Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Győr er hovedbyen i det nordvestlige Ungarn, og den ligger tæt på Donau i et område, der har været beboet gennem flere tusind år. Mange forskellige folkeslag bosatte sig i med tiden i byen, som voksede til en vigtig by. Da de muslimske osmanner erobrede området i midten af 1500-tallet, brændte borgerne Győr ned, og efter den osmanniske besættelse blev byen genopbygget i tidens renæssance og den følgende barok.

I dag kan man opleve en smuk gammel bydel med en homogen bygningsmasse fra tiden efter Győrs genopbygning. Széchenyi tér er den centrale plads, og her er der flere seværdigheder. Pladsen er omgivet af huse fra 1600-1700-tallene med borgerhuse på nordsiden og et klosterkompleks med kollegium på sydsiden. Her ligger den fine benediktinerkirke dedikeret Skt. Ignatius af Loyola, som blev opført i imponerende barok i årene 1634-1641. Foran kirken står en baroksøjle, der blev rejst 1686 til minde om sejren over tyrkerne.

Lidt nordvest for Széchenyi tér ligger udmundingen af floden Rába i Mosoni-Duna, og her startede Győrs historie. I dag ligger der bevarede fæstningsmure her, og det er også stedet for byens katedral, hvis nuværende udseende og fornemme indretning hovedsageligt går tilbage til 1600-tallets barok. Ved kirken kan man også se biskoppernes slot med sit markante tårn, hvorfra der er en fin udsigt over byen og floderne. I tårnet og bisperesidensen kan man også se en udstilling om stedet og byen.

Langs Rába ligger Győrs karmeliterkloster med tilhørende kirke, Karmelita templom. Kirken stod færdig i 1725 og byder på et fint kirkerum i storladen barok. På den modsatte side af floden ligger Győrs store synagoge i bydelen Újváros. Den blev opført 1868-1870 og er i dag åben som kulturcentrum. I Győr kan man også se det slotsagtige rådhus, der blev opført i slutningen af 1800-tallet, og det moderne nationalteater, der åbnede i 1978.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev