århundreder var den byens protestantiske hovedkirke. Siden 1946 har det været katolsk, og den fungerer som byens garnisonskirke.

  Der blev allerede opført en kirke på dette sted i 1000-tallet, og i årene 1220-1230 blev der opført en romansk kirke, hvis fundamenter der stadig er rester af i dag. Mongolerne ødelagde kirken, og gennem årene 1242-1257 blev den nuværende kirke opført.

  Læs mere

   

  Skt. Vincent Kirke, Wroclaw

  Skt. Vincent Kirke
  Kościół św. Wincentego

  Sankt Vincent Kirke er en af de store kirkebygninger i det centrale Wrocław. Den gotiske kirke blev grundlagt af hertug Heinrich II som en del af et franciskanerkloster til de munke, der menes at være bragt hertil fra Prag omkring år 1240.

  Kirken blev oprindeligt dedikeret Sankt Jakob og opført i romansk stil. Efter kort tids byggeri faldt Heinrich II i Slaget ved Legnica i kampen mod mongolerne, og kirkens krypt blev indrettet som hans begravelsessted.

  Læs mere

   

  Sky Tower

  Sky Tower er en skyskraber, der blev bygget som Polens højeste bygning i årene 2007-2012. Højhuset havde status som landets højeste indtil 2020, hvor Varso Tower i Warszawa overgik Sky Towers højde på 212 meter.

  I dag er der bl.a. kontorer og et indkøbscenter i Sky Tower, hvor man som besøgende også kan nyde en mageløs udsigt fra observationsdækket på 49. etage. Fra glasterrassen, der ligger næsten 200 meter over jorden, får man en panoramaudsigt over Wrocław og det omkringliggende område.

  Læs mere

   

  Wroclaw Opera

  Wrocław Opera
  Opera Wrocławska

  Wrocław Opera er byens store og fine operascene. Operahuset blev bygget som Breslauer Stadttheater i 1841 som afløser for stedets gamle og noget mindre teaterbygning, som Carl Gotthard Langhans havde tegnet og bygget i 1782. Nybygningen stod Carl Ferdinand Langhans for.

  Teatret brændte i 1865 og igen i 1871, og begge gange blev bygningen ombygget ved restaureringen. Teatret overlevede begge verdenskrige i 1900-tallet, men det led skade i 1997, da floden Oder og kanalerne i Wrocław gik over sine bredder.

  Læs mere

   

  Kongeslottet, Wroclaw

  Kongeslottet
  Pałac Królewski

  Wrocław Kongeslot blev bygget som Breslauer Stadtschloss, og det var fra 1750 de preussiske hohenzollers residens i Breslau, datidens Wrocław. De ældste dele af slottet blev dog opført i 1719 som residens for den kirkelige hofkansler Heinrich Gottfried von Spätgen.

  Den preussiske kong Friedrich II erhvervede bygningen i 1750, og han udvidede i 1752-1753 anlægget med den nuværende sydlige tværfløj, som berlinerarkitekten Johann Boumann tegnede.

  Læs mere

Ture fra byen

  Jelenia Gora, Polen

  Jelenia Góra

  Jelenia Góra er en by med en rig historie, som ligger i den polske del af det historiske Schlesien. Dens historie går tilbage til 900-tallet, men den voksede for alvor efter at have opnået købstadsrettigheder i 1288. Byen lå strategisk godt på handelsruterne mellem Bøhmen og områder mod nordøst.

  Der er meget at se i Jelenia Góra, hvor byens liv ikke mindst udspiller sig i de hyggelige gader omkring den centrale markedsplads, hvor rådhuset ligger. Man kan også se nogle smukke kirker som fx Garnisonskirken og nyde udsigten over centrum og omegnen fra toppen af tårnet Baszta Zamkowa.

  Jelenia Góra er vokset sammen med byen Cieplice, hvor man også kan nyde en hyggelig by og se nogle seværdigheder. Det drejer sig om palæet Pałac Schaffgotschów, spaparken Park Zdrojowy w Cieplicach Śląskich-Zdroju og det populære termalbadested Termy Cieplickie.

  Området omkring Jelenia Góra byder på smuk natur. Højdepunktet er bjerget Śnieżka, der troner over landskabet med en højde på 1.603 meter. Man kan gå til toppens fabelagtige udsigt, og i Karkonosze-bjergene er der også vandreruter og skiområder. Man kan også besøge Tjekkiet tæt herpå.

  Læs mere om Jelenia Góra

   

  Cieplice Śląskie-Zdrój

  Cieplice Śląskie-Zdrój er en mindre by, der ligger som en forstad til Jelenia Góra. I forstaden kan man gå en tur ad en smuk promenade og se Schaffgotsch-familiens slot, Pałac Schaffgotschów. Slottet blev bygget 1784-1788, og det danner sammen med Cieplices kurpark et smukt ensemble.

  I Cieplice Śląskie-Zdrój kan man også nyde byens varme kildevand, der kommer op med en temperatur på omkring 90 grader. Byen var tidligere kendt som tyske Bad Warmbrunn, og kurparken Park Zdrojowy blev anlagt ved kilderne. I dag kan man nyde det varme vand i termalbadet Termy Cieplickie, hvor vandet naturligvis er kølet til passende temperaturer.

   

  Sniezka, Polen

  Śnieżka

  Śnieżka er et karakteristisk bjerg, der ligger som toppen af bjergkæden Karkonosze, der danner grænse mellem Polen og Tjekkiet. Man kan se Śnieżka på lang afstand, der med 1.603 meter er kædens højeste punkt, og som rager markant op i landskabet over alle andre dele af Karkonosze.

  Bjerget hedder Śnieżka på polsk og Sněžka på tjekkisk, og det er Tjekkiets højeste punkt. Det er også et bjerg, der er nemt at bestige. Man kan gå til toppen af bjerget fra både den polske og tjekkiske side, og man bliver belønnet med en vidunderlig udsigt fra toppen. Man kan også tage med svævebane fra den tjekkiske side af bjerget.

   

  Poznan

  Poznan er en af Polens store og historisk betydende byer. Det betyder, at der venter mange oplevelser; både når det gælder museer, kirker, shopping og andre storbyaktiviteter og også særlige steder som fx de mange bevarede dele af forsvarsværket Festung Posen.

  Poznans gamle bydel omkring torvet Stary Rynek er en smuk og stemningsfuld oplevelse. Her ligger fint udsmykkede huse på stribe med byens gamle rådhus som den centrale og nok mest berømte bygning. Stary Rynek selv er en ganske stor plads med flere seværdigheder i sig selv.

  Gennem åhundrederne har Poznan ad flere omgange været residensby, og det har gennem tiden sat sig præg på byen og dens historie. Som residensby er der blevet opførte slotte, og centralt i Poznan kan man både opleve byens kongeslot og kejserslottet, der blev opført til den tyske kejsers ophold i Poznan.

  Der er mange smukke kirker i Poznan, og byens katedral på Domkirkeøen er den vigtigste at besøge. Kirken har tegnet sig for en væsentlig del af Poznans udvikling, og tæt på den kan man besøge katedralens museum, hvor fin religiøs kunst bliver udstillet

  Læs mere om Poznan

   

  Spodek, Katowice

  Katowice

  Katowice er en by, der ligger i det store polske industriområde i Schlesien. Det var de store mængder kul i de schlesiske bjerge, der havde gjort Katowice til en større landsby, da den efter Den Schlesiske Krig blev preussisk i 1742. Fra 1800-tallets begyndelse blev Katowice og denne del af Schlesien industrialiseret med minedrift, stålværker, værksteder og fabrikker, og med industrien voksede Katowice hurtigt.

  I 1900-tallet blev Katowice igen polsk, og polske soldater kom til byen den 3. maj 1921. Det lokale parlament fik sæde i byen, der derved blev hovedby i regionen. Tyskland annekterede Katowice i 1939, og byen var under tysk kontrol indtil befrielsen kom hertil den 27. januar 1945. Otte år senere kom Katowice i en periode på tre år til at hedde Stalinogród; navnet var en hyldest til Sovjetunionens Josef Stalin.

  Ved et besøg i Katowice i dag kan man se en del eksempler på den arkitektur, der gav Katowice tilnavnet Lille Paris i årtierne omkring år 1900. Fra midten af 1800-tallet blev der bygget meget i byen, og inspirationen kom ikke mindst fra renæssancen, barokken og fra den samtidige art nouveau. Arkitektonisk bør man også tage til bydelen Nikiszowiec med de karakteristiske rødstensbyggerier.

  Et sted at starte en spadseretur i centrum af Katowice er markedspladsen Rynek, som hovedsageligt er omgivet af moderne bygninger fra 1900-tallet. Her kan man blandt andet se Det Schlesiske Teater, der blev bygget som tysk teater i årene 1905-1907. Ved Rynek ligger de store strøggader i Katowice, og lidt mod syd står den imponerende Kristus Kongen Katedral fra midten af 1900-tallet.

  Læs mere om Katowice

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn

  Zoologisk have

  Ogród Zoologiczny we Wrocławiu
  ul. Z. Wróblewskiego 1-5
  zoo.wroclaw.pl

   

  Miniatureland

  Ludkoland
  ul. Z. Wróblewskiego 9
  ludkoland.pl

   

  Videnskab

  Hydropolis
  ul. Na Grobli 17
  hydropolis.pl

   

  Svævebane

  Polinka
  ul. Na Grobli 2
  visitwroclaw.eu

   

  Musikspringvand

  Wrocławska Fontanna
  Tereny wystawowe

Gode links