Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Perugia er hovedby i regionen Umbrien, og det er en by med en lang historie. Perugia går tilbage til etruskerne, og den var historisk en af de vigtigste byer i den etruskiske civilisation. Etruskerne blev indlemmet i Romerriget, og derefter fulgte tider med skiftende herredømme. Gennem 1200-tallet og til starten af 1300-tallet var Perugia sæde for den katolske kirkes konklaver, og fem paver blev valgt i byen. Senere blev byen styret af Frankrig, Den Romerske Republik og Østrig, før Perugia i 1860 blev en del af Kongeriget Italien.

I dag er Perugias gamle bydel et charmerende sted for en spadseretur. Gaderne er hyggelige og smalle, og de ligger som en labyrint på toppen af bakken, hvor byens historie startede. Centralt ligger den store plads Piazza IV Novembre på det sted, hvor det gamle romerske forum lå. Midt på pladsen står springvandet Fontana Maggiore, der blev opført 1275-1278. Springvandet er i dag Perugias vartegn og et mesterværk for sin tid. På Piazza IV Novembre kan man også se Palazzo dei Priori, der blev bygget i årene 1293-1443 til byens kommunale styre og administration. Palæet er et af de smukkeste af denne type i Italien.

Det er også her på pladsen, byens domkirke ligger. Den blev opført 1345-1490, men der har været flere ombygninger siden da. Går man mod sydøst, kan man se det samtidige kirke- og klosterkompleks, San Domenico, der med sit høje tårn definerer byens skyline. I de smukke bygninger kan man besøge Umbriens nationale arkæologiske museum, hvor man bl.a. kan se fund fra den etruskiske tid. Der er også andre seværdige kirker i Perugia som fx San Michele Ancangelo, der blev opført i 400-500-tallene, og tempelridderkirken San Bevignate med fresker fra 1200-tallet.

I Perugia kan man også gå på opdagelse efter seværdigheder fra etruskernes tid. De byggede en 2.900 meter lang mur med otte byporte omkring byen, og to af disse er bevaret til i dag. Det drejer sig om den store port på nord, Arco Etrusco, og Porta Marzia mod syd. Begge porte blev bygget i 200-tallet f.Kr., og lige over Porta Marzia ligger den elegante plads Piazza Italia og nogle gode udsigtspunkter. Fra den etruskiske tid kan man også se en bevaret brønd fra 200-tallet f.Kr., som ligger i Palazzo Sorbello på Piazza Danti. Lidt sydøst for byen er der en imponerende etruskisk grav på Palazzone nekropolis.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev