Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Kroatiens hovedstad Zagreb ligger smukt omkring højdedragene langs floden Sava og byder på et varieret udbud af seværdigheder, kultur, natur, museer og natur.

Zagreb gamle bydel er Gornji Grad, der ligger hævet over den moderne by, Donji Grad. I Gornji Grad venter blandt meget andet flere gamle kirker, museer, krogede gader og Kroatiens regeringsbygninger i kvarterer, der engang var to selvstændige byer.

Oplevelserne er gode i Zagreb, og afstandene er små. På den måde kan man nå det hele i ro og mag på en vandretur, hvor man i den gamle bydel bør tage en tur af den hyggelige gågade Tkalčićeva ulica, hvor restauranter ligger på stribe.

Donji Grad er planlagt med en hestesko af grønne oaser; store parker og byens botaniske have. Rundt om og i parkerne ligger imponerende bygningsværker og en række fine museer. Det er også i denne bydel, Zagrebs travle og populære forretningsstrøg findes.

Vil man ud i naturen, starter den bogstaveligt talt lige uden for Zagrebs dørtrin. Umiddelbart nord for bygrænsen ligger naturparken Medvednica, der byder på skovklædte bjergskråninger, vandreture og skisport i sæsonen.

Topseværdigheder

  Zagreb Katedral

  Mariæ Himmelfart Katedral
  Katedrala Marijina Uznesenja

  Zagrebs katedral er et af byens vartegn, og den står som en en kvarterets dominerende bygninger og en af de ældste kirker i den kroatiske hovedstad. Byggeriet af den smukke kirke startede i 1093; den skulle dog genopføres fra 1200-tallet efter tatarernes hærgen i 1242.

  En særlig udbygning skete i 1400-1600-tallene, hvor kirken, Zagreb og landet skulle forsvares mod indtrængende tyrkiske osmanner. Til det formål blev der opført forsvarsmure og et observationstårn, der dog i det store hele er væk i dag. Af murene står en del af struktuen tilbage omkring domkirkens sider.

  Gennem de seneste århundreder er katedralen ombygget ad flere omgange. Senest skete det, da den blev beskadiget ved det jordskælv, som ramte byen i 1880. Det mest markante spor efter den ombygning er de to 108 meter høje kirketårne. De blev opført i nygotisk stil, og de afløste det tidligere tårn. Hele kirkens nygotiske stil inklusive tårnene blev opført efter arkitekten Hermann Bollés design.

  Foran katedralen finder man Jomfru Maria Søjle/Marijin stup, der viser jomfru Maria og fire engle. Monumentet, der også er et springvand, er udført i Wien i 1865 af kunstneren Anton Dominik Fernkorn.

   

  Sankt Katarina Kirke
  Crkva Sv. Katarine

  Sankt Katarina Kirke er et af Zagrebs smukkeste, barokke kirkebyggerier. Den er bygget af jesuitterne i årene 1620-1632, og den erstattede stedets tidligere dominikanske kirke. Kirken er gennem tiden blevet ødelagt af brande og ikke mindst jordskælvet i 1880, men den barokke stil er forblevet velbevaret.

  Kirkens indre stammer hovedsageligt fra 1600-tallet; dog er den fornemme og righoldige stukkatur fra 1732. Alteret er særligt interessant, det forestiller Sankt Ignatius. Det er udført i marmor i 1729 af den berømte italienske kunstner Francesco Robba, og det hører til blandt Kroatiens fineste barokmonumenter.

   

  Tkalciceva, Zagreb

  Tkalčićeva

  Tkalčićeva ulica er Zagrebs livlige gågade, som ligger mellem bydelene Kaptol og Gornji Grad. Gaden rummer mange fine forretninger, restauranter, caféer og gallerier og byder altid på en god atmosfære.

  Der lå tidligere et åbent vandløb på det sted, Hvor Tkalčićeva ligger i dag, og vandløbet var den centrale åre for Zagrebs tidlige industriudvikling. Her lå flere vandmøller, der drev forskellige steder såsom papirmøller og mindre fabrikker. Der lå to vandmøller i selve byen, og de blev revet ned, da vandløbet blev overdækket i 1898.

   

  Strossmayer Galleri for Gamle Mestre
  Strossmayerova galerija starih majstora

  Stossmayer Galleri er et Kroatiens fineste kunstmuseer; her kan man blandt andet se værker af europæiske kunstnere fra 1300-1800-tallene. Den europæiske kunstsamling er opdelt i tre: En for italienske værker, en for franske og en for tyske, flamske og hollandske. Af kunstnere finder man fx Bellini, Brueghel den Yngre og Proudhon.

  Galleriet har også samlinger af nyere, kroatiske kunstnere som fx Benković og Medulić; de er hovedsageligt doneret af enten kunstnerne selv eller af deres familiemedlemmer.

  Galleriet er indrettet i bygningen for Det Kroatiske Videnskabs- og Kunstakademi/Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, som blev grundlagt i 1866. Det skete ikke mindst efter biskop og mæcen Josip Juraj Strossmayers initiativ i 1860. Han oprettede en fond til at støtte højere uddannelse i Kroatien; herunder hørte videnskaben og kunsten.

   

  Mimara Museum, Zagreb

  Mimara Museum
  Muzej Mimara

  Mimara Museum er et kunstmuseum, som er etableret til at huse Wiltrud og Ante Topić Mimaras private kunstsamlinger, der ved donationen i 1987 bestod af omkring 3.700 kunstværker og effekter fra hele verden.

  Den arkæologiske afdeling har kunst fra blandt andet Egypten, Persien, Grækenland, Romerriget og det præcolumbianske Amerika, mens der i de øvrige lokaler er samlinger af japansk og kinesisk kunst samt en meget stor samling værker af europæiske mestre såsom Rembrandt, van Dyck, Rubens, Degas, Manet, Velázquez, Goya, Renoir med flere.

  Den imposante museumsbygning blev opført af den kroatiske arkitekt Kune Waidmann i 1800-tallet. Den var ikke altid museum, idet den blev bygget som gymnasium.

   

  Flere seværdigheder og mere info

  Køb pdf-bogen om Zagreb her.

Andre seværdigheder

  Kunstpavillonen, Zagreb

  Kunstpavillonen
  Umjetnički paviljon

  Kunstpavillonen er en udstillingsbygning med en særlig historie. Den blev opført i Budapest til byens store udstilling i 1896, og den blev efterfølgende nedtaget og genopstillet i Zagreb, hvor den kunne åbne i 1898. I dag kan man se forskellige udstillinger i pavillonen; både med kroatiske og internationale kunstnere.

   

  Sankt Frans af Assisi Kirke
  Crkva Sv. Franje Asiškog

  Denne kirke er Zagrebs franciskanerkirke. Byggeriet blev påbegyndt i 1200-tallet, og den oprindelige gotiske stil er i det store hele uændret til i dag. Siden opførelsestidspunktet er der dog kommet nye detaljer til gennem tiden; fx barokkapellet til Frans af Assisi, Kapeli sv. Franje, hvor motiver fra hans liv blev udarbejdet fra 1683. Man kan også se glasmosaikker af Ivo Dulčić fra 1960.

  I forbindelse med kirken ligger franciskanernes klosterbygninger, Samostan sv. Franje, hvor blandt andet refektoriet er elegant indrettet.

   

  Skt. Markus Kirke, Zagreb

  Sankt Markus Kirke
  Crkva Svetog Marka

  Denne sognekirke blev opført fra 1200-tallet. Dens nuværende form er dog fremkommet efter flere ombygninger gennem tiden. Den oprindeligt romanske kirke blev ombygget i gotik i sidste halvdel af 1300-tallet.

  Et eksempel fra denne tid er det sydlige indgangspartis fornemt udarbejdede figurer over døren. Figurerne står i elleve nicher og forestiller blandt andet Josef og jomfru Maria med Jesusbarnet samt sankt Markus med evangelistsymbolet løven.

  Kirkebyggeriet er markant, idet der i tagets tegl er skabt to store våbenskjold; Zagrebs mod øst og Kongeriget af Kroatien, Slavonien og Dalmatiens mod vest. Inden for i kirken kan man se flere skulpturer af den berømte kroatiske kunstner Ivan Meštrović.

   

  Stenporten
  Kamenita Vrata

  Stenporten er en af de fire oprindelige, middelalderlige indgangsporte, der ledte fra omgivelserne ind bag Den Øvre Bydel/Gornji Grads befæstninger. Porten blev sammen med en stor del af byen beskadiget under branden i 1731, men den blev genopført i 1760 og har siden stået i denne stand.

   

  Kula Lotrscak, Zagreb

  Lotrščak Tårn
  Kula Lotrščak

  Middelaldertårnet Kula Lotrščak blev bygget fra 1200-tallet i romansk stil. Det var en del af Zagrebs fæstningsanlæg og samtidigt en del af den sydlige bymur; på dette stykke skulle den nuværende Øvre Bydel/Gornji Grad beskyttes.

  Lotrščak-tårnet fik bygget en ekstra etage på i 1800-tallet. Fra toppen af tårnet blev der hver dag siden 1877 affyret et kanonskud for at markere middag for byens ringere i kirkerne. Det sker med den såkaldte Grič-kanon/Grički top.

   

  Zagreb Bymuseum
  Muzej Grada Zagreba

  Zagrebs bymuseum blev grundlagt i 1907, og her kan man på de permanente udstillinger på fornem vis blive indført i Zagrebs udvikling fra historisk tid til i dag. Ud over utallige modeller, effekter, billeder etc. kan man se udgravninger af ruiner fra Zagrebs gamle tid.

  Museumsbygningen er i sig selv interessant. Den blev opført i barok stil i 1650 som nonnekloster for Clarisserordenen. En særlig udstilling på museet skildrer klostrets historie og klosterlivet.

   

  Kroatiens Nationalteater, Zagreb

  Kroatiens Nationalteater
  Hrvatsko narodno kazalište

  På Tito-pladsen ligger Kroatiens smukke nationalteater. Det blev opført af wienerarkitekterne Herman Helmer og Ferdinand Fellner i 1894-1895 og indviet under overværelse af den østrig-ungarske kejser Franz Joseph I.

  Teatrets forløber var Zagrebs byteater, der blev bygget i 1836. Stedets blev nationalteater i 1860; det var som dramateater; operaen kom til i 1870 og balletten i 1921. I dag opføres alle tre kunstformer fortsat i teatrets brede repertoire.

   

  Dolac

  Dolac er Zagrebs markedsplads for frugt, grønt, fisk, brugsgenstande etc. Pladsen blev anlagt efter en ejendomssanering i 1926. Markedsstemningen er fin her, og det er et godt sted at komme tæt på forskellige kroatiske specialiteter.

  På den nordlige del af Dolac kan man se statuen Petrica Kerempuh, der viser en populær person fra den kroatiske folklore. Petrica Kerempuh anses en ukonventionel person, som med vid og charme overvinder sine modstandere.

   

  Trg Bana Jelacica, Zagreb

  Ban Jelačić Plads
  Trg Bana Jelačića

  Ban Jelačić Plads er en centralt plads, der er opkaldt efter ban Josip Jelačić, der blev nationalhelt gennem hans modstand mod Ungarn i 1849. Han regerede som ban i årene 1849-1860.

  Pladsen er Zagrebs centrum, og den ligger i midten af de tre centrale bydele, Kaptol, Gornji Grad og Donji Grad. Den har eksisteret siden 1600-tallet, mens udseendet i dag delvist går tilbage til østrigsk stil fra begyndelsen af 1800-tallet. Byggerierne rundt om pladsen varede til ind i 1900-tallet. Den ældste bygning er nr. 18, der er opført i 1827.

  Centralt på Trg Bana Jelačića kan man se Anton Dominik Fernkorns rytterstatue af Josip Jelačić; den blev opstillet i 1866. På pladsen kan man også se de berømte springvand Manduševac. Det er en kilde, der historisk har givet vand til byens borgere og også været genstand for historien om pigen Manda. Manda skulle have mødt en ridder her, som spurgte efter vand.

   

  Botanisk Have
  Botanicki zavod

  Zagrebs botaniske have ligger centralt som en del en af Den Nedre Bydel/Donji Grads grønne byplan. I 1876 opstod idéen om en botanisk have på Zagrebs universitet, og efter flere års planlægning blev haven grundlagt af professor Antun Heinz i 1889.

  Blandt havens smukke anlæg med flere end 10.000 plantearter er der forskellige interessante byggerier. Drivhusene er fra omkring 1900, administrationsbygningen er en tidligere gartnerbolig og opført i art nouveau fra 1890, og man kan også se en udstillingspavillon fra 1891.

   

  Mirogoj Kirkegård, Zagreb

  Mirogoj Kirkegård
  Groblje Mirogoj

  Mirogoj Kirkegård er en af Europas smukkeste kirkegårde med de imponerende anlæg, man kan finde her. På en spadseretur kan man se alt fra det monumentale indgangspartis arkitektur til de mange skulpturer og mindesmærker, der er i områdets park.

  Kirkegården blev etableret i 1876, og arkitekten Hermann Bollé fik ansvaret for at skabe hovedbygningen. Byggeriet startede 1879 og blev færdiggjort 1929.

   

  Flere seværdigheder og mere info

  Køb pdf-bogen om Zagreb her.

Ture fra byen

  Medvedgrad, Zagreb

  Medvednica

  Nord for Zagrebs bygrænse ligger bjerget Medvednica som en stor skovklædt naturpark, Park Prirode Medvednica. Hele bjerget er et område med mange vandrestier, der særligt er populære om sommeren.

  Det højeste punkt er Sljeme på 1.035 meter, og herfra er der en fin udsigt til Zagreb, og på stedet ligger der i øvrigt også et fint skisportssted. En god tur herop er med Sljeme Tovbane/Žičara Sljeme, som ligger mellem Zagreb og Sljeme. Turen er 4.017 meter, og stigningen er 670 meter, som går over Medvednicas skovklædte skråninger. På bjergtoppen kan man også se den 169 meter høje Sljeme Tv-tårn/Tv toranj Sljeme, der stod færdigt i 1973.

   

  Andautonia Arkæologiske Park
  Arheoloski park Andautonia

  I år 35 f.Kr. startede den romerske erobring af provinsen Pannonien. Togtet blev startet under kejser Augustus og afsluttet i år 9 f.Kr. Pannonien og derved det nuværende område omkring Zagreb blev en del af provinsen Illyricum.

  Den romerske by Andautonia blev grundlagt i det følgende århundrede og var aktiv nogle hundrede år. Den var et religiøst, kulturelt, økonomisk og administrativt center i den romerske provins og en betydende havneby ved floden Sava.

  Udgravningerne har stået på siden 1969, og siden 1994 har man kunnet besøge stedet, hvor man kan se rester af byens hovedgade, sidegader, kolonnader, et par huse og romerske badefaciliteter.

   

  Tito House, Kumrovec

  Kumrovec

  Ved grænsefloden til Slovenien ligger den kroatiske landsby Kumrovec, der er kendt som den jugoslaviske præsident og nationalhelt Josip Broz Titos fødeby. Titos fødehjem/Rodna kuća Josipa Broza er en del af frilandsmuseet Den Gamle Landsby/Muzej Stara Selo, der skildrer regionens landboliv i 1800-1900-tallene. Titos hus blev opført i 1860, og den 7. maj 1892 blev Josip født her. I 1953 blev huset gjort til museum.

  Uden for huset blev der i 1948 opstillet en statue af politikeren og statslederen, der stod i spidsen for den jugoslaviske modstandskamp under 2. Verdenskrig. Statuen blev skabt af billedhuggeren Antun Augustinčić. I Den Gamle Landsby er der omkring tyve huse åbne for publikum, og ud over selve husene giver interiøret et godt indtryk af redskaber og værktøj fra tiden og området.

   

  Ljubljana

  Ljubljana er Sloveniens hovedstad og udgør det økonomiske, politiske og kulturelle centrum i landet. For storbyturister byder hovedstaden Ljubljana på mange seværdigheder. Centrum af Ljubljana er hyggeligt og pittoresk med krogede og smalle gader, elegante kirker, smuk arkitektur og fine museer.

  På toppen af Ljubljana ligger bogstaveligt talt byens borg, der troner som en manifest del af byens historie. Siden i hvert fald fra 1100-tallet har den været en del af Ljubljanas forsvar, og borgen har også været adelig residens. Fra borgen kan man se over hele den slovenske hovedstad og derved få et godt overblik over byen.

  Gaderne langs floden i det centrale Ljubljana er meget stemningsfulde, og her er mange perler fra ikke mindst barokken. Springvand, byens rådhus, domkirken og mange butikker ligger i kvarteret, som ligger mellem floden og borgen. I sæsonen kan man også nyde lokale varer her; det gælder fx på den tilbagevendende vinfestival.

  På den modsatte side af floden ligger det mere moderne Ljubljana, hvis byplan rummer store pladser og retvinklede gader. Også her er der mange seværdige bygningsværker, der stammer fra både årtierne omkring år 1900 og den jugoslaviske tid.

