Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Byen Pula ligger mod sydvest på Istrien, der bugner af spændende historie. Pula er selv berømt for at være hjemsted for en af de bedst bevarede romerske arenaer.

Arenaen i Pula er for mange årsagen til at besøge Pula, og den er da også et imponerende værk, som fortsat anvendes til opsætninger i sæsonen. Pula er dog også meget andet end arenaen, og med en hyggelig bykerne med gåafstand til alt, er det en behagelig by at besøge.

Byens arkæologiske museum er et af de steder, man kan se nærmere på romertiden, og andre perioder i byens og Istriens historie kan man opleve på Pula Fort, der troner på et højdedrag over centrum.

Fra Pula er der heller ikke langt til kulturbyer og storbyer som fx Rijeka og Trieste eller til skønne seværdigheder i andre af Istriens byer.

Topseværdigheder

    Forum, Pula

    • Forum: Pulas historiske romerske forum er fortsat byens centrum. Pladsen er etableret i århundredet inden Kristi fødsel, og den var byens administrative, religiøse og kommercielle centrum. Man kan fortsat se noget fra det gamle Romerrige i form af byens velbevarede Augustustempel.
    • Pula Fort & Istriens Historiske Museum/Kaštel Pula & Povijesni Muzej Istre: På toppen af det 32 meter høje, centrale højdedrag i Pula blev byens fort anlagt i 1630. Det var venetianerne, der byggede fæstningsværket for at beskytte byen og dens havn. I dag er der et spændende museum på fortet.

    Pula Arena

    • Amfiteater Arena/Amfiteatar Arena: Pulas romerske amfiteater er det sjettestørste i verden, og det er særdeles velbevaret, blandt andet har det som det eneste bevaret de fire sidetårne. Arenaen blev opført i århundredet e.Kr., og der kunne være 20.000 tilskuere på tribunerne.
    • Flere seværdigheder og mere infoKøb pdf-bogen om Pula her.

Andre seværdigheder

    Skt. Frans Kloster, Pula

    • Sankt Frans’ Kloster og Kirke/Crkva i samostan Sv Frane: Dette franciskanerklosterkompleks blev bygget i 1300-tallet. Kirken er fra 1314 og opført i senromansk stil med begyndende gotisk ornamentering.
    • Santa Maria Formosa Basilika/Bazilika sv. Marije Formoze: Santa Maria Formosa-basilikaen blev opført som en af to kirker i 500-tallet som en del af et kloster, der blev revet ned i 1500-tallet. Kirken er kendt for gulv- og vægmosaikker.

    Sergius' Triumfbue, Pula

    • Sergius’ Triumfbue/Slavoluk Sergijevaca: Sergius’ Triumfbue blev rejst i årene 29-27 f.Kr. Den blev bygget af og opkaldt efter Sergius-familien, der på det tidspunkt bestred væsentlige offentlige poster i byen.
    • Istrien og Pula Arkæologiske Museum/Arheološki Muzej Istre Pula: Dette arkæologiske museum skildrer perioden fra præhistorisk tid til middelalderen, og det dækker hele halvøen Istrien. Man kan bl.a. se fund fra Pulas Augustustempel.

    Maria Katedral, Pula

    • Maria Katedral/Katedrala uznesenja Blažene Djevice Marije: Pulas katedral blev oprindeligt bygget som religiøs bygning i 300-tallet, og den nuværende kirke blev opført fra det følgende århundrede. Man kan bl.a. se gulvmosaikker fra 400-500-tallene her.
    • Det Lille Romerske Teater/Malo rimsko kazalište: På den nordøstlige skråning af det centrale højdedrag i Pula ligger det tilbageværende af byens to romerske teatre. Der er bevaret nok til at give et fint indtryk af de gamle anlæg.
    • Flere seværdigheder og mere infoKøb pdf-bogen om Pula her.

Ture fra byen

    Opatjia, Kroatien

    • Opatija: Opatija er en mondæn badeby langs den såkaldte riviera umiddelbart nordvest for storbyen Rijeka. Byen har et behageligt klima med omkring 10 grader om vinteren, og netop derfor opstod byen som feriested i 1800-tallets østrigske tid. Man kan i dag se mange smukke bygninger i wienerarkitektur i byen.
    • Rijeka: Rijeka er den nærmeste storby fra Pula, og her er der mange gode oplevelser og spændende seværdigheder. Hovedstrøget Korzo er et must, og her ligger flere kendte bygninger. Man kan også gå på opdagelse i de smalle gader, hvor der ligger flere kirker, og nyde havnepromenaden.
    • Poreč: Den hyggelige by Poreč er en af Kroatiens hyggeligste, og udover en smuk beliggenhed er der en del seværdigheder at komme efter. Den mest kendte attraktion er  Euphrasdius-basilikaen, der er optaget på UNESCO's liste over verdens kulturarv.

