Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Adriaterhavsbyen Bari er den næststørste by på det syditalienske fastland. Det er en aktiv havneby med internationalt snit og mange seværdigheder, strande og dejlige promenader langs Adriaterhavet, som byen har bredt som ved efter udvidelsen af Bari fra den gamle bydel.

Bari er meget varieret fra bydel til bydel, og det er næsten som at besøge to forskellige byer. Labyrinten af smalle stræder i den gamle bydel er en stor kontrast til de brede boulevarder i Joachim Murats 1800-talsby, og på grænsen ligger gaden Corso Vittorio Emanuele II, der i sig selv er en spadseretur værd.

Baris kirker med Basilica di San Nicola og domkirken i spidsen er nogle af de mest besøgte steder. Man kan bl.a. besøge relikvierne af Sankt Nikolaj, der er inspirationen til julemanden. Piazza Mercantile, Castello Svevo og de dejlige promenader langs havet bør man også se.

Der er mange gode udflugtsmål fra Bari. Regionen Puglia er fuld af smuk natur af spændende byer. Her kan man fx se trulli-husene i Alberobello, udgravningerne i Egnazia og byen Altamura med den romanske domkirke og det gode brød. Matera i naboregionen Basilicata er også et godt valg.

Topseværdigheder

  • Sankt Nikolaj Basilika/Basilica di San Nicola: Denne store kirke blev bygget i romansk stil i årene 1087-1197. Kirken blev dedikeret Sankt Nikolaj, hvilket skyldtes, at kirkens krypt var blevet indviet i 1087 som hvilested for helgenens relikvier. De var kommet til Bari, da man ville flytte relikvierne fra Myra i Lilleasien. Flere byer ønskede at være hjemsted for de vigtige relikvier, og Bari blev valgt i konkurrence med ikke mindst Venedig.
   Basilica di San Nicola blev opført som en monumental bygning, der nærmest lignede en borg. Det var stiltræk fra bl.a. byzantinsk arkitektur, hvilket man stadig kan se. Kirkerummet er imponerende og spartansk udsmykket med loftet som det dekorative højdepunkt. Loftet stammer fra en ombygning i barokkens tid. I kirken kan man også se biskop Elias’ stol fra 1000-tallet, og naturligvis ligger Sankt Nikolajs relikvier i krypten under basilikaen.
  • Sankt Sabinus Katedral/Cattedrale di San Sabino: San Sabino er Baris katedral, og den kendes også som Duomo di Bari. Kirken blev opført i 1100-1200-tallene, indviet i 1292 og dedikeret Sankt Sabinus, der var biskop i byen Canosa di Puglia, der ligger nordvest for Bari.
   Det menes, at der allerede var en katedral fra 500-tallet i Bari, og under den nuværende kirke er der rester af tidligere bygninger. Der er bl.a. en gammel mosaik fra den første katedral, der blev ødelagt i 800-tallet eller 900-tallet. Den følgende katedral blev også ødelagt. Det skete i 1156, hvor Wilhelm I af Sicilien lagde store dele af Bari i grus.
   Den nuværende katedral blev ombygget i barok i 1700-tallet, men det meste af denne ombygning blev tilbageført omkring 1950, så man igen kan se et kirkerum i en romansk stil, der var typisk for Apulien. I kirkens krypt kan man dog fortsat se den senere ombygnings udsmykning. Det er også i krypten, at Sankt Sabinus’ relikvier ligger. De kom hertil i 844, hvor den daværende biskop af Canosa havde reddet dem efter saracenernes ødelæggelse af Canosa.
  • Den Schwabiske Borg/Castello Svevo: Baris schwabiske borg er en imponerende fæstning, der blev anlagt fra 1200-tallet af Frederick II af Schwaben. Borgen står smukt i bybilledet i dag, hvor den er et af Baris mest kendte vartegn.
   Efter opførelsen af Frederick IIs borg blev anlægget udbygget flere gange gennem de følgende århundreder. Det skete ikke mindst med den militære udvikling, hvor Isabella D'Aragona og Bona Sforza i 1500-tallet anlagde bastioner og mure omkring den normannisk-schwabiske kerne. Det skete for at tilpasse borgen samtidens tunge artilleri.
   Med tiden forsvandt borgens militære betydning, og stedet blev brugt som fængsel og kaserne, før det blev brugt til administration fra 1937. I 2017 blev Castello Svevo restaureret, og der er offentlig adgang til det gamle anlæg. Bag ydermurene kan man bl.a. se den oprindelige indgang, Portale Federiciano, og en række udstillinger med gipsreproduktioner, keramik m.v.
  • Den Gamle Bydel/Bari Vecchia: Baris gamle bydel ligger nærmest som en oval på en lille halvø på toppen af den storslåede 1800-talsby mod syd og vest. Og kontrasten er stor fra det øvrige Bari til de smalle gader og små pladser i Bari Vecchia.
   Der er masser af charme, caféer og restauranter i bydelen, hvor man blot skal gå på opdagelse og nyde indtrykkene fra dengang, bydelen udgjorde hele byen. Undervejs er der en del højdepunkter, man bør besøge. Det drejer sig ikke mindst om byens to store kirker, San Nicola og Baris katedral, men der ligger også en del andre kirker. Pladsen Piazza Mercantile er også et must, og her ligger flere kendte bygninger.
   I periferien af den gamle by kan man nyde en tur ad promenaden Lungomare Imperatore Augusto eller vælge at se den gamle schwabiske borg, Castello Svevo.

