Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Torino er hovedstaden i Piemonte, der er kendt for vin og dejlig mad, som går tilbage til tiden, hvor regionen var en del Savoyen. Huset Savoyen regerede i århundreder, og det kan stadig ses i Torino, hvor der bl.a. er et kongeslot og kongelige haver.

Da Italien blev samlet i 1800-tallet, var Torino landets første hovedstad i årene 1861-1865, og derved fortsatte byens rolle som vigtig by i europæisk politik. Siden da har Torino udviklet sig til en stor industriby, hvor Fiat har været blandt de førende virksomheder.

Torino er i dag en by med smukke pladser, fine museer og fornemme bygningsværker. En tur i byen går normalt ud fra Piazza Castello, der er byens centrum, og det er også her, Savoyens kongeslot ligger. Mole Antonelliana ser man normalt også, og et besøg på Juventus Museum er også et must for mange.

Regionen Piemonte er en af Italiens og Europas gastronomiske højborge, og vine fra Piemonte tæller bl.a. Barolo og Asti, så der er noget at komme efter. Det gælder også, hvis man vil nyde betagende landskaber fra store floddale til skiområde og smukke bjerge.

Topseværdigheder

  Palazzo Reale, Torino

  • Kongeslottet/Palazzo Reale: Dette smukke palæ er det historiske residensslot for Huset Savoyen. Det blev oprindeligt opført i 1500-tallet, men ændret i barok stil i 1600-tallet. I dag er slottet museum og optaget på UNESCO’s verdensarvsliste sammen med andre residenser i Savoyen. Man kan bl.a. se Det Hellige Klædes Kapel, der blev opført til at huse Ligklædet i Torino, og det kongelige bibliotek med flere værker af Leonardo da Vinci.
  • Domkirken/Duomo: Torinos smukke katedral blev opført 1491-1498; dets klokketårn stammer dog fra 1470. Kirken har et smukt interiør og er særlig kendt for kapellet Cappella della Sacra Sindone, hvor Ligklædet i Torino i dag bliver opbevaret.

  Piazza Castello, Torino

  • Borgpladsen/Piazza Castello: Piazza Castello er Torinos centrum og stedet, hvor gaderne via Garibaldi, via Po, via Roma og via Micca mødes. Omkring pladsen er der elegante arkader og væsentlige bygning som fx Palazzo della Prefettura-Armeria Reale mod nord, Teatro Regio mod øst og kirken Real Chiesa di San Lorenzo mod nordvest.
  • Den Kongelige Våbensamling/Armeria Reale: Sardiniens kong Carlo Alberto I grundlagde i 1837 denne fantastiske samling våben og relaterede artikler. Den er i dag blandt verdens fineste af slagsen og indrettet i smukke rammer i bl.a. Galleria Beaumont.

Andre seværdigheder

  Mole Antonelliana

  • Mole Antonelliana: Arkitekten Alessandro Antonelli tegnede denne bygning, der blev opkaldt efter ham. Den 167,5 meter høje bygning blev opført som Europas højeste murstensbygning. Den blev oprindeligt bygget som synagoge, men nåede ikke at få denne funktion, og den blev i stedet anvendt som museum, hvilket også er tilfældet i dag.
  • Madama Palæ/Palazzo Madama: Dette palæ har en lang og spændende historie bag sig. I 1300-tallet overtog Huset Savoyen bygning og ombyggede den til et borglignende slot. I slutningen af 1600-tallet ville Marie Jeanne af Savoyen ombygge stedet til et elegant og moderne slot. I 1721 stoppede arbejdet, og derfor kan man se den nye facade med borgen som bagside. Senere var det Italiens første senat, og i dag er det museum.

  Via Roma, Torino

  • Via Roma: Gaden Via Roma er et smukt eksempel på den såkaldte italienske rationalisme, der blev udviklet under Benito Mussolini i 1920-1930ernes Italien. Nyopførelser erstattede dengang de daværende bygninger.
  • Regio Teater/Teatro Regio: Teatro Regio er navnet på Torinos opera, som åbnede første gang i 1740. Det oprindelige operahus havde et smukt interiør, der desværre gik til grunde i en brand i 1936. Teatret blev genåbnet i nyt design i 1973.

  Piazza San Carlo, Torino

  • Piazza San Carlo: Dette er en af Torinos centrale pladser og et godt eksempel fra barokken. Midt på pladsen kan man se rytterstatuen af hertug Emanuele Filiberto, Caval ’d brons. Mod syd står tvillingekirkerne Chiesa di Santa Cristina og Chiesa di San Carlo Borromeo.
  • Torino Porta Nuova: Porta Nuova er en af Italiens travleste banegårde. Den smukke stationsbygning blev opført i 1860erne og står som et af samtidens fine arkitektoniske værker.

  Chiesa San Lorenzo, Torino

  • Skt. Laurentius Kongelige Kirke/Real Chiesa di San Lorenzo: Denne barokkirke blev opført 1668-1687 efter design af Guarino Guarini. Kirken blev opført som monument over sejre i Slaget ved Saint-Quentin i 1557, og den byder på et smukt interiør.
  • Egizio Museum/Museo Egizio: På dette museum kan man opleve en fornem arkæologisk og antropologisk samling egyptiske fund og effekter. Samlingen er en af verdens største udenfor Egypten.

  FIAT Lingotto, Torino

  • Fiat Lingotto: Fiats fabrik, der åbnede på Via Nizza i 1923, er en kuriøs seværdighed. Fabrikken fik råvarer ind i stueetagen, og bilerne blev bygget i opadgående retning og endte på testbanen på taget. I dag er der bl.a. hotel og butikker i den gamle fabrik, hvor testbanen er bevaret.
  • Carignano Palæ/Palazzo Carignano: Palazzo Carignano er et 1600-talspalæ, hvor man kan besøge museet Museo Nazionale del Risorgimento Italiano og opleve den italienske samling. Palæet var i øvrigt indrettet som parlament i årene 1848-1861.

Ture fra byen

  Sacra di San Michele, Torino

  • Skt. Michael Abbedi/Abbazia della Sacra di San Michele: Dette er et abbedi, der ligger majestætisk på toppen af bjerget Monte Pirchiriano. Abbediet blev bygget i 900-tallet, men de nuværende bygninger er nyere. Efter turen til bjergtoppen bliver man belønnet med en fantastisk udsigt og et spændende bygningsværk.
  • Susa: Susa er en hyggelig by ved Po-flodens bredder. Der er en dejlig stemning i den gamle bymidte, hvor man bl.a. kan se byens katedral, hvis historie går tilbage til år 1029, og en triumfbue, der blev bygget til ære for kejser Augustus i år 8 f.Kr.
  • Acqui Terme: Dette er en by, der allerede var kendt i Romerriget; dengang med navnet Aquae Statiellae. Romerne anvendte byens varme kilde til romerske bade. I dag kan man se en række fine kirker med byens katedral i spidsen, og man kan selvfølgelig også nyde de varme bade.

  Aosta, Italy

  • Aosta: Aosta er en gammel by i det nordvestlige Italien, hvor man kan mange fine seværdigheder, der går tilbage til den romerske tid med navnet Augusta Prætoria Salassorum. De romerske bymure omslutter stadig byen. Her er også to byporte, et teater og en triumfbue fra den romerske tid. Byens katedral er også seværdig.
  • Alba: Alba ligger i Piemontes berømte vinområder, og der er flere seværdigheder i byen. Man kan bl.a. se Palazzo Comunale fra 1200-tallet, tårne fra 1300-1400-tallene og byens romanske katedral fra 1100-tallet. Og det er også oplagt at nyde vinområdet, der også tæller byen som Asti og Bra, og de trøfler, som Alba er kendt for.
  • Limone: Byen Limone er en af Italiens ældste og mest kendte skisportssteder. Skiturismen blev udviklet, efter jernbanen kom til byen i 1891. I dag er der nem adgang til flere skiområder fra den hyggelige by.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn

  • Fodbold: Juventus Museum, Via Druento, juventus.com
  • Dyrepark: Zoom Torino, Strada Piscina 36, Cumiana, zoomtorino.it
  • Biler: Museo dell'Automobile di Torino, Corso Unità d'Italia 40, museoauto.it
  • Legepladser: Bl.a. Parco Valentino, Corso Massimo d'Azeglio
  • Naturvidenskab: Museo Regionale di Scienze Naturali, via Giolitti 36, mrsntorino.it

Gode links