    Piran, Slovenia

    • Piran: Byen Piran ligger meget malerisk som en af Sloveniens få kystbyer. Adriaterhavet ligger som kulisse for den hyggelige by, hvor man gå nogle skønne ture i det hyggelige centrum.
    • Koper: Koper er Sloveniens største havneby, og den har en gammel bydel med mange seværdigheder. Loggia er et venetiansk palæ fra 1400-tallet, og fra samme århundrede kan man se rådhuset Pretorska palača. Man bør også se kirken Župnijska cerkev Marije Vnebovzete.

    Miramare, Trieste

    • Trieste: Ved Adriaterhavets kyst og med få kilometer til Slovenien ligger Trieste som den østligste storby i Norditalien. Her er der en masse oplevelser og fine seværdigheder som fx den fornemme plads, Piazza Unità d’Italia, og lystslottet Miramare.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping

    • Konzum, Šijanska cesta 1, www.konzum.hr
    • Ribarnica, Narodni trg
    • Indkøbsgader: Ulica Sergijevaca, Forum, Flanatička ulica, Ciscuttijeva ulica, Giardini ulica

Med børn
Gode links
Historisk overblik

    Forhistorien og antikken
    Byen Pula ligger på et sted, hvor der er fundet rester fra menneskelig aktivitet fra forhistorisk tid. Spor er fund i huler, og tegn på bosættelser kan dateres minimum 4.000 år tilbage i tiden. Disse blev i den senere bronzealder til befæstede bosteder på højdedrag, og der er også fundet effekter og statuer fra græsk kultur. Således har Pula en rig beggrund før den historiske tid.

    Den græske historiker Strabo levede omkring Jesu fødsel, og han nævnede i sine værker, at stedet var beboet af histrierne, der menes at komme fra illyrere eller venetianere.

    Romerne erobrede Istrien i år 177 f.Kr., og Pula blev en vigtig by i riget. I 40erne f.Kr. opnåede byen status som colonia, og på sit højeste i denne periode boede der flere end 30.000 mennesker her.

    Pulas foreløbige endeligt kom i år 42 f.Kr. i forbindelse med borgerkrigen om magten i riget mellem triumviratet Octavian, Marcus Antonius og Lepidus og Brutus og Cassius. Pula støttede Cassius, og da Octavian trak sig sejrrigt ud af opgøret, blev Pula jævnet med jorden.

    Byen blev dog hurtigt genopbygget på initiativ af Octavians datter Iulia, og den nye by kaldt Colonia Pietas Iulia Pola Pollentia Herculanea. Kolonien blev som en ny start for byen, der formelt hørte under regionen Venetia et Histria. Navnet herefter blev blot til det italienske Pola.

    Romerne igangsatte i denne tid opførelsen af flere store bygningsværker. Det mest kendte er Polas store arena, der blev opført i årene 27 f.Kr.-68 e.Kr. Ud over arenaen blev der fx også etableret ny vandforsyning og bygget bymure og -porte.

    Tiden efter Romerriget
    Med århundrederne startede det førhen så dominerende romerske rige at vakle for tilslut af gå i opløsning. I 400-tallet kom goter til, og de kom også til at regere i byen fra 493 til 538.

    Pola blev derefter en del af det voksende byzantinske rige, der på mange måder havde overtaget efter Romerriget. Fra 540 til 751 fik eksarkatet i Ravenna styringen af Pola, og i denne tid voksede og udviklede byen sig; fx blev Pola en vigtig byzantinsk havneby.

    Efter at have været en integreret del af det byzantinske rige gennem århundreder, blev Pola i 788 en del af Karl den Stores frankerrige, og administrativt hørte byen under kongeriget Italien.

    Den venetianske tid
     I 1148 erobrede bystaten Venedig Pola, der to år senere sværgede troskab til Venedig, der var en republik i vækst. I 1192 lykkedes det Pisa at indtage byen, der dog hurtigt igen kom under Venedigs kontrol.

    De norditalienske bystater baserede deres styrke og stridigheder på en omfattende handel, og både Venedig, Genova og Pisa kom til at spille en rolle for Polas udvikling.

