Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Nitra er en by i det vestlige Slovakiet, som ligger ved floden Nitra og ved foden af bjerget Zobor. Byen kendes allerede fra 800-tallet, og det regnes som Slovakiets ældste by. Gennem tiden har byen og området været skuespil for mange krigshandlinger og ødelæggelser. Nitra blev også hjemsted for en borg og et bispesæde, der satte præg på historien. Senest brændte Nitra ned i 1708, og derfor genopførte man byen i barokkens århundrede.

Nitras moderne centrum ligger i den såkaldte nedre by omkring den runde plads Svätoplukovo námestie, hvorfra strøggaden Štefánikova trieda udgår. På Svätoplukovo námestie kan man se Nitras gamle rådhus, mestský dom, der blev opført i 1882, og som i dag er indrettet som museum. Over for det gamle rådhus ligger byens moderne teaterbygning, der efter ødelæggelser under 2. Verdenskrig erstattede det tidligere teater fra 1880erne.

Den gamle del af Nitra er den øvre by, der ligger lige nord for det moderne centrum. Her finder man Nitras borg og pladsen Pribinovo námestie, hvor man kan se en del palæer fra 1700-1800-tallene. Nitras borg er byens største seværdighed. Den fik sit nuværende udseende i 1600-tallet, og i det interessante bygningskompleks kan man bl.a. se fæstningsværker, bisperesidensen og den smukke Skt. Emmeram Katedral, der er en kirke bygget over flere århundreder og i flere stilarter.

Når man er i Nitra, domineres horisonten mod nord af bjerget Zobor. Bjerget er 588 meter højt, og dets top ligger cirka 450 meter over byen. Der er flere vandrestier på Zobor, hvor der er flere smukke klippeformationer på vejen mod toppen. Der er naturligt nok en storslået udsigt fra bjerget, hvor man kan se hele Nitra, flodens løb og hele det omkringliggende landskab.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]