  Læs mere om Ljubljana

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn

  Naturhistorie

  Hrvatski prirodoslovni muzej
  Demetrova 1
  hpm.hr

   

  Jernbanemuseum

  Hrvatski željeznički muzej
  Mihanovićeva 12
  hznet.hr

   

  Naturpark

  Park prirode Medvednica
  Medvednica, 15 km N
  pp-medvednica.hr

   

  Teknisk museum

  Tehnički muzej
  Savska cesta 18
  mdc.hr

   

  Zoologisk have

  Zološki vrt grada Zagreba
  Maksimirski perivoj
  zoo.hr

Gode links
Historisk overblik

  Zagrebs forhistorie

  Kroatiens historie går tilbage til år 400 f.Kr., hvor de første græske kolonier blev grundlagt på øer i Adriaterhavet. Omkring 100 f.Kr. overgik området til romerne, der inddelte regionen i de to provinser Pannonien og Dalmatien. Ved Romerrigets undergang blev provinserne delt mellem Det Byzantinske Rige og Frankerriget.

  Romerne havde under deres tid etableret bosættelsen Andautonia i området omkring det nuværende Zagreb, og den var den første bebyggelse på stedet; Andautonia blev dog affolket og var derved ikke en by, der ledte til grundlæggelsen af Zagreb.

   

  Bispesædet på Kaptol

  Fra øst var der kommet kroater til området i 500-tallet, og de slog sig permanent ned og udviklede en egen kultur. I 900-tallet samlede de igen de to tidligere romerske provinser Pannonien og Dalmatien, og det skete under Kroatiens første konge, Tomislav.

  Zagrebs første bebyggelser fandt i perioden sted på Kaptol og Gradec-højen lige over for Kaptol. Centralt mellem områdets høje lå et vandløb, der blev kilden til byudviklingen. Der blev således hurtigt bygget på det centrale sted, der i dag er Tkalčićeva.

  I 1094 blev byen formaliseret officielt ved dannelsen af Zagrebs bispesæde, og den første kirke blev derefter bygget. Grundlæggelsen skete under kong Ladislaus af Ungarn. Blot få år senere døde den sidste kroatiske konge i 1102, og landet indgik i union med Ungarn.

   

  Mongoler og 1200-tallet

  I 1242 blev byen Gradec på Zagreb-bjerget ophøjet til fristad af Kong Bela. Borgerne fik rettigheder, og der blev valgt en borgmester i byen. Byen havde ikke solide fæstningsværker, men blot palisader, og den havde derfor været let at angribe. Netop i 1242 var Zagreb, der bestod af Kaptol og Gradec, blevet stormet af mongoler, der delvist ødelagde byen; angrebet var blandt andet gået ud over domkirken.

  En genopbygning skete de følgende år, og nybygninger af fx kirker tog også til. De første større forsvarsstillinger blev opført med mure omkring Gradec, men for Kaptol var det blot en mindre styrkelse af de hidtidige befæstninger.

   

  Befæstning af byen

  Zagrebs to byer havde gennem århundreder fungeret bag delvise palisader, som var blevet genopført ved flere lejligheder. I årene 1449-1473 blev bymure med fæstningstårne opført som afløser for palisaderne, og de omsluttede både Kaptol og Gradec.

  Tyve år senere blev de tyrkiske osmanners fremmarch slået tilbage i nærheden af Zagreb, og biskoppen i byen lod nye forsvarsmure opføre omkring domkirken og bisperesidensen; dette skete i årene 1512-1520. Truslen fra osmannerne var intakt, og store dele af det øvrige Kroatien var kommet under tyrkernes herredømme.

  På denne tid skete der også andre i Zagreb end opbygningen af befæstninger. Handels- og håndværkerlav blev etableret, og det civile liv samlede sig om Sankt Markus Plads i Gradec, hvor byens rådhus lå.

  I 1527 blev Kroatien en del af Det Habsburgske Rige, der satte sig på tronen i Zagreb. Habsburgerne kontrollerede fastlandet, mens venetianerne sad på store dele af de tidligere romerske områder langs Adriaterhavskysten.

   

  Byen bliver udvidet

  I første halvdel af 1600-tallet oplevede Zagreb en opblomstring med ankomsten af forskellige katolske ordener. Der blev bygget kirker og klostre, og samtidigt blev der opført forskellige skoler. De mange byggerier medførte øget velstand og en vækst i indbyggertallet. Stilmæssigt ændrede bybilledet sig også i denne tid; jesuiterne bragte fx den barokke arkitektur med sig med deres kirke og kloster, der blev opført 1630-1632.