    Pave Gregor IX dannede i 1238 en alliance mod frankernes rige, og heri indgik både Venedig og Genova. Alliancen gik senere også mod Pisa, som stod Pola nær. Af denne årsag plyndrede Venedig Pola i 1243. I 1267 og igen i 1397 blev byen igen angrebet om plyndret; ved det sidste tilfælde var det efter et såslag mellem Genova og Venedig, som genoveserne trak sig sejrrigt ud af.

    I det hele taget var 1200-1300-tallene en skiftende periode med en del nedgang for Pola. Byen var flere gange på både Genova og Venedigs side, og de to bystater kæmpede om byens vigtige havn. I 1331 var Venedig dog blevet venetiansk, hvilket den vedblev at være, indtil Venedigs endeligt som stat i 1797.

    Napoleon og habsburgerne
    På trods af et stabilt overherredømme fra 1331 var de følgende århundreder ikke kun fredelige for Pola. Der var således angreb fra både ungarere, habsburgere og genovesere. Mange omkringliggende landsbyer blev forladt, og derudover ramte sygdomme som pest og malaria også.

    I 1700-tallet var indbyggertallet nede på omkring 3.000, så det var en lille by i forhold til tidligere tiders langt større og vigtigere Pola, der havde haft ti gange så stor en befolkning.

    Bystaten Venedig ophørte med at eksistere i 1797, og med Napoleons traktat i Campo Formio blev Pola gjort til en del af det habsburgske rige styret fra Wien. Denne status varede dog kun til 1805, hvor samme Napoleons franske tropper erobrede byen, der herefter blev underlagt det franskstøttede italienske kongerige.

    Napoleon tabte efter store slag kampede i Europa i disse år, og Pola blev sammen med Istrien igen en af det habsburgske rige i 1813. Denne tid varede til 1918, hvor dobbeltmonarkiet i Østrig-Ungarn gik til grunde med 1. Verdenskrig.

    Under det østrigske styre udviklede Pola sig betragteligt. I 1859 blev der etableret en flådebase her på initiativ af den danske admiral Hans Birch Dahlerup, der var i østrigsk tjeneste. Polas naturhavn blev Østrigs største flådehavn, og der blev også anlagt værfter i byen.

    I 1800-tallet blev der også etableret mange virksomheder i Pola, der blev en større industriby. I 1910 var indbyggertallet oppe på over 58.000, og byen nød også glæde af at være område for det østrigske hofs sommerresidens. Pola var også blevet bebygget med fornemme palæer langs byens riviera, og der kørte sporvogne i gaderne.

    1918 til i dag
    Hovedparten af Istrien inklusive Pola blev overdraget til Italien i 1918. Byen havde på trods af det tysktalende habsburgske herredømme været primært italiensktalende, og inden 1. Verdenskrig var det knap 50 % af befolkningen, der var italienere.

    Pola blev provinshovedstad i Italien, men til trods for denne status var tiden efter 1918 en hård tid for byen. Mange indbyggere og aktiviteter flyttede med østrigerne; det drejede sig ikke mindst om skibsbygning og de mange militærfolk, der havde været udstationeret her. Mange kroater, der var flyttet hertil i den østrigske tid, valgte desuden at flytte tilbage til Jugoslavien i den facistiske tid, der kom med Benito Mussolinis styre.

    2. Verdenskrig kom til at sætte sig præg på Pola, der efter det facistiske fald i 1943 blev besat af tyske tropper, som opretholdt en ubådsbase i byen. Basen var mål for flere allierede bombardementer under krigen, hvilket medførte visse ødelæggelser.

    Efter 2. Verdenskrigs afslutning i 1945 blev Pola administreret af en allierede militærregering. Byen lå som en enklave på Istrien, der delvist var blevet besat af engelskstøttede jugoslaviske styrker i 1945. Denne status blev opretholdt, indtil Pola med en fredsaftale med Italien i 1947 blev overført til Jugoslavien. Som en del af den nye stat flygtede mange af den italienske majoritet til Italien.

    Pola skiftede med overgangen til Jugoslavien navn til Pula. I dag ser man både navnet Pula og Pola, idet byen som andre dele af Istrien officielt er tosproget. Siden Kroatiens selvstændighed i 1991 har Pula været en del heraf, og siden dengang er der blandt andet etableret et universitet i byen, der fortsat er en større havneby og et yndet udflugtsmål for turister.