Andre seværdigheder

  • Markedspladsen & Adelens Sæde/Piazza Mercantile & Palazzo del Sedile: På denne hyggelige plads er der caféer og restauranter, som gør pladsen til et populært mødested i byen. Historisk var det dog ikke alle, der var glade for at komme hertil. Det var nemlig her, man bandt lommetyve og skyldnere til en søjle for offentlig bespottelse. Det skete i middelalderen, og søjlen kan stadig ses. Det er Colonna della Giustizia, som man kan se i en af pladsens hjørner.
   På Piazza Mercantile kan man se Palazzo del Sedile eller Adelenes sæde. Palæets monumentale facade står delt i to niveauer med tre buer og et klokketårn, der oprindeligt markerede rytmerne i Baris handel. Udsmykningen er med allegoriske figurer og buster af romerske kejsere.
   Palazzo del Sedile blev bygget i slutningen af 1400-tallet, og tårnuret kom fra Tyskland i 1604. De tre karateristiske buer blev bygget til i 1722. Siden opførelsen har palæet haft forskellige funktioner. Købmænd har holdt møder her, og det har både været byens første offentlige teater og sæde for Baris bystyre. Det var gennem århundreder hjertet i det administrative og politiske liv.
  • Petruzzelli Teater/Teatro Petruzzelli: Petruzzelli er Baris og af et Italiens største teatre. Stedets historie startede i slutningen af 1800-tallet, hvor Antonio og Onofrio Petruzzelli præsenterede byen for et nyt teater, som var tegnet af Angelo Bari Cicciomessere. Bystyret godkendte planerne, og teatret blev opført 1898-1903.
   Åbningsforestillingen fandt sted 14. februar 1903, og det var en opsætning af Giacomo Meyerbeers Les Huguenots. Siden da har utallige operaer, balletter og koncerter været på programmet på den store scene.
   I 1991 brændte Teatro Petruzzelli ned til grunden som følge af en påsat brand. I mange år derefter blev nybygning og ejerskab af teatret diskuteret. Det endte med, at byen Bari overtog ejerskabet efter en aftale formuleret i 1896, og at teatret blev genåbnet efter en offentlig nybygning i 2009.
  • Piccinni Teater/Teatro Piccinni: Dette er et af Baris førende teatre. Det blev indviet i 1854 og opkaldt efter komponisten Niccolò Piccinni, der blev født i Bari i 1728. I dag er Teatro Piccinni det ældste teater i Bari, men kommunen havde tidligere en scene i den gamle bydel.
   Kommunens teater var forfaldent og småt i begyndelsen af 1800-tallet. Da Joachim Murat udvidede Bari blev der også tænkt på opførelsen af nye institutioner som fx et nyt og stort teater, der passede til den voksende by. Resultatet blev Teatro Piccinni, der blev bygget fra 1836.
  • Byens Kunstmuseum/Pinacoteca Metropolitana: Kunstmuseet i Bari ligger smukt i det imponerende Palazzo della Provincia. Museet blev grundlagt i 1928, og det udstiller bl.a. en række kunstnere og kunstværker, der har relation til regionen Puglia. Museet kendes også som Pinacoteca Corrado Giaquinto, hvis navn kommer af maleren Giaquinto, der kom fra byen Molfetta nordvest for Bari.
   Man kan se værker af Tintoretto, Giovanni Bellini, Francesco De Mura m.fl. i udstillingerne, der er inddelt i flere sektioner og temaer. Man kan fx se venetianske billeder fra 1400-1500-tallene, majolica fra Puglia og en sektion med værker af Corrado Giaquinto.
  • Sankt Gregor Kirke/Chiesa di San Gregorio: Dette er en af den gamle bydels mindre kirker, og den er også den ældste af Baris bevarede kirker. Den menes at stamme fra 900-tallet og er dedikeret Armeniens skytshelgen, Gregor Lysbringeren. Den arkitektoniske stil er romansk, og det går igen i kirkerummet.
   Indvendigt har kirken tre skibe, som er opdelt af søjler og buer. Gennem tiden blev kirkens interiør ombygget i tidernes stil, hvilket ikke mindst skete i barokken med ombygninger og indsættelse af flere sidekapeller. Den smukke kirke fra den romanske tid blev dog genskabt i 1900-tallet ved en tilbageførsel til den oprindelige stil.
  • Garibaldi Park/Giardino Garibaldi: Dette er Baris centrale bypark, der ligger for enden af Corso Vittorio Emanuele II i Joachim Murats 1800-talsbydel. Parken blev skabt som en rektangulær del af den moderne byplan ved kongeligt dekret. Haven har to ortogonale akser, der krydser ved et centralt springvand, og overalt er der blomsterbede, buske og træer, der både stammer fra Middelhavsregionen og fra andre dele af verden.
  • Margherita Teater/Teatro Margherita: Teatro Margherita var et teater, der blev opført som varieté med åbning i 1910. Allerede efter to år begyndte man at bygge den nuværende teaterbygning, der blev åbnet i 1914. Den tårnprydede bygning var teater og biograf indtil 1979, og i alt det indrettet som museum.
  • Fizzarotti Palæ/Palazzo Fizzarotti: Palazzo Fizzarotti er et af Baris karakteristiske bygningsværker langs gaden Corso Vittorio Emanuele II. Palæet blev bygget i tiden omkring år 1900 i eklektisk stil af bankmanden Emanuele Fizzarotti. Arkitekten Ettore Bernich, der regnes som en af grundlæggerne af den italienske eklekticisme, designede palæet. Palæet er i dag hjemsted for diverse arrangementer og udstillinger, og huset er i sig selv et højdepunkt med fornemt udsmykkede rum og sale.
  • Lungomare Imperatore Augusto, Lungomare Araldo di Crollalanza & Lungomare Nazario Sauro: Bari ligger smukt ved Adriaterhavet, og man kan nyde nogle dejlige vandreture langs vandet på byens tre promenader. Promenaden Lungomare Imperatore Augusto ligger langs den gamle bydels østlige side, mens Lungomare Araldo di Crollalanza og Lungomare Nazario Sauro ligger som fortsættelser mod øst langs den nyere del af Bari.
   Undervejs på turen kan man se flere ting. Man kommer bl.a. forbi den gamle havn og marina, der ligger netop der, hvor Baris gamle bydel møder den nyere del. Mod øst kommer man til den halvcirkelformede plads, Largo Luigi Giannella, hvorfra man har et fint perspektiv over byen og vandet. Går man længere, kan man bl.a. se det imponerende Palazzo della Provincia, hvor byens kunstmuseum ligger, og det stilmæssigt smukke byggeri, Comando Scuole A.M. - 3^ Regione Aerea, der ligger som et af flere byggerier fra den fascistiske tid.
  • Regeringspalæet/Palazzo di Governo: Regeringspalæet Palazzo di Governo ligger på hovedgaden Corso Vittorio Emanuele II og er sæde på præfekturatet i Bari. Her lå der tidligere et dominikanerkloster, som arkitekten Giuseppe Gimma og ingniøren Giacomo Prade ombyggede til administrationsbygning i 1820erne. I bygningen er det den repræsentative sal for diverse ceremonier, der er mest imponerende. Palæets farve er den karakteristiske pompeiansk rød, der har sit navn fra den dominerende røde farve på vægmalerier i den udgravede by Pompei.

Ture fra byen

  • Altamura: Altamura er er ny, der ligger i Baris bagland, og den gamle bydel i Altamura er ganske seværdig. Her kan man se den gamle indgangsport, Porta Bari, og gennem den kan man starte sin spadseretur i det gamle centrum, hvor der er flere fine palæer og kirker. Højdepunktet er Altamuras smukke katedral, der blev opført 1232-1254. Katedralen er bl.a. kendt for den smukke indgangsportal og den fornemt udsmykkede kirkerum.
   Altamura er også gastronomisk kendt. Det er nemlig her, brødet Pane di Altamura kommer fra. Brødet er et traditionelt brød fra Puglia med rund form og sprød skorpe. Det berømte brød har opnået såkaldt beskyttet geografisk betegnelse, hvilket betyder, at det lækre Altamura-brød kun må produceres her.
  • Egnatia/Egnazia: Egnatia var en bosættelse, der blev etableret i bronzealderen og som med tiden voksede til at blive en vigtig handelsby. Den blomstrede under Romerriget, men blev senere forladt. Det vides ikke med sikkerhed, hvorfor Egnatia gik til grunde, men den blev senest nævnt omkring år 700.
   Efter at være forladt, blev Egnatias bygninger brudt ned for at blive genbrugt som byggematerialer, og derfor er det begrænset, hvad der er tilbage i det udgravede område, man kan besøge i dag. Området var historisk inddelt i byens akropolis og den øvrige del af Egnatia. Dette kan man se i udgravningerne, hvor der også er et arkæologisk museum.
  • Brindisi: Byen Brindisi har gennem historien været en vigtig havneby for handel med Grækenland og Mellemøsten. Således var det også her, den berømte Via Appia fra Rom sluttede, og man kan i dag se en af de to oprindelige romerske søjler, der markerede vejens afslutning. I Brindisis centrum kan man også se en 1700-talsrekonstruktion af byens katedral fra 1000-1100-tallene, flere andre kirker, borgen Castello Svevo og søfortet Castello Alfonsino. Har har sejlet til eller fra byen, vil man også kunne genkende Monumentet for Italiens Sømænd/Monumento al Marinaio d'Italia.
  • Ostuni: Ostuni er et af regionen Puglias store udflugtsmål. Det er en by, der er kendt som Den Hvide By/La Città Bianca på grund af dens hvide mure og mange hvidmalede huse, der ses på lang afstand. Ostunis katedral blev opført af Friedrich II af Schwaben i romansk stil 1200-tallet og genopbygget i 1400-tallet. Den er med sit rosettevindue en af byens seværdigheder. På den centrale plads, Piazza della Libertà, kan man se den imponerende søjle, Colonna di Sant'Oronzo og byens smukke rådhus.

  Alberobello, Italien

  • Alberobello: Alberobello er en by, hvor man kan se de særlige trulli-huse, der er optaget på UNESCO's liste over verdens kulturarv. Trulli-husene går tilbage til 1400-tallet, og de har tykke mure opført uden brug af mørtel samt kegleformede tage som karakteristika. Man kan se trulli-husene flere steder i Alberobello, hvor de bl.a. ligger i kvartererne Rione Monti og Rione Piccola.

  Taranto, Italien

  • Taranto: Taranto er en af de største byer i både regionen Apulien og i Syditalien. Det er en by, der ligger langs Tarantobugtens kyst, og byen kaldes for Havenes Hovedstad. Der er flere ting at se i Taranto. Domkirken i den gamle bydel er byens mest seværdige bygningsværk, og man bør også gå en tur gennem de smalle gader og stræder i det historiske kvarter. Castello Aragonese og promenaden med Palazzo del Governo er også seværdige steder.

  Matera, Italien

  • Matera: Matera er en by i regionen Basilicata, og den er kendt for kvarteret Sassi di Matera, hvor man kan se byens gamle huleboliger, der er hugget ind i de porøse kalkstensklipper. Det er en spændende oplevelse, og huleboligerne er da også optaget på UNESCO's verdensarvsliste. Boligerne bliver stadig anvendt 9.000 år efter, at de første blev etableret. Nogle steder ligger boligerne oven på andre huler, og derved er Sassi di Matera et meget interessant af gå en tur. Man kan også se byens katedral på toppen af Matera.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping
Med børn

  • Vandland: Acqua Park Bari, Via Caldarola 6, acquapark.net
  • Borg: Castello Svevo, Via Pier l'Eremita
  • Strand: Lido San Francesco
  • Vandland: Acquapark Egnazia, Contrada Losciale, Capitolo, aquaparkegnazia.it
  • Dinosaurer: Il Parco dei Dinosauri, Via Conversano 157, Castellana Grotte, ilparcodeidinosauri.it
  • Adventure: Indiana Park, Strada Comunale Chiancafredda, Castellana Grotte, castellana.indianapark.it

Gode links