  Behovet for mere plads uden for de to høje trængte sig på, og det skyldtes ikke mindst den trange handelsplads på byen eksisterende torve. Resultatet blev, at markerne neden for Zagreb blev gjort til byens nye markedsplads i 1641; denne er fortsat central og bærer i dag navnet Trg Bana Jelačića.

  Med den nye udvidelse var begreberne Den Øvre Bydel/Gornji Grad og Den Nedre Bydel/Donji Grad en realitet. En af bebyggelserne i den nedre by hed Za Greb, og sammentrækningen Zagreb blev hurtigt til hele byområdets betegnelse.

  Zagrebs nye del udviklede sig hurtigt, og allerede i 1700-tallet var området neden for højene det travleste i byen med omfattende vej- og boligbyggeri. Der blev også bygget broforbindelse til den anden side af floden mod syd, så alle Zagrebs forstæder havde forbindelse til markederne.

   

  1800-tallets Zagreb

  I begyndelsen af 1800-tallet var Frankrigs Napoleon og Napoleonskrigene dominerende mange steder på det europæiske kontinent og således også i Kroatien og Zagreb.

  Anført af Napoleon besatte Frankrig Kroatien en kort overgang, og derefter blev stort set hele det nuværende kroatiske landområde samlet i 1815 i Det Habsburgske Rige efter Napoleons nederlag. Det var således slut med venetianernes indflydelse, og også bystaten Dubrovnik blev indlemmet.

  I 1847 blev der i parlamentet i Zagreb indført kroatisk som sprog i stedet for det hidtil benyttede latin. Året efter blev ungarske angreb slået tilbage under lederen ban Josip Jelačić, der på samme tidspunkt forenede de kroatiske provinser.

  Den første jernbanelinje kom til Zagreb i 1862, og med industrialiseringen udviklede transporterne sig så hastigt, at man måtte opføre en stor ny hovedbanegård 1890-1892.

  I 1866 blev det Kroatiske Kunst- og Videnskabsakademi etableret i Zagreb, og det var det det første af sin art i det sydøstlige Europa. I sidste halvdel af 1800-tallet skete en kulturel udvikling, og byen Zagreb blomstrede. Det skete ikke mindst i art nouveau-tiden omkring og efter år 1900. Inden 1. Verdenskrigs begyndelse i 1914 havde byområdet 280.000 indbyggere, og flere bydele var gjort til nye dele af Zagreb.

   

  Verdenskrigene til i dag

  1. Verdenskrig brød ud i 1914, og Østrig-Ungarn var et af de krigsførende lande. Krigens afslutning i 1918 ledte til en fredsslutning og nye grænser gennem store dele af Balkan. Kroatien og dermed også Zagreb blev en del af Kongeriget Serbien, Kroatien og Slovenien, der i 1928 blev til den sydslaviske republik Jugoslavien.

  Gennem de følgende årtier blev Zagrebs position som industi- og handelscentrum udbygget, og der blev på ny bygget i byen. Det skete blandt andet i funktionalismen efter Zagreb-skolen. Gennem perioden boomede indbyggertallet i en grad, der ikke tidligere var set.

  Under 2. Verdenskrig startede Jugoslavien som neutralt land. Tyske og italienske tropper invaderede dog landet den 6. april 1941, og tyske tropper indtog Zagreb fire dage senere. Samme dag proklamerede Slavko Kvaternik oprettelsen af den uafhængige stat Kroatien med tysk støtte.

  Efter Tysklands invasion af Sovjetunionen startede jugoslaviske kommunister et væbnet oprør med Kvaterniks Kroatien. Modstanden blev anført af kroaten Josip Broz Tito, der blev hele Jugoslaviens leder i årtier indtil 1980.

  Fra 1950erne blev Zagreb hastigt udbygget, og blandt udvidelserne var bydelen Novi Zagreb og byens nye, internationale lufthavn; begge dele syd for den hidtidige by. Store arrangementer blev også gennemført; fx Zagreb-messen i 1947 og sommeruniversiaden i 1987.

  Gennem 1980erne opstod der øgede nationale strømninger i Jugoslavien, og i 1991 blev Kroatien selvstændigt med Zagreb som hovedstad. Siden dengang har byen fortsat styrket sin kulturelle position med mange tilbud og muligheder for borgere og besøgende.