Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Osijek er en by i det østlige Kroatien. Den ligger ved floden Dravas bredder, og den er regionen Slavoniens største by. Osijeks historie gå tilbage til romernes bosættelse af stedet, som de kaldte Colonia Aelia Mursa. Middelalderens Osijek kendes fra slutningen af 1100-tallet, og efter århundreders udvikling blev byen spredt med selvstændige byer Gornji Grad og Donji Grad. I 1786 blev de tre byer slået sammen til Osijek, og de følgende århundreder blomstrede kulturen, og der blev anlagt nye bydele.

I dag ligger pladsen Trg Ante Starčevića som Osijeks moderne centrum. Der ligger en del fine bygninger omkring den trekantede plads, og her kan man også se Peter & Paul-kirken, der troner over kvarteret med sit 90 meter høje tårn, der er et af Kroatiens højeste. Den nygotiske kirke stod færdig i 1898 på det sted, hvor der tidligere lå en mindre barokkirke. Fra Trg Ante Starčevića kan man med fordel gå mod øst ad gaden Kapucinska ul. til Europska avenija, der er kendt for sine mange smukke bygninger fra tiden omkring år 1900.

Det gamle centrum udgøres af bydelen Tvrđa, hvor Osijeks historiske citadel ligger. Citadellet blev anlagt fra 1712, og det blev det mest moderne af sin art i det habsburgske rige med sine otte bastioner, kasernebygninger m.v. inden for murene og anlæggets fire porte. Her blev der også bygget kirker, kroer m.v. til byens liv. I 1920erne blev mange bastioner revet ned, med mod nord er fæstningsmurene bevaret, og det samme gælder for hele den brostensbelagte bydel i citadellet.

Tvrđas er pladsen Trg Svetog Trojstva, hvor bl.a. pestsøjlen fra 1730 og citadellets gamle hovedvagt fra 1729 ligger. Den er i dag indrettet som byens arkæologiske museum. På pladsen kan man også besøge Museet for Slavonien. Helligkorskirken og Crkva sv. Mihael er også seværdige, og mod nord kan man se den eneste af citadellets gamle porte, Vodena vrata, som ligger som en del af de bestående fæstningsanlæg. Krydser man Drava på dette sted kan man besøge andre dele af de her liggende fæstningsbygninger.

Ture fra byen

  Pécs, Ungarn

  Pécs

  Pécs er en by i det sydvestlige Ungarn, og den er hovedby i denne region. Området har været beboet i flere tusind år, og romerne etablerede Sopianae i begyndelsen af 100-tallet. Nogle hundrede år senere blev byen en vigtig kristen by. Fra starten af 1700-tallet oplevede Pécs en ny vækstperiode for handel, industri og kultur. Der blev bl.a. bygget et nyt rådhus i denne tid, og der blev grundlagt et akademi i byen.

  I dag kan man opleve en fin gammel bydel med opførelser fra de seneste århundreder. Pladsen Széchenyi tér er centrum i Pécs, og på den kan man tydeligt se byens afvekslende historie. Den dominerende bygning er Den Velsignede Jomfru Maria Kirke, der blev bygget i 1500-tallet som en moské. Det skete i tiden efter, at området var blevet erobret af de muslimske osmanner, og selv om moskéen blev konverteret til en kirke, kan man fortsat se den islamiske arkitektur.

  Læs mere om Pécs

   

  Novi Sad, Serbien

  Novi Sad
  Нови Сад

  Den gamle kulturby Novi Sad er en af Serbiens mest interessante provinsbyer. Den ligger ved Donaus bredder og er landets næststørste by. Novi Sad blev grundlagt i 1694 af serbiske handelsfolk, som etablerede sig over for den østrigske Petrovaradin-fæstning. Byen voksede hurtigt de følgende århundreder, og den blev et af regionens økonomiske og industrielle centre. Novi Sad blev dog relativt hårdt ramt af revolutionen i det østrigske rige i 1848, men byen blev hurtigt genopbygget og udvidet.

  Et centralt sted i Novi Sad er pladsen Trg Slobode, hvor adskillige monumenter fra byens historie kan ses. Her ligger byens smukke rådhus, der blev opført i nyrenæssance i 1894 af Georg Molnar. Samme arkitekt tegnede også den nygotiske romersk-katolske Maria Navnekirke, der blev bygget i årene 1891-1894. På pladsen kan man også se det traditionsrige Hotel Vojvodina fra 1746 og Tanurdzić’ Palæ fra 1933-1935, der står som et fint eksempel på Bauhaus-arkitektur.

  Læs mere om Novi Sad

Tilmeld dig vores nyhedsbrev