Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Taranto er en af de største byer i både regionen Apulien og i Syditalien. Det er en by, der ligger langs Tarantobugtens kyst, og faktisk kalder byen sig for Havenes Hovedstad. Årsagen er, at Det Store Hav/Mar Grande ligger vest for centrum og lagunen Det Lille Hav/Mar Piccolo ligger mod øst.

Det gamle centrum ligger på en ø, og det var grækere, der i sin tid byggede det historiske Taranto. Man kan fortsat se rester fra den græske tid; ikke mindst med de bevarede søjler fra det gamle Poseidon-tempel. Tempelruinerne ligger i dagens centrum på grænsen mellem den gamle by og den nye og større bydel, Borgo Nouvo.

Der er flere ting at se i Taranto. Domkirken i den gamle bydel er byens mest seværdige bygningsværk, og man bør også gå en tur gennem de smalle gader og stræder i det historiske kvarter, der visse steder er forladt, hvilket giver en særlig stemning. Borgen Castello Aragonese bør man også se, lige som en tur ad promenaden Lungomare med regeringsbygningen også er et must.

Taranto ligger meget fint for udflugter i Apulien og naboregionen Basilicata. Apuliens dejlige strande ligger få kilometer fra Taranto, men er måske allersmukkest omkring Porto Cesareo. Barokbyen Lecce, spændende Gallipoli og UNESCO-verdensarvsstederne i Alberobello og Matera er også gode udflugtsmål.

Topseværdigheder

  Castello Aragonese, Taranto

  Den Aragonske Borg
  Castello Aragonese

  Grækerne byggede allerede i 300-200-tallene f.Kr. befæstninger i datidens Taranto. På samme sted blev det nuværende Castello Aragonese, der formelt hedder Castel San Angelo, anlagt.

  I 1481 blev der gravet omkring de gamle fæstningsværker, og kanalen mellem Det Store Hav/Mar Grande og Det Lille Hav/Mar Piccolo blev anlagt. Det nuværende søfort blev bygget i 1480erne og 1490erne under Napolis kong Ferdinand II af Aragonien. Fortet blev forsvaret med succes under et osmannisk angreb i 1594, men ellers udspillede det sin militære rolle i takt med, at der blev indført artilleri. Således blev Castello Aragonese ombygget til artilleri med an del kanonstillinger.

  I 1707 blev fortet indrettet som fængsel, og kun under Napoleonskrigene blev det igen brugt som fort. De mest berømte fanger, der sad fængslet, var de franske generaler Thomas-Alexandre Dumas og Jean-Baptiste Felix de Manscourt du Rozoy. De søgte havn i Taranto i 1799, da deres skib var blevet beskadiget.

  I 1883 blev fortet overført til den italienske flåde, der stadig har sin primære base i Taranto. Samme år blev fortets tidligere tårn revet ned. I dag er fortet åbnet for besøg, hvor man kan se nærmere på stedet og dets spændende historie.

   

  Borgo Antico, Taranto

  Den Gamle Bydel
  Città Vecchia

  Tarantos gamle bydel er stedet, hvor grækerne i sin tid byggede deres befæstede by, akropolis. I dag er bydelen et virvar af smalle gader med grundlæggende samme gadenet som i 900-tallet. Der blev anlagt gennemgående gader, de nuværende Corso Vittorio II, Via Duomo, Via di Mezzo og Via Garibaldi, mens sidegaderne var smallere og skæve, så eventuelle angribere ikke kunne storme byen hurtigt.

  Indtil midten af 1700-tallet boede hele byens befolkning på øen mellem de nyere broer, Ponte Girevole og Ponte di Porta Napoli. I dag er det nærmest lige omvendt med meget få beboere i det gamle bydel.

  En spadseretur i Città Vecchia er i sig selv en seværdighed. Undervejs kan man bl.a. se byens katedral og en del palazzoer fra 1600-1700-tallene, hvor det lokale aristokrati engang boede. Man kan også se en del gadekunst rundt omkring i bydelen. Den blev startet i 2010erne med mange malerier på nogle af de forladte bygninger.

   

  Palazzo del Governo, Taranto

  Regeringspaladset
  Palazzo del Governo

  Regeringspaladset i Taranto er sædet for forvaltningen af provinsen Taranto og for politipræsidiet i byen. Det ligger ved pladsen La Rotonda del Lungomare og er den mest markante bygning langs Tarantos promenade langs havet. Palazzo del Governo er også et af byens vartegn.

  Teatret Politeama Alhambra lå tidligere på dette sted. Teaterbygningen var forfalden og blev revet ned. Derved blev der plads til arkitekten Armando Brasinis regeringspalads, der blev indviet af Benito Mussolini den 7. september 1934.

   

  Cattedrale, Taranto

  Skt. Cataldus Katedral
  Cattedrale di San Cataldo

  Tarantos katedral er en smuk kirkebygning, der siden 1071 er blevet bygget i forskellige stilarter, hvilket kan ses i dag med træk fra ikke den romanske stil og senbarokken. Facaden er fra 1713 og stammer fra en ombygning i barok.

  Katedralen er dedikeret Sankt Cataldus, der var en irsk munk, der levede i 600-tallet. Han drog til Jerusalem på pilgrimsrejse, og på tilbagevejen led han skibbrud tæt på Tarantos kyst. Byens folk opfordrede Cataldus til at blive i Taranto, hvor han blev biskop og senere ærkebiskop.

  Der er mange seværdige ting i kirken. Læg mærke til de delvist bevarede gulvmosaikker fra 1160 og Sankt Cataldus' kapel, der er smukt udsmykket. Se også katedralens krypt, der stammer fra en tidligere kirke på stedet.

   

  Taranto Arkæologiske Nationalmuseum
  Museo Archeologico Nazionale di Taranto

  Det arkæologiske nationalmuseum i Taranto blev grundlagt i 1887 af Luigi Viola, der ville etablerede et museum for det historiske Magna Graecia, der var det græske område i det nuværende Italien.

  Museet hører til de fineste af sin slags i det sydlige Italien, og man kan se fine fund i museets spændende udstillinger. Det drejer sig bl.a. om guld fra det gamle Taranto. Man kan også se en udstilling af fund fra Romerrigets tid på museet, der blev etableret i en tidligere klosterbygning.

Andre seværdigheder

  Palazzo degli Uffici, Taranto

  Kontorpaladset
  Palazzo degli Uffici

  Palazzo degli Uffici er et af bydelen Borgo Nuovos største og mest imponerende bygningsværker. Den store bygning ligger nærmest som et lille slot på pladsen Piazza Archita for enden af en visuel akse fra Piazza Castello ved den gamle bydel.

  Byggeriet blev igangsat i slutningen af 1700-tallet, hvor Ferdinand IV udstedte et kongeligt dekret om opførelsen af et børnehjem til bl.a. militære forældreløse børn. Grundstenen blev lagt i 1791, men byggeriet stoppede i 1799.

  Kommunen købte senere byggeriet og grunden, og i 1872 blev det vedtaget at færdiggøre palæet til at huse offentlige kontorer. Indvielsen fandt sted i 1896. En årrække lå en af Tarantos mest kendte uddannelsessteder her, og flere kendte personer som fx Aldo Moro læste her.

   

  Ponte Girevole, Taranto

  Girevole Bro
  Ponte Girevole

  Denne bro med det officielle navn, Ponte San Francesco di Paola, blev åbnet i 1887 og krydser kanalen mellem bydelen Borgo Antico og den nyere Borgo Nuovo. Kanalen er for søgående skibe og forbinder Det Store Hav/Mar Grande og Det Lille Hav/Mar Piccolo, der er en lagune mod øst. Broen er 90 meter/295 fod lang.

  Kanalen blev gravet i 1481 for at styrke forsvaret af Taranto med Castello Aragonese som central del. Den nuværende bro blev åbnet i 1958 og er en svingbro, hvor broens to halvdele svinger til at ligge parallelt med kanalen, når broen er åben. Åbningen er et særligt syn, og broen er et af Tarantos vartegn.

  Ponte Girevole åbner dog meget sjældent, idet tidligere værfter i Mar Piccolo er flyttet, og fordi den italienske flåde har flyttet alt andet end ubåde fra Mar Piccolo til Mar Grande.

   

  Archytas Plads
  Piazza Archita

  Piazza Archita er en af de centrale pladser i Taranto, og den danner et slags centrum i bydelen Borgo Nuovo. Der er en lille park på pladsen med en fin pavillon, og rundt om Piazza Archita kan man se flere interessante bygninger.

  Den mest karakteristiske er Palazzo degli Uffici, der er et af bydelen Borgo Nuovos største og mest imponerende bygningsværker. Den store bygning ligger nærmest som et lille slot på Piazza Archita, og den danner afslutningen af en visuel akse fra Piazza Castello ved den gamle bydel.

   

  Poseidon Tempel, Taranto

  Poseidon Tempel
  Tempio di Poseidone

  Fra Tarantos græske tid som byen Taras kan man se flere bevarede rester. De mest kendte og imponerende er de to store søjler fra byens tempel dedikeret guden Poseidon. Søjlerne kan ses i det centrale Taranto, hvor de står smukt i deres doriske ordens typiske design.

  Templet er fra 500-tallet f.Kr. og er derved det ældste i det såkaldte Magna Graecia, der er det latinske navn for de historiske græske kolonier i det nuværende Syditalien.

  Templet forfaldt i middelalderen, og det blev anvendt som byggemateriale for andre opførelser i byen. Af den grund har det ikke været muligt at etablere en præcis plan over udseendet af det gamle tempel.

   

  Rådhuset, Taranto

  Rådhuset
  Palazzo di Città

  Palazzo di Città er Tarantos rådhus. Den smukke bygning blev opført i sin oprindelige stil i årene 1864-1869, men er senere blevet udbygget.

  Tidligere havde militærguvernøren i Taranto sæde her, og han blev i styret af byen hjulpet af et råd af borgere. I dag er rådhuset hjemsted for Tarantos byråd og en del af byrådets administration.

   

  Chiesa del Carmine, Taranto

  Carmine Kirke
  Chiesa del Carmine

  Dette er en af Tarantos store kirker, og den menes at stamme fra 1500-tallet. Den ligger i bydelen Borgo Nuovo og derved ikke i den historiske bykerne.

  Chiesa del Carmine er bevet ombygget og udbygget flere gange siden 1500-tallet, og gennem tiden fik den den nyklassicistiske udtryk. Facaden blev fx skabt ved en rekonstruktion i 1937. Indvendigt har kirken form som et latinsk kors. Man kan se et flot kirkerum med et smukt alter og sidekapeller.

   

  San Domenico Maggiore, Taranto

  San Domenico Store Kirke
  Chiesa di San Domenico Maggiore

  Dette er en af Tarantos store og gamle kirker. Den blev opført fra 1302 og står i byens gamle bydel i romansk-gotisk arkitektur. På dette sted havde der tidligere været et græsk tempel og en klosterkirke fra 1000-tallet, der var blevet forladt i 1228.

  Den tidlige byggeperiode præger interiøret, der er væsentligt mere enkelt udsmykket end fx byens domkirke. Man kan dog se nyere sidekapeller fra barokken. Med det tilhørende kloster udgør San Domenico et af Tarantos ældste og bedst bevarede komplekser i det historiske centrum.

   

  Piazza Castello

  Piazza Castello er en af Tarantos centrale pladser, og de fleste turister kommer natuligt forbi pladsen på en spadseretur i byen, idet den ligger som den sydøstlige indgang til den gamle bydel.

  Der ligger flere fine seværdigheder som fx Castello Aragonese og ruinerne af det græske Poseidontempel rundt om Piazza Castello, der naturligt nok har fået sit navn fra den store aragonesiske borg.

   

  Lungomare di Taranto

  Taranto Promenade
  Lungomare di Taranto

  Lungomare di Taranto er Tarantos elegante promenade langs havet og samtidigt også et af byens skønne rekreative steder. Promenaden hedder officielt Lungomare Vittorio Emanuele II, og den ligger i bydelen Borgo Nuovo. Man går under høje palmer og træer og kan nyde udsigten over havet og til imponerende bygninger fra bl.a. fascisttiden, hvor Palazzo del Governo står som et af byens vartegn.

  Fra rotunden ud for Palazzo del Governo kan man nyde smukke solnedgange og i klart vejr se bjergene i regionen Calabria. Der er også planer om en moderne promenade langs den gamle bydel, Borgo Antico, så oplevelsen langs vandet bliver udvidet.

   

  Chiesa di San Pasquale, Taranto

  Sankt Paschalis Kirke
  Chiesa di San Pasquale

  Chiesa di San Pasquale er en smuk kirke i rokoko, som blev opført 1749-1794. Den blev opført som klosterkirke, og det tilhørende kloster blev købt af Taranto og indrettet som nationalmuseum. Klosterhaven blev solgt til Søværnet, der anlagde en flådebase på stedet.

  Kirken er fortsat i drift som katolsk kirke og er opkaldt efter Paschalis Baylon, der var en spansk franciskanermunk. Kirkens interiør er seværdig med stiltræk fra rokoko og klassicisme med et hovedalter fra 1600-tallet, der oprindeligt stod i byens Santa Chiara-kloster.

   

  Ponte di Porta Napoli, Taranto

  Porta Napoli Bro
  Ponte di Porta Napoli

  Ponte di Porta Napoli er en af de to broer, der forbinder Tarantos gamle bydel med resten af byen. Broen ligger som den nordvestlige adgang til centrum, og den blev bygget, da den gamle bro fra 900-tallet var blevet ødelagt af en oversvømmelse i 1883.

  I 1404 blev den gamle bro befæstet med tårnet Torre di Raimondello på den nuværende Piazza Fontana, der ligger syd for broen. Tårnet blev revet ned i slutningen af 1800-tallet, men man kan nemt forestille sig indkørslen til den gamle bydel på Tarantos centrale ø.

   

  Palazzo delle Poste, Taranto

  Postbygningen
  Palazzo delle Poste

  Palazzo delle Poste er Tarantos fine postbygning, der blev opført i 1937 i tidstypisk arkitektur fra Italiens fascistiske tid under Benito Mussolini. Det var arkitekten Cesare Bazzini, der tegnede det monumentale bygningsværk.

  Palazzo delle Poste ligger smukt langs Tarantos promenade med udsigt til havet. I udsmykningen på posthuset kan man blandt andet se statuer af kunstnere og videnskabsmænd på toppen af bygningens ydre søjler.

   

  Monumento ai caduti, Taranto

  De Faldnes Monument
  Monumento ai Caduti

  Monumento ai Caduti er det største monument i bydelen Borgo Nuovo, og det blev indviet i 1930 som minde om de faldne i 1. Verdenskrig. Kong Vittorio Emanuele III overværede indvielsen af Taranto-kunstneren Francesco Comos værk.

  Monumentet blev dog først færdiggjort efter flere årtier i 1953. Det skete med statuegruppen Aquilifero, hvor man blandt andet kan se et romersk trirem.

   

  Sømandsmonumentet
  Monumento al Marinaio

  Monumento al Marinaio er et kendt monument i Taranto, der er hjemsted for den største italienske flådehavn. Monumentet er da også dedikeret sømændene i landets flåde. Det var Vittorio Di Cobertaldo, der skabte bronzeskulpturen i 1974.
  Sømandsmonumentet står ved kanalen mellem Mar Grande og Mar Piccolo, og det viser to sømænd, som hilser på passerende skibe. Det gør de ved at hæve den typiske flådehætte med højre hånd.

Ture fra byen

  Gallipoli, Italien

  Gallipoli

  Gallipoli er en smuk og spændende by med en rig historie. Den var en del af græske Magna Graecia, og i dag består den af den gamle bydel, der ligger på en ø, og den nye bydel, hvis hovedgade er elegante Corso Roma. Historisk har Gallipoli været Middelhavets største marked for handel med olivenolie, som regionen Puglia fortsat er kendt for.

  Hele den gamle bydel er seværdig for smukke spadsereture i de gamle gader, og byens største seværdigheder tæller borgen Castello di Gallipoli, katedralen Basilica Concattedrale di Sant'Agata Vergine og flere andre kirker. Man kan også nyde smukke strande i Gallipoli; den smukke Spiaggia di Baia Verde ligger umiddelbart syd for byen.

   

  Porto Cesareo

  Porto Cesareo er en mindre by, der ligger smukt langs Tarantobugtens kysten sydøst for Taranto. Byen er ikke mindst kendt for at ligge ved nogle af Italiens smukkeste og dejligste strande. Vandet er klart, og mange steder er det næsten som af besøge tropiske strande med de smukke farver, man kan opleve.

  Nogle af de bedste strande er Spiaggia di Torre Lapillo og Spiaggia di Scalo di Furno umiddelbart nord for Porto Cesareo og Spiaggia di Punta Prosciutto lidt længere mod nordvest.

   

  Duomo, Lecce

  Lecce

  Lecce er en af regionen Puglias mest kendte byer, og den er berømt for dens mange smukke barokbygningsværker. Lecce kendes også som 'Sydens Firenze', men den kunne også kaldes 'Sydens Rom' med de mange smukke kirker, man kan se her. De rigt udsmykkede bygninger over hele byen er udført i lokale kalksten, der er særligt gode til barokkens mange ornamenteringer, som bl.a. arkitekten og billedhuggeren Giuseppe Zimbalo designede.

  Seværdighederne er mange, og byens centrum er Piazza del Duomo med Lecces smukke domkirke. Man bør også se kirkerne Chiesa di Santa Croce, Chiesa di Santa Chiara og Chiesa di San Matteo. På gåturen i centrum bør man også se det romerske amfiteater og det mindre romerske teater, der begge ligger udgravet i gadebilledet. Man kan også se tre bevarede indgangsporte, smukke palæer og meget andet.

  Læs mere om Lecce

   

  Brindisi

  Byen Brindisi har gennem historien været en vigtig havneby for handel med Grækenland og Mellemøsten. Således var det også her, den berømte Via Appia fra Rom sluttede, og man kan i dag se en af de to oprindelige romerske søjler, der markerede vejens afslutning.

  I Brindisis centrum kan man også se en 1700-talsrekonstruktion af byens katedral fra 1000-1100-tallene, flere andre kirker, borgen Castello Svevo og søfortet Castello Alfonsino. Har har sejlet til eller fra byen, vil man også kunne genkende Monumentet for Italiens Sømænd/Monumento al Marinaio d'Italia.

   

  Otranto, Italien

  Otranto

  Otranto er en smukt beliggende by ved østkysten af regionen Puglia. Rent faktisk kan man næsten ikke komme længere mod øst i Italien, og få kilometer syd for byen ligger Capo d'Otranto, der er landets østligste punkt. Det er netop her, Det Joniske Hav og Adriaterhavet mødes. Otranto ligger, hvor den græske by Hydros tidligere lå.

  I byen kan man se den smukke promenade langs havet, borgen Castello Aragonese fra slutningen af 1400-tallet og byens domkirke med fantastiske gulvmosaikker fra 1100-tallet. Har man mulighed for det, kan man se nogle af Puglias mest kendte klippeformationer ved Baia di Torre Sant'Andrea, der ligger godt ti kilometer nord for Otranto.

   

  Ostuni

  Ostuni er et af regionen Puglias store udflugtsmål. Det er en by, der er kendt som Den Hvide By/La Città Bianca på grund af dens hvide mure og mange hvidmalede huse, der ses på lang afstand. Og ud over at være berømt som en helhed for de hvide huse, er der også forskellige seværdigheder, man særligt kan se på.

  Ostunis katedral blev opført af Friedrich II af Schwaben i romansk stil 1200-tallet og genopbygget i 1400-tallet. Den er med sit rosettevindue en af disse seværdigheder. Man kan også gå til Piazza della Libertà, der er Ostunis centrale plads. Her står den imponerende søjle, Colonna di Sant'Oronzo, og her ligger byens smukke rådhus.

   

  Trulli, Alberobello

  Alberobello

  Alberobello er en by, hvor man kan se de særlige trulli-huse, der siden 1996 har været optaget på UNESCO's liste over verdens kulturarv. Trulli-husene går tilbage til 1400-tallet, og de har tykke mure opført uden brug af mørtel samt kegleformede tage som karakteristika.

  I Alberobello går trullihusene tilbage til 1600-tallet, hvor grev Giangirolamo II startede urbaniseringen af stedets skov, og derved gav han tilladelse til opførelsen af de særlige huse, der grundet deres byggeteknik gjorde, at greven ikke skulle svare skat til den spanske vicekonge.

  Husene kunne nemlig rives helt eller delvist ned, hvorved de kunne fremstå som ikke-permanente beboelser, hvilket gav frihed fra skattebetaling. Man kan se trulli-husene flere steder i Alberobello, hvor de blandt andet ligger i kvartererne Rione Monti og Rione Piccola.

   

  Bari, Italien

  Bari

  Bari er en af Syditaliens største og vigtigste byer. Den menes at være grundlagt af grækerne, og gennem tiden har flere sat sit præg på Baris udvikling. En af dem var Joachim Murat, der i Napoleonstiden anlagde den moderne bydel med retvinklende gader, der i dag bærer hans navn. Fra tiden under Mussolini i 1900-tallet kan man også se en del bygninger; fx langs Adriaterhavet.

  Der er mange seværdigheder i byen, hvor man som nogle af højdepunkterne kan se den schwabiske borg, Baris katedral, kirken Basilica di San Nicola og kunstmuseet Pinacoteca Provinciale di Bari. Man bør også tage på en spadseretur i den gamle bydels smalle gader og hyggelige pladser.

  Læs mere om Bari

   

  Matera, Italien

  Matera

  Matera er en by i regionen Basilicata, og den er kendt for kvarteret Sassi di Matera, hvor man kan se byens gamle huleboliger, der er hugget ind i de porøse kalkstensklipper. Det er en spændende oplevelse, og huleboligerne er da også optaget på UNESCO's verdensarvsliste.

  Boligerne bliver stadig anvendt 9.000 år efter, at de første blev etableret. Nogle steder ligger boligerne oven på andre huler, og derved er Sassi di Matera et meget interessant af gå en tur. Man kan også se byens katedral, der bogstaveligt talt ligger på toppen af Matera.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn

  Borg

  Castello Aragonese
  Piazza Castello

   

  Strand

  Spiaggia di San Vito
  Viale del Tramonto

Gode links