Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Perugia er hovedby i regionen Umbrien, og det er en by med en lang historie. Perugia går tilbage til etruskerne, og den var historisk en af de vigtigste byer i den etruskiske civilisation. Etruskerne blev indlemmet i Romerriget, og derefter fulgte tider med skiftende herredømme. Gennem 1200-tallet og til starten af 1300-tallet var Perugia sæde for den katolske kirkes konklaver, og fem paver blev valgt i byen. Senere blev byen styret af Frankrig, Den Romerske Republik og Østrig, før Perugia i 1860 blev en del af Kongeriget Italien.

I dag er Perugias gamle bydel et charmerende sted for en spadseretur. Gaderne er hyggelige og smalle, og de ligger som en labyrint på toppen af bakken, hvor byens historie startede. Centralt ligger den store plads Piazza IV Novembre på det sted, hvor det gamle romerske forum lå. Midt på pladsen står springvandet Fontana Maggiore, der blev opført 1275-1278. Springvandet er i dag Perugias vartegn og et mesterværk for sin tid. På Piazza IV Novembre kan man også se Palazzo dei Priori, der blev bygget i årene 1293-1443 til byens kommunale styre og administration. Palæet er et af de smukkeste af denne type i Italien.

Det er også her på pladsen, byens domkirke ligger. Den blev opført 1345-1490, men der har været flere ombygninger siden da. Går man mod sydøst, kan man se det samtidige kirke- og klosterkompleks, San Domenico, der med sit høje tårn definerer byens skyline. I de smukke bygninger kan man besøge Umbriens nationale arkæologiske museum, hvor man bl.a. kan se fund fra den etruskiske tid. Der er også andre seværdige kirker i Perugia som fx San Michele Ancangelo, der blev opført i 400-500-tallene, og tempelridderkirken San Bevignate med fresker fra 1200-tallet.

I Perugia kan man også gå på opdagelse efter seværdigheder fra etruskernes tid. De byggede en 2.900 meter lang mur med otte byporte omkring byen, og to af disse er bevaret til i dag. Det drejer sig om den store port på nord, Arco Etrusco, og Porta Marzia mod syd. Begge porte blev bygget i 200-tallet f.Kr., og lige over Porta Marzia ligger den elegante plads Piazza Italia og nogle gode udsigtspunkter. Fra den etruskiske tid kan man også se en bevaret brønd fra 200-tallet f.Kr., som ligger i Palazzo Sorbello på Piazza Danti. Lidt sydøst for byen er der en imponerende etruskisk grav på Palazzone nekropolis.

Ture fra byen

  Lazzaretto, Ancona

  Ancona

  Ancona er en smukt beliggende by ved Adriaterhavet, og den er hovedby i regionen Marche. Stedet blev bosat i 500-tallet f.Kr., og grækere kom til i 387 f.Kr. De gav byen navnet Ancona, og senere blev byen først romersk og derefter byzantinsk. Efter år 1000 blev Ancona gradvist mere selvstændig, og med tiden dannede byen Republikken Ancona, der var en uafhængig maritim stat til 1532, hvor den blev en del af Kirkestaten. Ancona fortsatte med at være en vigtig havneby, hvilket den fortsat er i det moderne Italien.

  Den gamle bydel i Ancona ligger med havet på to sider og med byens havn naturligt beskyttet vest for bykernen. Der er flere ting at se i byen, og man kan starte en spadseretur på den gamle plads, Piazza del Plebiscito, hvor man kan se Palazzo del Governo, der i dag er sæde for præfekturatet i byen. Palæet blev opført i 1300-tallet, og klokketårnet i bygningen er resultatet af en genopbygning fra 1581. For enden af Piazza del Plebiscito ligger kirken Chiesa di San Domenico, der blev opført 1771-1778.

  Læs mere om Ancona

   

  Siena, Italien

  Siena

  Siena er en by, der gemmer på utallige kulturelle skatte, og samtidigt betragtes byen som Toscanas vinhovedstad. Der er på den måde aldrig langt til den nærmeste vingård eller til nogle smagfulde køb i selve byen. Blandt de kendte vine herfra er Chianti, som kan nydes med byens egen stemning i de mange gamle hyggelige gader.

  Piazza del Campo er en smuk plads, der udgør Sienas gamle centrum. Pladsen domineres af byens berømte rådhus, Palazzo Pubblico, der blev bygget i en nærmest borgagtig arkitektur i perioden 1297-1310. Der rummer en række fornemme sale fra middelalderen, og der er indrettet et museum, Museo Civico, hvor man kan se malerier af store kunstnere fra Siena.

  Læs mere om Siena

Tilmeld dig vores nyhedsbrev