Site logo
Se på kortet
  • Basilica Cattedrale di Santa Maria Assunta, Piazza Duomo, Messina, Province of Messina, Italien

Læs om byen

Messina er den tredjestørste by på Sicilien, og den er kendt for beliggenheden ved Messinastrædet mellem øen og det italienske fastland. Den blev grundlagt af græske kolonister i 700-tallet f.Kr. med navnet Zancle, der kom fra kong Zanclus. Siden da har Messina været fristad og regeret af blandt andre romere, goter, byzantinere og normanner. Gennem tiden er flere store begivenheder sket her; fx menes pesten at været kommet hertil med genovesiske skibe som det første sted i Vesteuropa, og i 1548 grundlagde Sankt Ignatius verdens første jesuiterkollegium her. Det var fra Messina, Den Hellige Ligas skibes stævnede ud fra på vejen mod Slaget ved Lepanto i 1571. I 1783 lagde et jordskælv meget af byen i grus, og stort set hele byen skulle genopføres efter et stort skælv med efterfølgende tsunami den 28. december 1908.

I dag er der flere seværdigheder i Messina. Af kirker ligger Messina Domkirke, der blev opført 1919-1920 som følge af jordskælvet i 1908. I den ligger den tyske kong Konrad IV begravet; han var bl.a. tysk-romersk konge og konge af Sicilien, og kirken byder også på en stort astronomisk ur, der hver dag klokken 12.00 lokker turister til klokketårnet. På pladsen foran domkirken bør man også nyde Giovanni Angelo Montorsolis springvand Fontana di Orione fra 1547. Også kirken Chiesa della Santissima Annunziata dei Catalani er seværdig. Den har overlevet tidernes naturkatastrofer og er fra 1100-1200-tallenes normanniske arkitektur. Dog blev den ombygget senere og står nu med en vis inspiration fra arabisk byggestil.

Det er også værd at gå en tur på museum i byen, hvor det regionale museum, Museo Regionale di Messina, kan anbefales. I udstillingen finder man fx arkæologiske fund og kunstværker af Caravaggio og Antonello da Messina. Af andre større offentlige bygninger kan man se byens rådhus, der ligger i palæet Palazzo Zanca på pladsen Piazza Unione Europea. Palæet blev opført 1914-1924 i storladen nyklassicisme, og ved det kan man se springvandet Fontana Senatoria fra 1619. Endelig kan man også vælge at nyde de flotte omgivelser i forretningsarkaden Galleria Vittorio Emanuele III, der blev bygget i årene 1924-1929 med Galleria Umberto I i Napoli som forbillede.

Messinas beliggenhed ved Messinastrædet er smuk, og der er også spændende steder langs vandet. Forte del Santissimo Salvatore er et fort, der ligger i Messinas havneindløb på det yderste af San Raineri-halvøen. Fortet er et kendt syn i byen, hvilket ikke mindst skyldes statuen Madonna della Lettera fra 1934, som viser Jomfru Maria højt hævet over byen. Nord for Messina kan man se et anden og noget nyere bygningsværk. Her står et 232 meter højt ståltårn, der er en pylon til tidligere elkabler, der spændte over Messinastrædet. Der står en tilsvarende pylon på det italienske fastland, og de var forbundne med kabler fra 1955 til 1994.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev