Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Byen Pula ligger mod sydvest på Istrien, der bugner af spændende historie. Pula er selv berømt for at være hjemsted for en af de bedst bevarede romerske arenaer.

Arenaen i Pula er for mange årsagen til at besøge Pula, og den er da også et imponerende værk, som fortsat anvendes til opsætninger i sæsonen. Pula er dog også meget andet end arenaen, og med en hyggelig bykerne med gåafstand til alt, er det en behagelig by at besøge.

Byens arkæologiske museum er et af de steder, man kan se nærmere på romertiden, og andre perioder i byens og Istriens historie kan man opleve på Pula Fort, der troner på et højdedrag over centrum.

Fra Pula er der heller ikke langt til kulturbyer og storbyer som fx Rijeka og Trieste eller til skønne seværdigheder i andre af Istriens byer.

Topseværdigheder

  Forum, Pula

  Forum

  Pulas historiske romerske forum er fortsat byens centrum. Pladsen blev etableret i århundredet inden Kristi fødsel og ligger ved foden af det centrale højdedrag i byen. For at etablere pladsen blev der fyldt op i havet, der gik hertil på det tidspunkt.

  Forum var Pulas administrative, religiøse og kommercielle centrum. Der har ligget en del templer omkring pladsen; nu er kun Augustus Tempel/Augustov Hram samt en bagvæg af et andet delvist bevaret tempel.

  Det imponerende Augustus-tempel blev bygget i årtierne omkring Kristi fødsel. Templet blev oprindeligt opført som hedensk tempel, men har siden været benyttet som kirke og magasinbygning, før det som nu blev indrettet som museum. Templet blev ødelagt ved et bombardement under 2. Verdenskrig, men genopført 1945-1947.

  Byens Palæ/Gradska Vijećnica er en anden seværdighed omkring Forum. Da Pula var en uafhængig by, blev byens elegante palæ opført, og dengang var det sæde for byens parlament. Under Pulas tid under Venedigs styre, boede den venetianske administrator her, og efterfølgende har bygningen huset Pulas borgmester.

  Palæet er flere gange blevet ud- og ombygget, og stilen er nu er smuk blanding fra romansk tid til og med renæssancen. På facaden står der 1296, og det menes at henføre til året for den første større ombygning, idet byens administration med sikkerhed lå her inden 1296.

   

  Pula Fort & Istriens Historiske Museum
  Kaštel Pula & Povijesni Muzej Istre

  På toppen af det 32 meter høje, centrale højdedrag i Pula blev byens fort anlagt i 1630. Det var venetianerne, der lod det stjerneformede fort bygge for at kunne beskytte byen og havnen, der var strategisk vigtig for handelen på det nordlige Adriaterhav.

  I dag er Istriens Historiske Museum indrettet i fortet. Museet beskæftiger sig med tiden fra middelalderen til i dag. Den store samling er opdelt i en del temaer, og der er blandt andet en om Pulas historie.

   

  Pula Arena

  Amfiteater Arena
  Amfiteatar Arena

  Amfiteatar Arena er navnet på Pulas romerske imponerende amfiteater, der blev bygget som det sjettestørste af sin slags i verden. Amfiteatret står særdeles velbevaret i dag, og det har blandt andet bevaret de fire sidetårne som det eneste af de stadig stående amfiteatre i det historiske romerske område.

  Amfiteatar Arena blev opført i århundredet e.Kr., da Pula udviklede sig til at være et regionalt romersk centrum. Arenaen blev først bygget i træ, men efter få år blev det genopført i udbygget størrelse i sten. Dimensionerne på det imponerende amfiteater blev på 133x105 meter med en højde på 32,5 meter, og der har kunnet sidde cirka 20.000 tilskuere til arenaens forestillinger.

  Den store arena var i brug til 400-tallet, hvorefter det store bygningsværk gik i forfald. En af årsagerne var, at der blev taget sten fra arenaen til opførelse af andre byggerier i Pula. Det ødelagde hurtigt en del af arenaens strukturer, og plyndringerne fra stedet blev stoppet i 1200-tallet, men helt indtil 1700-tallet blev nogle af stenene anvendt til diverse andre opførelser.

  I 1800-tallet blev teatret første gang renoveret, hvor man forsøgte at bevare den store og velbevarede ruin på bedst mulig måde. Arena Amfiteatar blev endda indrettet som ny scene for forskellige forestillinger i 1932, og i dag er det derfor muligt at opleve den fine stemning i de gamle rammer i sommersæsonens opsætninger.

   

  Flere seværdigheder og mere info

  Køb pdf-bogen om Pula her.

Andre seværdigheder

  Skt. Frans Kloster, Pula

  Sankt Frans’ Kloster og Kirke
  Crkva i samostan Sv Frane

  Sankt Frans' Kloster og Kirker er et franciskanerklosterkompleks, der ligger på den vestlige skråning af den centrale bakke i Pula. Der lå førhen et tidligt kristent kirkekompleks dedikeret Johannes Døberen, mens den nuværende kirke indviet til Frans af Assisi. Franciskanermunke var kommet til Pula kort efter ordenens grundlæggelse i 1209.

  Den nuværende franciskanerkompleks blev bygget i 1300-tallet. Den senromanske kirke stod færdig efter arkitekten Jacobus de Polas design i 1314, og man kan se en begyndende gotisk ornamentering i arkitekturen. Kirken er enkel og stringent i form ud indretning, hvilket var passende for en kirke af tiggerordenen.

  I kirken kan man lægge mærke til hovedalteret, hvor der er en stor forgyldt polyptykon i træ fra midten af 1400-tallet. Det er et af de mest værdifulde værker inden for gotisk træskulptur i Istrien. I det centrale felt ses et højt relief af Jomfruen med Kristus, og på siden og i rækken over relieffet kan man se 12 helgenfigurer.

   

  Santa Maria Formosa Basilika
  Bazilika sv. Marije Formoze

  Santa Maria Formosa Basilika blev opført som en byzantinsk kirke i 500-tallet under Ravennas biskop Maximianus, der selv stammede fra Pula-egnen. Han lod kirken bygge på stedet, hvor der tidligere havde ligget et romersk Minerva-tempel. Fra senest i 700-tallet blev der etableret et benediktinerkloster i forbindelse med kirken.

  Santa Maria Formosa blev opført som en treskibet kirke med en længde på 32 meter, og som andre byzantinske kirker i blandt andet det italienske område blev kirken i Pula også udsmykket med mosaikker. Ud fra overlevende fragmenter ved man, at mosaikker bestod af overvejende grønne og røde sammenflettede liljer og lotusblomster.

  I begyndelsen af 800-tallet begyndte venetianerne at kræve tribut fra de istriske byer i form af fx olivenolie, vin og både. Dette blev også tilfældet for Pula, hvor de med århundreder opstod flere oprør mod Venedig, hvilket endte med at gå ud over Santa Maria Formosa. Kirken blev gradvist ødelagt efter en venetiansk erobring af byen i 1243, og herefter blev mange dele af kirken fragtet til Venedig og anvendt som byggematerialer.

  I dag er der kun bevaret dele af den gamle kirkes mure og et kapel, der bygningsmæssigt minder om kapeller i Ravenna. Kirken er dog også kendt for bevarede mosaikker, der viser en stærk indflydelse fra Konstantinopel. Inskriptionerne i mosaikker i hovedbasilikaen var da også på græsk i modsætning til kirkerne i Ravenna, hvor inskriptionerne var på latin. En del af de fine gulv- og vægmosaikker kan nu kan ses på byens arkæologiske museum.

   

  Sergius' Triumfbue, Pula

  Sergius’ Triumfbue
  Slavoluk Sergijevaca

  Sergius’ Triumfbue er en bue, der blev rejst i årene 29-27 f. Kr. Den blev bygget af og opkaldt efter Sergius-familien, der på det tidspunkt bestred væsentlige offentlige poster i byen.

  Buens stil er korintisk, og den er smukt ornamenteret på den side, der vender mod byen. Den danner en stemningsramme for de mange kulturelle arrangementer, der foregår på pladsen umiddelbart ved siden af.

   

  Istrien og Pula Arkæologiske Museum
  Arheološki Muzej Istre Pula

  Det arkæologiske museum for Istrien og Pula skildrer perioden fra præhistorisk tid til middelalderen, og det dækker hele Istrien. Museet blev grundlagt i 1902 og rummer utallige effekter og fund, der er arrangeret i udstillinger om Istriens forhistoriske, antikke og middelalderlige historie. Udgangspunktet for museet ved de arkæologiske udgravninger ved Nesactium, men gennem nye fund er museets samling og udstilling løbende blevet udvidet.

  Museet ligger i dag i Pulas tidligere gymnasium, der blev opført i 1890. Blandt de lokale genstande kan man se monumenter fra Pulas Augustustempel. På museet præsenteres samlingerne gennem mange spændende temaer som fx romertiden, den tidlige kristendom og tiden med byzantinsk påvirkning. Man kan fx se skatten fra den historiske kong Epulon fra 100-tallet f.Kr., et mosaikfragment fra kapellet St. Maria Formosa og et fint udformet elfenbenskrin med dionysiske scener fra det 900-tallet.

  I den forhistoriske samling kan man se fund fra de arkæologiske steder i Nesactium, stenalderfund fra Romualdo og andre istriske huler samt bronze- og jernalderfund fra forskellige bakkeforter på halvøen. Den romerske antiksamling viser blandt andet fund fra de tidligere romerske byer Colonia Pietas Iulia Pola, Nesactium og Parentium, mens den middelalderlige samling udstiller kristne gulvmosaikker fra Nesactium og Pula og andre arkitektoniske og kunstneriske skatte fra tidlige kristne kirker i Istrien.

   

  Maria Katedral, Pula

  Maria Himmelfartskatedral
  Katedrala uznesenja Blažene Djevice Marije

  Maria Himmelfartskatedral i Pula blev oprindeligt bygget som religiøs bygning i 300-tallet. Den nuværende kirke blev opført fra det følgende århundrede, dog kan en del af den oprindelige kirkemur fortsat ses. Der er også bevaret dele af gulvmosaikker fra 400-500-tallenes kirkebygning.

  Gennem tiden er kirken dog blevet om- og udbygget flere gange, så katedralen står i dag i en blanding af forskellige stilarter. I 1242 brændte dele af bygningen, og derfor blev den naturligt nok genopbygget herefter. I 1500-tallets renæssance blev facaden ombygget, og det skete igen i 1700-tallets klassicisme.

  Ved siden af katedralen og dens daværende dåbskapel fra 400-tallet byggede man katedralens fritstående klokketårn i 1707. Klokketårnet blev bygget ved brug af sten taget fra Pulas romerske arena, der henligger som en smuk og imponerende ruin i dag. Det gamle dåbskapel blev revet ned i 1885 og kan derved ikke længere ses.

   

  Det Lille Romerske Teater
  Malo rimsko kazalište

  På den nordøstlige skråning af det centrale højdedrag i Pula ligger det tilbageværende af byens to romerske teatre. Bemærk, at amfiteatret Arena ikke medregnes som et romersk teater, men det kan naturligvis også ses meget tydeligt i Pulas profil. Der er bevaret nok af Det Lille Romerske Teater til at danne sig et fint indtryk af opbygningen af scene, orkester og tilskuerpladser.

  Man mener, at teatret blev opført i det 1. århundrede ved foden af det gamle Castrum. Man brugte bakkens skråning til auditoriet, hvilket ikke var normalt for romerske teatre, men derimod græske, hvor denne inspiration kan være kommet fra. I alt var der plads til omkring 5.000 tilskuere i teatret, der igen anvendes til opsætning af forestillinger. Tilskuerkapaciteten er dog på omkring en fjerdedel af det oprindelige tal.

   

  Flere seværdigheder og mere info

  Køb pdf-bogen om Pula her.

Ture fra byen

  Opatjia, Kroatien

  Opatija

  Opatija er en mondæn badeby langs den såkaldte riviera umiddelbart nordvest for storbyen Rijeka. Byen har et behageligt klima med omkring 10 grader om vinteren, og netop derfor opstod byen som feriested i 1800-tallet.

  Den moderne historie i Opatija startede i 1844 under det østrigske kejserrige. Det var, da Rijeka-købmanden Iginio Scarpa opførte Villa Angiolina som palæ med tilhørende have. Villaen blev forbillede for andre, og da jernbanen kom til nærliggende Matulji i 1872 gik det stærkt med byggeriet af store villaer og fornemme hoteller. Arkitekturen var inspireret af samtidens stil i Wien, og derved adskiller Opatija sig markant fra Istriens mange andre byer.

  Den østrigske kejserfamilie og mange østrigske velhaverfamilier tilbragte ferier her, og det gav i sig selv yderligere popularitet. Det første store luksushotel blev bygget i 1884. Det var Hotel Quarnero, som i dag hedder Grand Hotel Kvarner.

  De mange bygninger i smuk wienerarkitektur ligger som perler på en snor langs bredden til Kvarnerbugten, hvor der også er badesteder og en kilometerlang promenade, hvor man kan gå nogle hyggelige ture.

   

  Rijeka

  Istrien og Kvarner er to af de mest besøgte områder i Kroatien, og her venter store oplevelser og seværdigheder inden for kultur, natur, shopping og gastronomi. Hovedbyerne er Pula på Istriens vestkyst og Rijeka i Kvarnerbugten.

  Rijeka er den største by i regionen, og her er det elegante indkøbsstrøg Korzo hovedgaden gennem byens centrum. Omkring Korzo ligger flere seværdigheder som fx byens kendte tårn, hvis passage leder til både domkirken og udgravninger fra Rijekas fortid som romersk bosættelse.

  Rijekas beliggenhed er perfekt for mange ture i det nordlige Kroatien, hvor naturen er særdeles afvekslende og smuk. Bjerge, dale og den uforglemmelige Adriaterhavskyst med blandt andet øerne Krk og Cres er nogle af mulighederne. Langs rivieraen ved Opatija hersker en særlig stemning, idet byen blev opført i wienerstil til den østrigske adel og velhaverklasse fra de sidste årtier i 1800-tallet.

  Læs mere om Rijeka

   

  Poreč

  Poreč er en af Kroatiens hyggeligste byer, og udover en smuk beliggenhed er der en del seværdigheder at komme efter. Man kan også bare nyde en vandretur i de stemningsfulde gader i centrum; nogle gader, der endnu er som udlagt under den romerske byplanlægning.

  Den største seværdighed i byen er Euphrasdius Basilika/Eufrazijeva bazilika, der er på UNESCO's liste over verdens kulturarv. Basilikaen blev opført over flere omgange mellem 200-tallet og 500-tallet. Mest kendt er de smukke mosaikker, der blev udført i 200-tallet. Mosaikkerne regnes som nogle af verdens smukkeste, der er bevaret fra den byzantinske tid.

  Sinčič-palæet, hvor Poreč Museum er indrettet, er også et besøg værd. Man kan også gå til Marafor-pladsen, der udgjorde byens historiske romerske forum. Her ligger der interessante ruiner af et Neptuntempel og et Marstempel.

   

  Piran, Slovenia

  Piran

  Piran er en by, der ligger malerisk som en af Sloveniens få kystbyer på spidsen af en halvø. Piran-halvøen blev bosat i 100-tallet f.Kr., hvor området var en del af Romerriget. Gennem tiden er byen hovedsageligt blevet påvirket af tilhørsforhold til Venedig og Østrig.

  Pirans centrale plads hedder Tartinijev trg. Den er opkaldt efter komponisten og musikeren Giuseppe Tartini, som der i 1896 blev stillet en statue op af. Pladsen var oprindeligt et havnebassin uden for bymurene. I middelalderen blev havnegaderne bebygget, og travlheden steg løbende. I 1894 blev havnebassinet fyldt op, og pladsen blev en realitet.

  Fra Tartinijev trg udgår gaderne i centrum, og mod vest kommer man til spidsen af halvøen. Nord for pladsen kan man se Sankt Jørgen Kirke/Cerkev svetega Jurija (Adamičeva ulica), hvis tårn er inspireret af venetiansk arkitektur. Kirken ligger smukt placeret på byens top, og det righoldigt dekorerede interiør er også en tur værd.

   

  Koper

  Byen Koper ligger som en af Sloveniens få byer ved havet, og den er landets største havneby. Umiddelbart nord for Koper ligger Italien, og gennem tiden har den italienske indflydelse da også været stor og en meget aktiv og tydelig del af historien. I dag er Koper officielt tosproget, og her tales både slovensk og italiensk, hvorpå byen hedder Capodistria.

  I antikkens Grækenland kaldtes Koper for Aegida, og siden dengang har den velbeliggende by været underlagt flere riger. I mange århundreder handlede byen med Venedig, og den blev også den venetianske hovedby i Istrien. I nyere tid tilhørte Koper Italien efter 1. Verdenskrig, og efter 2. Verdenskrig var den en del af Fristaten Trieste, der blev delt mellem Italien og Jugoslavien i 1954.

  Kopers gamle bydel er seværdig. Loža/Loggia (Titov trg 1) er et fornemt venetiansk palæ, der går tilbage til 1462. Det Prætoriske Palæ/Pretorska palača (Titov trg 3) er byens rådhus, og det er en funktion, der har ligget her siden 1254. Det nuværende palæ er i gotisk, venetiansk stil og påbegyndt 1452.

  På den centrale plads kan man også se Mariæ Himmelfartskirke/Župnijska cerkev Marije Vnebovzete (Titov trg), hvis historie går tilbage til 1100-tallet. Kirketårnet er en tydelig profil i byens skyline.

   

  Miramare, Trieste

  Trieste

  Trieste er den østligste storby i Norditalien, og dens beliggenhed på handelsvejene mellem latinske, germanske og slaviske folk har givet den en rig historie. Byen hørte fx under det habsburgske monarki gennem århundreder fra 1382 til 1918, og den var en overgang Østrig-Ungarns fjerdestørste by.

  Det smukke centrum i Trieste byder på smukke bygninger og elegante pladser med fantastiske Piazza Unità d'Italia som den mest berømte. Her ligger fine bygninger på tre sider, og i sidegaderne er der mange andre seværdige steder. Det gælder fx Canal Grande i kvarteret Borgo Teresiano.

  Som storby er Trieste et sted, hvor der aldrig er langt mellem højdepunkterne, og byens havnefront og promenader er et stort aktiv. Mod nord ligger der dejlige strande, som nemt nås fra centrum, og det er også her, man kan besøge lystslottet Miramare.

  Læs mere om Trieste

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping

  Konzum

  Šijanska cesta 1
  konzum.hr

   

  Ribarnica

  Narodni trg

   

  Indkøbsgader

  Ulica Sergijevaca, Forum, Flanatička ulica, Ciscuttijeva ulica, Giardini ulica

Med børn
Gode links
Historisk overblik

  Forhistorien og antikken

  Byen Pula ligger på et sted, hvor der er fundet rester fra menneskelig aktivitet fra forhistorisk tid. Spor er fund i huler, og tegn på bosættelser kan dateres minimum 4.000 år tilbage i tiden. Disse blev i den senere bronzealder til befæstede bosteder på højdedrag, og der er også fundet effekter og statuer fra græsk kultur. Således har Pula en rig beggrund før den historiske tid.

  Den græske historiker Strabo levede omkring Jesu fødsel, og han nævnede i sine værker, at stedet var beboet af histrierne, der menes at komme fra illyrere eller venetianere.

  Romerne erobrede Istrien i år 177 f.Kr., og Pula blev en vigtig by i riget. I 40erne f.Kr. opnåede byen status som colonia, og på sit højeste i denne periode boede der flere end 30.000 mennesker her.

  Pulas foreløbige endeligt kom i år 42 f.Kr. i forbindelse med borgerkrigen om magten i riget mellem triumviratet Octavian, Marcus Antonius og Lepidus og Brutus og Cassius. Pula støttede Cassius, og da Octavian trak sig sejrrigt ud af opgøret, blev Pula jævnet med jorden.

  Byen blev dog hurtigt genopbygget på initiativ af Octavians datter Iulia, og den nye by kaldt Colonia Pietas Iulia Pola Pollentia Herculanea. Kolonien blev som en ny start for byen, der formelt hørte under regionen Venetia et Histria. Navnet herefter blev blot til det italienske Pola.

  Romerne igangsatte i denne tid opførelsen af flere store bygningsværker. Det mest kendte er Polas store arena, der blev opført i årene 27 f.Kr.-68 e.Kr. Ud over arenaen blev der fx også etableret ny vandforsyning og bygget bymure og -porte.

   

  Tiden efter Romerriget

  Med århundrederne startede det førhen så dominerende romerske rige at vakle for tilslut af gå i opløsning. I 400-tallet kom goter til, og de kom også til at regere i byen fra 493 til 538.

  Pola blev derefter en del af det voksende byzantinske rige, der på mange måder havde overtaget efter Romerriget. Fra 540 til 751 fik eksarkatet i Ravenna styringen af Pola, og i denne tid voksede og udviklede byen sig; fx blev Pola en vigtig byzantinsk havneby.

  Efter at have været en integreret del af det byzantinske rige gennem århundreder, blev Pola i 788 en del af Karl den Stores frankerrige, og administrativt hørte byen under kongeriget Italien.

   

  Den venetianske tid

  I 1148 erobrede bystaten Venedig Pola, der to år senere sværgede troskab til Venedig, der var en republik i vækst. I 1192 lykkedes det Pisa at indtage byen, der dog hurtigt igen kom under Venedigs kontrol.

  De norditalienske bystater baserede deres styrke og stridigheder på en omfattende handel, og både Venedig, Genova og Pisa kom til at spille en rolle for Polas udvikling.

  Pave Gregor IX dannede i 1238 en alliance mod frankernes rige, og heri indgik både Venedig og Genova. Alliancen gik senere også mod Pisa, som stod Pola nær. Af denne årsag plyndrede Venedig Pola i 1243. I 1267 og igen i 1397 blev byen igen angrebet om plyndret; ved det sidste tilfælde var det efter et såslag mellem Genova og Venedig, som genoveserne trak sig sejrrigt ud af.

  I det hele taget var 1200-1300-tallene en skiftende periode med en del nedgang for Pola. Byen var flere gange på både Genova og Venedigs side, og de to bystater kæmpede om byens vigtige havn. I 1331 var Venedig dog blevet venetiansk, hvilket den vedblev at være, indtil Venedigs endeligt som stat i 1797.

   

  Napoleon og habsburgerne

  På trods af et stabilt overherredømme fra 1331 var de følgende århundreder ikke kun fredelige for Pola. Der var således angreb fra både ungarere, habsburgere og genovesere. Mange omkringliggende landsbyer blev forladt, og derudover ramte sygdomme som pest og malaria også.

  I 1700-tallet var indbyggertallet nede på omkring 3.000, så det var en lille by i forhold til tidligere tiders langt større og vigtigere Pola, der havde haft ti gange så stor en befolkning.

  Bystaten Venedig ophørte med at eksistere i 1797, og med Napoleons traktat i Campo Formio blev Pola gjort til en del af det habsburgske rige styret fra Wien. Denne status varede dog kun til 1805, hvor samme Napoleons franske tropper erobrede byen, der herefter blev underlagt det franskstøttede italienske kongerige.

  Napoleon tabte efter store slag kampede i Europa i disse år, og Pola blev sammen med Istrien igen en af det habsburgske rige i 1813. Denne tid varede til 1918, hvor dobbeltmonarkiet i Østrig-Ungarn gik til grunde med 1. Verdenskrig.

  Under det østrigske styre udviklede Pola sig betragteligt. I 1859 blev der etableret en flådebase her på initiativ af den danske admiral Hans Birch Dahlerup, der var i østrigsk tjeneste. Polas naturhavn blev Østrigs største flådehavn, og der blev også anlagt værfter i byen.

  I 1800-tallet blev der også etableret mange virksomheder i Pola, der blev en større industriby. I 1910 var indbyggertallet oppe på over 58.000, og byen nød også glæde af at være område for det østrigske hofs sommerresidens. Pola var også blevet bebygget med fornemme palæer langs byens riviera, og der kørte sporvogne i gaderne.

   

  1918 til i dag

  Hovedparten af Istrien inklusive Pola blev overdraget til Italien i 1918. Byen havde på trods af det tysktalende habsburgske herredømme været primært italiensktalende, og inden 1. Verdenskrig var det knap 50 % af befolkningen, der var italienere.

  Pola blev provinshovedstad i Italien, men til trods for denne status var tiden efter 1918 en hård tid for byen. Mange indbyggere og aktiviteter flyttede med østrigerne; det drejede sig ikke mindst om skibsbygning og de mange militærfolk, der havde været udstationeret her. Mange kroater, der var flyttet hertil i den østrigske tid, valgte desuden at flytte tilbage til Jugoslavien i den facistiske tid, der kom med Benito Mussolinis styre.

  2. Verdenskrig kom til at sætte sig præg på Pola, der efter det facistiske fald i 1943 blev besat af tyske tropper, som opretholdt en ubådsbase i byen. Basen var mål for flere allierede bombardementer under krigen, hvilket medførte visse ødelæggelser.

  Efter 2. Verdenskrigs afslutning i 1945 blev Pola administreret af en allierede militærregering. Byen lå som en enklave på Istrien, der delvist var blevet besat af engelskstøttede jugoslaviske styrker i 1945. Denne status blev opretholdt, indtil Pola med en fredsaftale med Italien i 1947 blev overført til Jugoslavien. Som en del af den nye stat flygtede mange af den italienske majoritet til Italien.

  Pola skiftede med overgangen til Jugoslavien navn til Pula. I dag ser man både navnet Pula og Pola, idet byen som andre dele af Istrien officielt er tosproget. Siden Kroatiens selvstændighed i 1991 har Pula været en del heraf, og siden dengang er der blandt andet etableret et universitet i byen, der fortsat er en større havneby og et yndet udflugtsmål for turister.