Se på kortet

Ljubljana, Slovenia

Læs om byen

Ljubljana er Sloveniens hovedstad og udgør det økonomiske, politiske og kulturelle centrum i landet. For storbyturister byder hovedstaden Ljubljana på mange seværdigheder. Centrum af Ljubljana er hyggeligt og pittoresk med krogede og smalle gader, elegante kirker, smuk arkitektur og fine museer.

På toppen af Ljubljana ligger bogstaveligt talt byens borg, der troner som en manifest del af byens historie. Siden i hvert fald fra 1100-tallet har den været en del af Ljubljanas forsvar, og borgen har også været adelig residens. Fra borgen kan man se over hele den slovenske hovedstad og derved få et godt overblik over byen.

Gaderne langs floden i det centrale Ljubljana er meget stemningsfulde, og her er mange perler fra ikke mindst barokken. Springvand, byens rådhus, domkirken og mange butikker ligger i kvarteret, som ligger mellem floden og borgen. I sæsonen kan man også nyde lokale varer her; det gælder fx på den tilbagevendende vinfestival.

På den modsatte side af floden ligger det mere moderne Ljubljana, hvis byplan rummer store pladser og retvinklede gader. Også her er der mange seværdige bygningsværker, der stammer fra både årtierne omkring år 1900 og den jugoslaviske tid.

Andre seværdigheder

  Presernov trg, Ljubljana

  • Prešeren Plads/Prešernov trg: Denne plads er centrum i Ljubljana og opkaldt efter den slovenske nationaldigter France Prešeren. Det er her, man kan se Mariæ Himmelfart Franciskanerkirke, der blev opført i barok i 1600-tallet.
  • De Tre Broer/Tromostovje: De Tre Broer er et kendt parti i Ljubljanas bybillede. Det er tre broer, der ligger ved siden af hinanden netop der, hvor der gennem århundreder har været overgange til den gamle bydel.

  Robba Springvand, Ljubljana

  • Robba Springvand/Robbov Vodnjak: Dette springvand blev udarbejdet i årenen 1743-1751 af Francesco Robba, og det regnes som et af Ljubljanas store barokmonumenter. Springvandet symboliserer områdets fire floder.
  • Rådhuset/Mestna hiša: Ljubljanas rådhus blev opført i 1484 og ombygget i 1718 af arkitekten Gregor Maček. Fra det oprindelige byggeri kan man bl.a. se Herkules & Narcissus-springvandet og det gotiske auditorium.

  Kongresni trg, Ljubljana

  • Kongrespladsen/Kongresni trg: Kongrespladsen i det centrale Ljubljana blev anlagt til afholdelsen af ceremonier under Den Hellige Alliances kongres i byen i 1821. Det er en af Ljubljanas store pladser med mange fine bygninger omkring.
  • Gammeltorv/Stari trg: Den gamle bydel i Ljubljana ligger parallelt med Ljubljanica-floden, og hjertet i det hyggelige kvarter er de tre torvegader og pladser; Bytorvet/Mestni trg, Gammeltorv/Stari trg og Øvre Torv/Gornij trg. I de hyggelige gader ligger mange fine huse.

  Bymuseet, Ljubljana

  • Bymuseet/Mestni Muzej: På Ljubljanas bymuseum kan man opleve byens historie fra 6.500 år gamle bosættelser til i dag. Det spændende museum er indrettet i et fint renæssancepalæ fra 1642.
  • Jakopič Have/Jakopičev vrt: Den romerske forløber til Ljubljana, Emona, er der fortsat spor af. Dette parkområde hører under bymuseet, og her kan man se rester fra Ljubljanas romerske periode.

  Opera, Ljubljana

  • SNG Opera og Ballet/SNG Opera in balet: Ljubljanas og Sloveniens nationale operahus blev bygget i nyrenæssance i 1890-1892. På den fornemt udsmykkede facade kan man bl.a. se Alojz Gangls statuer, der symboliserer tragik og komik.
  • Republikpladsen/Trg Republika: Republikpladsen blev anlagt fra 1960 som Ljubljanas moderne plads. Den er omgivet af flere markante, offentlige bygningsværker fra datidens Jugoslavien; fx Ljubljanas parlamentsbygning.
  • Flere seværdigheder og mere infoKøb pdf-bogen om Ljubljana her.

Historisk overblik

  Emona grundlægges
  Ifølge en overlevering blev Ljubljana grundlagt af den mytologiske helt Jason, der var flygtet hertil med argonauterne i den græske mytologi. Jason med følge drog over Sortehavet og op ad floderne Donau og Ljubljanica for at slippe væk fra kong Aetes med røvergods fra ham. Ved Ljubljana stoppede de for at skille deres skib ad med hensigt at vandre til Adriaterhavet for at samle det igen og derefter sejle tilbage mod Grækenland. Der var dog et monster, som Jason måtte overvinde, og det er den drage, der i dag er et af Ljubljanas symboler.

  I den slovenske hovedstads område var romerne dog de første, der efterlod sig spor. Omkring 50 f.Kr. grundlagde de Iulia Aemona, eller blot Emona, umiddelbart sydøst for dagens Ljubljana. Emona var en typisk romersk by med forum, handel og garnisoner. Den kom med tiden til at have omkring 5.000 indbyggere.

  Emona blomstrede, fik bymure, akvædukter og andre offentlige anlæg. Byen gik dog tilbage sammen med undergangen for Det Vestromerske Rige, og i 452 udslettede hunnerkongen Attila hele Emona.

  Slavisk indvandring
  I slutningen af 500-tallet og derved cirka 150 år senere kom de første slaver til det, der senere blev til Ljubljana. De byggede på den sikre borghøj, som er naturligt afskærmet fra det lavere land langs Ljubljanica-floden.

  Efterhånden voksede byen dog frem neden for borgen ved flodens bred; den del der i dag kendes som den gamle del af byen. Både de omkringliggede bosættelser og selve regionen omkring byen blev gradvist underlagt herskerne på borgen, og Ljubljana blev efterhånden en egentlig middelalderby.

  Fra 800-tallet kom dog nogle århundreder med skiftende herskere. Først blev Ljubljana underlagt frankisk styre, og i samme århundreder kom det til flere ungarske angreb. Fra omkring år 1000 var ungarerne blevet nedkæmpet, og Ljubljana-regionen kom på hænderne af forskellige tyske adelsfamilier.

  Væksten i Laibach
  I 1144 nævnes byen Laibach første gang, og to år senere Luwigana, det første slovenske navn, der efterhånden blev til Ljubljana. I 1200-tallet voksede byen yderligere fra borghøjen og husene ved floden. Nye bydele opstod, og byen bredte sig ved begge bredder af Ljubanica-floden med broer som forbindelse og byporte som indgange. I 1220 opnåede Laibach købstadsrettigheder og privilegier, der blandt andet betød, at byen slog prægede mønter, og at de mange håndværkere organiserede sig i lav.

  Byen blev nu også hovedstad i regionen Carniola. I 1335 kom Carniola og derved Ljubljana ind under habsburgerne, hvilket blev landets tilhørsforhold stort set uden pause helt indtil 1. Verdenskrig.

  Habsburgerne gav med det samme Ljubljana mange privilegier og rettigheder, hvilket skabte stor fremgang for byen. Handelen blomstrede, og det kulturelle liv var i rivende udvikling. Folk fra hele Europa flyttede til. Blandet andet blev det jødiske kvarter dannet på denne tid. Mange kunstnere inden for maleri og skulpturer dannede skoler her.

  Også i kirkeligt henseende vores byens betydning. På baggrund af en befolkningstilvækst og en stigende religiøs indflydelse blev Sankt Nikolaj Kirke ophøjet til domkirke i 1461.

  1500-1600-tallene
  Ljubljana blev ramt af et jordskælv i 1511, og det ødelagde store dele af byen. Byens træhuse blev efterfølgende erstattet af murstenshuse, og stilarten var typisk renæssance. Der blev også bygget nye fæstningsmure for at beskytte sig mod en tyrkisk belejring.

  I 1500-tallet kom reformationen til Slovenien og Ljubljana, der som i romernes tid talte flere end 5.000 indbyggere. Ljubljana var blevet protestantisk, og her blev det første bibliotek åbnet og den første bog på slovensk trykt. Byen blev igen katolsk, da de regerende habsburgere indsatte jesuitermunke i 1597.

  Ljubljanas stærke kulturelle tradition blev fortsat ind i 1600-tallet, hvor kunstnere blev inviteret fra hele Europa. Byen blev med årene nærmest genskabt fra renæssancen til den nye tids barok. Dette arbejde kan man fortsat se mange steder i dag; fx med italieneren Francesco Robbas værker.

  Napoleonstid og industrialisering
  I 1809 besatte franske tropper Ljubljana, og byen blev ny hovedstad i en ny illyrisk provins. Frankrig støttede aktivt en stor udvikling af byen. Den første højskolen blev etableret, og den udviklede sig senere til det slovenske universitet. Frankrig gjorde også slovensk til et af hovedsprogene i den illyriske provins, og derved kom slovensk ind i skolernes undervisning. Det franske herredømme varede til 1813, hvorefter Ljubljana igen hørte under habsburgerne fra Østrig.

  Gennem 1800-tallet udviklede Ljubljana sig voldsomt i takt med Europas industrialisering. Nye hospitaler, jernbaner og uddannelsesinstitutioner blev anlagt, og byen voksede kraftigt i areal. Ljubljana blev styrket yderligere som slovenernes nationale centrum, da byen i 1882 fik sin første slovenske borgmester.

  I 1895 ramte et jordskælv igen byen, hvor hovedparten af bygningerne blev ødelagt eller beskadiget. Østrigske og tjekkiske arkitekter genopbyggede Ljubljana, og de bandt det bestående barok sammen med tidens jugendstil.

  1900-tallet til i dag
  Habsburgernes rige faldt i 1918 med 1. Verdenskrig, og Ljubljana blev nu slovensk hovedstad og en del af Kongeriget Jugoslavien. Byen havde på det tidspunkt 80.000 indbyggere.

  Efter 2. Verdenskrig, hvor byen var besat af først italienere, siden af tyskere, blev Ljubljana en del af den socialistiske republik Jugoslavien, hvor Slovenien og ikke mindst Ljubljana var den mest velstående i hele republikken.

  I 1990 stemte landets befolkning sig selvstændige, og i 2004 blev Slovenien medlem af den Europæiske Union. Efter selvstændigheden er Ljubljana blomstret op som slovensk hovedstad, og i dag står byen smukt renoveret til glæde for besøgende og lokale.

Topseværdigheder

  Skt. Nikolaj Domkirke, Ljubljana

  • Sankt Nikolaj Katedral/Stolnica svetega Nikolaja: Sankt Nikolaj er Ljubljanas domkirke, der blev bygget i flot barok i årene 1701-1706. I kirkerummet kan man se værker af bl.a. Francesco Robba, Groppelli-brødrene og Giulio Quaglio.
  • Ursulinerklostret & Treenighedskirken/Uršulinski Samostan & Cerkev sv. Trojice: Dette er et kompleks fra 1700-tallet med en kirke, der er en af Ljubljanas mest karakteristiske fra barokken. Hovedaltret er af Francesco Robba.

  Ljubljana Borg

  • Ljubljana Borg/Ljubljanski Grad: Dette er Ljubljanas smukke borg, der ligger på et højdedrag midt i byen. Borgen blev allerede nævnt i 1100-tallet, og den har været både fæstning og residens. I dag er den museum med et smuk udsigt.
  • Nationalmuseet & Naturhistorisk Nationalmuseum/Narodni Muzej & Prirodoslovni muzej Slovenije: Sloveniens nationalmuseum går tilbage til 1821, og her kan man se fine udstillinger om områdets historie, kultur og folk.

  Tivoli Slot, Ljubljana

  • Tivoli Slot/Grad Tivoli: Det elegante Grad Tivoli er et slot, der blev bygget i 1600-tallet af jesuitermunke som feriested til elever og munkene selv. Senere købte kejser Franz Joseph slottet, der i dag er udstillingsbygning. Man bør også nyde en tur i den omgivende slotspark.
  • Miklošičeva cesta: I denne gade kan man se smukke jugendstilbygninger fra 1900-tallets start. Det drejer sig bl.a. om Grand Hotel Union fra 1903-1905 og flere domicil- og residensbygninger fra samme periode.
  • Flere seværdigheder og mere infoKøb pdf-bogen om Ljubljana her.

Ture fra byen

  Piran, Slovenien

  • Piran: Byen Piran ligger meget malerisk som en af Sloveniens få kystbyer. Adriaterhavet ligger som kulisse for den hyggelige by, hvor man gå nogle skønne ture i det hyggelige centrum og langs vandet.
  • Koper: Koper er Sloveniens største havneby, og den har en gammel bydel med mange seværdigheder. Loggia er et venetiansk palæ fra 1400-tallet, og fra samme århundrede kan man se rådhuset Pretorska palača. Man bør også se kirken Župnijska cerkev Marije Vnebovzete.

  Castello Miramare, Trieste

  • Trieste: Ved Adriaterhavets kyst og med få kilometer til Slovenien ligger Trieste som den østligste storby i Norditalien. Her er der en masse oplevelser og fine seværdigheder som fx den fornemme plads, Piazza Unità d’Italia, og lystslottet Miramare.
  • Postojna Grotte/Postojnska Jama: Af Sloveniens mange grotter er Postojnska Jama den mest spændende og samtidig en af de smukkeste i Europa. Man kører ind i grotterne med et lille tog, før man selv går rundt i de uforglemmelige rammer.

  Bled, Slovenien

  • Bled: Bled er en by, der ligger i en nærmest eventyragtig natur ved foden af de slovenske alper. Byen er kendt for sit milde klima og sine varme kilder, og naturperlen over dem alle er den idylliske sø, Blejsko Jezero, hvor man kan tage på nogle skønne sejlture.
  • Maribor: Maribor er Sloveniens næststørste by. Den fik købstadsrettigheder i 1200-tallet og er gennem århundrederne vokset til en hyggelig provinsby med mange seværdigheder. Det centrale torv, Glavni trg, og byens katedral er to steder, der er værd at se.

  Zagreb, Kroatien

  • Zagreb: Dette er Kroatiens hovedstad, der ligger smukt omkring højdedragene langs floden Sava. Zagreb er en af storbyerne i det nordlige Balkan, og her er bl.a. fine museer, dejlige parker, smuk arkitektur og interessante kirker.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn
Gode links