Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Den gamle kulturby Novi Sad er en af Serbiens mest interessante provinsbyer. Den ligger ved Donaus bredder og er landets næststørste by. Novi Sad blev grundlagt i 1694 af serbiske handelsfolk, som etablerede sig over for den østrigske Petrovaradin-fæstning. Byen voksede hurtigt de følgende århundreder, og den blev et af regionens økonomiske og industrielle centre. Novi Sad blev dog relativt hårdt ramt af revolutionen i det østrigske rige i 1848, men byen blev hurtigt genopbygget og udvidet.

Et centralt sted i Novi Sad er pladsen Trg Slobode, hvor adskillige monumenter fra byens historie kan ses. Her ligger byens smukke rådhus, der blev opført i nyrenæssance i 1894 af Georg Molnar. Samme arkitekt tegnede også den nygotiske romersk-katolske Maria Navnekirke, der blev bygget i årene 1891-1894. På pladsen kan man også se det traditionsrige Hotel Vojvodina fra 1746 og Tanurdzić’ Palæ fra 1933-1935, der står som et fint eksempel på Bauhaus-arkitektur.

Der er flere gode spadseretur i Novi Sads centrum. Zmaj Jovina er en god strøggade, hvor man kan se byens bispepalæ fra 1901, og tæt herpå ligger den ortodokse Sankt Jørgen Katedral fra 1880. Katedralen er kendt for Paja Jovanović’ altermaleri og Stevan Aleksić’ vægmalerier. Man kan også gå ad Dunavska, hvor man kan besøge Novi Sads bymuseum og Vojvodina Museum, der på interessant vis skildrer regionens historie.

I Novi Sad bør man under et besøg også besøge den højtliggende Petrovaradin Borg, som ligger på den østlige bred af Donau. Fra borgen er der en fin udsigt over floden til Novi Sads centrum, og med de velbevarede bastioner og forsvarsbygninger giver det et fint indtryk af en fæstnings virke. Det nuværende fæstningsanlæg blev grundlagt i 1692, og det kom til at stå sin prøve den 5. august 1716, hvor østrigske hære vandt over de muslimske osmanner.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev