Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Szeged er en by i det Ungarn. Den er landets tredjestørste by, og den ligger ved floden Tisza i grænselandet mellem Ungarn, Serbien og Rumænien. Navnet Szeged kendes fra 1183, og i de følgende århundreder blev den regionens vigtigste by. Der blev bygget mure som forsvar mod de muslimske osmanner, der besatte Szeged 1543-1688. Byen voksede i 1700-tallet med mange nye byggerier, og under den ungarske revolution i 1848 spillede byen en vigtig rolle.

Som midtpunkt i Szegeds centrum ligger pladsen Széchenyi tér, der fungerer som en park med store grønne områder. På pladsens vestlige side kan man se byens store rådhus, der blev opført i jugendstil i årene 1882-1883. Fra pladsens sydlige ende udgår den elegante strøggade Kárász utca, som man også bør gå en tur ad. Her krydser man bl.a. pladsen Klauzál tér, der indskrev sig i ungarsk historie i 1849, da Lajos Kossuth holdt sin sidste tale i Ungarn netop her, før han gik i eksil.

Den mest kendte af Szegeds mange seværdige pladser er Dóm tér, der blev anlagt i årene 1929-1932 med byens domkirke som central bygning og homogene universitetsfløje rundt omkring som ramme for det smukke byrum. Domkirken med de 91 meter høje tvillingetårne er en af Ungarns største kirker, og den har et stort og meget smukt udsmykket kirkerum. Foran kirken kan man se Dömötör-tårnet fra 1000-1200-tallene, der tidligere var en del af Skt. Demetrius Kirke, der lå på dette sted.

Tæt på Szegeds domkirke ligger byens serbisk-ortodokse kirke, der er kendt for sin ikonostas i pæretræ fra 1700-tallets rokokoperiode. Der ligger også en stor synagoge fra 1903 tæt på Szegeds centrum. Synagogen er en af verdens største og meget smukt bygget. Man kan også se palæerne Gróf Palota og Reök Palota, der står som fornemme eksempler fra jugendstilen. Vil man vide mere om arkæologi, historie, kunst m.v., kan man besøge det store Móra Ferenc Múzeum, der ligger i en seværdig klassicistisk bygning.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev