Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Den gamle kulturby Novi Sad er en af Serbiens mest interessante provinsbyer. Den ligger ved Donaus bredder og er landets næststørste by. Novi Sad blev grundlagt i 1694 af serbiske handelsfolk, som etablerede sig over for den østrigske Petrovaradin-fæstning. Byen voksede hurtigt de følgende århundreder, og den blev et af regionens økonomiske og industrielle centre. Novi Sad blev dog relativt hårdt ramt af revolutionen i det østrigske rige i 1848, men byen blev hurtigt genopbygget og udvidet.

Et centralt sted i Novi Sad er pladsen Trg Slobode, hvor adskillige monumenter fra byens historie kan ses. Her ligger byens smukke rådhus, der blev opført i nyrenæssance i 1894 af Georg Molnar. Samme arkitekt tegnede også den nygotiske romersk-katolske Maria Navnekirke, der blev bygget i årene 1891-1894. På pladsen kan man også se det traditionsrige Hotel Vojvodina fra 1746 og Tanurdzić’ Palæ fra 1933-1935, der står som et fint eksempel på Bauhaus-arkitektur.

Der er flere gode spadseretur i Novi Sads centrum. Zmaj Jovina er en god strøggade, hvor man kan se byens bispepalæ fra 1901, og tæt herpå ligger den ortodokse Sankt Jørgen Katedral fra 1880. Katedralen er kendt for Paja Jovanović’ altermaleri og Stevan Aleksić’ vægmalerier. Man kan også gå ad Dunavska, hvor man kan besøge Novi Sads bymuseum og Vojvodina Museum, der på interessant vis skildrer regionens historie.

I Novi Sad bør man under et besøg også besøge den højtliggende Petrovaradin Borg, som ligger på den østlige bred af Donau. Fra borgen er der en fin udsigt over floden til Novi Sads centrum, og med de velbevarede bastioner og forsvarsbygninger giver det et fint indtryk af en fæstnings virke. Det nuværende fæstningsanlæg blev grundlagt i 1692, og det kom til at stå sin prøve den 5. august 1716, hvor østrigske hære vandt over de muslimske osmanner.

Ture fra byen

  Parliament Building, Beograd

  Beograd

  Beograd er Serbiens hovedstad, og det er en by, der ligger smukt ved floderne Donau og Sava. Derfor blandes naturen med byens historie og dejlige atmosfære til en cocktail af Serbien og det kosmopolitiske perspektiv, der er en af byens oplevelser.

  Mange folkeslag har regeret her gennem århundreder og har sat deres præg på det gadebillede og den kultur, man oplever i dag, og det kan ses på nogle af de spændende vandreture, man kan tage på for fx at opleve nogle af Balkans mest imponerende kirker; med Sankt Sava Katedral som den nok mest indtryksrige.

  I Beograd oplever man en lang række Imponerende bygningsværker, smuk arkitektur, grønne oaser og brede boulevarder, som præger bybilledet. Som en af Balkans metropoler og historiske centre er der naturligvis også både god shopping og gastronomiske oplevelser i byen.

  Læs mere om Beograd

   

  Osijek, Kroatien

  Osijek

  Osijek er en by i det østlige Kroatien. Den ligger ved floden Dravas bredder, og den er regionen Slavoniens største by. Osijeks historie gå tilbage til romernes bosættelse af stedet, som de kaldte Colonia Aelia Mursa. Middelalderens Osijek kendes fra slutningen af 1100-tallet, og efter århundreders udvikling blev byen spredt med selvstændige byer Gornji Grad og Donji Grad. I 1786 blev de tre byer slået sammen til Osijek, og de følgende århundreder blomstrede kulturen, og der blev anlagt nye bydele.

  I dag ligger pladsen Trg Ante Starčevića som Osijeks moderne centrum. Der ligger en del fine bygninger omkring den trekantede plads, og her kan man også se Peter & Paul-kirken, der troner over kvarteret med sit 90 meter høje tårn, der er et af Kroatiens højeste. Den nygotiske kirke stod færdig i 1898 på det sted, hvor der tidligere lå en mindre barokkirke. Fra Trg Ante Starčevića kan man med fordel gå mod øst ad gaden Kapucinska ul. til Europska avenija, der er kendt for sine mange smukke bygninger fra tiden omkring år 1900.

  Læs mere om Osijek

Tilmeld dig vores nyhedsbrev