Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Trieste er den østligste storby i Norditalien, og dens beliggenhed på handelsvejene mellem latinske, germanske og slaviske folk har givet den en rig historie. Byen hørte fx under det habsburgske monarki gennem århundreder fra 1382 til 1918, og den var en overgang Østrig-Ungarns fjerdestørste by.

Det smukke centrum i Trieste byder på smukke bygninger og elegante pladser med fantastiske Piazza Unità d'Italia som den mest berømte. Her ligger fine bygninger på tre sider, og i sidegaderne er der mange andre seværdige steder. Det gælder fx Canal Grande i kvarteret Borgo Teresiano.

Som storby er Trieste et sted, hvor der aldrig er langt mellem højdepunkterne, og byens havnefront og promenader er et stort aktiv. Mod nord ligger der dejlige strande, som nemt nås fra centrum, og det er også her, man kan besøge lystslottet Miramare.

Der er mange udflugtsmuligheder i området omkring Trieste. Slovenien ligger få kilometer øst og syd for byen, og her er der både hyggelige byer, strande og bjerge med smukke grotter. Man kan også køre omkring 30 kilometer mod syd, hvor Kroatien ligger med flere seværdige byer som fx en del på Istrien.

Topseværdigheder

  Piazza Unita d'Italia, Trieste

  • Piazza Unità d’Italia: Piazza Unità d’Italia er Triestes centrale plads. Den er opkaldt efter den italienske samling i 1800-tallet, og den ligger ned mod vandet som en af Europas mest elegante pladser med fornemme byggerier på tre sider.

  San Giusto Katedral, Trieste

  • Skt. Justus Katedral/Cattedrale di San Giusto: Denne kirke er Triestes domkirke og derved den vigtigste i byen. Den første kirke på stedet var fra 500-tallet, hvor der blev opført på toppen af en tidligere romersk konstruktion; muligvis var denne en form for alter for romerske guder.

  Castello Miramare, Trieste

  • Miramare Slot/Castello di Miramare: Castello di Miramare ligger nord for Trieste og står som en af områdets mest kendte bygninger. Det lille slot blev opført 1856-1860 af Carl Junker for ærkehertug Maximillian.

Andre seværdigheder

  Canal Grande, Trieste

  • Den Store Kanal/Canal Grande: Kvarteret Borgo Teresiano er anlagt efter et retvinklet mønster, og i midten af området ligger kanalen Canal Grande. Kanalen blev anlagt, så handelsskibe kunne lægge til med varer. I dag er der et smukt kanalmiljø.
  • Sejrsfyrtårnet/Faro della Vittoria: Højt hævet over Trieste står dette fyrtårn som et monument. Det blev opført 1923-1927 på fundamentet af det østrigske Fort Kressich. Tårnet blev bygget til minde om bl.a. Triestes optagelse i Italien, og der er en fornem udsigt fra toppen af det.

  Sant Antonio Nuovo Kirke, Trieste

  • Sankt Antonius Nye Kirke/Sant'Antonio Nuovo: For enden af Canal Grande ligger den smukke kirke, Sant'Antonio Nuovo. Den blev bygget i årene 1823-1849 som Triestes største katolske kirke.
  • Trieste Synagoge/Tempio Israelitico di Trieste: Synagogen i Trieste er af de største synagoger i Europa. Den blev bygget i årene 1908-1912 som afløsning for fire tidligere synagoger, der indtil da udgjorde de jødiske templer i byen.

  San Spiridione Kirke, Trieste

  • Sankt Spyridon Kirke/Chiesa de San Spiridione: Denne kirke er Triestes serbisk-ortodokse kirke. Den ortodokse menighed går tilbage til 1751, hvor kejserinde Maria Theresia indførte religionsfrihed for ortodokse kristne.
  • Riccardo Port/Arco di Riccardo: Dette er en bevaret romersk port, som menes bygget under kejser Octavian Augustus i 33-32 f.Kr. Man kender ikke årsagen til portens navn. Det kan komme fra hovedgaden Cardo Maximus, mens en anden historie fortæller, at portens navn kommer fra Richard Løvehjerte.

  Teatro Romano, Trieste

  • Det Romerske Teater/Teatro Romano: Det romerske teater i Trieste ligger ved foden af bakken Colle di San Giusto og derved ved byens antikke centrum. Teatret lå dog uden for bymurene, og det havde plads til 6.000 tilskuere. Ruinerne blev fundet i 1938 og fritlagt under Mussolinis styre.
  • Skt. Justus Borg/Castello di San Giusto: Denne borg er et fæstningsværk, der blev bygget over flere århundreder fra 1471 til 1630. Borgen var oprindeligt residens for kejserens udsendte ledere af Trieste, og senere blev den anvendt som kaserne.

Ture fra byen

  Piran, Slovenien

  • Piran: Byen Piran ligger meget malerisk som en af Sloveniens få kystbyer. Her er der dejlige strande og en meget hyggelig gammel by med flere seværdigheder.

  Koper, Slovenien

  • Koper: Koper er Sloveniens største havneby. Den ligger ganske tæt på Trieste og byder på en gammel bydel og mange seværdigheder. Oprindeligt var byen en ø, men senere indvinding har gjort det landfast med arealer til bl.a. byens moderne havn.
  • Poreč: Den hyggelige by Poreč er en af Kroatiens hyggeligste, og udover en smuk beliggenhed er der en del seværdigheder at komme efter. Det gælder ikke mindst Euphrasdius-basilikaen, der er på UNESCO's liste over verdens kulturarv.

  Ljubljana, Slovenien

  • Ljubljana: Dette er Sloveniens hovedstad med kirker, museer og andre seværdigheder. Her er nok at se til en rejse i sig selv, men man kan også nå at danne sig et fint indtryk på en endagstur fra Trieste.
  • Postojna Grotte/Postojnska Jama: Dette er et af Europas smukkeste grottesystemer, hvor man kører og går i bjergets forunderlige verden. Tæt herpå kan man se Predjama Slot, der er en Sloveniens mest malerisk beliggende bygninger.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping

  • il Giulia, Via Giulia 75/3, itgiulia.it
  • Montedoro, Via Flavia di Stramare 119, montedoroshoppingcenter.it
  • Torri d'Europa, Via Bartolomeo d'Alviano 23, Via Italo Svevo 14/16, torrideuropa.com
  • Indkøbsgader: Via San Nicolò, Via Mazzini, Viale XX Settembre, Via di Cavana, Corso Italia

Med børn
Gode links