Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Niš er en by i det sydlige Serbien. Den er landets tredjestørste og ligger smukt ved bredderne af floden Nišava. Niš er en gammel by, og historisk har den været fødested eller residens for flere romerske kejsere; bl.a. Konstantin den Store, der gjorde Byzans til hovedstaden Konstantinopel. Senere kom Niš under skiftende herredømme, og en overgang var byen residens for Serbiens kong Nemanja. Efter århundreders besættelse blev Niš befriet fra de muslimske osmanner i 1878 og blev siden en vigtig industriby i Serbien.

I dag er der mange seværdigheder i Niš, og der er noget at se flere mange århundreders historie. Byens moderne centrum er pladsen Trg Kralja Milana, der ligger på den sydlige bred af Nišava. Pladsen udgør et smukt byrum med moderne opførelser omkring et grønt anlæg, springvand, udeservering og Monumentet for Befrierne af Niš, der symboliserer de forskellige befrielseskrigen gennem tiden mod bl.a. osmannerne.

Fra Trg Kralja Milana kan man krydse Nišava, og her kommer man til Niš’ store fæstning, der er bevaret med sine tykke fæstningsmure og bastioner. Man kommer ind på området gennem porten Stambol Kapija fra syd, og man kan også se porten Beogradska Kapija og bevarede dele af en række andre anlæg på anlægget. Den nuværende fæstning stammer fra starten af 1700-tallet og derved den osmanniske tid. Den blev anlagt på samme sted som mange tidligere forsvarsværker gennem tiden.

I Niš bør man også se Den Hellige Treenigshedskatedral, der stod færdig i 1878. Katedralen er meget smukt indrettet med mange farvestrålende malerier. Man kan også se en del monumenter i Niš. Det drejer sig fx om monumentet til Konstantin den Store langs floden Nišava og kapellet til minde om byens ofre under NATO’s bombardementer af Serbien i 1999. I Park Bubanj sydvest for centrum kan områdets kendte monumenter fra 1963 til minde om de mange henrettelser af bl.a. serbere, der fandt sted her under 2. Verdenskrig.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev